Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94341 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?
    « Odpowiedź #255 dnia: Stycznia 09, 2015, 11:30:47 »
    potencjał jest, ja od już długiego czasu myślę o zrobieniu takiej gry/sesji forumowej, gdzie nie będzie problemem śmierć bohatera, odchodzenie i przychodzenie członków czy nawet mogliby być różni GM. Tylko nie wiem w jakim settingu to zrobić, myślałem o tolkienowej Drugiej Erze, bo tu jest znacznie większa swoboda, ale to raczej jest zbyt poważne dla wielu uni i za mało uniwersalne, choć klimatyczne i bogate 'rpgowo'...

poza tym to myślę, że ciekawym eksperymentem byłby setting a'la Harry Potter... tylko że w patologicznej szkole magii w Polsce :P

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #256 dnia: Stycznia 09, 2015, 12:33:14 »
    Stanowisko woznego masz obsadzone :-)

Offline Hyper

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • PJONTALA!
      • Reborn - Polska Gildia RP
    « Odpowiedź #257 dnia: Stycznia 09, 2015, 13:12:57 »
    To jak tak zarzuce totalnie abstrachując od tego o czym rozmawiacie, jednak konwencja topicu raczej zostanie zachowana i powiem wam, że powinniście spróbować cyfrowego Role-Play. To takie szybsze, lepsze papierowe/forumowe RP nowej generacji. Jest to moja branża, którą zarażam w Polsce od jakiegoś czasu. Są tego spore efekty bo pracujemy już teraz międzynarodowo i z dużą ilością osób po za samą ogranizacją. Współpracujemy z polskimi redakcjami i autorytetami sięgającymi stażu w RP przekraczającym wiek ponad 10 lat. Największy problem jest taki, że cieżko znaleźć osoby do pomocy. Nikomu nie chcę działać się w Polszy na rzecz role-play i zmieniać tego aspektu na bardziej interesujący. Zwłaszcza chodzi mi o nowych graczy, którzy dopiero zaczynają z RP, albo szukają w grach/życiu nie tylko standardowej rozrywki ale i fabuły czy dobrze opowiedzianej historii, nawiązywania bogatych relacji z ludźmi. Nowa forma cyfrowego RP gwarantuje to wszystko w przeciwienstwie do starych już karcianek czy sesji forumowych. Nic do nich nie mam, sam grałem ich masę, ale powiedzmy sobie szczerze ile nowych osób to przyciąga? Siedzą stare wygi 4x4 w pokoju z zgaszonym światłem i skład nie zmienia się przez kilka stuleci. Zero progresu, a co najgorsze starzy gracze coraz częściej przy takich sesjach tracą to co najważniejsze - klimat. Pojawia się więcej śmiechu i heheszków z samego spotkania niż dobrej historii. To tyle z luźniejszych dewagacji na temat rp, jeżeli można to zostawiam taką małą krypto-reklame i zachęcam do odwiedzenia naszej strony internetowej: ciach Obecnie działamy na SW:TOR, nie długo wybieramy się na TESO. Jeżeli ktoś szuka klimatu fantasy to można zajrzeć do gildii na GW2 - Leth Mori Aiwe. Jeżeli kogoś zaciekawiłem to serdecznie zapraszam do dyskusji czy zadania pytań na maila (hyper122@gmail.com) lub na pw, by tu nie śmiecić.
    W sumię tyle, jak zły topic czy kapa z tą reklamą to moderator może po cichu zcenzurować tekst.

Nie będzie po cichu. Reklamowanie innych portali bez ustalenia tego z administracją/moderacją jest zabronione.// Corleone
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2015, 13:23:31 wysłana przez Corleone »
    Fajniutki jesteś :) Pozdrawiam cieplutko i maxik of course for U xD bUzIaKi :*:*:*:*

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #258 dnia: Stycznia 09, 2015, 21:12:45 »
    A widzisz Hyper, myślałeś że ich przechytrzysz, a tu proszę - zasadzka! Widzisz, ninja musi być czujny.
    A ja jednak uważam, że RPG po prostu przekształca się w planszówki, bo to szybsze rozwiązania, na praktyczny okres już np. po studiach.
    " nawiązywanie bogatych relacji z ludźmi" - hasło klucz, co to w sumie znaczy?
    Był taki genialny dział w gazecie Magia i Miecz, który przedstawiał ostatnie zdania graczy, tuż przed śmiercią ich postaci, to było fajne, np.:
    - wyrzucam spadochron z samolotu i skacze za nim
    - hhaaahaa, śmieję się pogardliwie i rzucam ogryzkiem w tego smoka
    - rzucam się na nich samotnie, by przestraszyli się szalonego berserkera!
    - dajcie spokój, to nie może być trucizna.
    - jeden mag nic nam nie zrobi.

