Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Spokojne rozmowy o antysemityzmie jako pokłosie "Pokłosia"  (Przeczytany 14579 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    Odp: Spokojne rozmowy o antysemityzmie jako pokłosie "Pokłosia"
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 15, 2013, 13:33:23 »
    Dzięki za nius Huth..^^..diaspora jest zadowolona..
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 18, 2013, 15:54:46 »
    Ja swoją wiedzę nt. traktowania Żydów opieram na mojej prababci (nadal żyjącej), która CAŁĄ wojnę przeżyła w Oświęcimiu, gdzie się urodziła, mieszkała i pracowała do 1953 roku. Wg niej (mieszkała na wsi) Polacy Żydów raczej szanowali. Mieli z nich zysk, komuś tą kapustę, marchewkę mogli sprzedać. Mówi, że nie było przypadków jakiejś zazdrości, czy czegoś takiego. Kiedy nadeszła wojna to mieli raczej małe możliwości na kontakty z Żydami, pomimo pracy w jednej fabryce (zakłady chemiczne pomiędzy Oświęcimiem a Dworami). Polak, który podszedł do Żyda w trakcie pracy zostawał zastrzelony. Mimo to jednak Polacy Żydów w Oświęcimiu kryli. Żydzi płacili za krycie swoich dzieci, kiedy ci szli do obozu. Kiedy zaś było to możliwe, pomagano Żydom (były kartki, zatem oddanie jedzenia oznaczało zabranie go sobie) poprzez podrzucanie jedzenia. Wg babci Żydzi na polu potrafili jeść warzywa prosto z ziemi, kiedy Niemcy nie patrzyli. Nie słyszała zaś nigdy o przypadkach antysemityzmu w tamtych rejonach przez Polaków. (Chociaż nie wątpię, że takie przypadki też były, jednak to kropla w morzu Polaków)

Co jednak ciekawe (choć pokrywa się ze słowami wielu osób) Niemcy to był i tak pikuś przy Rosjaninach, którzy przyszli w 45'. Ci to podobno zabierali wszystko co się dało i oddawali do Rosji. Może to taki przedsmak głodu, który był w Rosji?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 18, 2013, 16:39:15 »
    Heh, opowieści jak do Ruscy przyszli i wyrywali wszystko co się błyszczy, myśląc, że to dużo warte, to taka klasyka wręcz...

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 18, 2013, 17:05:01 »
    Oj, na temat pazerności , ciemnoty i brutalności żołnierzy sowieckich  to krążą legendy..polecam ta książke...

http://www.youtube.com/watch?v=_fB8r2oOL90

Ruscy tyle samo zrabowali w Polsce przy ,,wyzwalaniu,,..co niemcy podczas okupacji.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 19, 2013, 20:12:23 »
    Ja nie potrafie zupelnie zrozumiec dlaczego Polacy tak sie oburzaja z tego powodu. "My wam troche pomozemy, a wy za to do konca swiata nie macie nic zlego o Polsce powiedziec!". Nie wszyscy Polacy mordowali Zydow i nie wszyscy im pomagali. Prawda jest ze wielu Polakow zajelo Zydowskie kamienice, domy czy inne kosztownosci. I prawda jest ze wielu Polakow pomagalo Zydom sie ukryc. Ale wiekszosc byla 'neutralna', po prostu patrzyla sie na to, bojac sie zrobic cokolwiek (np. moj dziadek, ktory wtedy mial moze 6-7 lat, powiedzial ze po prostu w wiosce bylo kilku Zydo, przyszli Niemcy, no i Zydow juz nie bylo. Zycie toczylo sie dalej. Jedynie co jakis czas moj pradziadek co posiadal rozlegle ziemie udzielach schronienia zolnierza AK, i na szczescie uniknal odpowiedzialnosci).

