Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324943 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1035 dnia: Sierpnia 19, 2009, 19:28:07 »
    Wszyscy bohaterowie, bo jest to umiejetność osobista.

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1036 dnia: Sierpnia 21, 2009, 08:41:57 »
    Co mi daje albo na co wpływa, że ludność danego miasta mnie lubi (np. +3) albo nie lubi (-4)?

Offline daro12342

• Użytkownik
    • Masywnej Budowy Hunter is THE BEST
    « Odpowiedź #1037 dnia: Sierpnia 21, 2009, 09:13:19 »
    Na to że ludność miasta lubi cię wpływa:
    1. Wykonywanie zadań u sołtysa.
    2. Wygrywanie turnieju w owym mieście (+1)
    3. Przeznaczenie gotówki u barmana na.... picie xD
    Na to że ludność miasta nie lubi cię wpływa:
    1. Nie wykonanie zadania u sołtysa
    2. Zrobienie niektórych zadań u lorda (zabicie kupca) itd.
    Reszty... nie pamiętam.

Offline Aggron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1038 dnia: Sierpnia 21, 2009, 09:58:17 »
    A jak można zdobyć te ,,względy" u jednej z Lady w moim wypadku to chcem z Lady Aneth jak chcem z nią pogadać to ona ciągle odpowiada że nie potrzebuje czempiona lub że nie zna mnie zbyt dobrze

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1039 dnia: Sierpnia 21, 2009, 10:19:01 »
    daro12342 moje pytanie dotyczyło na co się przekłada (co mi daje w grze) jeśli już mam ileś punktów u danych mieszczan.
    Wiem jak zdobywać punkty i wiem też kiedy w oczach mieszkańców je tracę. Chodzi mi o to czy opłaca się żeby mieszczanie mnie lubili - co mi to daje w sensie co z tego mam?

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1040 dnia: Sierpnia 21, 2009, 10:26:44 »
    Jeżeli punktujesz w mieście to kupcy będą mieć dla Ciebie korzystniejsze ceny. Jeżeli punkcisz we wsi to więcej rekrutów do Ciebie dołączy (i będą lepszej jakości np. lekko wytrenowani) a wieśniacy taniej będą Ci sprzedawać żywność.

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1041 dnia: Sierpnia 21, 2009, 12:22:56 »
    Castlebreaker - dziękuję! Właśnie o to mi chodziło :)

Jeszcze jedno pytanie jeśli ktoś z doświadczonych mógłby, krótko (wiem, że gdzieś to kiedyś czytałam, ale teraz naprawdę nie mogę znaleźć).

Kogo na dłuższą metę opłaca się mieć w swojej armii (ogólnie, nie chodzi mi tu o konkretne jednostki wojskowe, tylko o żołd):
    Najemników - najmowanych w gospodach
    wojsko wyszkolone z rekrutów lub przyłączone z odbitych jeńców
    Ktoś gdzieś kiedyś napisał (na stronie głównej), że porównując jednych do drugich, ci jedni są drożsi w utrzymaniu a wcale nie lepsi, tylko którzy? bo nie mogę załapać :(

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1042 dnia: Sierpnia 21, 2009, 12:31:59 »
    Najemnicy są dwukrotnie drożsi od jednostek frakcji, więc nie ma sensu trzymać ich w ekipie.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1043 dnia: Sierpnia 21, 2009, 13:55:12 »
    Chyba, że masz nagłą potrzebę i musisz mieć wojsko na już. Najemnicy są jednak dobrymi żołnieżami - np. hired blade.

