Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?  (Przeczytany 41177 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?
    « dnia: Stycznia 22, 2013, 20:35:27 »
    Witam.
    Gram ok. 300 dni w grze. Mam 5 farbiarni , wyszkolenie wojska to nie problem.  Ekwipunek to kwiestia 2-3 godzin grania.

Moje pytanie: kiedy warto założyć swoje królestwo? Nie chodzi mi o to że np Vaegirowie mają wojne z 3 państwami i wtedy warto uderzyć, chodzi mi o moją ekonomię. Farbiarnie znajdują się w każdym państwie w przypadku wojny z 1 państwem będą działać 4 farbiarnie itp.
    Trochę mi zajmie czasu zrobienie Farbiarni w każdym mieście... I nie wiem ile fabryk będzie zaspokajało potrzeby 90-100 osobowej armii ( mowa o max. wyszkoleniu).
    Zająć zamek czy miasto?

Kolejna kwestia którą niezbyt ogarniam. Załóżmy że mam już swoje królestwo, ale nie mam wasali przecież. Mogę dać ziemie moim towarzyszom ale oni muszą mieć rozwinięte PRZYWÓDZTWO żeby mieć dużo ludu przy sobie.     Jak przekonać jakiegoś lorda żeby do mnie dołączył? Należałem do Nordów i tam wbiłem z 4-5 stosunki powyżej 10pkt. Czy tyle wystarczy?

Z góry dzięki za odpowiedź, widzę że forum ciągle żywe :)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Odp: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2013, 22:16:12 »
    Najlepiej zrób farbiarnie we wszystkich miastach*, dorób się przyjaciół w jakimś królestwie, bierz do nie woli honorowych i niehonorowych lordów a neutralnych wypuszczaj, pomagaj swoim wioskom aby móc rekrutować ulepszone jednostki i zdobądź conajmniej 1 miasto, pozwoli ci to się obronić i da wystarczającą sumę na początki królestwa.

Aby przekonać lorda musisz z nim porozmawiać prywatnie(Jedyny lord w lennie/Odpowiednio daleko od reszty lordów królestwa), aby się zgodził musi cię wystarczająco lubić - od 5 do ok. 30 co można zmniejszyć punktami perswazji.

* - Oprócz Jelkali i Velucy - Tam narzędzia albo oliwę.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2013, 22:56:31 »
    Jak przekonać jakiegoś
    lorda żeby do mnie dołączył?
    Należałem do Nordów i tam wbiłem z 4-5
    stosunki powyżej
    10pkt. Czy tyle wystarczy?

Trochę mało. Myślę, że powinieneś mieć przynajmniej 25-30, żeby dać radę go do siebie przekonać. Jednak to wciąż nie jest na tyle dużo, żebyś miał pewność, że lord cię nie zdradzi.
    Pamiętaj też, że w przekabacaniu bardzo ważna jest perswazja, bez której nawet lord z dużymi stosunkami może się nie przyłączyć.
    A. I jeszcze stosunki wasal-król. Dobrze jest, jeśli lord, którego masz "na celowniku" ma niskie stosunki ze swoim władcą. To dużo pomaga.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2013, 07:46:10 »
    Pamiętaj też, że w przekabacaniu bardzo ważna jest perswazja, bez której nawet lord z dużymi stosunkami może się nie przyłączyć.
    Perswazja dodaje ci "sztuczne" punkty relacji, a te można zdobyć bez marnowania punktów.
    Warto zadbać o prawo panowania z czego 30 to minimum aby być władcą a im więcej, tym łatwiej będzie przekonać lordów.
    Jeżeli Lord ma złe stosunki z władcą, a ty dobre to przy dużym RTR(Prawo panowania) bardzo łatwo będzie go przekonać.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2013, 12:19:05 »
    Ja zawsze powiększałem ile się dało honor mojej postaci i wbijałem jak najwyższe stosunki z honorowymi lordami (tak do około 80+). Co prawda ciężko takiego lorda przekonać do przejścia na naszą stronę ale zawsze się to opłacało bo miałem pewność że nigdy mnie taki delikwent nie zdradzi.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Xanathos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 23, 2013, 13:02:05 »
    Ja gram aktualnie 1600 dni XD
    Na początku dużo jeździłem po Caladrii (osobiście jako neutralny, nie byłem niczyim wasalem) wykonywałem zadania dla lordów, najlepsze są questy z uwolnieniem więzionego członka rodziny. Jak jeździłem po królestwach, szukałem po zamkach uwięzionych lordów, potem w menu sprawdzałem z kim uwięziony jest spokrewniony i jechałem do krewnego po misję odbicia więzionego, wtedy plusowałem u dwóch lordów. Gdy udało mi się z kilkoma lordami z różnych królestw polepszyć stosunki do 90-100. Wtedy postanowiłem zaatakować na zamek z najsłabszą obroną w królestwie które przegrywało wojnę z innym. Kontra jaka mnie spotkała to było 650 vs 180 moich, dzięki czemu obrona była łatwa, wprawdzie zostałem najechany jeszcze dwa razy, ale znacznie słabszymi siłami. Jak już udało się zawrzeć pokój, zacząłem odwiedzać lordów z przyjaźnią na 90 i więcej i paru honorowych dołączyło do mnie, dzięki czemu dalsza zabawa jest już z górki.

