Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 323456 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #1215 dnia: Marca 29, 2013, 21:51:38 »
    mam pytanko , ile w kampanii multi-player w napoleonie może grać jednocześnie ludzi ?

Tak btw. da się to zapisać?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #1216 dnia: Marca 31, 2013, 00:06:59 »
    A ja mam pytanko:
    Mam Medievala II od wieków (od 2006 bodajże), ale z powodu zrypania się kompa (dawno temu) utraciłem go. Znaczy mam 2 płytki Medievka, ale jest problem:
    Na dysku C mam wszystko zawalone, więc instalacja nie ruszy. I tu moje pytanie:
    Czy jak zainstaluje go na dysku D, to będzie działać? Jeśli tak, to będzie crashować, albo co?
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1217 dnia: Marca 31, 2013, 09:58:20 »
    A ja mam pytanko:
    Mam Medievala II od wieków (od 2006 bodajże), ale z powodu zrypania się kompa (dawno temu) utraciłem go. Znaczy mam 2 płytki Medievka, ale jest problem:
    Czy jak zainstaluje go na dysku D, to będzie działać? Jeśli tak, to będzie crashować, albo co?

Czemu miałoby crashować? Czy chcesz nam powiedzieć że instalujesz wszystko na 1 dysku? o_O

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #1218 dnia: Marca 31, 2013, 11:40:07 »
    A ja mam pytanko:

Chyba powinineneś zapoznać się z tym: http://elderscrolls.phx.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=273&Itemid=331 - całkiem ładnie opisane dzielenia na partycje i jak z nich korzystać.. O.o

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #1219 dnia: Marca 31, 2013, 12:54:41 »
    1. Dysk twardy to tylko 80GB, więc
    2. Dysk C to tylko 30GB, z czego mam max 1GB wolnego jak odkurzaczem wyczyszcze
    3. Formata nie będę robić. Zbyt duże ryzyko utraty moich rzeczy z kompa :P
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1220 dnia: Marca 31, 2013, 17:15:10 »
    Tak jak w sb ci pisałem... zrób tego formata, zrób sobie tylko jedną partycję i nie zaśmiecaj systemu.

Offline Dawidous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1221 dnia: Kwietnia 02, 2013, 20:38:19 »
    Pytania na które nie ma odpowiedzi, ale może wy ją macie:
    -Jak w Rome Total War (Medival 2 i Shogun 2 też może być) objąć państwo pod protekcję? Chodzi mi tutaj o opcje dyplomatyczną "protektorat", a nie podbój.
    -Co to właściwie daje(^)? Wydaje mi się, że: sojusz, obustronny dostęp do przemarszu wojsk, kraj podległy oddaje część dochodów swojemu protektorowi, widoczność na terenie podległym, prowincje są wliczane w skład protektora podczas kampanii typu zajmij 20 regionów.
    -Komu udało się uzyskać chociaż jedno: dostęp do wojska, protektorat, region (ale nie taki który w następnej turze się buntuje).
    -Jak zrobić aby dyplomacja była stabilniejsza. Grając Juliuszami miałem z większością państw sojusze, Brutusi wypowiedzieli wszystkim pozarzymskim nacjom wojnę, w następnej turze rozejm, a ja utraciłem wszystkich sojuszników.
    -Czy da się innym sposobem oprócz podboju wyeliminować frakcje?
    -Czy opłaca się sabotaż i blokada dróg/portów. Macedonii zostało jedno miasto, ze wszystkich stron otoczone moimi regionami, drogi zablokowane, bez dostępu do morza, z armii tylko lider frakcji, w mieście trzech szpiegów, obok czeka 5 zabójców ciągle niszczących budynki. Szpiedzy mówią, że porządek 165%, wpływy -2300, wykresik dotyczący frakcji pieniędzy 0. Nie udało mi się dyplomatycznie, to wkroczyło wojsko. Miasto zdobyte, w środku 10 oddziałów pierwszej kohorty legionów, 3 członków rodziny, populacja 30.000, podatki niskie, codzienne igrzyska porządek 45%. Więc zastanawia mnie, to jakim cudem komputer zdołał utrzymać to miasto bez buntu; jak szkolił wojsko, gdy koszary były uszkodzone; jak co turę naprawiał budynki których koszt naprawy wynosił ok. 7000?

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1222 dnia: Kwietnia 02, 2013, 21:14:18 »
    Dyplomatyczne AI nie istnieje. NIGDY nie licz na logiczne zachowanie AI. Nigdy.

W teorii protektorat da się osiągnąć, ale szansa na to jest nikła. Co jest najlepsze? Twój podległy może cię zaatakować w następnej turze i ten protektorat złamać. Nie ma sensu się w to bawić.

Blokady też nie mają sensu. Zasady ekonomiczne nie dotyczą AI. Na wysokich poziomach trudności AI dostaje hajs i wojsko z powietrza.

