Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dyskusja: najświeższe informacje o Bannerlord  (Przeczytany 230846 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yahoo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Najświeższe informacje o Bannerlord
    « Odpowiedź #1230 dnia: Sierpnia 26, 2019, 18:57:23 »
    Premiera będzie znacznie wcześniej, niż w 2020, bez obaw :)

Sory, że odkopuje taki post panie adminie, ale od 4 lat nie dawało mi to spokoju :P.

Ogólnie to myślałem, że ta gra nigdy nie wyjdzie, ale w końcu jakiś konkret.  Informacja "tylko" o Early Access to i tak dużo jak na to co dostawaliśmy przez ostatnie 7 lat.

Offline Blast

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Dyskusja: najświeższe informacje o Bannerlord
    « Odpowiedź #1231 dnia: Sierpnia 26, 2019, 19:29:47 »
    "Specjaliści" gra nie musi mieć balansu żeby być esportowa jak coś :)
    To czy gra będzie dobra pod względem esportu zależy od graczy w głównej mierze.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1232 dnia: Sierpnia 26, 2019, 21:25:57 »
    Moim zdaniem gra zmierza w dobrym kierunku. TW naprawdę stara się usprawnić znane nam mechaniki z Warband'a. Sama jazda konna nie jest już taka drewniana, a wykrywanie kolizji jest o niebo lepsze. Tarczę rzeczywiście zbierają strzały z miejsc, z których powinny, a broń nareszcie blokuje się na wszelkich przeszkodach. Jak popracują nad optymalizacją i balansem klas, to pomimo tylu lat oczekiwania trafi nam się godny następca WB.

Offline Einar.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1233 dnia: Sierpnia 28, 2019, 15:26:39 »
    No nie powiedziałbym, że warto  czekać na multi do BL, tzn wyrażę się dokładniej; nie warto czekać na jakieś esportowe multi, ale takie casualowe bitwy czy siege jak najbardziej.
    Gra graficznie wygląda cienko, ale na to już można przymknąć oko, bo to wkońcu gra pod gameplay no ale sama mechanika walki (biorąc pod uwagę filmiki z bety) jest momentami aż zbyt elastyczna, a czasami drewniana, człowiek spodziewał się czegoś lepszego po tylu latach czekania ;D No ale single na 100% warty czekania.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #1234 dnia: Sierpnia 28, 2019, 20:52:11 »
    Mała aktualizacja - TaleWorlds przez najbliższy tydzień jest nieczynne. Dopiero po wakacjach będą rozdawać klucze według zgłoszeń, które umieściliście.

Callum zapowiedział też pełen focus na betę po wakacjach developerów. Więc nie narzekajcie jeszcze tak mocno na gameplay, bo dużo się do marca zapewne zmieni.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2019, 20:56:37 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #1235 dnia: Sierpnia 29, 2019, 21:21:18 »
    Jedna rzecz jest po prostu obrzydliwa i już zaczyna mnie wiercić aby po premierze bannerlorda zacząć przygodę z moddingiem.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Ilość gór to jest po prostu błazenada. Je*neli je po prostu wszędzie XDD, czytałem wyjaśnienie, że zostało to zrobione w celu zmuszenia oddziałów do podążania konkretnymi, wąskimi drogami w celu ułatwienia obrony poprzez utrzymanie kluczowych punktów między pasmami gór.

No ok, problem jest taki, że bez nich wiele pojedynczych oddziałów może się łatwo przemknąć przez długą granicę i plądrować. Zrozumiałe, jak zatem działało to historycznie?