Moje porady:
    -jako neutralny/wasal przemierzaj caladrię w celu wykonywania zadań dla lordów
    -jak będzie rósł ci honor, na starcie będziesz miał 3 punkty na plusie u honorowych lordów a na minusie u niehonorowych; staraj się przy walkach honorowymi zawsze ich wypuszczać po wygranej walce, z honorowymi lordami najszybciej powiększysz relację na 100
    -jak werbujesz lordów, staraj się w miarę możliwości przekonywać ich tymi samymi argumentami aby do Ciebie dołączali
    -przy szturmie na zamek postaraj się mieć obowiązkowo nordyckich Huskarli i wsparcie łuczników (Veagirskich lub Sarranidzkich) polecam stosunek 70% : 30%
    -na początku przy przejmowaniu pierwszych zamków nie krępuj się z korzystaniem z usług najemników, mają wysoki żołd więc po ich najęciu zostawiaj ich w garnizonach, w późniejszych etapach gry aby za nich nie płacić, zwolniej ich albo przekaż słabszym lordom
    -staraj się od początku gry polepszać relację z 1-2 wioskami do jak największego poziomu, dzięki czemu będą dawały Ci dużą ilość wojska podstawowego lub mniejszą ilość wyszkolonego, dobry sposób na szybkie uzupełnianie armii, najlepiej wybrać wioski z królestw z których masz jednostki
    -jeśli zamierzasz koniecznie czynić ze swoich kompanów lordów, to najlepszym wyborem będą Ci szlachetnie urodzeni, w celu uniknięcia problemów z innymi szlachetnymi lordami

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 23, 2013, 14:28:28 »
    Gdy uczyni się z kompana lorda to on zaczyna normalnie poruszać się po mapie z armią?

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2013, 15:11:20 »
    Tak będzie się sam poruszał i bronił swoich wiosek zamków itp.

Mam 3 pkt perswazji - jak to działa na namówienia żeby się przyłączyli? Dajcie jakiś przykład.

Jak sprawdzić którzy lordowie są honorowi a którzy nie?

dzieki za odp

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2013, 16:13:34 »
    Perswazja dodaje ci "sztuczne" punkty relacji, a te można zdobyć bez marnowania punktów.
    W takim razie ok, nie wiedziałem o tym. Nie zagłębiam się tak w mechanikę gry, raczej korzystam z własnego doświadczenia. Jeśli jest tak jak mówisz, to faktyczne nie warto marnować punktów. Moje pytanie: ile jest tych "sztucznych" punktów relacji za każdy punkt Perswazji?