Może trzeba by przejrzeć archiwalne sesje pod tym kątem,... ;)

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #259 dnia: Stycznia 10, 2015, 15:50:01 »
    Tylko nie wiem w jakim settingu to zrobić, myślałem o tolkienowej Drugiej Erze, bo tu jest znacznie większa swoboda, ale to raczej jest zbyt poważne dla wielu uni i za mało uniwersalne, choć klimatyczne i bogate 'rpgowo'...
    poza tym to myślę, że ciekawym eksperymentem byłby setting a'la Harry Potter... tylko że w patologicznej szkole magii w Polsce :P
    Czytałeś może Pana Lodowego Ogrodu? Bardzo mi się podobał i myślę, że świetnie nadawałby się na sesję.
    W HP też mógłbym zagrać, ale musiałbyś długo obmyślać sensowne poprawki do uniwersum. :P

Offline Hyper

• Użytkownik
    • PJONTALA!
    « Odpowiedź #260 dnia: Stycznia 10, 2015, 17:21:21 »
    A widzisz Hyper, myślałeś że ich przechytrzysz, a tu proszę - zasadzka! Widzisz, ninja musi być czujny.
    A ja jednak uważam, że RPG po prostu przekształca się w planszówki, bo to szybsze rozwiązania, na praktyczny okres już np. po studiach.
    " nawiązywanie bogatych relacji z ludźmi" - hasło klucz, co to w sumie znaczy?
    Komentując kasacje linku - mogłem obejść to tylko wspominając, ale myślałem, że na rękę będzie szybsze podanie źródła by można było sobie zaczerpnąć informacji związanych z tym wątkiem, co powinno być każdemu na rękę. Natomiast ja jestem tutaj gościem i muszę respektować zasady forum, więc nie ma co się czepiać. Naszą organizacje można spokojnie wygooglować, mamy dobre pozycjonowanie 'Sith Reborn'. Pochwały portalu lub wzmianki o nim raczej nikt już edytować nie powinien bo to już podpada pod totalitaryzm, a jak wszyscy wiemy są tylko 3 przypadki karania kogoś za język. Chociaż z drugiej strony jeżeli to prywatne forum to czemu i nie totalitaryzm, mniejsza. Nie moja sprawa!
    Przekształcanie się RP - *sigh* Właścwie Octavian to chciałbym żebyś wrócił się do mojego wcześniejszego postu i przeczytał go sobie na głos. Obojetnie czy są to sesje RPG, karcianki czy planszówki to grono graczy wciąż się zamyka lub pozostaje stałe. Ten czy inny sposób jak to nazwałeś 'przekształcania dla praktyki' mało się ma do rzeczywistości i do statystycznych Januszów RPG'owych. Zazwyczaj nie wypowiadam się, a słucham jeżeli nie mam wiedzy w danym temacie, ale w tym akurat mam, i jedynym rozwiązaniem rozbudzenia dobrego RP na nowo jest cyfrowa forma. Zresztą przekonacie się o tym za kilka lat.
    Hasło klucz - postaram się szybko zdeszyfrować, żadna to enigma. Mozna podzielić to na 2 rzeczy. Pierwsza to więzi i relacje jakie ludzie zyskują między sobą podczas gry jako ludzie. Mowa tu o nas jako jednostkach homo-sapiens. Powstaje dużo nowych przyjaźni na dłuższą miarę, wydaje mi się, że korelacja międzyludzka stoi na dosyć normalnym fajnym i przyjaznym poziomie co umożliwa właśnie zdrowe nawiązywanie koleżeństwa, co jest rzadko spotykane w naszych czasach. Drugi aspekt to zawiązywanie przyjaźni między naszymi postaciami w grze (avatary). Poprzez rozwijanie postaci w cyfrowym RP, co ma gigantyczne znaczenie. Nie chodzi o punkty statystyk, ale o budowe charakteru i jego zmiany na tle poszczególnych wydarzeń. To nie jeden event, jedna sesja, ale nie które postaci u mnie w gildii mają już ponad 2 lata doświadczeń i ich postrzeganie świata gruntownie zmienia się zaleźnie od tego przez co przechodzą. Działa to bardzo dobrze. W ogóle uważam, że RPG to interesujący temat do rozmów, ale może nie tutaj, bo coś odczuwam, że możemy przeszkadzac nie którym. Jeżeli ktoś uważa inaczej oczywiście mógłbym jeszcze poodpisywać i pogadać, ale ja lubię cytować "New Scientist Magazine" i słynna odpowiedź na pytanie: "Jaka jest wasza filozofia dotycząca nauki?" Można sobie wygooglować jeżeli ktoś nie kojarzy, bo ja za chwilę oprócz reklamy zostanę zbanowany za wulgaryzmy, dziękuje.
    Fajniutki jesteś :) Pozdrawiam cieplutko i maxik of course for U xD bUzIaKi :*:*:*:*

