Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 324842 razy)

Opis tematu:

Offline Arinori

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1965 dnia: Czerwca 24, 2012, 21:10:01 »
    Siemka jestem nowy i gram w M&B od 2 dni i nie wiem paru rzeczy ;d
    1.Na czym sie skupiać w rozwoju postaci.
    2.Jakie pytania wziać przy tworzeniu
    3.Czemu jak klikam np na Lady Katia w Canwark nie pisze czyja to żona itp? Bo chce się ożenić i mieć jakąś reputacje żeby potem dołączyć do jakiegoś królestwa ;d
    4.Czy jeżeli bede miał żone w Swadii i dołącze do królestwa Veaig.....   to czy Veag mogą prowadzić wojne z swadiią i mnie zaatakują mimo ze sie ozenilem z Córką ze Swadii??
    5.Porady ogólnie proszę

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1966 dnia: Czerwca 24, 2012, 23:37:27 »
    Siemka jestem nowy i gram w M&B od 2 dni i nie wiem paru rzeczy ;d
    1.Na czym sie skupiać w rozwoju postaci.
    2.Jakie pytania wziać przy tworzeniu
    3.Czemu jak klikam np na Lady Katia w Canwark nie pisze czyja to żona itp? Bo chce się ożenić i mieć jakąś reputacje żeby potem dołączyć do jakiegoś królestwa ;d
    4.Czy jeżeli bede miał żone w Swadii i dołącze do królestwa Veaig.....   to czy Veag mogą prowadzić wojne z swadiią i mnie zaatakują mimo ze sie ozenilem z Córką ze Swadii??
    5.Porady ogólnie proszę
    1. To zależy jak chcesz grać. Najbardziej efektywny jest ciężki konny łucznik, ale też najtrudniej/najdłużej się go leveluje, żeby był już w miarę ok. O wiele łatwiej i szybciej jest zrobić typowego rycerza, czyli jeździectwo przede wszystkim, dalej siła, itp. No i nie należy w sumie zapominać o charyzmie, a od skilli opartych na inteligencji lepiej mieć towarzyszy. Ale jak się potrafi grać słabą postacią w walce(co nie jest w ogóle trudne w native), to i można INT/CHA builda zrobić i nim grać bez problemu.
    2. Na pewno gdzieś w necie jest dokładnie rozpisane jakie bonusy daje każda opcja
    3. Bo chyba jest niczyja :P
    4. Wojna będzie, a żona będzie nadal twoja
    5. Jak najszybciej poznajdywać towarzyszy, na początku robić możliwe do wykonania i dochodowe misje, po jako takim wzbogaceniu się i podlevelowaniu dołączyć do kogoś(albo przyjąć propozycję), walczyć jak najwięcej, zdobyć zamek i zbudować dobrą armię z konnych, potem może kolejny jak się da albo wtedy zbuntować się jak władca odmówi, potem jeszcze trochę pograć, ale w sumie więcej nie trzeba, bo już nic ciekawego w podstawowym M&B nie będzie, więc brać i grać w mody albo w warbanda i też w mody :D

Offline zielu1239

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1967 dnia: Czerwca 29, 2012, 01:05:31 »
    Witam Jestem nowy :P z 4 dni gram i jakoś ogarnąłem grę ale mam kilka pytań ogólnych dotyczących modów ( jak zły dział proszę o przeniesienie lub info na prv)
    1) czy są jakieś polskie niezależne mody które działają?? ( takie które nie pobiera się z strony Tale bo są po Angielsku) jak tak proszę o linki do nich lub tematów
    2) czym się kończy gra??
    3) jak zainstalować moda do gry by po odpaleniu był w języku polskim
    4) czemu 70% modów nie działa?? Może jakiś porządek zrobić:P
    5) Jak mod jest pod wersje starszą niż 1.011 to można go odpalić na wersji 1.011??
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2012, 01:09:19 wysłana przez zielu1239 »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1968 dnia: Czerwca 29, 2012, 03:12:23 »
    Witam Jestem nowy :P z 4 dni gram i jakoś ogarnąłem grę ale mam kilka pytań ogólnych dotyczących modów ( jak zły dział proszę o przeniesienie lub info na prv)
    1) czy są jakieś polskie niezależne mody które działają?? ( takie które nie pobiera się z strony Tale bo są po Angielsku) jak tak proszę o linki do nich lub tematów
    2) czym się kończy gra??
    3) jak zainstalować moda do gry by po odpaleniu był w języku polskim
    4) czemu 70% modów nie działa?? Może jakiś porządek zrobić:P
    5) Jak mod jest pod wersje starszą niż 1.011 to można go odpalić na wersji 1.011??

4 dni, czyli 96 godzin? :D :P
    (click to show/hide)

1. Są... masz tu na forum dział 'polskie mody', a oprócz tego do wielu modów są spolszczenia, w dziale modów do M&B
    2. Podstawowy M&B i WB właściwie niczym szczególnym, podbijasz wszystko, no i jesteś władcą :P W M&B jest w ogóle kompletna padaka jeśli chodzi o późną grę, nuda straszna, w WB już jest lepiej, ale i tak w modach jest najlepiej(tym bardziej w takich, które rzeczywiście mają jakiś cel/zakończenie)
    3. Jak nie jest po polsku od razu, to trzeba spolszczenie dać do odpowiedniego folderu... 'folder moda\langauges\pl' jeśli uzywa się polskiego języka w grze, 'en' jak angielskiego. A niektóre spolszczenia mają własny plik instalacyjny
    4. To jest bardzo niekonkretne pytanie, żeby ci na nie konkretnie odpowiedzieć...
    5. Jeśli się w ogóle odpali, to i tak będą z nim problemy... Ale nie ma problemu, żeby mieć starszą wersję m&B zainstalowaną w innej lokalizacji, obie będą działać. Tylko w jakie niby chciałbyś zagrać mody na starsze wersje? Te mody sa raczej gorsze, bo od daaawna nie uaktualniane...