Zadowolenie ludzi w mieście zależy od wielu czynników. Np. kultury, odległości od stolicy, oporu przed najazdem.

Offline wolfer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1223 dnia: Kwietnia 02, 2013, 21:30:21 »
    Dyplomatyczne AI nie istnieje. NIGDY nie licz na logiczne zachowanie AI. Nigdy.

W teorii protektorat da się osiągnąć, ale szansa na to jest nikła. Co jest najlepsze? Twój podległy może cię zaatakować w następnej turze i ten protektorat złamać. Nie ma sensu się w to bawić.

Blokady też nie mają sensu. Zasady ekonomiczne nie dotyczą AI. Na wysokich poziomach trudności AI dostaje hajs i wojsko z powietrza.

Zadowolenie ludzi w mieście zależy od wielu czynników. Np. kultury, odległości od stolicy, oporu przed najazdem.
    Empire total war jest chyba najgorsze jeśli chodzi o rozgarnięcie AI w kwestiach dyplomacji. Austria która płaci mi za pakt handlowy i rokrocznie go zrywa. Rosja posiadająca flotę (sic!) bez dostępu do portu (ta flota się nawet powięszka). Ottomani utrzymujący 3,5 tys armię gdzie ich miasta dają w sumie przychód 57 czegośtam (została im stolica). Państwa które chętnie godzą się na protektorat właśnie a żadnego pożytku z nich nie ma, buntują się bez żadnego widoku na wygranie wojny (4 oddziały milicji vs. 10 000 piechoty liniowej wspartej dragonami, huzarami i 12, 6 funtówkami)  i jeszcze spada ich poparcie dla monarchy.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1224 dnia: Kwietnia 02, 2013, 23:06:48 »
    Bez modów dało się grać fajnie właściwie tylko w pierwszego Shoguna i w dodatek do pierwszego Miedieval... A Rome i te kolorki jednostek jak w jakimś rtsie... Wolę sobie nie przypominać. Ale z AI na mapie strategicznej i tak jest kiepsko w tych trójwymiarowych totalwarach nawet z modami. W tych 2d wszystko było prostsze, to i nie miało jakichś specjalnych oczekiwań co do AI.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1225 dnia: Kwietnia 04, 2013, 15:44:18 »
    Sam nie grałem w nic po demie Empire, więc nie wiem dokładnie jak to jest w sferze multi, słyszałem, że multi w Shogunie 2 wyszedł nieźle, więc może to nie będzie jakiś shit.

Tylko że....   moba...  Rozumiem ludzi w CA, bo Starcraft, LoL i DOTA2 są na topie, ale obawiam się co z tego będzie... choć może będzie moba w poważnym settingu? Samo to byłoby niezłe, bo nie znam jakiegoś moba bez cukierkowej grafy i fantasy.

Ciekawe co wymyślą.. Może walki krzyżowców z indianami na jednym z lane'ów, albo kirasjera z samurajem :D

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #1226 dnia: Kwietnia 13, 2013, 00:22:02 »
    Witam,
    Mam problem odnośnie gry Empire Total War. Postanowiłem zainstalować ją po paru latach ponownie i gdy włączam grę, własne bitwy działają poprawnie, natomiast, gdy wybieram frakcję w wielkiej kampanii i chcę zacząć grę to w momencie, gdy zaczyna się ładować wywala mnie do pulpitu oznajmiając "Program przestał działać".
    Nie mam pojęcia o co chodzi. Gra chodziła w porządku i to przy najwyższym poziomie detali gdy jeszcze miałem winXP, teraz mam win7 i więcej ramu. 
    Wiecie może, w czym może tkwić problem?
    Już reinstalowałem i nic nie pomogło. Na steamie sprawdzałem również, czy nie brakuje plików - nie brakuje.

Offline Tobik-N

• Użytkownik
      • Forum WD
    « Odpowiedź #1227 dnia: Kwietnia 13, 2013, 13:17:49 »
    Mam podobny problem. Zdarza się czasami, gdy wczytuję grę, podczas ładowania kampanii Empire po prostu się wyłącza pokazując komunikat "Program przestał działać". W moim przypadku wystarczy wczytać wcześniejszego save'a i można grać, ale ty nie zacząłeś jeszcze kampanii więc kiepska sprawa.

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1228 dnia: Kwietnia 24, 2013, 12:51:37 »
    Nowy filmik z ROMA II
    Ukazana jest bitwa w Lesie Teutoburskim
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pKSkBEJ_wrM
    Alea iacta est

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #1229 dnia: Kwietnia 24, 2013, 16:24:43 »
    Wydaje mi się, że nowa Roma będzie taka sobie. Ogólnie mam wrażenie, że Total War stoczył się jak wyszło Empire. Ale jest to moje zdanie i szanuję każdą inną opinię.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley