Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322678 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #1230 dnia: Kwietnia 24, 2013, 16:41:22 »
    Pre-Alpha robi na mnie ogromne wrażenie, grafika miodzio, bardzo ciekawe przybliżenia na oddział które wyglądają prawie jakby to był jakiś film, taktyczny obraz bitwy, kamera znad oddziału, podczas biegu żołnierze trzymają tarcze przed sobą podczas szarży na łuczników co wyraźnie wskazuje na podniesiony poziom AI. Widać sporą ilość nowych rzeczy, liczę, że gra będzie trzymała poziom bardzo wysoki.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1231 dnia: Kwietnia 24, 2013, 18:50:30 »
    Trzymanie tarcz w taki a nie inny sposób nie ma najmniejszego związku z AI. To jest po prostu animacja włączająca się w konkretnych sytuacjach.
    Mnie zaś nie podoba się fakt użycia płonących kul oraz psów w tej bitwie "historycznej". Z tego, co słyszałem, to takowych tam nie było.
    Do tego bardzo mała skala. Tylko 11 oddziałów rzymskich? To ma być ta wielka zasadzka, w której wyrżnięto 3 rzymskie legiony? Proszę, to jest żałosne!

Poza tym są dość niekonsekwentni. Rzymscy legioniści mają dość nierówne formacje. Tak być powinno. Za to Germańscy łucznicy stoją jak ustawieni od linijki...
    Kiepski żart.

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1232 dnia: Kwietnia 24, 2013, 20:02:04 »
    Sztuczna inteligencja musi ocenić ten momenty, dopasować to do zachowania wrogich jednostek. Chociaż nie wiadomo jak to będzie działało w wersji finalnej.

Co do wielkości armii to z pewnością nie jest to super odzwierciedlenie, ale to jest tylko gra i na dodatek w fazie pre-alpha, mogli zrobić wersję próbną bitwy historycznej tylko na pokaz, może to ulec jeszcze zmianie.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #1233 dnia: Kwietnia 24, 2013, 20:11:43 »
    Wie ktoś czy jest patch dodający kampanię w modzie NTW do Napoleona? (Nie mogę się doczekać kampanii w Ameryce, jak i gry pomniejszymi frakcjami bez bugów)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1234 dnia: Kwietnia 24, 2013, 20:32:08 »
    Sztuczna inteligencja musi ocenić ten momenty, dopasować to do zachowania wrogich jednostek. Chociaż nie wiadomo jak to będzie działało w wersji finalnej.

Co do wielkości armii to z pewnością nie jest to super odzwierciedlenie, ale to jest tylko gra i na dodatek w fazie pre-alpha, mogli zrobić wersję próbną bitwy historycznej tylko na pokaz, może to ulec jeszcze zmianie.
    Przepraszam bardzo, ale BS.
    Konkretne animacje odpalają się gdy zadziała odpowiedni trigger. np. odległość od wroga.
    AI odpowiada za podejmowane decyzje jak np. to, gdzie oddział ma iść.

Pre Alpha? Ta gra jest w produkcji od dwóch lat i zostało im pół roku na ukończenie. (Najczęściej mówi się o październiku, lub ogólnie jesieni jako dacie wydania)
    To już nie jest pre-alpha. Teraz powinni być już w fazie kosmetycznych poprawek, a nie dostosowywania silnika do wymagań gry.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1235 dnia: Kwietnia 24, 2013, 21:22:03 »
    Do tego bardzo mała skala. Tylko 11 oddziałów rzymskich? To ma być ta wielka zasadzka, w której wyrżnięto 3 rzymskie legiony? Proszę, to jest żałosne!
    Poza tym są dość niekonsekwentni. Rzymscy legioniści mają dość nierówne formacje. Tak być powinno. Za to Germańscy łucznicy stoją jak ustawieni od linijki...
    Zaraz filmik zobaczę, ale odnośnie tego co piszesz...
    Rzeczywiście to jest nieco dziwne, że nadal nie ma takich "symulatorów" bitew, gdzie jest ogromna mapa, mnóstwo ludzi razem z odwodami i taborem... Ogromne mapy były już w kilku nowszych grach, ale jednostek jednak mało tam, a realistyczna liczba jednostek to jest chyba tylko umownie w grach Paradoxu :P
    Mi się wydaje, że zmniejszenie skali bitwy wynika z problemów z opracowaniem AI oraz interface'u, które by to wszystko ogarniały oraz przez ogromny nacisk na wizualny aspekt... Przecież gdyby wywalić te wszystkie tekstury hd, płynne animacje, bardzo dokładne modele i kupę shaderów, to ogromne starcia byłyby spokojnie możliwe do odwzorowania.

