Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325081 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1125 dnia: Września 14, 2009, 13:21:38 »
    Równie dobrze można podbić nowy zamek i poprosić o niego króla, gdy ten go nie odda  zbuntować się.

Offline Aggron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1126 dnia: Września 15, 2009, 20:26:46 »
    no dobra to znowu ja ;p przejąłem wszystkie miasta i zamki swadii bo pomagam dla Lady Issoli z Suno i co teraz ? Ona dalej nie jest królem

Offline biko_biko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1127 dnia: Września 15, 2009, 22:19:38 »
    Pytanie krótkie i proste: można w skrzyni (w zamku) zostawić pieniądze? Jeśli tak to w jaki sposób?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #1128 dnia: Września 15, 2009, 22:24:26 »
    BIKO BIKO - Nieda się.
    Aggron, pokonaj wrogich swadiańskich lordów, poczekaj a zostanie królową.

Offline Aggron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1129 dnia: Września 16, 2009, 12:50:42 »
    no ale mam ich umieścić w więzieniu tak?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1130 dnia: Września 16, 2009, 13:00:41 »
    no ale mam ich umieścić w więzieniu tak?
    Tak, najlepiej w różnych miastach/zamkach (każdy gdzie indziej, aby jak najmniej było w jednym miejscu) z pobudowanymi budynkami zmniejszającymi szanse na ucieczkę (zapomniałem nazwy ;P ). Możesz też jeździć z nimi... ale wystarczy, ze przegrasz bitwę i tracisz wszystkich, no i trzymanie ich ze sobą zwiększa szansę, że uciekną.

@EDIT
    DOWN: Tak. Pamiętaj, że część przyłącza się do Ciebie ;p

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 16, 2009, 13:07:45 wysłana przez NIFN »

Offline Aggron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1131 dnia: Września 16, 2009, 13:05:33 »
    no ale trzeba koniecznie ich trzymać co do jednego czy można poczekać troche i ten pretendent będzie królem bo to sporo czasu zajmie zbieranie tych lordów

Edit : już wiem wystarczyło w grze poczekać kilka dni i już ona jest królem
    « Ostatnia zmiana: Września 17, 2009, 18:39:47 wysłana przez Aggron »

Offline Rayder666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1132 dnia: Września 18, 2009, 16:39:51 »
    W M&B jest opcja wyświetlania nad głowami nazw sojuszniczych jednostek w trakcie bitwy.
    Moje pytanie brzmi czy i jak można zrobić aby wyświetlały się nazwy wrogich jednostek, łatwiej byłoby namierzyć wartościowe jednostki na polu.

I jeszcze jak zmieniejszyć rozmiar czcionki napisów wyświetlanych podczas bitwy (komunikaty o ofiarach, expie i itp.) w lewym dolnym rogu ekranu ???
    Ja je wyłączam bo mi cały obraz zasłaniają :\

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #1133 dnia: Września 18, 2009, 16:40:53 »
    Cóż niestety na jedno i drugie nic nie poradzisz

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1134 dnia: Września 19, 2009, 14:25:53 »
    Moje pytanie a w zasadzie opis sytuacji:

Jakiś czas temu dostałam wioskę, zamku jeszcze nie, chociaż kilka zamków zdobyłam ale zawsze król oddawał je komuś innemu więc sobie odpuściłam  i rozbudowywałam to co można w mojej wiosce. Wczoraj wroga frakcja zdobyła zamek, który jest obok mojej wioski.
    Odbiłam zamek i poprosiłam o niego króla. Znowu dostałam odmowę ale najbardziej wkurzyło mnie to, że nagle moja wioska stała się niczyja a wkrótce potem dostał ją ten lord, któremu król dał ten zamek (podbity przeze mnie). Czyli ten lord dostał zamek razem z przyległą moją (moją byłą) wioską a ja zostałam z niczym!!!!!
    i jak tu się nie wkurzyć?
    Wynika z tego, że nie powinnam odbijać tego zamku, ale jeśli kiedyś ktoś by go odbił (z lordów mojej frakcji) to byłoby to samo?
    Też straciłabym wioskę?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1135 dnia: Września 19, 2009, 14:34:33 »
    Moje pytanie a w zasadzie opis sytuacji:

Jakiś czas temu dostałam wioskę, zamku jeszcze nie, chociaż kilka zamków zdobyłam ale zawsze król oddawał je komuś innemu więc sobie odpuściłam  i rozbudowywałam to co można w mojej wiosce. Wczoraj wroga frakcja zdobyła zamek, który jest obok mojej wioski.
    Odbiłam zamek i poprosiłam o niego króla. Znowu dostałam odmowę ale najbardziej wkurzyło mnie to, że nagle moja wioska stała się niczyja a wkrótce potem dostał ją ten lord, któremu król dał ten zamek (podbity przeze mnie). Czyli ten lord dostał zamek razem z przyległą moją (moją byłą) wioską a ja zostałam z niczym!!!!!
    i jak tu się nie wkurzyć?
    Wynika z tego, że nie powinnam odbijać tego zamku, ale jeśli kiedyś ktoś by go odbił (z lordów mojej frakcji) to byłoby to samo?
    Też straciłabym wioskę?

