Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324854 razy)

Opis tematu:

Offline Danveld

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #930 dnia: Lipca 19, 2009, 20:17:18 »
    a jeśli nie jestem Marszałkiem to mogę poprosić pozostałych Lordów o pomoc przy zajmowaniu?

Jeżeli masz duże relacje z danym lordem lub królem to wybierasz opcje "Mam pewien plan cho ze mną na bitkę" i jeśli się zgodzi to podróżuje za tobą.

PS: Trzeba mieć również trochę honoru lecz nie jestem pewien w 100%

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #931 dnia: Lipca 19, 2009, 20:25:55 »
    1 Gram w age of Machinery, czyli mógłbym miec własnych lordów.
    2 Byłem wasalem Swadian dostałem 1 wioche (na końcu ich terenu, non stop najeżdżaną) zdobyłem 3 zamki i żadnego nie dostałem
    3 Ewentualnie jeśli dałoby się zwiększyc kwote którą oferuje król za zamek.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #932 dnia: Lipca 19, 2009, 21:41:44 »
    Cóż niewiem w jakim kontekście ten tekst ale dobra.
    1 tak możesz mieć lordów
    2 normalka bo miałeś już wioche , czekaj aż każdy lord dostanie swoją dole i przyjdzie pora na ciebie.
    3 w pewnym pliku tylko kurcze nie pamiętam w którym, poczytaj troszkę poprzednie strony na pewno jest.(10 ostatnich)

Offline Axles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #933 dnia: Lipca 19, 2009, 22:05:17 »
    Co daje czytanie tych ksiażek, tylko satysfakcje czy cos jeszcz, bo gram se na nowo na standarwowym M& B bez modow i kaski trza mi :]

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #934 dnia: Lipca 19, 2009, 22:07:28 »
    Co daje czytanie tych ksiażek, tylko satysfakcje czy cos jeszcz, bo gram se na nowo na standarwowym M& B bez modow i kaski trza mi :]

Książki do czytania na stałe podnoszą dany atrybut o 1. Jest jeszcze drugi rodzaj książki, który podnosi bez czytania ale trzeba mieć go stale w ekwipunku.

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #935 dnia: Lipca 20, 2009, 13:42:45 »
    1 Gram w age of Machinery, czyli mógłbym miec własnych lordów.
    2 Byłem wasalem Swadian dostałem 1 wioche (na końcu ich terenu, non stop najeżdżaną) zdobyłem 3 zamki i żadnego nie dostałem
    3 Ewentualnie jeśli dałoby się zwiększyc kwote którą oferuje król za zamek.

1. Gratuluję.
    2. Zmiana sposobu przyznawania zdobyczy przez króla: http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,46290.msg1219470.html#msg1219470
    3. http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,46290.msg1232997.html#msg1232997

Kurde nie stac mnie na utrzymywanie armii, musze placic zoldu z 6000, moze mi ktos poradzic cos by szybko kaski nabic? Najgorsze co teraz mi dopiero ciazy to to ze w zarzadzanie ekwipunkiem malo co inwestowalem mam tylko 3 lvl = malo miejsca, bo juz zarlo na ta armie zajmuje conajmniej polowe. Jaka ilosc armii jest taka wzgledna ze zold w miare niewysoki, jadla nie za duzo?