Po pierwsze, grabienie większości wiosek nie było tak zyskowne jak w M&B. Większość drogich towarów była produkowana przez cechy w miastach. Większość wypraw łupieżczych polegała na zdobyciu kilku miast, ograbieniu i powrocie (Wydaje mi się, że zdobycie miasta w M&B ogólnie jest zbyt trudne, kiedy w rzeczywistości prawdziwym wyzwaniem było utrzymanie miasta
    (click to show/hide)
    ). Także obrona wiosek powinna przede wszystkim polegać na obronie przed rabusiami, nie pojendynczymi rambo lordami. Wyprawy łupieżcze czy ogólnie wyprawy grabiły wioski przede wszystkim dla jedzonka.
    (click to show/hide)

Po drugie, lasy stanowiły w średniowieczu większość europy, ludzie poruszali się prawie wyłącznie traktami. W WB hasamy po lasach naokrągło bez problemu. Trakty to były arterie miast, miasto nie miało racji bytu jeśli nie mogło skutecznie eksportować tego co było w nim wytwarzane do innych miast. Na screenshocie widzimy miasto w środku lasu bez żadnych traktów, jedynie kamienistą rzekę. Co ono tam robi? XDDD
    Wg mnie efekt jaki TW chce osiągnąc spamem gór można by osiągnąc urealistyczniając lasy(puszcze) i zwiększając znaczenie traktów, plus być może sprawić, że armia idąca lasem głoduje bo nie może się wyżywić z okolicznych pól.

(click to show/hide)

Czyli możemy znowu się spodziewać w Bannerlordzie ekonomii opartej na grabieży wiosek, gdzie prawdopodobnie będzie to znacznie utrudnione przez GÓRY, czyli większa szansa, że lord nas akurat napotka. Ogólnie w M&B zawsze mi brakowało tego feudalizmu i obawiam się, że Bannerlord wiele w tej materii nie zmieni.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1236 dnia: Sierpnia 29, 2019, 21:31:00 »
    W Bannerlordzie będzie trochę więcej feudalizmu, niż w Warbandzie, rozmawiałem o tym z Callumem. Generalnie lordowie będą należać do rodów, ale również do klanów (jak zwał, tak zwał). Jeśli przywódca klanu odłączy się od frakcji, wówczas podąży za nim reszta klanu, co może symulować rebelię. Ponadto włości lordów należących do klanu mają być też przypisane do tego klanu (co jest istotne chociażby przy tym odłączaniu się).

Resztę uwag (jeśli nie zapomnę) przekażę niedługo TaleWorlds, ogólnie to dobre spostrzeżenia :)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #1237 dnia: Sierpnia 30, 2019, 09:13:16 »
    W Bannerlordzie będzie trochę więcej feudalizmu, niż w Warbandzie, rozmawiałem o tym z Callumem. Generalnie lordowie będą należać do rodów, ale również do klanów (jak zwał, tak zwał). Jeśli przywódca klanu odłączy się od frakcji, wówczas podąży za nim reszta klanu, co może symulować rebelię. Ponadto włości lordów należących do klanu mają być też przypisane do tego klanu (co jest istotne chociażby przy tym odłączaniu się).

Resztę uwag (jeśli nie zapomnę) przekażę niedługo TaleWorlds, ogólnie to dobre spostrzeżenia :)

Jeśli chodzi o feudalizm to kluczem jest możliwość walki o interesy/wpływy między sąsiadującymi lordami bez interwencji króla, tak długo jak oboje są wobec niego lojalni. Plus co wcześniej napisałem - odbijasz od królestwa zamek, ale możesz wtedy złożyć z niego hołd królowi któremu go odebrałeś.

Offline rar21

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1238 dnia: Sierpnia 30, 2019, 13:23:35 »
    aż specjalnie założyłem konto tutaj żeby napisać o tych górach, bo też tak samo jak wyżej to zauważyłem i wygląda to dziwnie tych gór tyle nawalone. Jak grałem w warbanda to moją uwagę przykuł kompletny brak dróg. Przecież drogi i szlaki handlowe to od zawsze była podstawa od kiedy człowiek zaczął się organizować w jakieś jednostki administracyjne miasta państwa i tak dalej. Zawsze starano się aby towary pomiędzy miastami docierały sprawnie szybko i bezpiecznie dlatego wytyczano trakty i je ochraniano (tak mi się wydaje) w warbandzie było tak że po prostu hasaliśmy sobie gdzie popadnie las górka mniejsza i sobie wchodzisz gdzie chcesz widzisz przeciwnika omijasz go szerokim łukiem. Zamiast gór można by użyć lasów bagien i puszcz aby zrobić tereny mniej dostępne. W sumie to zrobił bym tak że można wejść do lasu na przykład armią, ale wtedy prędkość mocno spada na przykład głównym traktem pomiędzy dwoma miastami poruszamy się z prędkością 8.0 ale idąc przez gęsty las idziemy z prędkością 2.0 i na dodatek narażamy się na atak bandytów którzy jak dobrze wiemy w lesie się chowają a nie na głównej drodze. Czysto teoretycznie to po górach też można się poruszać i przez góry też idzie się przebić na terenach górzystych mogli by dać, że jednostki piesze idą szybciej niż jednostki konne ( to by tłumaczyło dlaczego klany/państwa w górach nie używają koni, bo w górach bardzo ciężko jest się poruszać koniem). Mogli by zrobić jakąś sieć komunikacyjną, ale też tym samym nie wykluczać poruszania się poza ścieżkami.

