Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Napoleonic Wars][10pp_GG] Pułk 10.Piechoty Garnizonu Gdańskiego  (Przeczytany 54664 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gvozdziu

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: [Napoleonic Wars][10pp_GG] 10 Pułk Piechoty Garnizonu Gdańskiego
    « Odpowiedź #45 dnia: Marca 22, 2013, 08:17:21 »
    W koncu ktos trafil w sedno. Lecz propopnuje aby nie zasmiecac mu tematu uwagami. Jezeli takowe istnieja to od czego jest PW ;) Pokazmy klase i nie znizajmy sie do poziomu spamowania w temacie jakiegokolwiek pulku.

"Armia baranów, dowodzonych przez lwa jest silniejsza od armii lwów dowodzonych przez barana."- Napoleon Bonaparte

"Dla moich Polaków nie ma rzeczy niemożliwych." - Napoleon Bonaparte

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #46 dnia: Marca 22, 2013, 09:56:35 »
    W koncu ktos trafil w sedno. Lecz propopnuje aby nie zasmiecac mu tematu uwagami. Jezeli takowe istnieja to od czego jest PW ;) Pokazmy klase i nie znizajmy sie do poziomu spamowania w temacie jakiegokolwiek pulku.
    Z PW to on nic by sobie z tego nie zrobił… El Ryba był w 4pp i wiem jak bardzo jego ton jest nieumiarkowany (wirtualna ranga tak mu dobiła do głowy, że musiał stworzyć ”na siłę” swój regiment, w którym będzie „głową”). Przez jego pracę robimy sieczkę dzieciakom, które to oglądają… Jeżeli to co podałem powyżej jest nieprawdą… to ja już nie wiem co jest.

Offline El Ryba

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #47 dnia: Marca 22, 2013, 14:46:35 »
    -VEINRUS-  wracając do textur to ja nie jestem jakimś super twórcą. Zrobiłem te textury w miare mych możliwości i nie wypowiadaj sie na mój temat ponieważ nie znamy się zbytnio a, od czasu mego odejścia z 4pp nie rozmawiałeś ze mną więc nic zbytnio nie wiesz a, z tego co widze to wypowiadasz się na mój temat jak byśmy się znali bardzo długo.
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2013, 15:13:40 wysłana przez Rome »

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Marca 22, 2013, 14:52:51 »
    -VEINRUS-  wracając do textur to ja nie jestem jakimś super twórcą. Zrobiłem te textury w miare mych morzliwości i nie wypowiadaj sie na muj temat ponieważ nie znamy się zbytnio a, od czasu mego odejścia z 4pp nie rozmawiałeś ze mną więc nic zbytnio nie wiesz a, z tego co widze to wypowiadasz się na muj temat jak byśmy się znali bardzo długo.
    Siedziałeś w 4pp, aby tylko dostać tekstury, potem miałbyś łatwiej. Ale ich nie dostałeś... chwała ludziom.
    P.S. Sygnatura w poście... nie ogarniam.

EDIT: Mam pytanie, czy jest mozliwy sparing? 4ppvs10pp?

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #49 dnia: Marca 22, 2013, 15:13:54 »
    na prawdę
    miare mych morzliwości
    Macie te jeb*ne podkreślenia, używajcie ich.
    Uważaj Veinrusie, ryzykujecie wiele ;)   Może jakaś relacja na żywo? ^^
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Marca 22, 2013, 15:34:54 »
    El Ryba, dziękujemy za przyjęcie wezwania. Do zobaczenia - dziś :)

Offline El Ryba

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Marca 22, 2013, 16:13:21 »
    Nie ma za co. :)

Offline Śniegosław_1

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ułan
    « Odpowiedź #52 dnia: Marca 22, 2013, 17:42:12 »
    Macie te jeb*ne podkreślenia, używajcie ich.
    Uważaj Veinrusie, ryzykujecie wiele ;)   Może jakaś relacja na żywo? ^^

Każdy ma się prawo pomylić, Garondzie. :)
    Witaj. Jak wiesz zacząłem tworzyć Polską Stronę o Xięstwie Warszawskim mianowicie mam na myśli Historie, i tym podobne. Utworzyłem grupę Steam, gdzie możecie znaleźć datę otwarcia i tym podobne.

