Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Matura z Histy i Polaka  (Przeczytany 6654 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Matura z Histy i Polaka
    « dnia: Stycznia 11, 2013, 17:06:24 »
    Czesc
    Mam do was wielka prosbę.
    Bede pisal mature podstawową z Historii i prosil bym Was o informacje z jakiego materialu trzeba sie pouczyc.Ktore epoki.Pytania o nauczyciela sa niepotrzebne;p
    pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2013, 19:50:48 wysłana przez Sahajdaczny »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Matura z Histy
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 11, 2013, 17:16:21 »
    Vademecum historyczne z Operona, tylko tyle Ci wystarczy.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2013, 17:38:07 »
    Generalnie na podstawę raczej tak. Z ciekawości, dlaczego tylko podstawa, i na jaki kierunek się wybierasz :P?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2013, 18:03:00 »
    Administracje chce studiowac:P
    Pozniej chce isc do Wojska albo Policji.
    Do tej historii jeszcze WoS.Tutaj jak cos doradzcie;]

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2013, 18:14:13 »
    To samo. Znajdź dobre repetytorium, musisz też być na bieżąco ze światem polityki.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2013, 18:36:30 »
    Dzisiaj przez chwile trzymałem w łapkach próbny arkusz z Histy od OKE i powiem szczerze, że pytania są ze sporego zakresu. Od Antyku przynajmniej do Nowożytności. (Było między innymi parę pytań dot. XVII wieku w Polsce)
    Do tego nie ogranicza się ona do naszego podwórka, ale przynajmniej do całej Europy. np. jedno pytanie było o nazwę dynastii Francuskiej rządzącej w takim a takim czasie.

Wydaje mi się, że jest to typowa matura wymagająca raczej szczegółowej wiedzy jak konkretne nazwiska, daty, która jest w życiu niepotrzebna, zamiast ogólnych i bardziej logicznych aspektów jak polityka międzynarodowa czy zwyczaje dawnych ludzi. itd.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2013, 19:17:55 »
    Jeżeli tylko będziesz uważał na lekcjach i ze dwa razy przejrzysz podręczniki podstawę zdasz bez problemu.
    Ostatnio przeglądałam stare arkusze maturalne. Mimo że liceum skończyłam już jakiś czas temu to nawet bez przypominania sobie materiału podstawę pisałam na 80/90 %. Z rozszerzeniem już trochę gorzej, ale i tak idzie zdać. Słowem, jak nie jesteś kafar to dasz sobie spokojnie radę.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2013, 23:31:35 »
    Ja mając wiedzę może nieco tylko ponad poziom bardzo dobry z gimnazjum (historia to raczej nie moja pasja), napisałem podstawową maturę na 78(albo coś podobnego) procent. Matura to nie jest jakieś nie wiadomo co. To na prawdę prosty egzamin. Dasz radę :)

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2013, 23:51:35 »
    Matura z historii na poziomie podstawowym to kwestia przygotowania się wyłącznie pod kątem podręcznika i vademecum. Sam zdaję rozszerzoną maturę z historii. Gdzieś mam spis szczegółowych zagadnień jakie OKE może wykorzystać podczas tworzenia arkuszy maturalnych. Musiałbyś trochę pogooglować, na pewno znajdziesz taką listę i do historii i do WOS-u. Co do samego sposobu uczenia się do matury. No cóż, to jest kwestia indywidualna. Ja zaczynam od podręcznika, później przechodzę do historii powszechnej i na koniec wybieram dwie lub trzy książki dotyczące danej epoki. Nie robię notatek, lecz zaznaczam co ważniejsze informacje w książce, a później tylko wertuję. Mój znajomy znowu pisze sobie notatki z każdego tematu. Jak widzisz, kwestia zależna od osobistych predyspozycji. Dodatkowo warto wiedzieć, że poziom trudności wzrasta w zależności od epoki. O co chodzi? Pytania ze starożytności są wręcz banalne, średniowiecze poziom wyżej itd., aż do pytań bardziej szczegółowych dotyczących XXw. Więc proponuję nie gorączkować się zanadto nad starożytnością i średniowieczem (od późnego średniowiecza i dalej, zalecam większe skupienie). Matura podstawowa to nic strasznego, odrobina poświęconego czasu, skupienia i dobry efekt gwarantowany. Chociaż muszę przyznać tegoroczna matura próbna na poziomie podstawowym niektórymi pytaniami zaskoczyła. Moim skromnym zdaniem rozszerzenie było nieco niedopracowane, tak jakby autorzy nie mieli na nią pomysłu. Z ciekawości zapytam, na jaki uniwersytet się wybierasz?

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 12, 2013, 18:59:41 »
    Sytuacja zmusza wybrać Częstochowę.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:30:53 »
    To musisz być z moich okolic, ogólnie rzecz biorąc oczywiście. Do Częstochowy mam jakieś 40 km :)

Offline wolfer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2013, 21:32:33 »
    Koniecznie przeczytaj oba tomy "Bożego Igrzyska" Normana Daviesa. Ogólnie o historii polski ale poczytne i ciekawe, łatwiej zapamiętać w takiej formie :)

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 13, 2013, 00:36:19 »
    To musisz być z moich okolic, ogólnie rzecz biorąc oczywiście. Do Częstochowy mam jakieś 40 km :)

ja tez.Kurde to jeszcze okaże się ,ze jesteś moim sąsiadem....HAHAHAXD
    Z jakiej Gminy jesteś jeśli możesz napisać tu albo pw:P?

Koniecznie przeczytaj oba tomy "Bożego Igrzyska" Normana Daviesa. Ogólnie o historii polski ale poczytne i ciekawe, łatwiej zapamiętać w takiej formie :)

I teraz pojawia sie pytanie.Czy kupic cos ogolnego do histy czy Daviesa;p

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 13, 2013, 01:46:52 »
    Z Tarnowskich Gór :)

Cytat: wolfer w Wczoraj o 21:32:33

I teraz pojawia sie pytanie.Czy kupic cos ogolnego do histy czy Daviesa;p

Nie wiem jaki poziom wiedzy z historii reprezentujesz, ale praca Davisa to łagodnie ujmując opasłe tomisko. "Boże igrzysko" to książka przekrojowa całej historii Polski, zawierająca mnóstwo faktów, opisów, postaci itd. Ciekawie napisana, rzetelna. Problem polega w tym, że trudno jest przebrnąć przez nią. Więc jeśli już się porwiesz na nią, to polecam czytać ją fragmentami. Na Twoim miejscu jednak, polecałbym przede wszystkim podręcznik, vademecum i rozwiązywanie testów. Łatwiej i efektywniej przyswoisz wiedzę.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 13, 2013, 10:26:34 »
    Tak jak koledzy wspomnieli, przy każdym kolejnym rozwiązanym teście będziesz znał odpowiedź na 1 lub 2 pytania więcej... Vademecum z Operonu również posiadam i faktycznie jest się z czego uczyć i na podstawę tyle wystarczy - na rozszerzenie trochę tego mało i trzeba uzupełniać wiedzę podręcznikami.

A dlaczego podstawa? Wg. mnie, jak ktoś się orientuje w historii i umiałby napisać pracę rozszerzenie zdałby jeszcze lepiej ;) Co zaglądam w arkusze, to wydaje mi się, że podstawa jest trudniejsza niż rozszerzenie...