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #1236 dnia: Kwietnia 24, 2013, 21:31:04 »
    Mi akurat pasuje, że skala bitwy nie jest olbrzymia. Oczywiście fajnie się ogląda walkę 20 000 vs 15 000 ale w rzeczywistości takie stracie zamienia się w taktyczny burdel i jest to horror dla dowódcy. Ja wolę dopracowaną walkę 20 oddziałów vs 20 i precyzyjne dowodzenie

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #1237 dnia: Kwietnia 24, 2013, 21:38:25 »
    Nie podoba mi mi się ekran oddziałów oraz ich ilość - na filmiku pokazywało mi ich zaledwie kilka. Ale grafika niezła - oczekuję też na jakieś dobre animacje i system rozbudowy królestwa na mapie strategicznej.
    Co do oddziałów to jakby dali ich 40 po jednej stronie i 30 po drugiej, to ciężko byłoby ogarnąć sytuację w bitwie. Moim zdaniem Rzymianie powinni mieć 15 oddziałów, a hordy Germańskie 25.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #1238 dnia: Kwietnia 24, 2013, 22:00:11 »
    Nie podoba mi mi się ekran oddziałów oraz ich ilość - na filmiku pokazywało mi ich zaledwie kilka. Ale grafika niezła - oczekuję też na jakieś dobre animacje i system rozbudowy królestwa na mapie strategicznej.
    Co do oddziałów to jakby dali ich 40 po jednej stronie i 30 po drugiej, to ciężko byłoby ogarnąć sytuację w bitwie. Moim zdaniem Rzymianie powinni mieć 15 oddziałów, a hordy Germańskie 25.

Przecież widać, że ta bitwa będzie czymś w rodzaju tutoriala podzielonego na sceny. Przejdź za wzgórze - nowe jednostki barbarzyńców, stare znikają. Itd.

Offline huth

« Odpowiedź #1239 dnia: Kwietnia 24, 2013, 22:33:31 »
    Mi akurat pasuje, że skala bitwy nie jest olbrzymia. Oczywiście fajnie się ogląda walkę 20 000 vs 15 000 ale w rzeczywistości takie stracie zamienia się w taktyczny burdel i jest to horror dla dowódcy. Ja wolę dopracowaną walkę 20 oddziałów vs 20 i precyzyjne dowodzenie
    No w końcu seria nazywa się "Total War" :) Taktyczny burdel to też wojna... Przecież chociażby taki system morale jest super istotny i był super zrobiony w pierwszym Shogunie i Medievalu, potem już gorzej. W total warze nie powinno chodzić o samo ogrywanie wroga taktyką, ale też o umiejętne panowanie nad własnymi siłami, to czyni grę głębszą i lepszą, a nie tak jak w Romie, falanga i do przodu :P

Dlaczego ciężko? To jak ludzie ogarniają takie Hearts of Iron? Jakoś dają radę, w trójce w ogóle AI może sterować całymi frontami, ale sam nie wiem jak to wygląda, nie grałem.
    W każdym razie oczywiście, że da się napisać grę tak, żeby sterowanie 30 tysiącami ludzi było możliwe(skoro w pewnej mierze w prawdziwym życiu się da), po prostu potrzebne byłby jakiś jasny system grup i podgrup, wszystko odpowiednio oznaczone, żeby nie było chaosu, jakaś AI zarządzająca najmniejszymi oddziałami( i tutaj pewnie projektantom się nie chce, nie mówiąc już o AI całej wrogiej armii :)), jeśli sami nie wydamy ich konkretnych rozkazów i wszystko by grało pięknie.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2013, 23:28:18 wysłana przez HUtH »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #1240 dnia: Kwietnia 24, 2013, 23:13:58 »
    Trzymanie tarcz w taki a nie inny sposób nie ma najmniejszego związku z AI. To jest po prostu animacja włączająca się w konkretnych sytuacjach.
    AI w grach oparte jest na zasadzie sterowania rozmytego które w finalnej fazie sprowadza się do drabinki warunków. Czyli jak najbardziej jest to AI gry, tylko w mniejszej skali.
    Konkretne animacje odpalają się gdy zadziała odpowiedni trigger. np. odległość od wroga.
    Trigger to coś innego.

Pozdrawiam
    Informatyczne gestapo
    PS.Ciekawe czemu na nagraniu jest wyłączona synchronizacja pionowa.

Offline huth

« Odpowiedź #1241 dnia: Kwietnia 24, 2013, 23:28:40 »
    No i obejrzałem filmik. Faktycznie dziwne mają oznaczenia wersji, bo przecież wszystko w miarę dobrze działa, więc nie wiem czemu jest to pre-alfa, lol...
    Ogólnie gra wygląda super, ale mechanika jest dalej taka sama jest w pierwszym Romie :P Tak jak wspominał EMOsek, formacje rzymskie... nie istnieją... wszyscy rzucają się do przodu w kupie. Czyli jest to samo co zawsze, siła jednostki zależy przede wszystkim od statsów, a nie od czegoś dyscypliny i utrzymania formacji(co w Romie w najlepszych modach dopiero jest jako-tako zrobione). Do tego te szaleńcze tempo bitwy, żołnierze z motorkami w tyłku i od razu reagujący na rozkazy... To co zwykle, gra robiona pod multi dla cyborgów z high apm, a do singla bez modów nie podchodź... Śmieszy to jak łatwo padają pancerni legioniści od strzał...
    Mi taki szybki styl rozgrywki nie odpowiada, bo zależy od refleksu za dużo, ale ogólnie gra będzie miodna.
    Jeszcze dodam, że chyba interface będzie zmniejszony, bo przecież zasłania 1/3 ekranu :P Ale same ikonki fajne, stylizowane na starożytne malowidła na ceramice, itp., tak jak w Shogunie.