Mapa dróg handlowych w wieku XVI w Polsce
    http://starenowemapy.pl/2017/05/13/drogi-handlowe-w-polsce-w-wiekach-srednich-i-wieku-xvi/
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2019, 13:25:19 wysłana przez rar21 »

Offline mogart

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1239 dnia: Sierpnia 30, 2019, 14:18:05 »
    Wybacz, ale straszne gadasz od rzeczy. W czym takie Battle Brothers jest niby podobne do Bannerlorda? Mam wrażenie, że zestawłeś tu po prostu losowe gry, które są o średniowieczu albo chociaż open sandboxami i określiłeś jako podobne do Mount&Blade. Bo w niczym nie przypominają tej serii. A jak już się jakaś faktyznie podobna trafia, to najczesciej jest to tylko gra na multi, w dodatku w zasadzie bez modów. Było takich wiele - War of the Roses/Vikings, Chivalry itd, prawie wszystkie są już martwe, mimo że miały premierę po ogłoszeniu prac nad Bannerlordem. A te najnwosze - For Honor? Słyszalem, że starszny niewypał i już od dawna potrafią być puste serwery, zresztą klimatem ani trochę nie pasuje do M&B, nie ta nisza. Mordhau? Po licznych zachwytach zajrzałem w statystyki Steama - od dłuższego czasu jest już tylko ciągły spadek liczby graczy, więc gra chyba nie potrafi w dłuższej perspektywie zatrzymać społeczności.