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #261 dnia: Stycznia 10, 2015, 17:48:40 »
    A ja właśnie im mniej się znam tym więcej gadam, bo im bardziej coś kumasz, tym bardziej informacje zbijają instynkt. Im mniej wiesz tym poruszasz się szybciej w danej sprawie. Ekspert może rozmyć każdy problem, nie lekceważ tego!
    Sugerowanie, że niedbale czytałem twój tekst jest miłe, bo to sugeruje że zależy ci żebym zrozumiał przekaz, ale nie jesteś pierwszy, ani nie zrobiłeś tego najlepiej. Najlepiej opierniczyła mnie beanshee, jej nie przebiłeś, nie czuje się w tym aż tyle autentyzmu, ale doceniam że się starasz.
    Co do relacji z ludźmi to mnie to forum odpowiada, nie czuję potrzeby poszukiwania nowych form komunikacji, uważam że ta Tawerna oferuje bardzo duże możliwości, które w dodatku użytkownicy poszerzają przez swoją pomysłowość.
    O przechodzeniu na planszówki - rozmawiasz z ojcem bliźniaków, ja nie mam czasu nawet na planszówki. ;)
    Najpierw były wielotygodniowe sesje RPG, potem kilku dniowe, krótkie rozgrywki i planszówki, potem planszówki i karcianki, potem tylko karcianki,... A teraz mogę sobie z dziećmi zamek z klocków zbudować. :)
     3 przypadki karania kogoś za język - nie mam pojęcia o co chodzi.

W temacie RPG to Harry Potter to najgorszy możliwy pomysł, nie lubię tego jak nie wiem co!
    Dla mnie idealnym systemem do zabawy był zawsze Shadowrun - wszystko co najlepsze do jednego wora! :)

