Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94326 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?
    « Odpowiedź #135 dnia: Września 26, 2013, 12:03:27 »
    HUtH, jak idą przygotowania do sesji?
    Niestety udziela mi się toksyczny perfekcjonizm, bo wprawdzie po przypomnieniu sobie wielu rzeczy z wiki można by nawet zacząć, ale mi to nie wystarcza i doczytuję jeszcze fragmenty oryginalne :P No i jeszcze sam system muszę uściślić. I tak mam wątpliwości jak to będzie wyglądało, ale to się zobaczy...

Więc... nikt więcej nie ma ochoty by dalej uczestniczyć w sesji Chidoriego? Pytam bo, jak mniemam, uznał że tym razem sesja naprawdę jest martwa. Lepiej ostatecznie stwierdzić czy sesja jest martwa czy nie, bo jeśli mam być szczery jak na razie była to jedna z ciekawszych przygód i nie chciałbym robić sobie nadziei, że ktoś w końcu odpisze :>
    Ja piszę, nie wiem co mam więcej tam pisać... Zresztą twoje prowadzenie postaci chyba było najbardziej zajmujące ze wszystkich, więc nie dziwię się, że pytasz. Myślę, że ludzie pozapominali o sesji, bo przerwa była, więc niech Chidori powysyła PW, ale ja tam nie wiem, czy on chce w niej "uczestniczyć"... Bo jak inaczej to rozumieć... jak gracze nie grają, to się robi coś przyjemnie okrutnego z ich postaciami i chociaż jakoś zamyka sesję z resztą, w każdym razie tak to widzę...

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #136 dnia: Września 26, 2013, 12:39:01 »
    Nie dziwię się, że nie wiesz, sam tak mam na ten moment :> Chodziło mi jednak o tę resztę graczy, którzy się zgłosili. W końcu z jedenastu osób odpisała tylko trójka. A jeśli Chidori nie chce już dłużej jej prowadzić... Cóż, mówi się trudno, szczególnie że sam wymieniłeś dobre powody czemu mogłoby tak być.

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #137 dnia: Września 26, 2013, 17:16:44 »
    Niestety udziela mi się toksyczny perfekcjonizm, bo wprawdzie po przypomnieniu sobie wielu rzeczy z wiki można by nawet zacząć, ale mi to nie wystarcza i doczytuję jeszcze fragmenty oryginalne :P No i jeszcze sam system muszę uściślić. I tak mam wątpliwości jak to będzie wyglądało, ale to się zobaczy...
    To może pomóc w czymś?
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline huth

« Odpowiedź #138 dnia: Września 26, 2013, 22:41:43 »
    Eeem no nie wiem... znasz jakiś gotowy system w którym oprócz kreacji bohatera pod przygody/walkę ma też kreację pod pewnego rodzaju 'sima' w danej lokacji/obszarze lub w podróży(no i jak taki sim wygląda?) :P Bo jak wiesz z opisów tych propozycji, to ten tolkien-rpg właśnie ma mieć takie coś obok samych eventów/przygód. Ja to wymyślę, ale żeby to było ładnie powiązane z życiem pseudośredniowiecznym i samym tolkienem, to nie mogę tak od razu, że 'no, jesteście w osadzie, to piszta co chceta robić"

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #139 dnia: Września 27, 2013, 13:55:13 »
    Warhammer? Ma opis bohatera bardzo ładny, poczynając od podstaw: wieku, koloru włosów, profesji poprzez rodzinę, rodzeństwo i ich profesję, kończąc na wadze, wzroście, znakach szczególnych etc. etc..

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem.
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #140 dnia: Września 27, 2013, 13:57:44 »
    Aż tak skomplikowane to nie jest. Wystarczy stworzyć dział i dwa podziały gdzie będziemy mieli spis lokacji mieszkalnych, np. Rivendell, Erebor itp. I tam gracze którzy wybrali TAKĄ a nie inną rasę czy klasę postaci to tam mają swoje mieszkanie (temat) gdzie mają wszystkie informacje na temat swojego bohatera. I właśnie z tego miasta/miejsca gdzie dana osoba mieszka wyrusza na misje i eventy. Zamiast rozrzuconych lokacji można dać jedno miasto i kilka organizacji do których można dołączać.

