Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 323087 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #1365 dnia: Września 03, 2013, 18:11:29 »
    Jeszcze niecałe 10 minut do zakończenia pobierania łatki. Ale już się boję, że nie będę wstanie pograć sobie w to w odpowiednich warunkach, nie mniej jednak liczę, na chociażby te +30 FPS'ów przy średnich ustawieniach. Wieczorem zarzucę pierwsze wrażenia.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #1366 dnia: Września 03, 2013, 18:16:22 »
    Na totalwar.org jest recenzja i filmy voitka. Są bardzo dobre, więc nie musisz się już kłopotać, Aharo ;)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Torguan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • I'am the Emperor's will made manifest.
    « Odpowiedź #1367 dnia: Września 03, 2013, 18:38:26 »
    Super 35 giga pobierania cóż może do piątku pobiore.....

Offline McAbra

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #1368 dnia: Września 03, 2013, 18:43:05 »
    Trzeba było zacząć wcześniej ;)
    Steam umożliwił pre-load. A jeżeli instalujesz z płyt, nie musisz pobierać aż tyle. Zresztą, gra nie zajmuje tyle, zajmuje chyba 20GB.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #1369 dnia: Września 03, 2013, 20:21:40 »
    Gra waży niecałe 10, ale jak wspominał Alk optymalizacja leży. Ustawiłem niskie 10-15 FPS'ów, ustawiłem wysokie 20-30. Tylko, że na niskich nie tnie mi mapa kampanii, a na wysokich tnie i na odwrót z bitwami. No szkoda akurat tego, ale da się grać.

@Dyktator: Właśnie dobrze jest jak pojawia się więcej opinii bo każdy inaczej patrzy na grę. :>

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1370 dnia: Września 03, 2013, 21:53:33 »
    Balansując lekko ze sterownikami i opcjami gry udało mi się osiągnąć w miarę stabilne 35-39 FPS. Z wyjątkiem wielkich bitew (10k +), gdzie FPS spadają powiedzmy do około 20. Niestety muszę stwierdzić z przykrością- Rome II jest paskudny. Spodziewałem się lepszego wyniku, biorąc pod uwagę, że detale, textury i modele mam ustawione na ekstremalne. Na średnich znajdują się: Niebo, drzewa, trawa, teren. Cienie na niskich. Gra wygląda brzydko i nie mam pojęcia jak to zmienić na chwile obecną.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #1371 dnia: Września 04, 2013, 13:57:43 »
    Pograłem trochę i muszę stwierdzić, że tak wyczekiwany przeze mnie ( i pewnie nie tylko) Rome: Total War 2 na tą chwilę jest technologicznym bublem. Sprzęt, który radzi sobie z maksymalnymi ustawieniami Shogun 2 (dx11, MSAA x4 i wszystkie opcje ultra) z ~ 40 fps'ami przy pełnych armiach, średnio radzi sobie ze średnimi ustawieniami Rome. Okej, ktoś powie, że to jest nowsza część, ma więcej bajerów itp... Tylko, że wygląda zdecydowanie gorzej od Shoguna. Nie wiem od czego jest to zależne, ale mam wrażenie, że Rome został wykastrowany z części opcji graficznych a mimo wszystko działa beznadziejnie.

Liczę na jakąś szybką łatkę, patcha a tymczasem wstrzymam się z totalnym negowaniem tej gry;/

« Ostatnia zmiana: Września 04, 2013, 14:31:50 wysłana przez Oktawian »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1372 dnia: Września 04, 2013, 14:28:40 »
    Ja tak samo wstrzymałem się na razie z grą. Poczekam na łatki. Z resztą i tak musze wyjechać na tydzień z miasta, więc jak wrócę zobaczę co udało im się wykombinować w tym kierunku. Nie widzę na razie większego sensu w grze, bo nie po to kupowałem tę grę by grać na low-med detalach.

Ostatecznie udało mi się na wysokich ustawieniach wyciągnąć od 45-55 fps, nawet przy sporych armiach, ale wszystko szlag trafił podczas oblegania choćby obozu gdzie spadki sięgają 1-5 fps. A gra wygląda brzydko po prostu. Shogun o niebo lepiej się prezentuje.