Ale, moim zdaniem powinnismy mowic i 'Dobrych' Polakach, co czesto narazali zycie (i gineli) w obronie Zydow, jak i o tych co woleli albo ich okrasc, czy zamardowac. Takie ukrywanie prawdy na pewno nie pomoze naszym relacja z Izraelem, no i po co ukrywac prawde? Co bylo, to minelo, ale jak powiesz- "Przepraszam, moze moj dziadek zabil tam Zyda czy dwoch", nic nie kosztuje, co nie? :)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 19, 2013, 22:43:36 »
    Ehh, Adam oglądałeś serial Nasze matki nasi ojcowie? Według mnie oczernianie członków AK jest bardzo nie w porządku. Rozumiem, że niektórzy Polacy tępili Żydów, ale ten serial nas obraża tak samo jak słowa ,,polskie obozy zagłady". Kurde co się dzieje z naszym krajem? Pełno zakłamanych ludzi typu Lis, Palikot, a nawet nasz premier Donald Tusk. I na dokładkę sprawa z księdzem Lemańskim i arcybiskupem Hoserem. Nie cierpię gdy ludzie przeinaczają fakty.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 19, 2013, 23:57:23 »
    Nier mogę się powstrzymać...

Jeszcze co mnie cieszy, rada głuchych zliwidowała  UBÓJ RYTUALNY!!!!!!!!
    Jestem wegetarianinem, ale mimo to jestem przeciwny przegłosowanej przed kilku dni ustawie, która znosi prawa do uboju, ale już znaleziono obejście dla religii Żydowskiej...
    Przez to przejechali ostro po gospodarce, która i tak już skomle na dnie nędzy i rozpaczy, a jak zwierzęta cierpiały-tak cierpieć będą, tylko będzie ich mniej.

W tym serialu Polacy to paskudni antysemici, którzy nie ratują Żydów tylko ich mordują. To bzdura! Ale niestety Niemcy zamiast przyznania się do brudnej przeszłości, krytykują nas   i wymyślają same oszczerstwa.

Nigdy nic nie jest czarno-białe, zawsze winne są obydwie strony konfliktu...
    Niemcy odrzucają od siebie negatywną część swojej historii, tak jak każdy kraj na świecie-Polska także...
    Przy okazji przypomniała mi się sprawa z spaleniem tej specjalnie budowanej wioski na rocznicę Wołynia...
    Coś mi się zdaje, że przy edukacji pomysłodawców zapomnieli wspomnieć o przeszło ~300 latach okupacji Ukrainy, w której już w XVI wieku istniała jako taka Świadomość Narodowa.

Co jednak ciekawe (choć pokrywa się ze słowami wielu osób) Niemcy to był i tak pikuś przy Rosjaninach, którzy przyszli w 45'. Ci to podobno zabierali wszystko co się dało i oddawali do Rosji. Może to taki przedsmak głodu, który był w Rosji?
    W 1 fali do Polski dotarły bataliony karne(przeszło 2 miliony więźniów rzucone w celu ostatecznego przebicia frontu). Jednakże celem Sowietów nie było ograbienia Polski, a odbudowa państwa Polskiego w iście Ludowej formie. Z ZSRR do Polski początkowo szły ogromne transporty sprzętu i materiałów na odbudowę kraju, co później odbierali sobie do 1989 r.

Ehh, Adam oglądałeś serial Nasze matki nasi ojcowie? Według mnie oczernianie członków AK jest bardzo nie w porządku.
    Pani w szkole mówiła, że AK było dobre, a Niemcy źli, co?

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 25, 2013, 14:22:55 »
    z
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:08:45 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 25, 2013, 17:02:53 »
    Oj ma, ma wplyw :)

Polska eksportowala duzo tego rodzaju miesa i dosc sporo na tym zarabialismy.

A w ogole, wiem ze teraz rzuci sie na mnie tlum ekologow i 'przyjaciol zwierzat', ale: Jesli sie zwierzeta nie podoba taki sposob zabijania, to niech nam o tym powiedza/zakomikuja. A jesli nie potrafia, to juz ich problem...
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline huth

« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 25, 2013, 20:14:26 »
    Nier mogę się powstrzymać...
    Jestem wegetarianinem, ale mimo to jestem przeciwny przegłosowanej przed kilku dni ustawie, która znosi prawa do uboju, ale już znaleziono obejście dla religii Żydowskiej...
    Przez to przejechali ostro po gospodarce, która i tak już skomle na dnie nędzy i rozpaczy, a jak zwierzęta cierpiały-tak cierpieć będą, tylko będzie ich mniej.
    Jesteś wegetarianinem i nie przeszkadza ci takie zarzynanie zwierząt? Zalatuje jakąś hipokryzją, niekonsekwencją i cynizmem(bo gospodarka się liczy...)

