Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania CK II]Sesja CK II - propozycja  (Przeczytany 17945 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    [Kampania CK II]Sesja CK II - propozycja
    « dnia: Października 23, 2013, 18:05:50 »
    Witam!
    Biorąc pod uwagę fakt, iż jest tu obecna sesja kampanii Europy Universalis IV, której niestety nie posiadam na ten dzień, chciałbym zaproponować założenie takowej sesji do Crusader Kings II. Jako osoba zainteresowana grami Paradoxu, (co prawda młodej generacji, zacząłem dopiero na EU III) jestem skłonny spróbować gry na trybie wieloosobowym. Chciałbym zasugerować założenia początkowe:
    - poziom trudności: normalny
    - wersja podstawowa gry (tj. bez rozszerzeń z platformy Steam, np. Miecz Islamu)
    - zbiórka zaczyna się o 18 tudzież 19, a serwer zostanie postawiony do 10 minut później
    - jestem dostępny codziennie, za wyjątkiem czwartku, toteż proponuję wspólną grę każdego dnia poza wymienionym
    - na wypadek absencji nadzwyczajnej (tj. nieregularnej, np. wizyta u lekarza), serwer nie zostanie załączony, pomijając sytuację, gdy nieobecny umożliwi zastępstwo AI
    - dozwolone tytuły: baron, hrabia, książę, król i cesarz (wbrew pozorom, gra dwoma ostatnimi postaciami nie jest łatwiejsza, bo gracz jest zmuszony zwalczać szerzące się frakcje i stabilizować kraj)
    - w sytuacji, gdy jeden z graczy zostanie przyporządkowany drugiemu, współrządzą oni swoją domeną (tzn. polityka wewnętrzna monarchii i jej cele ekspansji są ustalane przez seniora i wasala, w zamian za co wasal nie powinien wchodzić  we frakcje rozrywające koronę i powinien wspierać monarchę w wypadku wojen każdego rodzaju), jeżeli z kolei graczy jest więcej, wasale i monarcha tworzą radę, w której zarządzanie ma charakter demokratyczny
    - obowiązuje zakaz stosowania "nieczystych zagrań", tj. spisków, mordów, tworzenia/dołączania do frakcji w monarchii czy samowolnych aresztowań/egzekucji. Dt. on stosunków między graczami, za złamanie zakazu gracz odpowiada przed Radą swojego kraju tudzież ogółem graczy, gdy jest niezależny
    - zakres kary jest ustalany przez decydentów, tj. Radę Królestwa lub ogół graczy i zależy od wagi oraz częstotliwości wykroczenia
    - proponowany zakres kar:
    a) kara pieniężna (wysłanie "daru" przez skazanego osobie poszkodowanej, płatna kilkukrotnie, aż osiągnie ustaloną wartość)
    b) konfiskata lenna
    c) odebranie zwierzchności nad podwładnym
    d) degradacja tytularna
    e) egzekucja postaci (za wyjątkiem dynastii bez potomka)
    - kompetencje Rady Królestwa:
    a) polityka wojenna
    b) kwestia reform ustrojowych
    c) stawka podatków i werbunku sił od wasali
    d) elekcja monarchy (w wypadku, gdy monarcha straci tytuł w wyniku kary/straty prawnej)
    e) wymiana ziem/tytułów między wasalami i królem (w wypadku tendencji konsolidacyjnych)
    f) nadania ziem/tytułów
    g) sądownictwo (w tym rozważanie sporów z tytulatury - o ziemie, poddanych, tytuły, etc.)
    - przed Radą królestwa odpowiada każdy gracz w monarchii ( w tym też cesarz/król)
    - każdy obywatel państwa w niej uczestniczy, bez względu na stopień
    - wykonawcą wyroków rady jest monarcha
    - wymagana większość głosów - 1 głos
    Takie są założenia wstępne. Są one do ustalenia. Czy jest ktoś chętny?
    « Ostatnia zmiana: Marca 17, 2020, 20:08:27 wysłana przez Moontoor »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Sesja CK II - propozycja
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 23, 2013, 18:55:43 »
    Piszę się na to obiema rękami i nogami. 300 godzin przegrałem w to cudo. Są jednak jakieś inne sesje na których można by się wzorować? Masz jakieś doświadczenie w tym? Ja nigdy nie grałem zbyt długo w CK na multi ale jak coś to mogę pomóc w organizacji tego. A może sesyjka na modzie GoT, który jest pięknie dopracowany i dużo tutaj fanów tego. Do tego daje on większe możliwości bo frakcje są mniej więcej równe.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 23, 2013, 19:11:35 »
    300 godzin przegrałem w to cudo.

Ja mam 85 na steam (podstawka) i 296 na xfire (GoT mod :p)

Również byłbym zainteresowany, ale niestety życie osobiste oraz Europa Universalis skutecznie mi w tym przeszkodzą :(

Życzę powodzenia :)
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 23, 2013, 19:16:31 »
    Chętnie wezmę udział. Ale jestem za tym by był jakiś limit spisków, które są i tak OP. W dodatku, na czym będziemy grać? Z metaserverem różnie bywa (o ile nie padł na dobre).