Offline Hyper

• Użytkownik
    • PJONTALA!
    « Odpowiedź #262 dnia: Stycznia 10, 2015, 18:35:09 »
    Dziękuje za bystre oko Oktawianie, rzeczywiście zależy mi na tym bym został odebrany zrozumiale, to chyba oczywiste.
    A ja właśnie im mniej się znam tym więcej gadam, bo im bardziej coś kumasz, tym bardziej informacje zbijają instynkt. Im mniej wiesz tym poruszasz się szybciej w danej sprawie. Ekspert może rozmyć każdy problem, nie lekceważ tego!
    - mało w tym sensu, ale doceniam filozoficzne przesłanie. Przypomniało mi to jednak pewien etap, który ciągnie się do dzisiaj w moim życiu. Otóż założenie organizacji RP jaką jest 'Reborn'. Z racji iż panuje u nas system gdzie lider decyduje o wszystkim + rada gildii +/ - słuchamy co mądrzejszych pomysłów pozostałych członków to cały czas kieruje się instynktem w swoich działaniach. Oczywiście jest on połączony z wiedzą i doświadczeniem, ale gdybym nie posiadał instynktu przywódcy nie odnieślibyśmy sukcesu, bo ja jestem odpowiedzialny za większość decyzji i tego gdzie zmierzamy. To jest idealny przykład przewagi powiedzmy Republiki/Monarchii nad demokracją, ale ciiii - nic o polityce.
    O przechodzeniu na planszówki - rozmawiasz z ojcem bliźniaków, ja nie mam czasu nawet na planszówki. ;)
    Najpierw były wielotygodniowe sesje RPG, potem kilku dniowe, krótkie rozgrywki i planszówki, potem planszówki i karcianki, potem tylko karcianki,... A teraz mogę sobie z dziećmi zamek z klocków zbudować. :)
    Wspaniale! Oczywiście na wstępie gratuluje bliźniaków z całego serca, z całą pewnością to uroczę szkraby! Natomiast co do małej ilości czasu - w naszej organizacji jest takich ludzi od groma. Ludzi, którzy pracują, mają mało czasu na grę, na życie 'online'. Nasze eventy RP odbywają się wieczorami, trwają maksymalnie 2-3 godziny. Są kawałkiem jakieś historii lub całością, to zależy. Pełno u nas również młodych ojców i takich z większym stażem. Także raz jeszcze - cyfrowe RP byłoby całkiem niezłym rozwiązaniem dla Ciebie. Problemem jest fakt, że nie szukasz nowych znajomości więc musimy zabrać resztę ekipy Tawerny. Jak uda nam się wyłączyć z tego HuTH'a to przymknę oczy.
    3 przypadki karania kogoś za język - nie mam pojęcia o co chodzi.
    Już spieszę z wyjaśnieniem, nikt nie jest alfą i omegą, a wcale nie zależało mi by pochwalić się czy wywyższyć jakimś bogactwem w mojej głowie. Sformułowałem takowe zdanie z prostej przyczyny lenistwa, nie chciało mi się tego opisywać. Otóż mamy tylko 3 przypadki karania, które powinny obowiązywać w 'normalnym' państwie:
    1. Groźby karalne,
    2. Obraza 'głowy' państwa np. prezydenta/króla,
    3. Naruszenie tajemnicy państwowej.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #263 dnia: Stycznia 10, 2015, 21:28:10 »
    Czytałeś może Pana Lodowego Ogrodu? Bardzo mi się podobał i myślę, że świetnie nadawałby się na sesję.
    Czytałem, ale jakoś nie czuję tego do końca... również jedyny potencjał rpgowy jaki widzę, to granie jako misja badawcza albo ratunkowa, bo inaczej robi się z tego kolejne fantasy... Sporym problemem byłaby też 'magia', która jest zdecydowanie najsmokowitszym kąskiem, ale już widzę te wszystkie cyfrale i wróżki, zombie, walki na zwalnianie czasu, zauroczone przedmoty... zrobiłby się z tego high fantasy epic level wizards' battlefield, że tak powiem :P Chyba, że powstał jakiś system rpg na podstawie PLO, o którym nie wiem.
    W HP też mógłbym zagrać, ale musiałbyś długo obmyślać sensowne poprawki do uniwersum. :P
    No właśnie nie, to w ogóle nie byłoby jak HP, a niespójność uni dałaby sporo wolności graczom i MG. To by było w Polsce i byłoby zupełnie patologicznie. Może zrobię to jako eksperyment.

Hyper <- mi się w cyfrowym RP nie podoba to, że trzeba mieć grę. Również mi się podoba to, że na luźnych sesjach pbf mogę przyczytać odpowiedź mg i odpisać kiedy chcę, a nie siedzieć i specjalnie brać udział. Jasne - immersja znacznie większa, ale co jak mi coś wypadnie albo po prostu mi się nie chce?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #264 dnia: Stycznia 10, 2015, 21:46:33 »
    Hyper <- mi się w cyfrowym RP nie podoba to, że trzeba mieć grę.
    A tu trzeba mieć pieniążki, a nic Hyper nie mówiłeś o tym. No to mamy silny argument! :)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #265 dnia: Stycznia 10, 2015, 23:03:23 »
    Ja również jestem za HP w Polszy, zapowiada się ciekawe połączenie magii z patologiczne sytuacją polskiego szkolnictwa. Zamiast malowania "kotów" flamastrem po twarzy byłoby rzucanie zaklęć transformujących głowę nieszczęśnika w głowę kota, podoba mi się ^^

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #266 dnia: Stycznia 25, 2015, 15:07:29 »
    Zapowiada się start jakiejś sesji w najbliższym czasie? <:

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #267 dnia: Stycznia 25, 2015, 15:11:05 »
    Jakbym miał czas dokończyć to o czym pisałem kilka stron temu, to tak... ale chyba do wakacji ten czas się nie znajdzie :P Podejrzewam że ja sesję zacznę dopiero koło września, bo w wakacje ludziom się do PC siadać nie chce.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #268 dnia: Stycznia 25, 2015, 16:36:21 »
    Aharo, zawsze możesz dołączyć do którejś. Ja swoją zacznę prowadzić w środę, bo do wtorku mam zapieprz wszędzie.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #269 dnia: Stycznia 25, 2015, 18:02:16 »
    Aharo, zawsze możesz dołączyć do którejś. Ja swoją zacznę prowadzić w środę, bo do wtorku mam zapieprz wszędzie.

Którą polecasz?