Pytania na które nie ma odpowiedzi, ale może wy ją macie:
-Jak w Rome Total War (Medival 2 i Shogun 2 też może być) objąć państwo pod protekcję? Chodzi mi tutaj o opcje dyplomatyczną "protektorat", a nie podbój.
-Co to właściwie daje(^)? Wydaje mi się, że: sojusz, obustronny dostęp do przemarszu wojsk, kraj podległy oddaje część dochodów swojemu protektorowi, widoczność na terenie podległym, prowincje są wliczane w skład protektora podczas kampanii typu zajmij 20 regionów.
-Komu udało się uzyskać chociaż jedno: dostęp do wojska, protektorat, region (ale nie taki który w następnej turze się buntuje).
-Jak zrobić aby dyplomacja była stabilniejsza. Grając Juliuszami miałem z większością państw sojusze, Brutusi wypowiedzieli wszystkim pozarzymskim nacjom wojnę, w następnej turze rozejm, a ja utraciłem wszystkich sojuszników.
-Czy da się innym sposobem oprócz podboju wyeliminować frakcje?
-Czy opłaca się sabotaż i blokada dróg/portów. Macedonii zostało jedno miasto, ze wszystkich stron otoczone moimi regionami, drogi zablokowane, bez dostępu do morza, z armii tylko lider frakcji, w mieście trzech szpiegów, obok czeka 5 zabójców ciągle niszczących budynki. Szpiedzy mówią, że porządek 165%, wpływy -2300, wykresik dotyczący frakcji pieniędzy 0. Nie udało mi się dyplomatycznie, to wkroczyło wojsko. Miasto zdobyte, w środku 10 oddziałów pierwszej kohorty legionów, 3 członków rodziny, populacja 30.000, podatki niskie, codzienne igrzyska porządek 45%. Więc zastanawia mnie, to jakim cudem komputer zdołał utrzymać to miasto bez buntu; jak szkolił wojsko, gdy koszary były uszkodzone; jak co turę naprawiał budynki których koszt naprawy wynosił ok. 7000?