Ja gram aktualnie 1600 dni XD
Na początku dużo jeździłem po Caladrii (osobiście jako neutralny, nie byłem niczyim wasalem) wykonywałem zadania dla lordów, najlepsze są questy z uwolnieniem więzionego członka rodziny. Jak jeździłem po królestwach, szukałem po zamkach uwięzionych lordów, potem w menu sprawdzałem z kim uwięziony jest spokrewniony i jechałem do krewnego po misję odbicia więzionego, wtedy plusowałem u dwóch lordów. Gdy udało mi się z kilkoma lordami z różnych królestw polepszyć stosunki do 90-100. Wtedy postanowiłem zaatakować na zamek z najsłabszą obroną w królestwie które przegrywało wojnę z innym. Kontra jaka mnie spotkała to było 650 vs 180 moich, dzięki czemu obrona była łatwa, wprawdzie zostałem najechany jeszcze dwa razy, ale znacznie słabszymi siłami. Jak już udało się zawrzeć pokój, zacząłem odwiedzać lordów z przyjaźnią na 90 i więcej i paru honorowych dołączyło do mnie, dzięki czemu dalsza zabawa jest już z górki.
Moje porady:
-jako neutralny/wasal przemierzaj caladrię w celu wykonywania zadań dla lordów
-jak będzie rósł ci honor, na starcie będziesz miał 3 punkty na plusie u honorowych lordów a na minusie u niehonorowych; staraj się przy walkach honorowymi zawsze ich wypuszczać po wygranej walce, z honorowymi lordami najszybciej powiększysz relację na 100
-jak werbujesz lordów, staraj się w miarę możliwości przekonywać ich tymi samymi argumentami aby do Ciebie dołączali
-przy szturmie na zamek postaraj się mieć obowiązkowo nordyckich Huskarli i wsparcie łuczników (Veagirskich lub Sarranidzkich) polecam stosunek 70% : 30%
-na początku przy przejmowaniu pierwszych zamków nie krępuj się z korzystaniem z usług najemników, mają wysoki żołd więc po ich najęciu zostawiaj ich w garnizonach, w późniejszych etapach gry aby za nich nie płacić, zwolniej ich albo przekaż słabszym lordom
-staraj się od początku gry polepszać relację z 1-2 wioskami do jak największego poziomu, dzięki czemu będą dawały Ci dużą ilość wojska podstawowego lub mniejszą ilość wyszkolonego, dobry sposób na szybkie uzupełnianie armii, najlepiej wybrać wioski z królestw z których masz jednostki
-jeśli zamierzasz koniecznie czynić ze swoich kompanów lordów, to najlepszym wyborem będą Ci szlachetnie urodzeni, w celu uniknięcia problemów z innymi szlachetnymi lordami