Mount&Blade miało już wielu naśladowców, ale nie ma co się oszukiwać - dalej jest jedyne w swojej niszy, wciąż nie ma konkurencji  (jedyna gra spoza serii Mount&Blade, która była w tej samej niszy to Karaiby, ale była tak słaba, że nie zdążyła się zacząć, zanim upadła). Oferuje tak singla, jak i multi, bardzo specyficzny system walki, ponadto dużą modowalność. Ponadto TaleWorlds nie doi nas z kasy (nie wiem, czy EA podpada pod wyprzedaże (ale chyba tak, bo DayZ było wielokrotnie przeceniane w fazie EA), ale generalnie gry na premierę raczej nie dostają od razu znżek -80%, hm?). Także Bannerlord nie musi rywalizować z żadną grą (widać w internecie, że choć ta przeciągana premiera stała się memem, to ogromna rzesza osób czeka na Bannerlorda od lat), ale ma jedno bardzo łatwe, a jednoczesnie trudne zadanie - nie przestać być Mount&Blade'm. Jeśli to osiagnie, to będzie sukces Warbanda, ale odpowiednio przeskalowany rozmairami nowej gry. A jeśli nie, to wtedy być moż te proby naśladowania serii staną się jakąś konkurencją (chociaż wciąż z 3 elementów: single, multi, mody, więkoszsć ma tylko multi, wieć są i tak na przegranej pozycji).
    Odpowiadam z cytatem, bo trochę nowych postów wpadło ;)
    BB, które wygląda jak planszowy bitewniak przeniesione do komputera, nadal przypomina paroma aspektami M&B - dokładniej - pierwszy okres gry kiedy z bandą straceńców budujesz renomę i finanse, że by przetrwać w świecie - w BB handlujesz,walczysz i ganiasz po świecie analogicznie do tego co na początku robisz w M&B i wszystkich jego kolejnych wersjach i monetyzowanych modach ;) Jasne - ilość wojaków masz ograniczoną do 20 a walka jest turowa, ale nadal jest tu echo M&B
    Podobnie z Kenshi - nie jest to jeden do jeden M&B, ale jest wystarczająco podobne, żeby trafiać w tę niszę. Podobnie jak BB inaczej rozkłada akcenty - tu masz rzut izometryczny i duuuuużo bardziej rozbudowaną stronę rozbudowy własnego "zamku", niż w jakimkolwiek M&B, oraz całkiem znośny crafting, z drugiej strony brak jest zarządzania frakcją.
    Freeman - to już właściwie uwspółcześniony Warband.
    Jasne - żadna z tych gier nie wspiera modów tak jak produkcja Taleworlds (nb - tak modersko przyjazne są chyba tylko Rimworld i strategie od Paradoxu), nie mają trybu multi, ale to jednak jest potencjalna konkurencja dla BL.
    Multi mnie kompletnie nie kręcie, ale nadal na twitchu można się nadziać na streamy z Mordhau, więc nie wiem jak bardzo opadło zainteresowanie tą grą. Nawet jeśli zainteresowanie nim spadło, będzie to konkurencja dla trybu multi BL. For Honor też chyba jeszcze jakoś przędzie.
    Siłą WB jest jego modowalność - bo właściwie tylko temu zawdzięcza swoją żywotność. Singlowa rozgrywka w niezmodowanego WB jest mordęgą. To mody zdecydowały o tym, że ta gra nadal żyje, poprawiając masę rzeczy i robiąc ją bardziej przyjazną graczom. TW do własnej gry wprowadziło część tych zmian dopiero wraz z wydaniem VC, czyli de facto Brytenwaldą 2.0. Mówiąc inaczej - trochę spoczęli na laurach wychodząc z założenia, że wydali grę, którą gracze sobie sami poprawią modami (ciekawe, że Bethesda z takim podejściem dostaje od graczy cięgi, podczas gdy nad tym co zrobili Turcy wszyscy przeszli do porządku dziennego).
    Rozumiem, że rzesza oczekujących na BL to ludzie skupieni na forum TW i warbandowych redditach? ;) A poważnie - o sukcesie BL będzie można dopiero powiedzieć po starcie EA bo część osób wstrzyma się na pewno z zakupem do pierwszych earlyaccesowych gameplayów na YT zanim w ogóle zdecyduje, czy chce po portfel sięgnąć, pomimo deklaracji, że grę kupią.
    Ufff trochę długo mi wyszło ;)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1240 dnia: Sierpnia 30, 2019, 14:32:32 »
    Masz prawo do swojego zdania, ale moim zdaniem jest to lekko naciągane. Na tej zasadzie można setki gier podpiąć do niszy Mount&Blade. Nie sądzę, aby pojedyncze podobieństwa sprawiały, ze gra jest już w pewnej niszy/gatunku, tu chodzi o cały zbiór podobieństw. Mordhau, czy For Honor faktycznie to spełniają, ale tak jak mówiłem - brak singla i modowalności (oraz nie tak intuicyjna walka, jak w M&B, ale to drugorzędna kwestia) położą w końcu te gry. Streamy z Mordhau mogą być, ale Chivalry i WotR też miało streamy i turnieje po ponad roku od premiery, Chivalry było nawet promowanie przez Steam w jakimś evencie sprzedażowym (było jedną ze specjalnych kart do zdobycia), a jednak obie te gry są od dawna martwe, mimo że wyszły znacznie później, niż Mount&Blade. Moim zdaniem takie Mordhau czeka ten sam los (For Honor jakoś tam pociągnie, bo Ubisfot ma sporą platformę, gdzie to jest na wierzchu, ale też raczej bez fajerwerków).