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2013, 17:06:47 »
    -jak będzie rósł ci honor, na starcie będziesz miał 3 punkty na plusie u honorowych lordów a na minusie u niehonorowych; staraj się przy walkach honorowymi zawsze ich wypuszczać po wygranej walce, z honorowymi lordami najszybciej powiększysz relację na 100
    Nie trzeba ich wypuszczać, honor i tak się da nabić na wioskach/neutralnych lordach. Zawsze pieniądz się przyda, a i lordowie częściej będą wspominać o tym, że ratujesz ich przyjaciół zamiast mruczeć o zbyt honorowych czynach gracza.
    W takim razie ok, nie wiedziałem o tym. Nie zagłębiam się tak w mechanikę gry, raczej korzystam z własnego doświadczenia. Jeśli jest tak jak mówisz, to faktyczne nie warto marnować punktów. Moje pytanie: ile jest tych "sztucznych" punktów relacji za każdy punkt Perswazji?
    Sądzę, że to albo zależy od lorda i dodaje 1/2 punkty albo tylko 1 punkt relacji, są to jednak tylko moje przypuszczenia.
    Mam 3 pkt perswazji - jak to działa na namówienia żeby się przyłączyli? Dajcie jakiś przykład.

Jak sprawdzić którzy lordowie są honorowi a którzy nie?
    Zwiększa ci to relacje z lordem, która jest brana pod uwagę w losowaniu oraz zmniejsza minimum aby rozmawiać z lordem prywatnie, możliwe, że niektóre mody uwzględniają perswazję. Możliwe również, że zwiększają relacje z honorowymi lordami ponad 100 przy zdradzie.

Lorda można poznać po tym co mówi(Oprócz misji zabicia mordercy), zachowaniu na mapie, zadaniach od niego, poglądów na temat polityki i królów.
    Jest 7 rodzajów lordów(po 2 nie-/honorowych i 3 neutralnych):Sadyści, Kłótliwi, Przebiegli, Nieszkodliwi, Materialiści, Łagodni, Uczciwi.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:11:22 »
    Ja powiem tak :
    1 : na początku staraj się mieć farbiarnie we wszystkich miastach.
    2 : zatrudnij bohatera odpowiadającego za szkolenie. W krótkim czasie z rekrutów, bez walki, zrobisz np. nord weteranów.
    3 : nabijaj stosunki z lordami, których masz zamiar "przejąć"
    Jak tygodniowy przychód kasy będzie wysoki [parę tys. na plus], będziesz miał mocną, wyszkoloną armię i dobre stosunki z lordami ... - atakuj. 
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:41:41 »
    Taki spoiler ode mnie, najpierw rób farbiarnie w Rivacheg, po podkokszeniu relacji z Merigą (chyba od początku -3 są taka menda) daje ona 1k denarów lekką ręką :P
    (click to show/hide)

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 23, 2013, 21:59:24 »
    Witam.
    Mam fabryki we wszystkich miastach prócz dwoch bo mam na - z krolami tych miast.
    Mam swoje królestwo - 1 zamek + 1 wieś. Swadii prawie nie ma to chodze z NPC bo dałem mu wioske i grabimy znaczy on grabi sobie bierze kase i jest zadowolony :)
    Z fabryk mam jakoś 5.5k do przodu co tydzień.

Teraz tylko pozostaje mi udać się na obecne tereny swadii i próbować przeciągnąć lordów do mnie :)

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2013, 22:29:03 »
    ... a jak nie przekonasz... cóż... miłego siekania mieczem, strzelania łukiem/kuszą :)

Offline Teoiss

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2013, 23:32:07 »
    Osobiście dawałem wsie/zamki swoim kompanom gdyż jeśli wcześniej dam mu przywództwo to w tydzien/dwa zbierze ponad setkę wojsk. Faktem jest, że lordowie innych frakcji nie przyłączają się zbytnio, a niekiedy mówią mi coś w stylu:
    -Nie dołącze do Ciebie jeśli w swoich szeregach będziesz miał same żmiję i sępy (np.Nizar czy Borcha)
    Ale z oni są od wzmacniania armi królestwa, a nie od ucztowania,doradztwa czy polityki. Z czasem jak ci pseudo lordowie będą zyskiwać honor i renomę to lordowie zaczną ich szanować co przyczyni się do zdrad lorda w twoją strone.
    Powodzenia życzę.