Moje rady:
    1. Ładuj max w dowodzenie - zmniejsza koszty. Ja mam 10 level i płacę teraz ok. 68.000. Na płacenie 136.000 nie mam ochoty ;-)
    2. Co jakiś czas zostawiaj ekipę w jakimś zamku i w 9 chłopa (razem z NPC) ruszaj na handel. Dlaczego tylko z NPC? Dlatego że: możesz w plecaku mieć tylko 1 "kratkę" żywności (i tak dla nich starczy na kilka dni), tak małą ekipą uciekniesz przed każdym wrogiem (ja z pustym ekwipunkiem jeżdżę z szybkością 10,0) i masz mnóstwo miejsca na towary. Jakie trasy polecam?
     a) Veluca (oliwa, wino) - Jelkala (aksamit) <-> Dhirim (narzędzia) - Reyvadin, Rivacheg (skóry, ryby, suszone mięso), Wercheg;
     b) Tulga (przyprawy) - Ichamur (sól) <-> Suno i Yalen (ser).
    Zazwyczaj najkorzystniejsze ceny są w najbardziej od siebie oddalonych miastach. Oczywiście wymieniłem miasta, ale warto tez chodzić po okolicznych wioskach (w nich jest taniej). Warto też polować we wsiach na tanią wołowinę, ponieważ bardzo drogo schodzi u miejskich kupców (sprawdzaj też, czy w jakiejś wsi nie sprzedają tanio krów - można je szybko przerobić na kotlety).
    3. Wygrywaj w turniejach (i zakładaj się o wygraną). Po turnieju pytaj się tournament mastera, gdzie będzie następny.
    4. Wyposaż swoją ekipę w broń obuchową i ścigaj bandytów i dezerterów. Ja mam już dość mocnych NPC (wszyscy 30-31 poziom, dobre zbroje płytowe i konie) i wyruszam na takie "łapanki" tylko z nimi (większość bandytów sama mi się pcha w łapy, licząc na przewagę liczebną, hehehe). Jeśli nie masz jeszcze dobrze wyszkolonych NPC, to polecam do takiego składu dobrać slaver chiefs (najlepsza wersja łowców głów) i khergickich lansjerów (ok. 30% ma broń obuchową - na początku bitwu wydaj rozkaz używania broni obuchowych). Tak zdobytych jeńców sprzedawaj handlarzom niewolników. Na początku to dość trudna rozrywka, ale później sama przyjemność. Czasem trzeba tylko długo czekać na handlarza - raz w Jelkali trzymałem ponad 1000 jeńców (w tym ok. 200 lansjerów), aż miasto nie było w stanie wyżywić takiej ilości luda i jeńcy zaczęli "znikać".
    5. Nie trzymaj żarcia na kilka dni w ekwipunku - dokupuj co kilkanaście godzin w wioskach. Musiałbyś mieć naprawdę liczną ekipę, aby trzymać w ekwipunku więcej niż 4-5 "kratek" żywności.
    6. 3 lvl w zarządzanie ekwipunkiem to wystarczająco dużo miejsca. Są lepsze miejsca na pakowanie punktów postaci niż ten skill. Ja mam 2 lvl i styka. I tak handlarze w miastach często nie mają tyle kasy, aby wykupić wszystkie towary z naszego plecaka (chyba, że od nich też coś kupujemy).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2009, 16:34:28 wysłana przez krzyysiek »

Offline Axles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #936 dnia: Lipca 20, 2009, 16:59:45 »
    Spróbuje się zastosować do tych rad, ale ciekawi mnie co jeszcze można robić w grze mając 10 lvl zarzadzania (czyli postac na ktorym lvlu 50-tym lub cos kolo tego?) Mi w sumie po 250 dniu sie nudziło, nie miałem zbytnio co robić, bo poco mi zbierać więcej wojska skoro nawet krol przeciwny za slab na mnie był. Trudnosc gry mam cos kolo 90% niewiele ale nie chce ciagle przegrywac bo co to za gra jak sie przegrywa i odwrotnie. Chyba ze sa jakies ukryte cele w grze o ktorych nie wiem, ale wg mnie mozna za cel se przyjac przejecie wszystkich zamkow, ale to troche nudnawe. Pozdro

Edit1
    1. W co najlepiej wkładać punkty umiejetnosci i statystyki oraz czy liczenie na pomoc NPC ma sens czy po czasie tak czy owak nas opuszcza? Jak rozwijac wlasna postac a jak NPC najlepiej, dodam ze jestem zwolennikiem broni dwurecznych. Rozpedzony z konia z bronia dwureczna + ta umiejetnosc podnoszaca dmg o 8% na pewnym poziomie i kompletnie nikt nie przezyl mojego dobrze trafionego ciosu wlacznie z lordami krolami :] wiec przy tym chcialbym pozostac. Natomiast kusze luki itp kompletnie zle mi idzie trafianie tym.
    Edit2: Czy zarzadzanie wiezniami i dowodzenie NPC zwiekszy ilosc mojego wojska czy to tylko ja musze pakowac w to punkty by cos dawalo?

