Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

O czym teraz chciałbyś zobaczyć film z gry?

Walka!
    Gród
    Coś innego(napisz co)

Autor Wątek: [WB]Sclavinia  (Przeczytany 184636 razy)

Opis tematu: Słowianie, połowa X wieku, historyczny mod

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hiss000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [WB]Sclavinia
    « Odpowiedź #135 dnia: Października 06, 2013, 23:04:49 »
    1. Z kowalami się pomyśli
    2. Cały ekwipunek może mi zdechnąć?
    3. Niedobry. Grody się najeżdżało dla łupów, a nie dla ich palenia.

2. tak caly. dajmy np z zwyklej zbroi po jakims tam powaznym uszkodzeniu trzabylo by isc do kowala by naprawil. jezeli bys nosil zniszczona to by miala mniejsza obrone wtedy np. mozna by zrobic pare poziomow zniszczen jej i gdy sie ostatni osiaga poprostu sie rozpada. oczywiscie mogla by sie rozpasc nawet nowa zbroja przy 1szym uszkodzeniu, ale bylo by to zadkie.

3. Tak grody sie grabilo (chociaz wydaje mi sie, ze np vikingowie palili(a moze to i wioski byly)... chociaz w jakiejs bajce tak bylo.. ale to wiadomo bajka.. :P
    nie zrozumiales troche mojego pomyslu. Jak wiadomo mamy poziomy w zwyklej grze zamoznosci miasta/twierdzy/wioski i przez grabieze ta zamosnosc spada, zgadza sie? a dajmy na zwykla logike.. jak by tak sie czesto jakis grod czy wioske grabilo i byla by caly czas w niej ludnosc wybijana i gwalcona.. a grod/wioska by byla biedna jak mysz koscielna... nie znikl by taki grod/wioska? np przy paru miesiacach takiego meczenia jej (w grze) ? wydaje mi sie, ze zdarzaly sie (moze nie w polsce) takie osady gdzie ludzie poprostu spieprzali bo ich ktos gnebil :P
    odwrotnoscia by bylo zakladanie wiosek i przeksztalcanie wiosek na grody(to jest juz chyba normalnym zjawiskiem moze nie datowo prawidlowo, ale nawet warszawa tak chyba powstala... z wioski, nie? :D ) i to by polegalo na tym, ze np zbiera sie chlopow z jakis wiosek(albo kaze im sie poprostu przeniesc do ptku na mapie<mozna by bylo jakos je zaznaczac np zostawiac ktoregos z bohaterow z karczmy>) i gdy sie ich uzbiera wystarczajaco placi sie kase by wybudowano poszczegolne budynki i powstaje... wioska! a wioske na grod mozna by przeksztalcic dajmy po tym jak osiagnie x ludnosci przy czym by ludnosc wzrastala musiala by byc w miare wysoka zamoznosc.

nie odrzucaj, jak czegos nie rozumiesz spytaj.. :D moze byc to ciezko wykonalne zdaje mi sie :P

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #136 dnia: Października 06, 2013, 23:19:33 »
    2. Zbroja się niszczyła to Ty też.  Jak ktoś miał przebitą kolczuge, to zapewne bebechy też :) O zbroje dbano, bo w tym czasie była ona towarem luksusowym. Jakieś niszczenie itd. to zbędny bajer. Już lepiej żeby się ubrania niszczyły, buty też. Byłby w tym większy sens.

3. Stawianie grodów w takim sensie jak to pokazujesz pachnie jakąś lokacją miast. Grody kształtowały w różny sposób, często na miejscu dawnych osiedli ludzkich jeszcze ze starożytności.
    System zubożenia itd. mógłby być całkiem fajny. Jeśli zrobiłoby się go sensownie, a nie "spal, nie spal".

