Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

O czym teraz chciałbyś zobaczyć film z gry?

Walka!
    Gród
    Coś innego(napisz co)

Autor Wątek: [WB]Sclavinia  (Przeczytany 184636 razy)

Opis tematu: Słowianie, połowa X wieku, historyczny mod

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [WB]Sclavinia
    « Odpowiedź #495 dnia: Stycznia 25, 2016, 23:17:12 »
    Alpaka, dawaj na forum zadania wymyślać a nie!
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Ethelt

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #496 dnia: Stycznia 26, 2016, 08:28:51 »
    To planujecie wprowadzić więcej zadań? :-D

Wysłane z mojego onetouch EVO7 przy użyciu Tapatalka

Offline Dymitr

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    • [NTS]Дмитрий™
    « Odpowiedź #497 dnia: Stycznia 26, 2016, 14:24:35 »
    Jeśli mowa już o miastach handlowych to kiedyś znalazłem taką mapę - jak wszystkie źródła warto ją sprawdzić na własną rękę przynajmniej sprawdzając daty założenia i opuszczenia przedstawionych na niej miast

kawałek artykułu znajdującego się na stronie z mapą:

W dzisiejszych okolicach Schleswig-Holstein znajdował się port Hedeby, w początkach była to tylko skromna jedna osada, pod koniec drugiej połowy VIII wieku zasiedlona została przez przybyszy z Fryzji i Saksonii. Obok Hebedy – wkrótce, bo około 800 roku - powstała następna osada północna i również południowa. W rezultacie w wieku IX została tylko jedna - centralna. Niewątpliwie to port o dużym znaczeniu ponieważ przerzucał towary z Europy pólnocno-wschodniej do Europy zachodniej jak również niebezpośrednio z krajów arabskich. Hedeba była skupiskiem rzemieślników z całej Europy zachodniej. Były pracownie kowalskie, rogownicze, szklarskie, złotnicze i wyrób biżuterii. Przybysze zachęcani możliwościami zarobku chętnie osiedlali się, ale nie było to miejsce mlekiem i miodem płynące. Okolice Hedeby stanowiło kompletne pustkowie z brakiem rolnictwa, zajmowano się tylko rybołowstwem. Przybysz w X wieku z hiszpańskiej Tortozy zanotował o Hedeby: “Głównym pożywieniem jego mieszkańców są ryby, ponieważ jest ich tam dużo” a samo życie “ubogie w dobra i dostatki”. W wyniku najazdu norweskiego Hedeba około roku 1050 została spalona, zaś kompletnego zniszczenia miała dokonać w roku 1066 wyprawa słowiańska.
        Drugim znaczącym portem Bałtyku była szwedzka Birka osada ustanowiona w połowie VIII wieku, a opuszczona w połowie X-go wieku. Czym Skandynawowie mogli handlować jest nieznane a mówi się, że przez rzeczne połączenia i jezioro Ładoga docierali do Novogorodu (tylko z czym?) a dalej podobno do Bizancjum i Kalifatu Abbasydów. Niezbyt wiele o tym porcie wiemy, dodając tylko, że od strony morza obronny mur ułożono. Wynika z tego, że Wikingowie bronili się przed Wikingami, aż w końcu według polskich naukowców przypłynęli do Prus i założyli im dwa porty. Smutne dywagacje, ale prawdziwe polskich naukowców, którzy jak nie wiedzą komu coś przypisać to bardzo lekkomyślnie robią to na korzyść jak nie Skandynawów to Wikingów..
        Poświęćmy uwagę jednemu z portów Truso na wybrzeżu Prusów, strategicznie dobrze usytuowanym na Zalewie Wiślanym i niedostępym dla piractwa. Miał powstać pod koniec VIII wieku i istnieć do XI wieku a już kompletna niedorzeczność że miał być portem Skandynawów i Wikingów. Ta teoria mija się zupełnie z prawdą. Port razem z licznymi osadami na Zalewie istniał dużo wcześniej poczynając od ustanowienia bursztynowego szlaku. Osada Truso istniała od dawien dawna a angielski podróżnik Wultsfan odwiedzając ją około roku 890 zauważył ożywione rzemieślnictwo i kupiectwo, ale jakoś nie odnotował obecności ani Skandynawów, ani Wikingów.
    Stwierdził on mianowicie, że na ziemie Estów składało się kilka mniejszych jednostek terytorialnych o odrębnych nazwach, w tym Witland nad Zalewem Wiślanym i że lud Estów oferował obok bursztynu również wybór skór i futra, „jest bardzo duży i jest tam wiele miast”.
        Port Truso spełniał dwie funkcje, poza handlem był również warsztatem rzemieślnictwa w którym nie tylko bursztyn wykorzystywano, także metale szlachetne. Świadczą o tym odkopane wagi z odważnikami. Prusowie nie posiadali kruszców więc z wielkim prawdopodobieństwem przetapiali monety. W tamtych czasach u Prusów było nie dopuszczalne żeby grupa cudzoziemców z obcej ziemi zakładała swoje osiedle lub fortecę. Próby były, ze strony Duńczyków i dotyczyły one głównie trudnego do obrony wybrzeża. Zazwyczaj bardzo krótkotrwałe, aż do momentu kiedy Prusowie przy zebraniu swoich sił eliminowali najeżdzców.

po całość odsyłam na tę stronę

http://prusowie.pl/historia/dysputy_pilewski-1.php

Offline shark666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #498 dnia: Stycznia 26, 2016, 14:33:33 »
    Mógłbym prosić o screen mapy (chodzi mi o rzut z lotu ptaka) aby dokładnie zobrazować jakie ziemie będzie obejmował mod?

