Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 326909 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1770 dnia: Lipca 10, 2010, 12:50:59 »
    Dzięki raz jeszcze :)

Pytania kolejne:

1. Od czego zależy szansa na to, czy lord po bitwie nam ucieknie, czy też będzie skazany na naszą łaskę/niełaskę?
    2. Jak to jest, że gdy we wcześniejszym etapie gry (miałem dużo mniej wojska), po obleganiu zamku, w którym nie było lorda, a który miał mniej jednostek ode mnie, była możliwość żeby broniący się poddali, a teraz, gdy mam liczebność 104 i atakuję zamek mający ok. 50 wojaków, nie ma o tym mowy? Zawsze chcą walczyć, nigdy się nie poddają.
    1. Jest określona w plikach gry. Poszukaj w wątku o skryptach.
    2. Tego niestety nie wiem. Ja też zawsze zamki zdobywać muszę siłą.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1771 dnia: Lipca 11, 2010, 19:15:30 »
    Mam pytanie czy część umiejętności gracza i bohatera NPC sumują sie czy wychodzi jakaś średnia? Np ja mam szkolenie na poziomie dajmy na to 6, a Lezalit na 5. Czy w takiej sytuacji brana jest pod uwagę wieksza wartość czy średnia z obu?

Offline Arto

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1772 dnia: Lipca 11, 2010, 21:52:48 »
    Są umiejętności drużynowe i osobiste (masz gdzieś tam napisane). Sumują się tylko te drużynowe.

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #1773 dnia: Lipca 12, 2010, 03:28:45 »
    Hmm.. Mógłby mi ktoś poradzić, w jaki sposób mam strzelać z łuku, gdy jestem wyżej niż przeciwnik? (w tym wypadku chodzi o mur zamku). Sytuacja przedstawia się tak: trafiam będąc niżej, trafiam będąc na tej samej wysokości, ale kurde trafić z wysokości w konkretnego gościa nie potrafię. Mam go idealnie wystawionego pod sobą, strzelam trochę nad nim, bardzo nad nim, centralnie w niego, w akcie desperacji pod niego.. I NIC. Kompletnie. 20 strzał poszło gdzieś w glebę. Jeśli już czasem kogoś trafię, to przypadkowo i nie tego, w kogo celowałem.

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1774 dnia: Lipca 12, 2010, 10:04:42 »
    Mi się zdaje że to bug. Chociaż podczas oblężeń trafiam normalnie, to odczuwam to podczas strzelania do wieśniaków kiedy plądruję wieś. Jestem około metr nad nimi a strzały przelatują przez nich jakby byli duchami. Kiedy celowałem trochę nad nimi zacząłem w końcu trafiać, ale i tak często chybiałem.

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1775 dnia: Lipca 12, 2010, 13:07:29 »
    No też mi się tak wydaje, bo z każdej pozycji jestem w stanie trafić tylko nie kiedy kolesia mam wystawionego jak w mordę strzelił ;/ Przez to zamiast zdejmować wsparcie na zamku z łuku, muszę tam się rzucać z mieczem ;/

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1776 dnia: Lipca 13, 2010, 23:56:56 »
    Ja tam nie jestem jakimś Robin Hood'em, ale... Spójrzmy na to logicznie. Stoisz na murze tzn. Twoja postać tam stoi ^^ Gość idzie w Twoim kierunku to rzecz jasna musisz celować przed nim, żeby on w tą strzałę "wlazł"... No bo jeśli Ty w takiej samej sytuacji będziesz celował nad jego głową to ta strzała praktycznie trafi jeszcze dalej od potencjalnej ofiary. Zazwyczaj, gdy ofiara się porusza w jakimś kierunku to musisz w zależności od broni, dystansu i szybkości poruszania się potencjalnej ofiary starać się trzymać celownik na ofierze (chyba, że odległość jest bardzo bliska), a wycelować nieco obok, ale w kierunku w jakim ów cel może się przesunąć. Chyba przelałem swoje myśli w odpowiedni sposób na klawiaturę, bo u mnie taki sposób celowania skutkuje w jakichś 70% (jeżeli można tu mówić o jakiejś skali procentowej:)). Ale osobiście radziłbym zasięgnąć rady u Kalsivera... On o strzelaniu w MB wie prawie wszystko :)

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1777 dnia: Lipca 14, 2010, 02:29:18 »
    Znaczy tak, to to ja wiem, bo trafiam normalnie w ten sposób, gdy koleś jest np na tym samym poziomie podłoża co ja, albo np wyżej. Kłopot w tym, że ja STOJĄCEGO przeciwnika, w dole, wewnątrz zamku, gdy ja jestem na murach, nijak trafić nie mogę. A próbowałem już chyba wszystkiego. (stoi w odległości średniej, więc strzała ma raczej krótki tor lotu)

Offline Nordycki Huskarl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1778 dnia: Lipca 14, 2010, 12:54:15 »
    Ja nie miałem takich problemów z obroną zamku. Strzelałem z łuku w miejsce gdzie było najwięcej atakujących to nawet z murów trafiałem do tych którzy byli na respie. Może to zależy od wersji gry też troszki bo u mnie z strzelaniem wszystko ok ;)
    Paweł rządzi.

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1779 dnia: Lipca 14, 2010, 13:02:34 »
    W tej sytuacji ja jestem atakującym. Moi wojacy walczą na schodach a ja zdejmuję pojedynczo stojących kuszników. Więc strzelanie w grupę odpada. A wersję mam jedenastkę.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1780 dnia: Lipca 14, 2010, 21:24:23 »
    Nie wiem czym problem... Może wojownicy, w których strzelasz stoją blisko jakiegoś przedmiotu (mam na myśli blanki albo zwykłą beczkę czy nawet drzewko). Nie mam pojęcia z czego to wynika, ale czasami bywa tak, że pocisk wbija się w "powietrze"...

Offline Nordycki Huskarl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1781 dnia: Lipca 16, 2010, 14:12:27 »
    Też mi się wydaje że to jest jakiś bug . Ja mam czasem w bitwie w szczerym polu lece całym pędęm szarżą a tu nagle koń mi na dwa staje tj. by w coś uderzył ! A tam pusto , dajesz do przodu i nie chce tj. coś by tam stało a widać tylko normalną trawę. No ale coś takiego jest rzadko nie na tak dużą skalę  jak u Cb że nie możesz nikogo trafić...
    Paweł rządzi.

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1782 dnia: Lipca 16, 2010, 18:46:21 »

W takiej sytuacji, nie jestem w stanie zabić dwóch zaznaczonych przeciwników, bo strzały przez nich przelatują.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1783 dnia: Lipca 16, 2010, 19:00:45 »
    No jeśli celujesz tak wysoko to nie dziw, że przelatują :D

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1784 dnia: Lipca 16, 2010, 20:27:31 »
    Nie celuję tak wysoko. Tak mi się kursor ustawił jak robiłem screena, a gdy mówię, że przez nich przelatuje to znaczy, że trafiam, bo przelatuje im np przez brzuch.

Teraz mam jeszcze jeden kłopot: Zdobyliśmy ostatnie dwa miasta Rhodoków i od wójta w mieście dostałem zadanie zaprowadzenia pokoju.. W trakcie szukania wrogiego lorda dostałem wiadomość, że Rhodocy przestali istnieć, a zadanie nadal jest aktualne. Jak rozwiązać ten problem?