Jak chcesz pomocy Huth to napisz.

Offline huth

« Odpowiedź #141 dnia: Września 27, 2013, 17:52:11 »
    Warhammer? Ma opis bohatera bardzo ładny, poczynając od podstaw: wieku, koloru włosów, profesji poprzez rodzinę, rodzeństwo i ich profesję, kończąc na wadze, wzroście, znakach szczególnych etc. etc..

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem.
    Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, może zobaczę tego młotka(to jest w necie dostępne?), jak to z tymi profesjami jest

Aż tak skomplikowane to nie jest. Wystarczy stworzyć dział i dwa podziały gdzie będziemy mieli spis lokacji mieszkalnych, np. Rivendell, Erebor itp. I tam gracze którzy wybrali TAKĄ a nie inną rasę czy klasę postaci to tam mają swoje mieszkanie (temat) gdzie mają wszystkie informacje na temat swojego bohatera. I właśnie z tego miasta/miejsca gdzie dana osoba mieszka wyrusza na misje i eventy. Zamiast rozrzuconych lokacji można dać jedno miasto i kilka organizacji do których można dołączać.

Jak chcesz pomocy Huth to napisz.
    Nie no, nie może być tak, że gracze będą tak rozrzuceni, muszą być związani z jednym miejscem/grupą i tak będzie. Nie wiem jak z osobnymi wątkami dla każdego, nie widzę na razie zastosowania dla tego, jeden wątek na sima i jeden na przygody(tu może będzie coś więcej, to zależy jak się ułoży) wystarczy. Nie będzie też różnych ras do wyboru, co najwyżej rodowody(u Tolkiena genealogia i pewne rodowe cechy czy przeznaczenie są ważne). Może jeszcze dziś napiszę taki pobieżny szkic, żeby wiedzieć czy widać w tym jakiś sens.