Nazwa Grupy Steam: Historia Księstwa Warszawskiego

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Marca 22, 2013, 21:27:59 »
    Witam Wszystkich,
    Chciałem podziękować Pułkowi…
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2013, 22:56:57 wysłana przez sir Luca »

Offline El Ryba

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 02, 2013, 01:44:15 »
    Zmiany w texture pack 10pp_GG

Fizylier

Zmieniono

Numer na blasze naczelnej.
    Plecak oraz spodnie.

Offline Zus_Tremo

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    • "Chciałem dobrze,a wyszło,jak zwykle"-Hubal
    « Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 02, 2013, 12:56:27 »
    Mundur wygląda dość ... ciekawie .
    Powodzenia w dalszej pracy .

Offline Kalof

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 02, 2013, 14:49:38 »
    Ehh... Mam bardzo dużo, zastrzeżeń co do tego ale no cóż. Powodzenia w dalszej pracy.
    PS. Możesz, poprawić tą Rogatywkę na Polską z Piechoty a nie brać od Ułanów?...

Offline Brandt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 20, 2013, 17:11:18 »
    Nie jest tak źle, Kalof. Czapka mogłaby być do poprawy, nie przypomina mi żadnej znanej. :P i nie jest ułańska, nie rozumiem czemu miałaby być? Może nie dostrzegłem jakiegoś szczegółu? Który pułk ułanów takiej używał? Dla porównania - tu mamy fizyliera 8. pułku piechoty KW: http://napoleon.org.pl/piechotaxw/15c.jpg , a tutaj ułana z 2. pułku ułanów: http://napoleon.org.pl/bbib/5ul.jpg . Czapka na screenie przypomina trochę obie. Jak dla mnie, to poprawić należałoby głównie sznur na czapce, zmienić pompon na czarny i byłoby w porządku. :) Powinna ona wyglądać tak jak ta tu na górze: http://napoleon.org.pl/bbib/pl_2a.jpg

Ostrożnym też trzeba by było być z tym srebrnym paskiem na górze czapki (to się chyba galon nazywa). Często był zarezerwowany dla podoficerów/oficerów i innych kompanii niż fizylierskich, no ale nie wiem jak to w 10. pułku piechoty wyglądało. W ogóle nie spotkałem się jeszcze z żadnym wizerunkiem fizyliera 10.pp, więc nie ma też co się czepiać. Może akurat tak wyglądali. :D
    W pokazanym przed chwilą 8. pułku piechoty fizylierzy takie właśnie przecież mieli.

Reszta munduru jest w porządku, przypomina, poza pewnymi detalami, mundur polskiego fizyliera z tamtych czasów: http://napoleon.org.pl/bbib/pl_7.jpg . Tylko strasznie razi to "N" na prochownicy zamiast numeru pułku. Jesteście w końcu pułkiem Księstwa Warszawskiego, a nie Legii Nadwiślańskiej, żeby używać "N" na prochownicy i blasze naczelnej. Powinno w obydwu miejscach znajdować się "10". "N" z tyłu fraku też nie powinno się tam znajdować raczej.

Jeżeli ktoś będzie chciał się kiedyś znów zabrać za robienie własnych tekstur do mundurów, to polecam skorzystać z tej strony: http://napoleon.org.pl/plansze.php

A pułk jest spoko, nawet w nim byłem jako Ginger. Już mnie nie ma, bo jestem do wakacji na pułkowym urlopie.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 20, 2013, 18:13:31 »
    Oj Brandcie, Brandcie... Rybna rogatywka to dziwne połączenie czapki piechoty (kolor) i szwoleżerskiej (o nią chodziło Kalofowi, kwestia sznura http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Szwolezer.JPG). Srebrny pasek na czapce to w tym przypadku nie galon, a metalowe okucie (tak mi się przynajmniej zdaje), całkowicie niepotrzebne u piechoty. Co do spotkania z wizerunkiem, Gembarzewski podaje, że po 1810 mundur był zgodny z regulaminem, dodatkowo fizylierzy mieli bodajże szlify białe niciane.
    Jeśli uważasz, że reszta munduru jest w porządku, to bardzo Ci się dziwię. Poły za długie, wyłogi na połach powinny w kolorze reszty kurtki, rabat kończący się od dołu wcześniej, zostawiając miejsce na dwa guziki, mankiety karmazynowe, wypustki mankietów białe a kołnierza czerwone, z kordonów przy rogatywce jeszcze kutasy powinny opadać których tutaj również brakuje. Okucie daszka złote, krzyż na rogatywce też do wywalenia...