Wg mnie przyznawanie zamków to kwestia szczęścia. Król rozdaje po równo nowo podbite ziemie, by każdy lord coś miał. Możesz wczytać zapis przed przyznaniem zamku/wsi, lub podbić kilka lokacji i w momencie, gdy król będzie chciał Ci przyznać ziemie odmawiasz.. Po pewnym czasie każda podbita przez Ciebie ziemia będzie Ci oferowana i wtedy czekasz, aż podbiją ten właściwy zamek i go odbijasz. Wówczas Król przyzna Ci na pewno owe ziemie.

Pozdrawiam!

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1136 dnia: Września 19, 2009, 16:15:15 »
    Ale taka mała drobnostka: Jeśli ktoś podbije zamek który od samego początku należał do twojej frakcji i ty go odbijesz zawsze dostanie go stary właściciel.

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1137 dnia: Września 19, 2009, 21:33:25 »
    Ale chyba przyznacie, że to trochę nie fair, skoro miałam wiochę i tylko ją, po czym zamek w pobliżu tej wiochy (naszej frakcji ale we władaniu innego lorda) został podbity przez wrogów, ja go odbiłam i efekt taki, że król przyznając go jednemu z lordów przyznał mu też MOJĄ wioskę! Zostałam na lodzie a teraz do tego poszłam zdobyć inny zamek, poprosiłam o niego i dostałam od króla standardową wiadomość że mi płaci te 900 dukatów bo się starałam ;) , daje zamek komuś tam i że ja mam u niego już lenna!!! Halo jakie lenna??? Czy to nie jest czasem jakiś błąd albo niedopatrzenie?

P.s. Nie rozchodzi mi się o to, że mi tego zamku obok mojej byłej wsi nie dał, tylko o to, że mi tą wieś zabrał a teraz na dodatek tak jakby nawet się nie skapnął, że mi ją odebrał - bardzo dziwne...
    « Ostatnia zmiana: Września 19, 2009, 21:34:56 wysłana przez Xena »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #1138 dnia: Września 19, 2009, 22:42:20 »
    Denaró jak już coś.
    Po prostu pech, zwykle gdy stracisz swe lenno to odda ci inne nowo zdobyte(przez niego lub innego lorda)

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1139 dnia: Września 21, 2009, 13:53:20 »
    Rzeczywiście, odpowiedź króla to niedopatrzenie twórców gry (ponieważ nie masz już żadnych posiadłości). Jednak jest faktycznie tak, jak pisze Kradus - jeśli frakcja traci posiadłość i ją później odbije, to dostanie ją ten, do kogo pierwotnie należała. A że otrzymanie zamku zawsze oznacza otrzymanie również przyległej wsi, to można zostać na lodzie.
    Wniosek: gdy król proponuje Ci lenno leżące obok zamku - odmawiaj, dopóki nie przydzieli Ci takiego przynależnego do miasta (miasto i jego wsie nie są dawane "w komplecie"). Jeszcze lepiej zgłosić się do frakcji już posiadając zamek (podbijając go jako bezpaństwowiec - czasem to bardzo łatwe, ponieważ po nieudanym oblężeniu lub zaraz po zdobyciu przez wrogów jego załoga liczy często 30-40 wojaków).
    A teraz dobra wiadomość :-D  Jeśli podbijesz jakiś zamek (nie należący wcześniej do Twojej frakcji) to jest prawie pewne, że go dostaniesz. I to razem z wioską. Twoje szanse będą trochę mniejsze, jeśli w Twoim królestwie są jeszcze inni lordowie bez posiadłości (król daje w pierwszej kolejności tym, którzy nic nie mają). Swoje szanse zwiększysz:
    - rozpoczynając oblężenie (samo wzięcie udziału w zdobyciu nie jest premiowane);
    - polepszając relacje z władcą (marginalne znaczenie);
    - zwiększając swoją reputację (kluczowe znaczenie, ponieważ z kilku powodów reputacja innych lordów pozostaje na mniej więcej takim samym poziomie, a Twoja rośnie); gdy ja miałem powyżej 10.000 punktów, to król przyznawał mi już wszystko jak leci ;-)