Polska eksportowala duzo tego rodzaju miesa i dosc sporo na tym zarabialismy.
    Tzn. ile, jaki procent?
    Jedno mówią dużo, inni mało, nic sie nie dowiesz...

Dla mnie patrzenie na to tylko z perspektywy gospodarki, czy też przedkładanie pieniądza nad dość szczytny pogląd, raczej nie jest właściwe, bo gdyby taką zasadę zawsze stosować to mamy z powrotem bezwzględny kapitalizm(po co ludziom wolne soboty? A nawet niedziele? Urlopy i świadczenia? To wszystko niepotrzebne liczy się gospodarka i pchanie cywilizacji wprzód!)

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 26, 2013, 14:23:13 »
    Największy wpływ na gospodarke to ma kreatywna księgowość Rostowskiego vel Kuglarza z Londynu. Także nie pitolcie ,że ubój rytualny miał tak duży wpływ na ta i tak już waląca sie gospodarke.

Ale jakiś tam wpływ na pewno miał.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2013, 14:24:16 wysłana przez Corleone »

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 26, 2013, 17:30:29 »
    Jesteś wegetarianinem i nie przeszkadza ci takie zarzynanie zwierząt? Zalatuje jakąś hipokryzją, niekonsekwencją i cynizmem(bo gospodarka się liczy...)
    To może z miejsca zabronimy jakiegokolwiek uboju zwierząt, no bo przecież przeszkadza mi mordowanie zwierząt...
    To, że sam nie spożywam mięsa nie oznacza, że zabraniam czynić to innym. Wielu ludzi jak słyszy o tym, że nie jadam produktów pochodzenia zwierzęcego robi wielkie oczy i pyta jak tam zdrowie, na to Ja odpowiadam "kiedy ostatnio byłeś oddawać krew do RCKiK? Ja byłem...(max 2 miesiące w tył)."

Przeszkadza, tak samo jak wiele innych rzeczy, ale to jest jedna z niewielu opcji na choćby lekkie wybicie "Polskiej gospodarki".
    Prawda jest taka, że Żydzi, Muzułmanie i inni nadal będą stosować taki rodzaj uboju, a lukę po Polskich produktach zajmą inne i tyle z tego będzie...
    Co za różnica, czy zwierzęta będą zabijane w sposób rytualny w Polsce, czy w np. Francji?
    Polskie zakłady zajmujące się tą gałęzią żywności upadną, albo zredukują liczbę pracowników i dojdzie znowu kilka-kilkanaście tysięcy bezrobotnych.
    Żywność jest jedną z niewielu gałęzi gospodarki, w której Polska ma możliwość posiadania własnej produkcji i eksportu pod znakami Polskich marek.

Największy wpływ na gospodarke to ma kreatywna księgowość Rostowskiego vel Kuglarza z Londynu. Także nie pitolcie ,że ubój rytualny miał tak duży wpływ na ta i tak już waląca sie gospodarke.
    Jak może walić się coś, czego w praktyce już nie ma?
    No bądźmy realistami...

Dla mnie patrzenie na to tylko z perspektywy gospodarki, czy też przedkładanie pieniądza nad dość szczytny pogląd, raczej nie jest właściwe
    To przy okazji zabrońmy produkować energię z węgla, bo środowisko zatruwamy i umierają/ciężka chorują ludzie i zwierzęta
    To przy okazji zabrońmy jeszcze produkować energię "z atomu", no bo będzie trzeba składować odpady radioaktywne, a znając Polskę wylądowały by na niestrzeżonym wysypisku bez żadnych zabezpieczeń...
    Nie pozyskujmy energii z wiatraków, bo zabijają ptaszki i mogą mieć negatywny wpływa na człowieka, zwierzęta i środowisko.
    -||- z elektrowni wodnych, bo zabijają rybki...
    -||- z paneli słonecznych, no bo przecież wykorzystane ogniwa trza gdzieś składować, a ich rozkładanie trwa........ lat.
    Świat przedstawiony w serialu Re(e)volution zaprasza^^

« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2013, 18:01:03 wysłana przez Apocalyps »