Edit3 Hm moja postac ma chirurgie 6+2, skad te 2 skoro zaden z towarzyszy nie ma ani troche, a ja mam 6? Bug jakis?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2009, 18:42:39 wysłana przez Axles »

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #937 dnia: Lipca 20, 2009, 17:23:20 »
    Command jest nie po to (a raczej: nie tylko po to), aby mieć więcej wojska, ale aby za nie mniej płacić i aby miało wyższe morale. Ja mogę mieć w ekipie ok. 450 luda, a i tak nie prowadzę na bitwy więcej niż ok. 350 (na silnie bronione miasta).
    Jeśli nudzi Ci się zwykła gra, to spróbuj zrobić rebelię (bez pretendenta do tronu, na własną rękę). Będziesz biegał po całej mapie bez pomocy innych lordów, prowadząc wojnę z kilkoma państwami - poczujesz smaczek M&B. A potem możesz się pobawić w mody, np. Sword of Damocles - po pewnym czasie w grze, na Calradię najeżdża kilkudziesięciu centurionów (lordów):
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 13:45:54 wysłana przez krzyysiek »

Offline Bercik899

• Użytkownik
    « Odpowiedź #938 dnia: Lipca 21, 2009, 20:02:53 »
    1. Ile trzeba mieć reputacji żeby dostać drugą wieś?
    2. Jak zostać Marszałkiem w Swadii

Offline Axles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #939 dnia: Lipca 21, 2009, 23:37:23 »
    1. Nie jestem pewien ale drugiej, samej wsi chyba nie dostaniesz, możesz dostać tylko zamek z prrzyległą mu wsią, najlepiej samemu podbic i króla poprosic o ten zamek.
    2. Marszałka wybieraja wszyscy lordowie z dajen frakcji poprzez glosowanie, wiec musisz miec duze wzgledy u wieksszosci i sie wykazac podbojami :] Mi samo przyszlo nawet sie nie staralem o to. Pozdro

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #940 dnia: Lipca 22, 2009, 13:33:47 »
    Edit1
    1. W co najlepiej wkładać punkty umiejetnosci i statystyki oraz czy liczenie na pomoc NPC ma sens czy po czasie tak czy owak nas opuszcza? Jak rozwijac wlasna postac a jak NPC najlepiej, (...)
    Edit2: Czy zarzadzanie wiezniami i dowodzenie NPC zwiekszy ilosc mojego wojska czy to tylko ja musze pakowac w to punkty by cos dawalo?
    Edit3 Hm moja postac ma chirurgie 6+2, skad te 2 skoro zaden z towarzyszy nie ma ani troche, a ja mam 6? Bug jakis?

1. Istnieją 4 kombinacje drużyn, których członkowie od Ciebie nie odejdą (chyba że zaczniesz masowo przegrywać, przestaniesz w ogóle walczyć, wezmą Cię do niewoli itp.) Znajdziesz je na stronie: http://strategywiki.org/wiki/Mount%26Blade/Companion_Builds
    Ja szkolę NPC następująco: 2 medyków (surgery, first aid, wound treatment), 2 specjalistów od poruszania się i tropienia (path-finding, spotting, tracking), 2 taktyków i inżynierów (jednocześnie), 1 od handlu oraz 1 od łupienia (looting). Dlaczego po 2 do niektórych umiejętności? Ponieważ czasem w bitwie jeden zostaje ranny -> mam wtedy jeszcze drugiego. Staraj się szkolić NPC w pokrewnych dziedzinach, np. chirurgia i handel u jednego NPC są trudne do zrobienia (chirurgia wymaga rozwijania inteligencji, a handel charyzmy).
    Własna postać: na początku staram się dobić do 3 slvl jazdy konnej (hunter - pierwszy dobry i uniwersalny koń) i 10 punktów siły (zbroja płytowa, choć nie od początku ją założę), potem na maxa rozwijam dowodzenie i zarządzanie jeńcami (oba skille zależne od charyzmy i są ważne dla naszego ekonomicznego bytu), a potem rozwijam skille bojowe i poboczne (ale nie te, których uczę moich NPC). Warto w miarę szybko dobić do 6 slvl jazdy konnej - można używać champion chargera (przydaje się na mocną piechotę) i na champion courserze z łatwością doganiać lansjerów khergickich.
    2. Zarządzanie więźniami oraz dowodzenie NIE DZIAŁAJĄ u NPC, podobnie jak perswazja i zarządzanie ekwipunkiem.
    3. To taki "bonus" - ma nas zachęcić do inwestowania w "party skills" (takie jak leczenie ran, szukanie ścieżek, handel itp.) Jeśli rozwijasz te umiejętności u siebie, a nie u NPC, to dostajesz ten bonus - im więcej tym ten bonus jest większy (aż do +4 przy maksymalnym 10 poziomie umiejętności). Osobiście uważam, że nie warto inwestować w "party skills" - i tak jest za mało punktów, które chciałoby się przydzielić w ważne dla naszej postaci umiejętności, aby wywalać je na coś, co w nieznacznie słabszej formie możesz dostać od swojego NPC.