Offline Dymitr

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    • [NTS]Дмитрий™
    « Odpowiedź #499 dnia: Stycznia 27, 2016, 17:20:43 »
    Mała sugestia do twórców moda, czysto estetyczna rada - nie wiem jakiej strony używaliście do zamieszczenia screenów w pierwszym poście ale widać że ich nie widać tzn. przepadły. Wątek wyglądałby o wiele ciekawiej gdyby można było się zapoznać z modem nie tylko przez to co jest napisane ale także od strony wizualnej, swoją drogą w wielu tego typu tematach na TaleWorlds  czy TotalWar po jakimś czasie screeny wyparowują co utrudnia zapoznanie się bliżej z modem a czasem wręcz wprowadza w błąd osobę pobierającą taki mod. Proponuję zamieszczać w przyszłości screeny na stronie fotosik.pl gdyż korzystam z niej już od dłuższego czasu i jak do tej pory wszystkie grafiki jakie umieściłem w sieci dalej widnieją na swoim miejscu, pewnym sposobem jest też zamieszczanie grafik via chomikuj.pl bo w tym wypadku(mam chomika już chyba z 8 lat) mamy stuprocentową pewność że takie zdjęcie nie zniknie po pewnym czasie.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #500 dnia: Stycznia 27, 2016, 17:42:24 »
    imageshack przeszedł na płatny model, a jakiś czas temu pokasował wszystko od userów, co mieli wczesniej darmowe konta.
    Obecnie imgur jest spoko, megaprzystępny i zupełnie wystarczający. Zawsze też na google można się bawić w dysk/zdjęcia.

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #501 dnia: Stycznia 27, 2016, 22:03:05 »

Ejj mogę prosić forum na priw? ;d bo ostatnio malo aktywny bylem ;c
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #502 dnia: Stycznia 28, 2016, 13:47:17 »
    imageshack przeszedł na płatny model, a jakiś czas temu pokasował wszystko od userów, co mieli wczesniej darmowe konta.
    Obecnie imgur jest spoko, megaprzystępny i zupełnie wystarczający. Zawsze też na google można się bawić w dysk/zdjęcia.

Polecam Photobucket, też niezgorszy. Konto darmowe, mam ponad 5 lat i interfejs bardzo intuicyjny

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #503 dnia: Stycznia 28, 2016, 21:04:54 »
    Ja tam często widywalem niedziałające już obrazki z pb, ale może coś się zmieniło

Wysłane przez Tapatalk

Offline Finghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #504 dnia: Stycznia 30, 2016, 23:06:39 »
    Możecie jakoś podreperować wasz temat? Jakieś informacje na temat postępów w pracy nad modem. Przydałyby się także jakieś zdjęcia przedstawiające wygląd gry, różnorakich nacji, drzewek, miast, modeli etc? Zdjęcia tamte wygasły a informacji nowych nie ma. Z pewnością nikomu się nie chce przekopywać stron tematu aby sprawdzić czy coś napisaliście o modzie. Pozdrawiam.
    "Ordo fratrum domus hospitalis Sanctae Mariae Theutonicorum in Jerusalem"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #505 dnia: Stycznia 31, 2016, 14:23:54 »
    Zaktualizowane screeny. 
    Link do forum: http://sclavinia.com.pl/index.php
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #506 dnia: Stycznia 31, 2016, 23:22:20 »
    Zaktualizowane screeny. 
    Link do forum: http://sclavinia.com.pl/index.php
    Wielkie dzięki, piwo dla ciebie ;-)
    Na screenach widać kawał dobrej roboty, ludzi grzejących się przy ogniskach, starców z kijami do podpierania się, masa budynków i jednostek. Na prawdę super. Jedyne co mi się nie podoba to brak tarcz u niektórych wojów. Nie jestem specjalistą, ale jeżeli ktoś nie walczył w tylnej linii przy użyciu długiej włóczni lub szyjąc do wrogów z łuku, to zawsze używał tarczy, gdyż często dla zwykłych kmieci była to jedyna forma obrony (może poza futrem narzuconym na ciało, ale co to za obrona).

(click to show/hide)
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Finghar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #507 dnia: Stycznia 31, 2016, 23:55:11 »
    Po screenach widać, że naprawdę dobrze zapowiada się ten mod. Możecie powiedzieć coś więcej na temat tego moda? Chodzi mi głównie o politykę, drzewko jednostek czy chociażby ekonomie. Tak jak vtz zauważył dobrze by było jakby wojowie plemienni byli zaopatrzeni domyślnie w tarczę. Przydałoby się także większe zróżnicowanie uzbrojenia/ubioru wśród żołdaków.
    "Ordo fratrum domus hospitalis Sanctae Mariae Theutonicorum in Jerusalem"

Offline shark666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #508 dnia: Lutego 01, 2016, 15:33:35 »
    Ja coś tych screenów nie widzę... Jedynie w "O Modzie" mam jeden jedyny screen z całego tego forum waszego : o

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #509 dnia: Lutego 01, 2016, 15:37:10 »
    Sprawdź wtyczkę, czy masz najnowszą, i sprawdź czy Ci antywirek nie blokuje jakiś adresów.