Warhammer? Ma opis bohatera bardzo ładny, poczynając od podstaw: wieku, koloru włosów, profesji poprzez rodzinę, rodzeństwo i ich profesję, kończąc na wadze, wzroście, znakach szczególnych etc. etc..
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem.
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, może zobaczę tego młotka(to jest w necie dostępne?), jak to z tymi profesjami jest
Aż tak skomplikowane to nie jest. Wystarczy stworzyć dział i dwa podziały gdzie będziemy mieli spis lokacji mieszkalnych, np. Rivendell, Erebor itp. I tam gracze którzy wybrali TAKĄ a nie inną rasę czy klasę postaci to tam mają swoje mieszkanie (temat) gdzie mają wszystkie informacje na temat swojego bohatera. I właśnie z tego miasta/miejsca gdzie dana osoba mieszka wyrusza na misje i eventy. Zamiast rozrzuconych lokacji można dać jedno miasto i kilka organizacji do których można dołączać.
Jak chcesz pomocy Huth to napisz.
Nie no, nie może być tak, że gracze będą tak rozrzuceni, muszą być związani z jednym miejscem/grupą i tak będzie. Nie wiem jak z osobnymi wątkami dla każdego, nie widzę na razie zastosowania dla tego, jeden wątek na sima i jeden na przygody(tu może będzie coś więcej, to zależy jak się ułoży) wystarczy. Nie będzie też różnych ras do wyboru, co najwyżej rodowody(u Tolkiena genealogia i pewne rodowe cechy czy przeznaczenie są ważne). Może jeszcze dziś napiszę taki pobieżny szkic, żeby wiedzieć czy widać w tym jakiś sens.
Ok, więc tak.
Początkowa 'baza'/miejsce akcji: wschodnie lasy Enedwaith i mniej zalesione wzgórza od Glanduiny na południe(Dunland), ogólnie południowy-wschód od jedynego brodu na Gwathlo(Tharbad). Gdzie później, to będzie też zależeć od graczy.
Czas: Druga Era, jeszcze dokładnie nie określiłem, ale prawdopodobnie kilkadziesiąt lat przed inwazją Saurona na Eregion w 1693, tak żeby było sporo czasu na wprowadzenie i nieepickie questy.
Bohaterowie: Ludzie żyjący wcześniej w Enedhwaith, ale systematycznie wypierani przez ekspansję Numenorejczyków wzdłuż Gwathlo, wywodzący się głownie z Haladinów(w Beleriandzie ród Halethy), ale też możliwe różne pokrewieństwa, ale nie będę ich teraz dokładnie wypisywał, bo trochę tego jest(pozostałe rody Edainów, różni ci co zostali w Eregionie i ci co poszli do Beleriandu, ci co z niego wrócili, itp.). Te dalsze lub bliższe powinowactwa będą pierwszym etapem przy kreacji postaci.
Sama początkowa społeczność, to żyjąca w dużym rozsianiu ludność rolników, pasterzy, łowców, 'ludzi lasu', itp. ze schronieniami w pewnym oddaleniu, jedną większą osadą, ze względu na dobrą pozycję geograficzno-handlową i zapleczem rzemieślniczym oraz głównym, skrytym militarnym 'grodem' z funkcją "organizacyjną"(wiece, rada starszych, wódz, whatever). Mimo że oryginalnie Haladinowie to ludzie raczej izolujący się, militarnie defensywni oraz posługujący się językiem niespokrewnionym z językami dwóch pozostałych rodów Edainów(a więc i niepodobny do języka Numenorejczyków), to nie są to jacyś dzikusi(i nie myśleć o nich jak o Dunlendingach z 'Władcy' od Jacksona...), to już w połowie Drugiej Ery są na miarę, powiedzmy, wczesnego średniowiecza. W końcu posiadanie za sąsiadów Numenorejczyków(mimo że raczej wrodzy), Noldorów(mimo że się ich boją) i pośrednio krasnoludów, zobowiązuje.
Część questowa: tu raczej 'typowo', przeróżne questy można wymyślić, od dalekich wypraw, przez problemy na miejscu, ataki, obrona, niecodzienne spotkania, eksploracja, itd., ale to co się z nich 'wyniesie' ma mieć wpływ na część 'simową', tzn. i na samego bohatera, i na społeczność. Ogólnie questy to ma być raczej konkret, żadnych walk na 20 postów z pół-piruetami z paradą, ani to pasuje do uni, ani mi to nie pasuje :)
Część simowa: to ma być coś wypełniające czas(w grze dla bohaterów), bo nie chcę robić wszystkich questów długich i zajmujących, poza tym to jakoś oddaje charakter uni(nosz kurde trzy ery pełne wydarzeń i bohaterów). Jak to będzie wyglądać... do końca jeszcze nie wiem, chyba będzie jeden stały schemat decyzji(bo ile ktoś żyjący w średniowieczu ma do roboty) oraz część pozostawiona inicjatywie graczy i przeze mnie wymyślane problemy, eventy 'losowe'(i to się może przerodzić w questy). Ogólnie tutaj jest rozgrywane 'życie' w społeczności, tzn. sprawy związane z profesją, "mieszkaniem", rodziną(gracz może już przy kreacji postaci ustalić, że ma żonę, dzieci, ale to nie jest konieczne, jeśli jego postaci coś się stanie, to zawsze ktoś spokrewniony się znajdzie), można sobie wymyślić, że się będzie co dzień piło albo usilnie szkoliło w łuku, biło żonę, czy prowadziło dochodowy kram...
Na pewno jeszcze o czymś miałem napisać...