Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325028 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1050 dnia: Sierpnia 26, 2009, 12:27:02 »
    Sory ale o co chodzi w tych drm ?? np co to za różnica między 33c a 33p czy coś w tym stylu ?? co to wszystko zmienia ?

To rodzaj zadawanych obrażeń, w podstawce są 3:
    c - cięte, czyli klasyczne
    p - kute, czyli przebijające (idealne na ciężko opancerzonych)
    b - obuchowe, czyli ogłuszające (niezbędne do łapania więźniów)

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 12:32:37 wysłana przez NIFN »

Offline Ichani

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1051 dnia: Sierpnia 26, 2009, 15:43:20 »
    Aha dzięki ale mam jeszcze 1 ostatnie pytanko - która broń jest lepsza 2h czy 1h ? a jak 1h to jaka ? typu miecz morgrasten itd...? bo wiem że 2h są "efektywniejsze" ale 1h dobra też ma swoje drm ...

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1052 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:00:48 »
    Na pewno broń dwuręczna zadaje większe obrażenia oraz jest dłuższa, a to jest powolna i nie pozwala na używanie tarczy. Nie jestem pewien, co do najlepszej dwuręcznej broni, ale wydaje mi się, ze jest to Battle Axe, lub Berdysz.
    Bron jednoręczna jest zdecydowanie szybsza (wyjątek Morningstar) i pozwala na używanie tarcz, lecz krótsza i zadaje mniejsze obrażenia. Fakt Morningstar jest potężny, ale strasznie powolny, lepiej zainwestować w nadziak, lub jakiś solidny miecz (osobiście używam Arming Sword).
    Jeśli nadal nie możesz zdecydować się, między 1h a 2h wybierz Bastard Sword, którego można używać zarówno jednorącz, jak i dwurącz, z tym, że używając go z tarczą jest mniej wydajny.

Na twoim miejscu nie patrzyłbym na zadawane obrażenia... z dobrze zainwestowanymi punktami oraz z dobrze wyprowadzonym ciosem (speed bonus), nawet drewnianą pałką możesz powalić niejedną osobę.

Pozdrawiam!

Offline Ichani

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1053 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:30:58 »
    No tak  ale przez tarcze ma się mniej mniejsca na kołczan strzał :P (a tera próbuje samymi nordami grać - 0 jazdy :D ) a i jeszcze jedno - co tak konkretnie dają te pkt w 1h 2h bows itd ?? co to za róźnica że mam 50 a 100 itd ??

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1054 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:36:22 »
    Ta róznica ze jak masz 50 tego a walniesz 20 to jak bezdziesz mial 100 to bedziesz lepiej walił... to podstawa każdego wojaka mieć jak najwięcej [ok 350 jest już dobrze]

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1055 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:40:12 »
    Jeśli chodzi o łuki i inne bronie zasięgowe, to im więcej masz wytrenowanych punktów, tym celownik jest bardziej precyzyjny, oraz w niewielkim stopniu broń szybciej "działa" (tj szybciej wyjmowane są strzały, szybciej łuk się napina...), Z mieczami i pochodnymi zwiększona jest szybkość i szansa na wyprowadzenie skutecznego ciosu, więc nawet jeśli będziesz mieć dobrą broń, to bez punktów umiejętności nie pokonasz np uzbrojonego wojownika, usłyszysz charakterystyczny dźwięk, broń odbije się od jego zbroi  i zadasz 0-2 dmg, nie dekoncentrując przeciwnika.

EDIT:
    @Down: Tak o umiejętnościach.

Pozdr.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 16:43:28 wysłana przez NIFN »

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1056 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:42:03 »
    Mówicie o tych statystykach broni jednoręcznej, dwuręcznej, drzewcowych itp. tak ?

Offline Ichani

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1057 dnia: Sierpnia 27, 2009, 12:57:06 »
    Witam to znowu ja - sorki za tyle pytań ale : jak zwiększyć ilość moich ludzi pomimo charyzmy i przywództwa ? 2 - Czy to moja postać musi mieć tą charyzmę i przywództwo czy to może być jakiś bohater z mojego teamu? 3 i póki co ostatnie ;] jacy bohaterowie się "zgrywają" ze sobą ?? bo nie lubię jak się 10 razy kłócą bo coś im nie pasi ...  ;/

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1058 dnia: Sierpnia 27, 2009, 13:08:52 »
    Na ilość wojaków w party wpływa
    a) charyzma i leadership - wiadomo jak zdobyć
    b) renown - zdobywane przy wygrywaniu walk. Trudniejsza walka - więcej renown.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1059 dnia: Sierpnia 27, 2009, 13:21:18 »
    Ichani -> odnośnie bohaterów, zajrzyj do tego tematu: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.0
    Znajdziesz tam przykłady doboru bohaterów by się nie kłócili.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2009, 15:57:56 wysłana przez NIFN »

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1060 dnia: Sierpnia 27, 2009, 15:22:46 »
    2 - Czy to moja postać musi mieć tą charyzmę i przywództwo czy to może być jakiś bohater z mojego teamu?
    Charyzma to umiejętność osobista, więc tylko u ciebie ma to znaczenie

I mam w związku z tym pytanie, czy ma jakiś sens dodawanie bohaterom NPC charyzmy??

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1061 dnia: Sierpnia 27, 2009, 15:56:18 »
    NPC nie ma sensu. U Ciebie ma - masz większe wojsko, wyższe morale i mniejszy żołd do opłacenia. Pakowanie tego skilla u NPC - o ile mi wiadomo- nic nie daje.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1062 dnia: Sierpnia 27, 2009, 16:05:49 »
    W niektórych modach można awansować hero na lordów, więc inwestowanie im w charyzmę zwiększy im limit wojska.. ale to tylko w modach. NPC-om najlepiej rozwijać umiejętności bojowe, lub drużynowe (pathfinding, trainer, first aid...)... inne sensu nie mają.

Pozdrawiam!

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1063 dnia: Sierpnia 27, 2009, 16:13:50 »
    W niektórych modach można awansować hero na lordów, więc inwestowanie im w charyzmę zwiększy im limit wojska.. ale to tylko w modach. NPC-om najlepiej rozwijać umiejętności bojowe, lub drużynowe (pathfinding, trainer, first aid...)... inne sensu nie mają.

Pozdrawiam!

U mnie to wygląda następująco: Deshavi: tactics, patchfinding, ta umiejętność od pola widzenia oraz tropienie
                                                       Jeremus: wszystko medyczne+ inżynier
                                                       Cała reszta: bojowe + training na poziomie 3/4

Offline Rayder666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1064 dnia: Sierpnia 27, 2009, 16:44:23 »
    ............
    A na to "odpuszczenie wojska" jest tylko jedna rada --> zostawić je w zamku lub mieście (jeżeli takowe posiadasz...) nawet jak wejdziesz z wojskiem do miasta możesz wywalczyc sobie drogę odwrotu... wygląda to tak, że bohater ubrany w jakieś łachmany i uzbrojony w kij musi pokonać max 5 żołnierzy. Także ja zawsze włażę z wojskiem, tłukę kilku żołnierzy kijem i mogę robić co chcę w mieście :)
    Nie wiem czy zauważyłeś ale prócz kija masz jeszcze sztylety do rzucania = goście bez tarcz są łatwym celem