Powyższe smęcenie to wyłącznie moja opinia i mój sposób rozwoju postaci. Nie wszyscy muszą się z nim zgadzać i nie twierdzę, że obiektywnie najlepszy (a na pewno nie jedyny). Dla mnie jest jednak najbardziej efektywny.

1. Nie jestem pewien ale drugiej, samej wsi chyba nie dostaniesz, możesz dostać tylko zamek z prrzyległą mu wsią, najlepiej samemu podbic i króla poprosic o ten zamek.

Możesz dostać drugą wieś. Jeśli Twoja frakcja zdobędzie miasto i ten nowy nabytek dostanie jeden z lordów, to przynależące do tego miasta wsie zostaną rozdzielone pomiędzy innych lordów - jednym z nich możesz być Ty.
    Szanse zależą od:
    a) reputacji - Twojej oraz innych lordów,
    b) liczby posiadłości w Twoich rękach (król stara się rozdzielać nabytki "po równo"),
    c) tego czy zacząłeś oblężenie (sam udział w zdobywaniu miasta nic nie daje),
    d) stosunków z królem - Twoich oraz innych lordów (niewielkie znaczenie),
    e) od czynnika losowego (kluczowe znaczenie!).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 13:48:20 wysłana przez krzyysiek »

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #941 dnia: Lipca 23, 2009, 09:53:54 »
    Co do bohaterów to używam
    Lezait - piechota
    Firentis - kawaleria
    Artimmer - inżynier + taktyk
    Marnid  - lekarz
    Matylda - kupiec gdy nie ide w charyzme
    Deshavi - tropiciel

Offline MelChioR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #942 dnia: Lipca 23, 2009, 12:38:44 »
    ludzie pomóżcie jak przejac zamek ?
    podczas wyprawy wojennej atakujemy zamek pokonalismy ich i teraz pisze ze w tym zamku nie ma zadnego pana, gadam z królem gadam z wszystkimi laze po zamku i nie wiem co mam zrobic zeby był mój pomocy niby jest cos takiego jak sie z królem gada ale nic takiego nie widze ;( czy zamek trzeba samemu podbić ? czy mozna podczas wyprawy wojennej ? podczas wyprawy podbijamy zamek i gadam z królem i mi tylko dziękuje i nic poza tym ;(

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #943 dnia: Lipca 23, 2009, 12:41:53 »
    Większe prawdopodobieństwo dostania lenna jest jak sam podbijasz a nie z dołączasz sie do oblężenia z grupką lordów, król po chyba 2 dniach sam zaproponuje komus zamek, możesz to być Ty jak też inny lord....

Zamek na pewno będzie Twój jeśli grasz jako rebeliant i nie należysz do żadnej frakcji

Offline MelChioR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #944 dnia: Lipca 23, 2009, 13:29:13 »
    aha, powiedzmy ze cos rozumiem... a mógłbyś mi wytłumaczyc jak ty zdobyłes pierwszy zamek ? krok po kroku ? będe wdzięczny