A kto to "vikingowie" ? :D I palili, ta. Biegając z wielkim toporem i rogami na hełmie. :D
    Ludy północy były cywilizacyjnie dość rozwinięte, zapewne w danym momencie bardziej od nas. Robienie z nich jakiś palących i gwałcących dzikusów to idiotyzm. Skoro byliby takimi głupkami to nigdy by nie dopłynęli do Ameryki, opłynęli Europy, czy też stworzyli państwa na Rusi :P Dużo lepiej co jakiś czas wpaść i zabrać należność niż puścić raz z dymem gród który się szybko nie odbuduje. Logika ;)
    Sława!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #137 dnia: Października 06, 2013, 23:53:45 »
    Wikingowie prymitywami nie byli, ale popalić i pogwałcić to lubili. Na wykopaliskach sporo znajduje się warstw spalenizny po ich imprezach. Szczególnie tam, gdzie najbardziej lubili zaszaleć- w bezbronnych, za to bogatych anglo-irlandzkich klasztorach. A ludność? Cóż mieli zrobić, uciec do lasu lub schronić się w jednej z licznych na Wyspach wież, przeczekać, a potem zaczynać wszystko od nowa. Albo wynieść się w bezpieczniejsze miejsce.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #138 dnia: Października 07, 2013, 00:24:06 »
    Na podtrzymanie wątku i jako zapowiedź grodu do którego ten most prowadzi.
    (click to show/hide)
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #139 dnia: Października 07, 2013, 00:36:26 »
    No właśnie mosty! Przyszedł mi pomysł ogólny dotyczący poruszania się po mapie. Ostatnio gram w OiM:DP i strasznie denerwują mnie te wszystkie mosty na rzekach.
    W tamtej epoce mostów to było jak na lekarstwo a wojsko przeprawiało się albo w miejscach do tego dogodnych lub promami i łodziami. Podejrzewam, że w prosty sposób można w miejscu mostu zrobić przeprawę. Postawić tam przewoźnika a przewóz przez rzekę powinien być płatny i zabierać trochę czasu. Czyli coś na wzór wjazdu do miasta/wsi, kliknięcie na przeprawę otwiera okno dialogowe z przewoźnikiem i w zależności od ilości wojska pobierana jest opłata za przeprawę. Czas przeprawy też powinien być zależny od ilości wojska a przyśpieszenie przeprawy związane powinno być z wniesieniem dodatkowej opłaty.
    Można nawet iść jeszcze dalej i takie przeprawy powiązać z lennem/ekonomią. Potraktować przeprawę jak np. wieś/miasto i przydzielić je lordom. Przeprawę można by rozwijać, czyli usprawniać (np. zwiększając ilość łodzi/promów na przeprawie), dawałaby ona lordowi zysk (tak jak ze wsi). W przypadku złych stosunków z lordem/państwem nie można by było korzystać z takiej przeprawy a w wypadku wojny była by możliwość zamknięcia lub zniszczenia czy przejęcia przeprawy.

Pozdrawiam.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Października 07, 2013, 17:25:24 »
    Już widzę to jak bardzo to będzie bugogenne, z dwóch powodów:
    1. Jakby sobie z tym radziło AI?
    2. Musiałbym się za to zabrać ja. Powtórzę po raz kolejny: z grafiką problemów nie mamy, gorzej z MS.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #141 dnia: Października 07, 2013, 19:12:55 »
    Racja nie pomyślałem o AI. Niestety na MS się nie znam i nie pomogę. Teraz przerabiam trochę mapę do OiM w TweakMB. Jestem zbulwersowany faktem, że w płatnym dodatku do WB a w zasadzie samodzielnej grze spartolono (delikatnie mówiąc) mapę i to nie z winy ograniczeń programu, ale po prostu z niechlujstwa twórców.
    Pierwsze, co to właśnie wywalam mosty a w ich miejsce kładę inną teksturę, po której można przejechać przez rzekę, dalsze korekty to położenie rzek i miast.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w pracach nad projektem.

Ps. Przepraszam, że w tym miejscu spytam. W jakim pliku txt znajduje się główny parametr odpowiadający za szybkość poruszania się oddziału na mapie? Bo z Warszawy do Smoleńska w pół dnia to tylko w Tu-154. ;(

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Października 08, 2013, 20:45:53 »
    Powoli rozkręcają się prace nad bagnami:
    (click to show/hide)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #143 dnia: Października 09, 2013, 01:08:30 »
    Bardzo ładne bagna. Naprawdę, jestem pod wrażeniem.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline piotrek1996

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Czas bohaterów miną Wiglafie
    « Odpowiedź #144 dnia: Października 09, 2013, 18:57:36 »
    Czekam na moda z niecierpliwością:))) jeśli będzie potrzebna porada dotycząca tła historycznego walcie śmiało chętnie pomogę;]]]

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #145 dnia: Października 09, 2013, 19:54:26 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:12:38 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Października 09, 2013, 22:35:31 »
    Bardzo ładne bagna. Naprawdę, jestem pod wrażeniem.

Staramy się z całych sił robić to co potrafimy ;)

Czekam na moda z niecierpliwością:))) jeśli będzie potrzebna porada dotycząca tła historycznego walcie śmiało chętnie pomogę;]]]

Kamil Z Częstochowy i Blitzwing powinni wystarczyć :)

Powinniście troszkę niebo zmodyfikować, jest mało klimatyczne..
    Pozdrawiam i polecam pooglądać mapki bagien z Vikingr, ,,majstersztyk''.

Inspirację czerpiemy z wielu źródeł, nie tylko modów do WB.

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #147 dnia: Października 10, 2013, 13:35:43 »
    Mam nadzieje że nie chodzi o jasność nieba. Ja osobiście mam dosyć szaro burych modów gdzie nawet jak świeci słońce, to przez chmury. Świat tysiąc lat temu nie wyglądał jak po najeździe Orków. Ja tam jestem zwolennikiem ostrych, soczystych barw, a nie szaro brązowej kupy;p
    Sława!

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #148 dnia: Października 13, 2013, 22:30:14 »
    Powinniście troszkę niebo zmodyfikować, jest mało klimatyczne..
    Pozdrawiam i polecam pooglądać mapki bagien z Vikingr, ,,majstersztyk''.

Nie przesadzasz? Jak na możliwości M&B, to bagna są zaj******! Trzymam kciuki za mod

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #149 dnia: Października 14, 2013, 00:37:48 »
    Nie przesadzasz? Jak na możliwości M&B, to bagna są zaj******! Trzymam kciuki za mod

Dla klimatu dodaliśmy mgłę, która pojawia się ranem:
    (click to show/hide)