Tak prezentuje się Rome II

- jak dla mnie ma się to nijak do zapowiedzi i screenów prezentowanych przed premierą. Zaznaczam że przy tej jakości ze screenów, sięgam max 25 fps, a przy tej jakości i takiej liczbie jednostek sięgam max 15-20 na zoom out. W zoom in około 5-10.

Pomijając problemy z grafiką i niektórymi bugami, gra sama w sobie bardzo mi się podoba i gdy tylko wszystko zostanie naprawione z pewnością spędzę przy niej wiele godzin.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1373 dnia: Września 04, 2013, 14:34:24 »
    Przeprowadziłem małe testy. Podczas dużej bitwy: użycie karty graficznej 60%, maksymalnie dochodziło do 73%. Użycie procesora sięgało za to nawet 90%, użyłem słowa "nawet" ponieważ w Shogunie było to około 35%. Dziwi też małe użycie karty graficznej.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1374 dnia: Września 04, 2013, 14:37:44 »
    Ci "opancerzeni legioniści" to tak na serio???

Powinienem napisać "a nie mówiłem, że RTW 2 to będzie drogie dziadostwo" ale nie chce was wkurzać;-P
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1375 dnia: Września 04, 2013, 14:48:50 »
    Tak, spolszczenie jest słabe swoją drogą, ale to już szczegół jak na razie. Też sprawdzałem użycie procesora oraz karty graficznej. U mnie użycie karty nieraz nie dochodziło do 40-50%, za to procesor był wykorzystywany w 80-100% w zależności od sytuacji. Na razie jeszcze nie żałuję wydanej kasy. Przyjmuję, ze ostatecznie aż taką grą nie była, w zasadzie jedna z tańszych ostatnio, co mnie skusiło. Dodatkowo jest dopiero dzień po premierze i od poczatku nie spodziewałem się by wszystko śmigało jak należy. No, z drugiej strony jednak czegoś takiego też się nie spodziewałem. Zobaczymy co poradzą na to devsi. Od nich zależy czy będę w to grał, czy nie :D W zasadzie w Shoguna też pograłem dopiero po kilku miesiącach od zakupu, chociaż nie wiem czemu.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1376 dnia: Września 04, 2013, 16:13:15 »
    U mnie właśnie przy ultra dochodziła karta do 73%, po zmniejszeniu ustawień do medium otrzymałem kilka fps'ów więcej a karta podobnie jak u Ciebie czasem spadała nawet do 30% mocy. Co za tym idzie? Karta wyrabia  nawet na najwyższych ustawieniach, czyli o nią mogę być spokojny. Ciekawi mnie tylko co pożera tak bardzo procesor i kiedy to coś zostanie naprawione.

Poza tymi małymi problemami z procesorem gra jest rewelacyjna. Moja pierwsza bitwa o port była ciekawsza niż wszystkie bitwy z Shoguna razem wzięte:)

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #1377 dnia: Września 04, 2013, 22:39:10 »
    Mi się Rome 2 podoba, pomijając wymienione już problemy graficzne, które mam nadzieję zostaną szybko naprawione.
    To co mnie wkurza najbardziej to zmienność AI bitewnego, potrafi ono zastawić pułapkę używając systemu pola widzenia, większość bitew jest przemyślanych ale niestety nie raz potrafi zgłupieć i popełniać karygodne błędy.
    Po za tym, przeprowadziłem kilka testowych bitew i nie wiem, czy taki był zamysł twórców gry ale hoplici w falandze przegrywają sromotnie z piechotą uzbrojoną w miecze (oba oddziały kosztują tyle samo), przez co miasta greckie, które bardzo lubię i głównie dla nich złożyłem pre ordera są dosyć słabe, jako, że mają słabą konnicę, przeciętnych strzelców i średnią piechotę...

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1378 dnia: Września 04, 2013, 23:29:46 »
    Pierwszy patch ma się ukazać w piątek. Jako, że nie będzie mnie jeszcze w Warszawie będę czekał na informacje od Was, czy warto zostawić symulator i usiąść do Rome II, czy będę mógł sobie dalej w spokoju latać.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #1379 dnia: Września 05, 2013, 10:33:51 »
    Beka trochę że w miarę "poważny" deweloper decyduje się na wydanie gry technicznie kulawej, krok w stylu EA. Czy tak wielką i tak reklamowaną produkcję ciężko choćby przetestować jak na gołej ręce widać że coś nie gra? Znowu ktoś dostał deadline z dupy i grę trzeba było jakoś spieprzyć.