Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Spokojne rozmowy o antysemityzmie jako pokłosie "Pokłosia"  (Przeczytany 14519 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    Dyskusja wydzielona z wątku filmowego

Hmm, Pokłosie... Krótko mówiąc film, znany dużej liczbie osób. Uważam go za syf -
    (click to show/hide)
    Jak widzicie stały się dziś modne teorie o antysemityźmie Polaków. Wystarczy obejrzeć Nasze Matki Nasi Ojcowie. Gdy to obejrzałem śmiałem się z Niemców, jak mogli nakręcić taką obłudę?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2013, 22:39:02 wysłana przez HUtH »
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    Odp: Spokojne rozmowy o antysemityzmie jako pokłosie "Pokłosia"
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2013, 17:20:50 »
    A nie ma w Polsce antysemityzmu? Jest. I to na głęboką skalę. Oczywiście prawdą jest, że to co się o nas mówi w kontekście np: Holocaustu, to jakiś niesmaczny żart, ale w Polsce problem antysemityzmu dzisiaj jest. Ale to nie jest temat do dyskusji nad tym czy Polacy lubią Żydów i odwrotnie.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2013, 17:32:21 »
    No to przybicie jak na krzyżu to taki mocny i prosty symbol, według mnie fabularnie niepotrzebny, bo kulminacja była jakby wcześniej, ale do wywołania szoku i oburzenia świetny :) To ma już całkowicie wbić do głowy widzowi, że oto jest skutek prymitywnie i fanatycznie pojmowanego chrześcijaństwa(oczywiście to wina ortodoksyjnej części kleru...), gorzej niż faszyzm!!11one!
    Nie orientuję się, czy może był taki przypadek/ki morderstw dla ukrycia czegoś lub z zemsty, w każdym razie w tym filmie wygląda to bardziej jak reżyserski wybryk.
    Nie wiem co to te "Nasze matki...", pewnie znów jakieś krzyki o nic... Nie powiedziałbym, że jest moda na wyciąganie polskiego antysemityzmu... po prostu robi się filmy o różnych historiach związanych z wojną, a filmów, gdzie Polacy to ci dobrzy jest znacznie więcej.

I czemu uważasz cały ten film za syf?

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2013, 18:29:08 »
    Film arcydziełem nie jest, za dużo w nim uproszczeń i schematycznych ,,zagrywek,, a,la Pasikowski..znowu polacy ukazani jako szuje ,dzikusy , alkoholicy i zwyrodnialcy.To nie jest przekaz żadnej prawdy historycznej o tamtych wydarzeniach..tylko film zrobiony z myśla o sukcesie komercyjnym..coż z tego jak znowu jesteśmy przedstawieni dla świata - jak wyżej napisałem. Myśle ,że nie tylko w Polsce widzowie oglądali to ,,arcydzieło,,...o co chyba Pasikowskiemu chodziło..by ten syf nakręcić(racja Skarbniku). Stuhr też już boleśnie doświadczył tego czego mógł się spodziewać po tej roli..gdyznasze społeczeństwo jest antysemickie i długo będzie, tylko trzebać sięgnąć do prawdy historycznej by znalezc przyczyny tego..i trzeba szukać tych przyczyn też w żydowskim syjonistycznym pojmowaniu świata. Nikt tutaj nie jest bez winy.

Jeszcze co mnie cieszy, rada głuchych zliwidowała  UBÓJ RYTUALNY!!!!!!!!
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2013, 20:27:56 »
    Dziękuję Harry, że mnie zrozumiałeś. Co do Nasze Matki Nasi Ojcowie... Z tego serialu pochodzi słynne zdanie Topimy Żydów jak koty. A powiedział to członek AK Armii Krajowej. Krótko mówiąc Niemcy zrobli z nas cielca, na którego wylewają rynsztok własnych okrucieństw za czasów II-ej wojny światowej.  W tym serialu Polacy to paskudni antysemici, którzy nie ratują Żydów tylko ich mordują. To bzdura! Ale niestety Niemcy zamiast przyznania się do brudnej przeszłości, krytykują nas   i wymyślają same oszczerstwa.

Edit: Źle się wyraziłem, Niemcy próbują złagodzić obraz holocaustu.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline huth

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 13, 2013, 20:30:22 »
    No to niech ludzie robią jakieś akcje, piszą listy itdd, jeśli to jest taki problem...

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 13, 2013, 21:11:07 »
    Nie Huth, to nie jest problem..raczej chęć zdyskryminowania przez pewne kręgi dysydentów zachodnich (w tym i żydowskich) naszego niewątpliwego i SKUTECZNEGO udziału w pewnych wydarzeniach historycznych 20 wieku. Taki przykład, będąc w latach 80 we Francji zauważyłem książkę do historii mojego bratanka...na okładce ogromna swastyka i cztery dłonie, które ja rozrywają... brytyjska , amerykańska , rosyjska czy tam sowiecka..i..o zgrozo... francuska. Teraz masz prawde historyczną ..Francja i rzad Vichy , ktory kilkaset tysięcy żydów francuskich wysyłał do hitlerowskich kl..mieliśmy czwarta co do wielkości armie walczącą podczas 2 wojny światowej (francuzi tylko tylko te bataliony Degaulla..a rząd Vichy nadal współpracował z Hitlerem)..i gdzie tutaj jest przyzwoitość i prawda historyczna? Jeszcze wezmy francuski antysemityzm, on istnieje i ma sie dobrze..w ogromnej wiekszości społeczeństwa..tylko jak tam nagrobki z gwiazdami dawida przewracają ..to jest cicho na świecie..głośno się robi, gdy sie to dzieje w Polsce..ot taki przykła..sorry za spam, już nie będe wracał do tego tematu..bo dośc duzo wiem i znowu potraktuje to zbyt emocjonalnie
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 13, 2013, 22:13:02 »
    Sprawa załatwiona, ja też już nie mówię o antysemityźmie, przynajmniej w tym wątku.