Ahhh, to się mądry poczułem :) A zaraz i tak Veinrus wpadnie i się okaże ile tej mojej mądrości...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Brandt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 20, 2013, 19:34:24 »
    Poły za długie, wyłogi na połach powinny w kolorze reszty kurtki, rabat kończący się od dołu wcześniej, zostawiając miejsce na dwa guziki, mankiety karmazynowe, wypustki mankietów białe a kołnierza czerwone, z kordonów przy rogatywce jeszcze kutasy powinny opadać których tutaj również brakuje. Okucie daszka złote, krzyż na rogatywce też do wywalenia...
    To wszystko właśnie uznałem za detale, a mówiąc "w porządku" miałem na myśli że "ujdzie". Co do tego galonu to też sam nie widzę, czy to galon czy okucie. Zdaje się, że fizylierzy polscy mieli tam raczej galony. Poza tym dość podobnie wyglądają pod tym względem (tego okucia/galonu) czapki pieszego "Regimentu Grabińskiego" Legii Nadwiślańskiej, więc nie tylko kawaleria takich czapek używała (nie mogę znaleźć w internecie zdjęcia z książki, na które patrzę, ale chodzi o tych panów: http://www.skh.wat.edu.pl/images/stories/artykuly/barwaLN/3.PNG Tutaj widać to najlepiej u doboszów).

Potwierdziłeś też moje słowa, wzdychając przy tym na mnie, że czapka 10pp w ich teksturach to jakieś połączenie (Ty napisałeś "dziwne połączenie", ja - "nie przypomina żadnej" i "trochę przypomina obie", czyli też dziwne połączenie) czapki kawaleryjskiej i piechoty. Z czapką szwoleżera zgadza się przede wszystkim sznur, ale to jeszcze nie znaczy, że jest ona szwoleżerska.

To też miał mój post sugerować, żeby autor tekstur popatrzył sobie na prawdziwe mundury fizylierów KW, zauważył te wszystkie różnice, których szkoda wymieniać (stąd odsyłałem do obrazków) i poprawił je. Wyszedłem jednak z założenia, że mu się nie będzie chciało, więc podkreśliłem tylko te najważniejsze.

Zresztą z innego powodu także nie chciało mi się zwracać uwagi na szczegóły, bo wszystkie dotychczasowe pułki, w jakich byłem, nie miały ani odrobinę do M&B NW podejścia rekonstruktorów, tej dbałości o detale i sprawy podstawowe, więc pomyślałem, że nikogo to tu nie obchodzi. Mam tu na myśli także 4pp (chyba? Tam gdzie był "czoło", w każdym razie, jak nie w tym, to przepraszam :P), gdzie na wspólnym treningu kazano przez TS piechocie szarżować (przypomnę, że tylko kawaleria może to robić), a wszelkie manewry taktyczne miały nazwy strasznie potoczne (szpica, "zegarek". A mi się marzy pułk odpowiadający duchowi czasu, ale to od wakacji może).

Poza tym, jak mówi wiki, bodajże także na podstawie Gembarzewskiego (jego "Wojsko polskie. Księstwo Warszawskie" czytałem już x miesięcy temu, po czym oddałem do wydziałowej biblioteki, więc z głowy takich rzeczy nie podam): "Przepis ubiorczy z 3 września 1810 roku nie doprowadził jednak do całkowitego ujednolicenia munduru piechoty.". W takim wypadku tak drobnostkowe podejście do munduru 10. pułku piechoty przy małej ilości informacji na temat jego munduru jest niewłaściwe, wręcz błędne.
    Dla przykładu, w latach 1806-1807 mundur 2.pp Legii Poznańskiej (który zmienił wkrótce nazwę na 10. pułk piechoty) wyglądał tak jak nr 2 tutaj: http://napoleon.org.pl/bbib/3.jpg (brak informacji o guzikach). Zapewne musiał tak wyglądać również dla 10.pp przez jakiś czas, może do tego 1810 roku.

Dlatego też, znów to powtórzę, jeśli 10.pp chcę do sprawy podejść poważnie, to niech chociaż skopiują ten mundur: http://napoleon.org.pl/bbib/pl_7.jpg , najlepiej też niech podobnie zrobią z mundurem choćby oficera i muzykanta (w sensie - niech zrobią ich mundury na podstawie odpowiednich źródeł).
    Chyba że ktoś dysponuje jakimś obrazkiem żołnierza 10. pułku piechoty (dla lat 1810-1812), to niech pokaże i nas wszystkich poprawi, sam jestem ciekaw.