Rozumiem, że rzesza oczekujących na BL to ludzie skupieni na forum TW i warbandowych redditach? ;)

Reddita nie czytam, a na forach Mount&Blade (TW, czy tutaj) poza zachwytami powszechny jest też syndrom typowego fana czegokolwiek - czyli narzekania na co się da i ile się da, mimo że potem te osoby i tak pierwsze kupią :p
    Jestem za to na różnych grupach na facebooku chociażby i nawet w tych, gdzie wydawałoby się, że tematyka nie ma kompletnie nic wspólnego z M&B, co jakiś czas pojawia się coś z tej gry (a to news, a to mem) i zawsze sypią się wtedy komentarze typu "o, ja też gram!" albo "czekam na drugą część". To samo zauważam wśród moich znajomych. Nigdy nie rozmawiam oczywiscie z ludźmi o M&B, ale ilekroć temat przypadkowo zejdzie w kierunku gier, to zaraz się okazuje, że dookoła jest mnóstwo graczy, którzy uwielbiają tą serię i czekają na Bannerlorda. I to jest raczej większosć graczy tej serii, oni nie udzielają się na żadnych forach, nie wiedzą w ogóle o żadnym community.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Lazybones

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1241 dnia: Września 02, 2019, 15:14:20 »
    Mapa dróg handlowych w wieku XVI w Polsce
    http://starenowemapy.pl/2017/05/13/drogi-handlowe-w-polsce-w-wiekach-srednich-i-wieku-xvi/

Gościu koniecznie musisz ten pomysł opisać i wysłać do TW :D
    Świetny pomysł.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1242 dnia: Września 05, 2019, 23:52:59 »
    https://www.taleworlds.com/en/Games/Bannerlord/Blog/125 najnwoszy devblog, gdzie odpowiadają na kilka pytań.

Kilka ciekawych rzeczy:
    • podzielili fazy rozdawania kluczy na różne grupy (w tym grupa starych graczy albo osób o słabym sprzęcie)
    • beta potrwa najpewniej do wydania samego EA w marcu, ale mogą być po drodze przerwy
    • EA udostępni większość singla, więc będzie się dało normalnie grać już kampanię
    • z wypowiedzi wynika, że cena EA może się różnić od premiery (stawiałbym, że będzie raczej taniej, niż drożej)
    • we wczesnym etapie EA (a więc i przez całą betę) nie będzie opcji tworzenia własnych customowych serwerów
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #1243 dnia: Września 06, 2019, 00:14:10 »
    Jeśli dobrze zrozumiałem, klucze wysyłają od następnego tygodnia. Eh, a liczyłem że pogram chociaż w weekend, przed wyjazdem.
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2019, 07:21:53 wysłana przez Chidori »

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    Odp: Zapisy do zamkniętej bety Bannerlorda otwarte dla wszystkich! (tryb multiplayer)
    « Odpowiedź #1244 dnia: Września 21, 2019, 09:41:53 »
    Pograłem sobie na ten moment chwilkę, pobiegałem, mieczem pomachałem, oszczepem rzuciłem czy z łuku postrzelałem. Bardzo w skrócie myślę, że TW czeka jeszcze sporo pracy jeśli chcą, żeby jakoś turniejowe tryby sensownie wyglądały. Widać, że gra w tym momencie jest między czymś bardziej arcade, a czymś mocno realistycznym i tak się waha w wielu aspektach, raz coś tutaj, a raz coś tam. Troszkę jakby nie byli zdecydowani jeszcze w jakim kierunku chcą poprowadzić mechanikę gry pod tym względem. Jednak do samego marca jeszcze trochę czasu mają i zobaczymy jak finalnie tryb multi będzie wyglądał.

Z kolei to co widzę obecnie napawa mnie pozytywnymi odczuciami w kierunku tego jak będzie wyglądał tryb dla pojedynczego gracza. Myślę, że tutaj dostaniemy coś naprawdę interesującego i trochę nie mogę się doczekać marca, żeby już trochę pobiegać i pogalopować.

Z innej beczki: ilu mamy tutaj szczęśliwych posiadaczy kluczy do bety? Może gdyby zebrała się odpowiednia liczba osób to moglibyśmy umówić się na wspólne Tawerniane granie i wymianę opinii co sądzimy o grze? Dajcie znać!

Post przesunięty z wątku informacyjnego, gdzie raczej nie pasował, do dyskusyjnego. //Eltarek
    « Ostatnia zmiana: Września 21, 2019, 20:59:40 wysłana przez Eltarek »