Offline huth

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 13, 2013, 22:36:20 »
    Można przenieść dyskusje do nowego wątku, żaden problem.
    Temat nie jest łatwy, ktoś zawsze może coś powiedzieć mniej lub bardziej mądrego.
    Co do twojej wypowiedzi, harry, to stawia to Pasikowskiego w dość... "brudnym" świetle. O filmach Smarzowskiego myślisz podobnie, tzn. że są od szkalowania Polaków? (przypomniała mi się teraz książka Oramusa 'Dzień drogi do Meorii' i motyw "prawdy o człowieku", w ogóle polecam Oramusa, teraz chyba już nieco zapomniany, już nie tak aktualny?).
    Co do Francji, to ciekawe co piszesz... Naprawdę ma tam miejsce jakieś wymazywanie ze świadomości społecznej Vichy i w ogóle polityki uległości, itd.? "Łuk tryumfalny" czy "Noc w Lizbonie" Remarque'a zapomniane?

edit: właściwie to już przeniosę.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 14, 2013, 09:00:25 »
    Pasikowski zrobił Psy pod sukces komercyjny. Dlaczego? Ponieważ jak wiadomo na świecie lubią przeistaczać policję w ordynarnych ,,psów". Wystarczy spojrzeć na film American Gangster - policja i ćpuny w jednym. Psy powstały żeby zaistnieć dzięki właśnej tej modzie opluwania policjantów. Gdyby zamiast ciągłych bluzgów i przekleństw wstawili słowa debil, idiota, albo  głupek to wtedy... Film już nie taki sławny bez tej brutalności. Pasikowski nakręcił Pokłosie znów po to żeby osiągnąć sukces. Lubię Psy, ale sam nie wiem dlaczego. Natomiast Pokłosia nie cierpię. Pasikowski zapewne tłumaczy się, że przedstawił wioskę antysemitów, a nie obraża całej Polski. Ale tak nie jest. Ten film miał przesłanie całej Polsce.

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 14, 2013, 11:09:21 »
    Czy Pasikowski brudny..??..ano zapłacono mu , można się domyślać jakie kręgi by taki scenariusz napisał i nakręcił taki film  o holokauście tym razem w wydaniu polskim. Nie wim czy Pasikowski wyznania możejszowego cz aryjczyk..wiem jedno ,że Holland która jest jest o wiele bardziej sprawniejsza warsztatowo i w połowie żydówka nie pluje tak we własne gniazdo jak to zrobił ten wielki reżyser. Tragedia w Jedwabnem jeszcze nie raz posłuży do wyciągania brudów z tej naszej chmurnej i ciężkiej przeszłości..ale na pewno nie durnej i w pewnym sensie heroicznej (bez patosu).Co do Smarzowskiego..Wesele to arcydzieło..ale nie bierze się on za rozliczanie historii za co mu wielki szacun.

Offline huth

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 14, 2013, 12:07:59 »
    @ SkarbniK
    Bez tej przemocy i wulgarności to ten film nie ma prawa bytu przecież, po pierwsze byłby w ogóle niewiarygodny, po drugie taka estetyka, no ale nie o tym...
    Nie podoba mi się, że jednak ten film został zrobiony dla rozgłosu i dlatego jest przerysowany, ale według mnie dobrze, że jest w miarę znośny do oglądania film pośrednio o Jedwabnem.
    Mnie ten film nie obraża, niby czym miałby mnie obrażać? Widocznie jestem za mało patriotyczny...

@ Harry
    Z tego co pamiętam z napisów, to jest to oficjalnie produkcja polsko-holendersko-rosyjsko-słowacka... no ciekawe
    "W ciemności" jeszcze nie oglądałem, w ogóle sporo podobnych filmów co ostatnio wyszły nie widziałem(Obława, Róża, Katyń..)

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 14, 2013, 12:29:09 »
    to tylko diaspora ..HUth^^

też nie jest ze mnie patriota ..ale ten gniot powodował u mnie odruchy wymiotne. Patriotyzm gdzieś tam uleciał po stanie wojennym i okrągłym stole.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2013, 12:48:47 wysłana przez harry »

Offline huth

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 14, 2013, 17:45:49 »
    to tylko diaspora ..HUth^^
    No też mi to przyszło na myśl...

Btw ten ubój rytualny to poważna sprawa... http://www.tvn24.pl/naczelny-rabin-polski-grozi-odejsciem,339564,s.html
    No to będą musieli sobie importować..

Offline huth

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 15, 2013, 12:09:42 »
    Kurczę, te newsy to jak na zawołanie...
    http://film.interia.pl/wiadomosci/film/news/nagroda-dla-poklosia,1935885,38
    No.. nie-w-pełni-polski film otrzymał nagrodę, no to chyba można się tylko cieszyć, nie? :P