Offline huth

« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 26, 2013, 19:33:24 »
    To może z miejsca zabronimy jakiegokolwiek uboju zwierząt, no bo przecież przeszkadza mi mordowanie zwierząt...
    Tzn. że nie przejmujesz się w ogóle tym czy zwierzęta są zabijane czy nie, ale jesteś wegetarianinem? Ja cię o nic nie oskarżam, ale po prostu wydaje mi się to nieco dziwne.
    To, że sam nie spożywam mięsa nie oznacza, że zabraniam czynić to innym. Wielu ludzi jak słyszy o tym, że nie jadam produktów pochodzenia zwierzęcego robi wielkie oczy i pyta jak tam zdrowie, na to Ja odpowiadam "kiedy ostatnio byłeś oddawać krew do RCKiK? Ja byłem...(max 2 miesiące w tył)."
    Ja nie mam takich uprzedzeń, poza tym też oddaję, ale mięso jem.

Przeszkadza, tak samo jak wiele innych rzeczy, ale to jest jedna z niewielu opcji na choćby lekkie wybicie "Polskiej gospodarki".
    Wiesz, można powiedzieć, że swoim wegetarianizmem hamujesz gospodarkę, ponieważ nie kupujesz mięsa, do którego wyhodowania potrzeba mnóstwo paszy i innych nakładów, w przeciwieństwie do wytworzenia roślin do spożycia dla ludzi? I co na to powiesz, jeśli tak bardzo przejmujesz się losem polskej gospodarki, która teraz niby będzie się mieć jeszcze gorzej ponieważ nie będzie zabijanych z zimną krwią zwierząt dla muzułmanów i Żydów?
    Polskie zakłady zajmujące się tą gałęzią żywności upadną, albo zredukują liczbę pracowników i dojdzie znowu kilka-kilkanaście tysięcy bezrobotnych.
    Sądzę, że część producentów tego mięsa może się przerzucić na hodowanie bez rytualnego uboju. Zresztą to samo było, kiedy te klatki dla ptactwa mieli zmieniać...
    Żywność jest jedną z niewielu gałęzi gospodarki, w której Polska ma możliwość posiadania własnej produkcji i eksportu pod znakami Polskich marek.
    I najlepiej niech to będzie mięso z uboju rytualnego. "Polska żywicielem muzułmanów i Żydów", gratulujemy, każdy Polak ma zapewnione wakacje w Hurgadzie, lol.

To przy okazji zabrońmy produkować energię z węgla, bo środowisko zatruwamy i umierają/ciężka chorują ludzie i zwierzęta
    Jest technologia czystego węgla, jak również inne sposoby ograniczania zatrucia środowiska. Ty ciągle idziesz w skrajność.... poza tym chyba nie doczytałeś ostatniego zdania.
    To przy okazji zabrońmy jeszcze produkować energię "z atomu", no bo będzie trzeba składować odpady radioaktywne, a znając Polskę wylądowały by na niestrzeżonym wysypisku bez żadnych zabezpieczeń...
    W Polsce z tego co się orientuję nie ma żadnej takiej elektrowni, jest tylko jeden reaktor w Otwocku, do celów badawczych. Ale szczerze mówiąc raczej nie mam zastrzeżeń co do tego typu elektrowni.

Co do reszty... sorry, ale chyba nie wychodzi ci obracanie w absurd... idziesz tylko w skrajność, a tu chodzi o balans, minimalizowanie szkodliwych skutków i praktyk przy jednoczesnym stałym rozwoju.

