Gandalf7 - jesteś w błędzie. Zadanie o którym piszesz to mogłoby być Investigate Fangorn (no chyba, że masz jakiegoś buga w grze, albo trollujesz kolegę).
Ja tą misję wykonałem w następujący sposób:
1) Musimy mieć zdolność zarządzania więźniami przynajmniej na 1 poziomie (w innym przypadku Troll może uciec).
2) Po zdobyciu klatki od Sarumana ruszamy w kierunku Troll Cave należącej do goblinów. Gdzieś tam w okolicy włóczy się kilka spawnów Trolli po jednym, po dwóch. Żeby pojmać Trolla należy go ogłuszyć, jak to zrobić? No cóż, ja wziąłem długą włócznię (ale nie pikę! Piką nie można uderzać, można tylko pchać!) i trzymając się w bezpiecznej odległości od Trolla (lepiej blisko nie podchodzić, bo walnie i... :/ ) podbiegałem, uderzałem i albo odskakiwałem, albo odbiegałem na bezpieczną odległość. Jako, że mój Uruk-Hai miał wtedy atletykę na 5, nie miałem problemów z uciekaniem.
PS: Dobrze jest zrobić motyw "na berserkera" tzn. zdejmujemy zbroję, zostawiamy tylko broń. Dlaczego? a no po to, żeby obciążenie postaci zmniejszyć, coby mogła się szybciej poruszać.
3) Quest jest zaliczony po przyprowadzeniu do Sarumana schwytanego Trolla. Ale jeśli przyprowadzimy DWA trolle, to wtedy Saruman w nagrodę powierzy nam dowodzenie nad Trollem, odblokuje się możliwość opancerzenia Trolla i zdobędziemy więcej punktów wpływów i rankingu oczywiście. A co do sterowania trollem: uważajcie, jak go posyłacie razem z innymi żołnierzami, bo jak to skurwielstwo walnie maczugą, to giną żołnierze po obu stronach. Plusem jest to, że Trolle przerażają kawalerię, co przydaje się podczas walki z Rohanem. W zasadzie możecie mieć 10 Trolli i bohatera, Trolle wysyłacie do ataku, a sami stoicie z boku i patrzycie na cudowne zwycięstwo ^^