Ok, więc tak.
    Początkowa 'baza'/miejsce akcji: wschodnie lasy Enedwaith i mniej zalesione wzgórza od Glanduiny na południe(Dunland), ogólnie południowy-wschód od jedynego brodu na Gwathlo(Tharbad). Gdzie później, to będzie też zależeć od graczy.
    Czas: Druga Era, jeszcze dokładnie nie określiłem, ale prawdopodobnie kilkadziesiąt lat przed inwazją Saurona na Eregion w 1693, tak żeby było sporo czasu na wprowadzenie i nieepickie questy.
    Bohaterowie: Ludzie żyjący wcześniej w Enedhwaith, ale systematycznie wypierani przez ekspansję Numenorejczyków wzdłuż Gwathlo, wywodzący się głownie z Haladinów(w Beleriandzie ród Halethy), ale też możliwe różne pokrewieństwa, ale nie będę ich teraz dokładnie wypisywał, bo trochę tego jest(pozostałe rody Edainów, różni ci co zostali w Eregionie i ci co poszli do Beleriandu, ci co z niego wrócili, itp.). Te dalsze lub bliższe powinowactwa będą pierwszym etapem przy kreacji postaci.
    Sama początkowa społeczność, to żyjąca w dużym rozsianiu ludność rolników, pasterzy, łowców, 'ludzi lasu', itp. ze schronieniami w pewnym oddaleniu, jedną większą osadą, ze względu na dobrą pozycję geograficzno-handlową i zapleczem rzemieślniczym oraz głównym, skrytym militarnym 'grodem' z funkcją "organizacyjną"(wiece, rada starszych, wódz, whatever). Mimo że oryginalnie Haladinowie to ludzie raczej izolujący się, militarnie defensywni oraz posługujący się językiem niespokrewnionym z językami dwóch pozostałych rodów Edainów(a więc i niepodobny do języka Numenorejczyków), to nie są to jacyś dzikusi(i nie myśleć o nich jak o Dunlendingach z 'Władcy' od Jacksona...), to już w połowie Drugiej Ery są na miarę, powiedzmy, wczesnego średniowiecza. W końcu posiadanie za sąsiadów Numenorejczyków(mimo że raczej wrodzy), Noldorów(mimo że się ich boją) i pośrednio krasnoludów, zobowiązuje.
    Część questowa: tu raczej 'typowo', przeróżne questy można wymyślić, od dalekich wypraw, przez problemy na miejscu, ataki, obrona, niecodzienne spotkania, eksploracja, itd., ale to co się z nich 'wyniesie' ma mieć wpływ na część 'simową', tzn. i na samego bohatera, i na społeczność. Ogólnie questy to ma być raczej konkret, żadnych walk na 20 postów z pół-piruetami z paradą, ani to pasuje do uni, ani mi to nie pasuje :)
    Część simowa: to ma być coś wypełniające czas(w grze dla bohaterów), bo nie chcę robić wszystkich questów długich i zajmujących, poza tym to jakoś oddaje charakter uni(nosz kurde trzy ery pełne wydarzeń i bohaterów). Jak to będzie wyglądać... do końca jeszcze nie wiem, chyba będzie jeden stały schemat decyzji(bo ile ktoś żyjący w średniowieczu ma do roboty) oraz część pozostawiona inicjatywie graczy i przeze mnie wymyślane problemy, eventy 'losowe'(i to się może przerodzić w questy). Ogólnie tutaj jest rozgrywane 'życie' w społeczności, tzn. sprawy związane z profesją, "mieszkaniem", rodziną(gracz może już przy kreacji postaci ustalić, że ma żonę, dzieci, ale to nie jest konieczne, jeśli jego postaci coś się stanie, to zawsze ktoś spokrewniony się znajdzie), można sobie wymyślić, że się będzie co dzień piło albo usilnie szkoliło w łuku, biło żonę, czy prowadziło dochodowy kram...
    Na pewno jeszcze o czymś miałem napisać...
    « Ostatnia zmiana: Września 28, 2013, 01:24:32 wysłana przez HUtH »

Offline huth

« Odpowiedź #142 dnia: Września 28, 2013, 20:44:27 »
    piszę tego posta, bo sama edycja nie 'podbija' działu, tylko wątek, i chyba nikt nie widzi edycji

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #143 dnia: Września 29, 2013, 01:34:46 »
    No cóż, jedno trzeba przyznać. Napracowałeś się/napracujesz się nad swoją wizją. Popieram ją rękami i nogami :D

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #144 dnia: Października 03, 2013, 12:05:22 »
    Więc jest jakaś szansa na sesję w świecie Tolkiena>?

Offline huth

« Odpowiedź #145 dnia: Października 03, 2013, 18:41:55 »
    No tak, tylko ostatnio przygotowania zostały wstrzymane, bo mnie pewne książki wciągnęły...
    Ale dobrze, że mnie popędzacie, to już na poważnie się wezmę za to.

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Października 03, 2013, 18:45:54 »
    No tak, tylko ostatnio przygotowania zostały wstrzymane, bo mnie pewne książki wciągnęły...
    Ale dobrze, że mnie popędzacie, to już na poważnie się wezmę za to.
    JA myślę.... xD

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #147 dnia: Października 03, 2013, 20:17:24 »
    Jeśli i to zapędzi Cię do pracy to i ja dam tutaj swój nabijający mi licznik post pt. "Rusz duszę artysty."

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Października 11, 2013, 16:52:04 »
    Może jakieś sprostowanie HuTH kiedy planujesz otworzyć sesję?

Offline huth

« Odpowiedź #149 dnia: Października 13, 2013, 23:43:43 »
    No cóż... Nie potrafiłem tego za jednym podejściem zebrać do kupy i straciłem trochę zainteresowanie... ale przebrnę przez to