/Edit: Sesja na GoT modzie byłaby świetna.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 23, 2013, 20:07:37 »
    Ja rozegrałem w CK łącznie 143h (rzecz jasna na Steam). Jestem fanatykiem tej gry. Niemniej, proponowałbym typowy serwer MP wzoru innych gier wspaniałego PI. Jeśli chodzi o doświadczenie z MP, to powiedzmy, że parę sesji rozegrałem z jegomościem Idilla[MZ], które zresztą hostowałem. Ponadto mam doświadczenie z rozgrywki na EU III (też 2 graczy). Inaczej niż tradycyjne host serwera niestety nie mam możliwości (wybaczcie, ale ja dopiero jestem w II klasie LO).
    EDIT:
    Zapomniałem dodać, że wolałbym jednak wersję podstawową. Kiedyś eksperymentowałem z MP na jednym z modów pod EU III i zakończyło się lagami oraz wywalaniem kolegi z serwera. Dlatego też wolałbym raczej wersję podstawową.
    « Ostatnia zmiana: Października 23, 2013, 20:32:19 wysłana przez adriankowaty »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 23, 2013, 23:54:45 »
    Niedawno CKII znowu zaczelo mi dzialac, wiec chetnie dolacze :)
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2013, 20:17:58 wysłana przez AdamKur »
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 24, 2013, 10:56:24 »
    Ja rozegrałem w CK łącznie 143h (rzecz jasna na Steam). Jestem fanatykiem tej gry. Niemniej, proponowałbym typowy serwer MP wzoru innych gier wspaniałego PI. Jeśli chodzi o doświadczenie z MP, to powiedzmy, że parę sesji rozegrałem z jegomościem Idilla[MZ], które zresztą hostowałem. Ponadto mam doświadczenie z rozgrywki na EU III (też 2 graczy). Inaczej niż tradycyjne host serwera niestety nie mam możliwości (wybaczcie, ale ja dopiero jestem w II klasie LO).
    EDIT:
    Zapomniałem dodać, że wolałbym jednak wersję podstawową. Kiedyś eksperymentowałem z MP na jednym z modów pod EU III i zakończyło się lagami oraz wywalaniem kolegi z serwera. Dlatego też wolałbym raczej wersję podstawową.

Jak kilka tygodni temu sprawdzałem, to metaserver był offline. Nie wiem jak teraz jest, ale obawiam się że tak samo. Co do modów czy też DLC, ja takich problemów nie spotkałem gdy grałem kilkunastokrotnie z różnymi ludźmi.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 24, 2013, 16:38:09 »
    Hmm... a czy któryś z was ma możliwość zorganizowania serwera? Bo powiem szczerze, że opcja kontaktu przez Hamaka raczej odpada (chyba, że gramy w 3).

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 24, 2013, 18:22:56 »
    Hmm... a czy któryś z was ma możliwość zorganizowania serwera? Bo powiem szczerze, że opcja kontaktu przez Hamaka raczej odpada (chyba, że gramy w 3).

Chyba przez tunngle. Ale jak grałem w EU3 z chłopakami na hamaku od 10 do 12 to normalnie śmigało.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 24, 2013, 23:33:14 »
    Sądzę, że warto było by się skontaktować z ludźmi z wayofwar.org i innymi forami na którymi grają w CK2 i dać info sesji. Ja szczerze mówiac mam wątpliwości co do zasad. Niestety w CK II ta kwestia jest ciężka.

Co do zasad to dla przykładu:

- obowiązuje zakaz stosowania "nieczystych zagrań", tj. spisków, mordów, tworzenia/dołączania do frakcji w monarchii czy samowolnych aresztowań/egzekucji. Dt. on stosunków między graczami, za złamanie zakazu gracz odpowiada przed Radą swojego kraju tudzież ogółem graczy, gdy jest niezależny

Jak naklepie kogoś w wojnie zakuje w kajdany np. dziedica wrogiego królestwa i postanowię go więzić aby drugie królestwo miało problem to co wtedy, hehe

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 25, 2013, 15:44:40 »
    Sądzę, że warto było by się skontaktować z ludźmi z wayofwar.org i innymi forami na którymi grają w CK2 i dać info sesji. Ja szczerze mówiac mam wątpliwości co do zasad. Niestety w CK II ta kwestia jest ciężka.

Co do zasad to dla przykładu:

Jak naklepie kogoś w wojnie zakuje w kajdany np. dziedica wrogiego królestwa i postanowię go więzić aby drugie królestwo miało problem to co wtedy, hehe

Jeżeli mamy uszykować jakąś grubszą sesję, to trzeba by było z nimi się skonsultować.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 25, 2013, 17:45:23 »
    MC - miałem na myśli takie sytuacje, jak monarcha, który aresztuje bezzasadnie swojego poddanego, bo np. chce zagarnąć jego tytuł/majątek. Chodzi o stabilność wewnętrzną państwa, jeniec wojenny się pod to nie podpisuje, tak samo jak skazany za spisek.
    Bloomy - zgoda.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 29, 2013, 17:58:21 »
    Co taka cisza?

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 29, 2013, 20:34:14 »
    Nie wiem, ty chciales organizowac ta sesje, wiec to ty powinnienes zaczac ludzi zbierac :D
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 29, 2013, 20:55:12 »
    Hm... zgodnie z nazwą zasugerowałem stworzenie tejże sesji... hm... posyłam wam linka do mnie na steam. Zgromadźmy się w sobotę o 18:00 i postawimy serwer. Ok?
    Link:
    http://steamcommunity.com/profiles/76561198026804465/
    Ponieważ nie posiadam mikrofonu, wolałbym rozmawiać przez chat steam'a i/lub gry.
    Hm... cisza wokół zasady, którą poddał pod rozważenie MC, o to mi chodziło.
    A swoją drogą, to przez ostatnie parę dni byłem dość zajęty. Sprawy edukacyjne.