Offline Pablo1829

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1969 dnia: Września 27, 2012, 17:00:05 »
    moim zdaniem powinnaś zrobic sobie okolo 50 rycerzy i 30najemnych i poscic ich przed siebie ja tak robie i w tym etapie gry na 444dniu :D potrafie bez wiekszego wysilku przejmowac miasta ja jestem w krolestwie swadii i mam juz 2 miasta i 2 zamki problem taki ze ja przejmuje okolo 15 zamkow i nie moge wiecej niz 1 miec teraz krol dal mi 1 ale sie rozpisalem nie na temat :D ale jezeli moge ci polecic idz do swadii i zrobi tak jak mowilem jak najwiecej konnicy w tedy zaden lorda a nawet armia cie nie pokona moja najwieksza wygrana to 112 kawalieri przeciwko 1200 wrogow :D wygralem majac straty okolo 12 :) pozdrawiam

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #1970 dnia: Listopada 03, 2012, 11:49:41 »
    moim zdaniem powinnaś zrobic sobie okolo 50 rycerzy i 30najemnych i poscic ich przed siebie ja tak robie i w tym etapie gry na 444dniu :D potrafie bez wiekszego wysilku przejmowac miasta ja jestem w krolestwie swadii i mam juz 2 miasta i 2 zamki problem taki ze ja przejmuje okolo 15 zamkow i nie moge wiecej niz 1 miec teraz krol dal mi 1 ale sie rozpisalem nie na temat :D ale jezeli moge ci polecic idz do swadii i zrobi tak jak mowilem jak najwiecej konnicy w tedy zaden lorda a nawet armia cie nie pokona moja najwieksza wygrana to 112 kawalieri przeciwko 1200 wrogow :D wygralem majac straty okolo 12 :) pozdrawiam

Zrób tak w Warbandzie przeciwko Rodokom na otwartym polu i przeciwko Nordom na zamku, powodzenia życzę xD

Offline Mich_86

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1971 dnia: Listopada 07, 2012, 23:12:03 »
    M&B Warband, mam dwa pytania:

Mam dość rozległy teren i nie jestem w stanie jedną postacią bronić wszystkich wiosek, odejdę bronić jednej to zaatakują mi drugą. Jak stworzyć nowe oddziały które broniłyby jakiejś okolicy?

Jak usprawnić rekrutowanie żołnierzy? Można przydzielić "imiennym" takie zadanie?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #1972 dnia: Grudnia 01, 2012, 19:33:14 »
    Jak masz jakieś lenna, to MUSZĄ być blisko siebie.
    Oddziały... Jeśli jesteś wasalem to raczej nie. Jeśli jesteś królem to możesz mieć wasali.
    Chyba że też jesteś marszałkiem jakiegoś królestwa, wystarczy że rozkażesz komuś patrolować okolicę.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline MountandBladeowy Pizdzix

• Użytkownik
    Aktualizacja
    « Odpowiedź #1973 dnia: Stycznia 28, 2013, 19:58:34 »
    Czy po aktualizacji Mount and Blade zapisy ze starej wersji zostaną usunięte ?

Offline Piotreq007

• Użytkownik
    • kali fuck yea
    « Odpowiedź #1974 dnia: Stycznia 29, 2013, 18:40:33 »
    chyba nie a jest jakas nowa aktualizacja?
    Nic sie nie stało!!! Polacy nic sie nie stało, nic sie nie stało! Polacy nic sie nie stało

Offline Piotreq007

• Użytkownik
    • kali fuck yea
    « Odpowiedź #1975 dnia: Stycznia 29, 2013, 18:43:59 »
    czy mozna miec wlasnych lordow gdy sie gra samotnie? jezeli tak to jak (nie chodzi mi o marszalka bo wiem jak go zdobyc)
    Nic sie nie stało!!! Polacy nic sie nie stało, nic sie nie stało! Polacy nic sie nie stało

Offline Damianos3108

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1976 dnia: Kwietnia 03, 2013, 17:07:03 »
    Witam,gram chanatem ale mam dosyć braku dyscypliny tych żołnierzy daje rozkaz utrzymuj pozycję 5 sto a 10 atakuje dopiero 2 raz rozkazuje stać  to stoją jak wróg do nich podchodzi jak tu można zastosować taktykę skoro oddział nie słucha,wiem mogę mieć innych wojów ale to już ne to samo da się coś zrobić żeby słuchali a nie tak jak pisałem?

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #1977 dnia: Kwietnia 03, 2013, 20:45:57 »
    Wg mnie po co trzymasz ich przy sobie? Puść ich do ataku zrobią kotlety z twoich wrogów ( mam nadzieję, że masz samą dobra jazdę ).
    Co do twojego problemu to trochę go nie rozumiem - ja klikałem 10 razy wszyscy utrzymuj pozycję, a paru żołnierzy i tak mnie nie słuchało.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline McSelerson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1978 dnia: Kwietnia 07, 2013, 17:14:11 »
    Jak poprawić ściąganie podatków(M&B Warband) przy 3 miastach 2 zamkach i 1 wsi kwota od nie ściągniętych podatków wynosi ok 4000szt srebra, to całkiem sporo grosza.
    Czy na to ma wpływ reputacja w moich włościach czy wartośC handlu w drużynie???

Offline PrzemkoGST

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1979 dnia: Lipca 23, 2013, 02:45:01 »
    Nie wiem na 100% ale to może zależeć od włości, albo od reputacji w miastach.