Witam!
Biorąc pod uwagę fakt, iż jest tu obecna sesja kampanii Europy Universalis IV, której niestety nie posiadam na ten dzień, chciałbym zaproponować założenie takowej sesji do Crusader Kings II. Jako osoba zainteresowana grami Paradoxu, (co prawda młodej generacji, zacząłem dopiero na EU III) jestem skłonny spróbować gry na trybie wieloosobowym. Chciałbym zasugerować założenia początkowe:
- poziom trudności: normalny
- wersja podstawowa gry (tj. bez rozszerzeń z platformy Steam, np. Miecz Islamu)
- zbiórka zaczyna się o 18 tudzież 19, a serwer zostanie postawiony do 10 minut później
- jestem dostępny codziennie, za wyjątkiem czwartku, toteż proponuję wspólną grę każdego dnia poza wymienionym
- na wypadek absencji nadzwyczajnej (tj. nieregularnej, np. wizyta u lekarza), serwer nie zostanie załączony, pomijając sytuację, gdy nieobecny umożliwi zastępstwo AI
- dozwolone tytuły: baron, hrabia, książę, król i cesarz (wbrew pozorom, gra dwoma ostatnimi postaciami nie jest łatwiejsza, bo gracz jest zmuszony zwalczać szerzące się frakcje i stabilizować kraj)
- w sytuacji, gdy jeden z graczy zostanie przyporządkowany drugiemu, współrządzą oni swoją domeną (tzn. polityka wewnętrzna monarchii i jej cele ekspansji są ustalane przez seniora i wasala, w zamian za co wasal nie powinien wchodzić we frakcje rozrywające koronę i powinien wspierać monarchę w wypadku wojen każdego rodzaju), jeżeli z kolei graczy jest więcej, wasale i monarcha tworzą radę, w której zarządzanie ma charakter demokratyczny
- obowiązuje zakaz stosowania "nieczystych zagrań", tj. spisków, mordów, tworzenia/dołączania do frakcji w monarchii czy samowolnych aresztowań/egzekucji. Dt. on stosunków między graczami, za złamanie zakazu gracz odpowiada przed Radą swojego kraju tudzież ogółem graczy, gdy jest niezależny
- zakres kary jest ustalany przez decydentów, tj. Radę Królestwa lub ogół graczy i zależy od wagi oraz częstotliwości wykroczenia
- proponowany zakres kar:
a) kara pieniężna (wysłanie "daru" przez skazanego osobie poszkodowanej, płatna kilkukrotnie, aż osiągnie ustaloną wartość)
b) konfiskata lenna
c) odebranie zwierzchności nad podwładnym
d) degradacja tytularna
e) egzekucja postaci (za wyjątkiem dynastii bez potomka)
- kompetencje Rady Królestwa:
a) polityka wojenna
b) kwestia reform ustrojowych
c) stawka podatków i werbunku sił od wasali
d) elekcja monarchy (w wypadku, gdy monarcha straci tytuł w wyniku kary/straty prawnej)
e) wymiana ziem/tytułów między wasalami i królem (w wypadku tendencji konsolidacyjnych)
f) nadania ziem/tytułów
g) sądownictwo (w tym rozważanie sporów z tytulatury - o ziemie, poddanych, tytuły, etc.)
- przed Radą królestwa odpowiada każdy gracz w monarchii ( w tym też cesarz/król)
- każdy obywatel państwa w niej uczestniczy, bez względu na stopień
- wykonawcą wyroków rady jest monarcha
- wymagana większość głosów - 1 głos
Takie są założenia wstępne. Są one do ustalenia. Czy jest ktoś chętny?