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1242 dnia: Kwietnia 25, 2013, 07:47:20 »
    (...) a nie tak jak w Romie, falanga i do przodu :P

No chyba na łatwym XD

Ja się nie dziwię, że nie ma formacji. Kto by myślał o formacjach jak ze wszystkich stron gangują go Germanie. Może będzie to zrobione lepiej niż w jedynce w taki sposób, że chociaż będzie ustawić luźną formację (taka normalna) i zwartą, że idą tarcza w tarczę.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1243 dnia: Kwietnia 25, 2013, 08:10:14 »
    Ja się nie dziwię, że nie ma formacji. Kto by myślał o formacjach jak ze wszystkich stron gangują go Germanie.

Akurat co jak co, ale to wytłumaczenie jest po prostu głupie. xD Jeśli nie Rzymska armia to jaka niby miałaby w takim momencie zachować dyscyplinę?

Co do nowego Rome'a. Shoguna 2 ogrywałem jako tester, więc na finalną wersję nie miałem najmniejszej ochoty i mimo, iż dostałem egzemplarz za darmo to wyleciał na Allegro. Po prostu, ani nie moje czasy, ani nie mój klimat. Tak więc na nowego Rome'a czekam i liczę, że będzie równie przyjemny jak część pierwsza, a sam filmik chyba mnie w tym utwierdził. Nie oczekuję od tej serii złożoności Hearts of Iron, bo od początku była to troszkę arcade'owa strategia turowa ze świetnymi bitwami taktycznymi i liczę, że to się nie zmieni, ponieważ taki schemat mi odpowiada. Dodatkowo śmiga na tym samym silniku co Shogun 2, więc wymagania będą nawet niższe od niego, gdyż developerzy gdzieś zaznaczali, że silnik lepiej poznali i mimo lepszego wyglądu jest umiejętniej zoptymalizowany.

Długo czekałem na Europa Barbarorum pod Medieval'a II i obawiam się, że szybciej doczekam się nowej odsłony Total War niż tego - tworzonego chyba 3 albo 4 lata - moda...

Offline huth

« Odpowiedź #1244 dnia: Kwietnia 25, 2013, 12:19:54 »
    Ja się nie dziwię, że nie ma formacji. Kto by myślał o formacjach jak ze wszystkich stron gangują go Germanie. Może będzie to zrobione lepiej niż w jedynce w taki sposób, że chociaż będzie ustawić luźną formację (taka normalna) i zwartą, że idą tarcza w tarczę.
    Heh, myślę, że rzymscy imperialni legioniści myśleli o formacji wręcz instynktownie :P
    Chodziło mi o to, że oni atakują wroga jak jakiś rój, tak się rozlewają, generalnie walczą jak ci barbarzyńcy... Nawet nie chcę wiedzieć jak to wygląda w przypadku falangi, czy to hoplitów, czy macedońskiej...

Dodatkowo śmiga na tym samym silniku co Shogun 2, więc wymagania będą nawet niższe od niego, gdyż developerzy gdzieś zaznaczali, że silnik lepiej poznali i mimo lepszego wyglądu jest umiejętniej zoptymalizowany.
    Może jeszcze powiesz, że będzie się w to dało pograć na jednordzeniowym 2ghz procku? :P Choć w sumie takie coś jest możliwe, tak jak ME1 chodzi u mnie gorzej niż ME2 :P

Długo czekałem na Europa Barbarorum pod Medieval'a II i obawiam się, że szybciej doczekam się nowej odsłony Total War niż tego - tworzonego chyba 3 albo 4 lata - moda...
    To jest masakra po prostu, wiadomo, że jak wyjdzie EBII to będzie świetny i dopracowany, no ale będzie na tym starym silniku...  Choć zależy jak bardzo będzie się dało modować nowego Rome'a, z Shogunem chyba wiele się nie da.
    Trochę szkoda, że twórcy EB wybrali taki sposób "produkcji", czyli czekaj kilka lat i oglądaj previewy, a potem graj przez kilka miesięcy w zabugowaną grę :P Czy nie dałoby się wrzucić na mapę jakichś dwóch/trzech w miarę gotowych nacji i wypuścić to jako pewnego rodzaju alfa? Chyba wszyscy byliby zadowoleni, gracze mieliby w co grać, a twórcy mieliby feedback...