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 26, 2013, 22:17:41 »
    Tzn. że nie przejmujesz się w ogóle tym czy zwierzęta są zabijane czy nie, ale jesteś wegetarianinem? Ja cię o nic nie oskarżam, ale po prostu wydaje mi się to nieco dziwne.
    Przepadam za zwierzętami, ale prawa ludzi zawsze stały, stoją i stać będą na 1 miejscu. Nie jestem zwolennikiem zabijanie, ale bądźmy szczerzy...
    Nie wyprodukują w Polsce, to wyprodukują w innym kraju, a my znowu będziemy biedniejsi...
    Wiesz, można powiedzieć, że swoim wegetarianizmem hamujesz gospodarkę, ponieważ nie kupujesz mięsa, do którego wyhodowania potrzeba mnóstwo paszy i innych nakładów, w przeciwieństwie do wytworzenia roślin do spożycia dla ludzi? I co na to powiesz, jeśli tak bardzo przejmujesz się losem polskej gospodarki, która teraz niby będzie się mieć jeszcze gorzej ponieważ nie będzie zabijanych z zimną krwią zwierząt dla muzułmanów i Żydów?
    Rolnik za 1 kg ziemniaków dostaje 8-12 gr., a na targu kupujesz po 1.20-1.50. Ta różnica zostaje w większości w Polskich rękach, a więc oddawana jest w podatkach do państwa. Za to rynek mięsny w znacznej części przejęty jest już przez obcy kapitał, więc sorry Amigo...
    Co do podkreślonej:
    Mam jedno podstawowe pytanie...Czy to Ty zabijasz te zwierzęta?
    Po raz któryś już powtarzam...Zwierzęta ubijane rytualnie w Niemczech czy Francji będą cierpiały mniej niż w Polsce?
    Sądzę, że część producentów tego mięsa może się przerzucić na hodowanie bez rytualnego uboju.
    Miałeś kiedyś do czynienia z handlem i wolnym rynkiem? Nie ma problemu w przerzuceniu się, ale trza znaleźć sieć dystrybucji i nisze na rynku...
    Jeżeli już uda się jakiejś firmie zmienić asortyment, to wejdą na rynek jako "nowi" producenci, a obecni stracą część dochodów, co za tym idzie będą redukcje zatrudnienia i cięcia pensji...
    I najlepiej niech to będzie mięso z uboju rytualnego. "Polska żywicielem muzułmanów i Żydów", gratulujemy, każdy Polak ma zapewnione wakacje w Hurgadzie, lol.
    Oni dają nam ropę, my możemy dawać im jedzenie...a no tak...już nie możemy, bo ""nasz" rząd" znowu daje prym obcym gospodarkom.

Jest technologia czystego węgla, jak również inne sposoby ograniczania zatrucia środowiska. Ty ciągle idziesz w skrajność.... poza tym chyba nie doczytałeś ostatniego zdania.
    Jaka skrajność? Przecież energia z węgla to przeżytek I połowy XX wieku...
    Tylko i wyłącznie energia "z atomu", najlepiej rozbudowana sieć elektrowni termojądrowych.
    Co do podkreślonego:
    Oczywiście, że doczytałem, ale słowa bym nie powiedział, gdyby na posesji zamiast Opla i Forda stała Syrenka i Warszawa(To jest (ż)aluzja co do całej "Polskiej" gospodarki)...
    W Polsce z tego co się orientuję nie ma żadnej takiej elektrowni, jest tylko jeden reaktor w Otwocku, do celów badawczych. Ale szczerze mówiąc raczej nie mam zastrzeżeń co do tego typu elektrowni.
    Nie ma, a być powinny...Ba, to z atomu powinniśmy pozyskiwać co najmniej 90% zapotrzebowania!

Co do reszty... sorry, ale chyba nie wychodzi ci obracanie w absurd... idziesz tylko w skrajność, a tu chodzi o balans, minimalizowanie szkodliwych skutków i praktyk
    Czyli tutaj popierasz Donalda T.(Już zaczynam się przyzwyczajać, żeby mi się w przyszłości nazwisko nie wysmyknęło^^) w twierdzeniach, że nie zamierza budować elektrowni atomowej, bo górnicy stracą pracę i będzie mniejsze zatrudnienie przy obsłudze tejże elektrowni?

przy jednoczesnym stałym rozwoju

Mój ulubiony cytat:
    Bez przemysłu nie ma pracy, bez pracy jest bieda, a bieda rodzi patologię.

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 26, 2013, 22:28:22 »
    Moim zdaniem zakaz uboju rytualnego miałby sens wyłącznie, gdyby wprowadzić go na całym świecie. Przecież ortodoksyjny żyd czy muzułmanin i tak będzie jadł takie mięso, niezależnie od tego czy jest ono z Polski czy z innego państwa. Tyle samo zwierząt będzie w ten sposób umierać, tylko w innym kraju. Bezsens.