Offline Rayder666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1044 dnia: Sierpnia 22, 2009, 23:43:40 »
    1)
    Mam krótkie pytanie: Jak zakończyć misję obsadzenia pretendenta na tronie ??
    Zaczołem rebelie w Swadii przyłączając się do pretendentki do tronu Lady Isoli z Suno (jakoś tak sie zwie) sklepałem już wszystkich wiernych królowi i podbiłem lub nakłonilem do przyłączenia wszystkie wioski na terytorium Swadii. Gra wywaliła planszę, że królestwo Swadii zostało pokonane przez rebelianckie królestwo Swadii, które staje się teraz jedynym królestwem i po chwili miałem rozmowe z Lady Isoli i stała się katastrofa bo zamiast textu w jej oknie dialogowm wyskoczyły napisy NO STRINGS (zajebiste polskie tłumaczenie hehehehehe - to nie było śmieszne ;\) i nie wiem co mi chciała powiedzieć ;\
    Jak zaglądam do listy questów do wykonania to nadal mam ten z rebelią w którym pisze abym dopilnował aby pretendent odzyskał tron ale za chiny nie wiem co jeszcze moge zrobić !! A jak rozmawiam z moją Lady Isola to pyta się jak tam postępy w zadaniu które mi powierzyła i moge odpowiedzieć że :
    A) Pracuje nad tym
    B) Chyba nie dam rady i musze zrezygnować
    No i co z tym mam zrobić ???????????????????????????
    ZONK!
    2)
     Co tak naprawdę daje skill TAKTYKA ?
    "Taktyka - każde 2 punkty dodane do tej umiejętności zwiększają bitewną przewagę twojej druzyny o 1"
    Tyle to wiem, ale chodzi mi o to w jaki sposób zwiększa się ta przewaga ?
    Twoje wojaki mają więcej HP czy szybciej się ruszają czy też inne dopałki mają ??

Dla informacji podaję, że gram bez kodów w wersje 1.011 Native        HELP ! Który mi pomoże ?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2009, 19:39:01 wysłana przez Rayder666 »

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1045 dnia: Sierpnia 24, 2009, 12:46:42 »
    2. Na początku bitwy gra oblicza,ile jednostek Twoich stanie naprzeciw jednostek wroga. Zależy to od dwóch rzeczy:
    a) proporcji wojsk Twoich do jednostek wroga - jeśli masz ekipę małą, w wróg dużą, to na placu boju pojawi się np. 20 Twoich żołnierzy i 80 wroga (1:4); jeśli Ty dużą a wróg małą, to odwrotnie;
    b) skilla taktyka - zwiększa powyższą proporcję na Twoją korzyść, np. będzie 25 vs. 75 (1:3). UWAGA! Wrodzy lordowie też mają tego skilla (bodajże około 6 poziomu), więc warto w niego pakować maksymalne 10 punktów (najlepiej u jakiegoś NPC) - zwiększysz swoje szanse.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2009, 12:48:18 wysłana przez krzyysiek »

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1046 dnia: Sierpnia 24, 2009, 19:00:07 »
    Kolejne dwa pytania:

1. Czy jak wejdzie się do miasta to czas stoi w miejscu?

Mam porozmawiać ze szpiegiem, weszłam do miasta w nocy - wszyscy śpią (są tylko wiadomo strażnicy i ci od których można coś kupić) ale mieszkańców nie ma, no więc czekam i czekam i czekam a tu ciągle noc i noc, chyba się nie doczekam tego świtu!

2. Morale oddziału - a liczba jednostek w oddziale. Chodzi mi o to, że mam max. ilość ludzi w swoim oddziale i straszny minus za to w morale oddziału (za liczbę jednostek) czy to oznacza, że nie lubią być większą armią. Jest mniejszy minus w morale gdy np. ma się 1/2 max. wielkości armii?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2009, 20:28:57 wysłana przez Xena »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1047 dnia: Sierpnia 24, 2009, 20:39:48 »
    1. Czy jak wejdzie się do miasta to czas stoi w miejscu?
    Tak stoi w miejscu, tak samo jak podczas walki.

2. Morale oddziału - a liczba jednostek w oddziale. Chodzi mi o to, że mam max. ilość ludzi w swoim oddziale i straszny minus za to w morale oddziału (za liczbę jednostek) czy to oznacza, że nie lubią być większą armią. Jest mniejszy minus w morale gdy np. ma się 1/2 max. wielkości armii?
    Tak, im więcej ludzi tym większy minus. Można nieco je redukować inwestując w umiejętność "Przywództwo", kupowaniem różnorodnego pokarmu oraz wygrywając bitwy, które działa tylko tymczasowo.

Pozdrawiam!

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1048 dnia: Sierpnia 25, 2009, 16:14:12 »
    NIFN - bardzo dziękuję za odpowiedź.

Offline Ichani

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1049 dnia: Sierpnia 26, 2009, 12:14:56 »
    Sory ale o co chodzi w tych drm ?? np co to za różnica między 33c a 33p czy coś w tym stylu ?? co to wszystko zmienia ?