Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Religie i wiara - dyskusje  (Przeczytany 51403 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Religie i wiara - dyskusje
    « Odpowiedź #270 dnia: Grudnia 31, 2011, 21:48:52 »
    Dobra, wrzucę tutaj fragment wspomnianej przeze mnie wcześniej książki.:
    Cytat: Sto dowodów na istnienie Boga autorstwa Ks. Bp. dr. Józefa Kraszewskiego
    Nr.7 (...) 1. Rozum powiada, że nawet najniższy stopień życia, wegetacyjny, jaki posiadają rośliny, nie mógł się wywiązać sam przez się z nieżywej materii. Jak bowiem nie można dać drugiemu, czego się samemu nie posiada – tak martwa materia nie mogła w drugą martwą materię wlać życia, którego sama nie miała.
    Co na to zwolennicy samorództwa przede mną?
    Przepisane, tylko tyle narazie wrzuciłem bo jest tego bardzo dużo. W tej chwili szukam sposobu na zrobienie zdjęcia kamerką i przekonwertowanie w tekst.

Problem solved ;)
    (click to show/hide)

Kontynuując, w książce czytamy też o tym, że niemożliwe jest istnienie wszechświata jak i czasu od zawsze. Przykładowy inny fragment książki:

(click to show/hide)

Więcej? Iść, kupić książkę i ją czytać (sam dopiero niedawno zacząłem, trudno się oderwać) . Nie będę Wam tutaj całej książki wklejał, bo to podchodzi pod piractwo.

EDIT: Widzę, że tutaj doświadczamy w większości wiadomości typu : "a ty taki a taki" -_-.

EDIT2: Poprawka: ktoś to przeczytał?

EDIT3: ... czyli nie. Nikt się nie odwołuje. Czyli nic więcej o Waszych argumentach wiedzieć nie muszę.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2012, 15:07:28 wysłana przez Zowi »
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #271 dnia: Grudnia 31, 2011, 21:52:50 »
    Skąd jesteś pewien że to takie oczywiste?

Nie zauważyłeś jak na przestrzeni wieków sie to wszystko zmienia?
    W średniowieczu było tak.
    TO WSZYSTKO CO W JEST NAPISANE BIBLII TO PRAWDA I TO DZIAŁO SIĘ NA PRAWDĘ!!!
    A teraz?
    Biblię należy traktować symbolicznie :)

Albo teraz, nagle Bogu sie odwidziało i pozwala na używanie bocianobójek, które wcześniej były nienawidzone przez KK? :)
    (click to show/hide)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #272 dnia: Grudnia 31, 2011, 21:54:23 »
    Ci co nie wierzą Boga nie są Polakami ( są tylko na papierze ) .
    Polska to kraj chrześcijański .
    Nasi przodkowie walczyli o ten kraj w imię Boga .
    Tylko te metalowe subkultury to niszczą -.- .
    Nie wiem, jak dla innych, ale dla mnie to jest 100% prowokacji. Ludzie nie są AŻ TAK głupi.
    Dosłownie każdy z 4 wersów tej wypowiedzi jest błędny.

Polakiem jest każdy zrodzony z przynajmniej jednego rodzica-Polaka. Polakiem może być też osoba innego rodowodu urodzona na terenie RP poczuwająca się do bycia Polakiem.
    Polska jest krajem świeckim, z większością wyznającą chrześcijaństwo.
    Nasi przodkowie, zależnie od czasu, walczyli za siebie, za ideę, za pieniądz lub za kraj. Nie za religię. Bo ta sama w sobie ma wartość sznurówki...
    Subkultury "metali" niczego nie niszczą, bo nie gonią innowierców z pochodniami, w przeciwieństwie do nie tylko niegdysiejszych, ale i obecnych chrześcijan.

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 31, 2011, 22:48:28 »
    Miałem kiedyś kolegę któremu nie chciało się chodzić na lekcje religii bo wolał sobie pograć na kompie w bibliotece .
    Usprawiedliwiał się takimi argumentami jak wy , mam dosyć tej dyskusji bo widzę na co schodzi Polska :( .

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #274 dnia: Grudnia 31, 2011, 23:03:27 »
    A ja mam takiego kolege, co jest zbyt chory żeby iść do szkoły ale do kościoła pójdzie :)
    (click to show/hide)

Offline Zumbagi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #275 dnia: Grudnia 31, 2011, 23:10:26 »
    Klasyczny argument człowieka, który nie ma pojęcia co odpowiedzieć.

@Ignatus - już wygrałeś tą dyskusję. Przestali patrzeć na to co piszesz, a zaczęli na to, kim jesteś. To dowód, że skończyły im się argumenty, a posty takie jak Zumbagiego służą tylko do zmiany tematu. :)

DOWN: Nahahahahahahah xD

To był mój pierwszy post w tym temacie;p

Jestem chrześcijaninem. Mimo, że istnieją tysiące religii, to każdą szanuje. Nie rozumiem jednak ateistów - którzy, jak wszyscy wiedzą nie tyle co nie wierzą, ale nie chcą zaakceptować istnienia Boga. Nie dopuszczają takiej myśli, zawsze mnie ciekawiło dlaczego ? :> Bo z twojego rozumowania [ignatusie] twierdze że takowym jesteś (jeżeli w jakikolwiek sposób obrażam albo się mylę, to przepraszam, ale takie dyskusje powinny być szczere i otwarte).

I nie zmieniałem tematu xD

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #276 dnia: Grudnia 31, 2011, 23:21:55 »
    Skąd wziąłeś teorię że wszyscy ateiści po prostu nie chcą zaakceptować koncepcji istnienia Boga?
    To jakaś totalna bzdura. Większość ateistów (pomijam zbuntowanych nastolatków, kinder antyklerykałów etc.) to ludzie racjonalni którzy dochodzili do swoich poglądów przez lata przemyśleń i lektury. I to nie tylko literatury ateistycznej. Dla przykładu... przeczytałam Biblię i zwątpiłam w sens religii. Potem poczytałam trochę literatury archeologicznej, ewolucjonistycznej etc. i zwątpiłam w istnienie boga w ogóle. Teraz się tylko w tej niewiarze umacniam
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #277 dnia: Grudnia 31, 2011, 23:23:11 »
    Ateizm ma w pisane w definicje nie uznawanie Boga. Bo przecież nie można dopuszczać istnienia czegoś, a jednocześnie w to nie wierzyć. (dopuszczam możliwość istnienia mieczy świetlnych, ale nie wierze, że one mogą istnieć...)
    To jest tak, jak katolik nie może dopuścić istnienia Allaha, Jahwe czy Odyna.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #278 dnia: Grudnia 31, 2011, 23:29:47 »
    Ateizm ma w pisane w definicje nie uznawanie Boga. Bo przecież nie można dopuszczać istnienia czegoś, a jednocześnie w to nie wierzyć. (dopuszczam możliwość istnienia mieczy świetlnych, ale nie wierze, że one mogą istnieć...)
    To jest tak, jak katolik nie może dopuścić istnienia Allaha, Jahwe czy Odyna.

Allah i Jahwe to to samo, btw imie Boga katolickiego to również starotestamentowe Jahwe :)
    (click to show/hide)

Offline kamilos44

• Użytkownik
    « Odpowiedź #279 dnia: Stycznia 01, 2012, 13:43:06 »
    Allah i Jahwe to nie to samo. :) Są to nazwy bogów 2 największych po katolicyzmie religii monoteistycznych. Chociaż, jak uważała moja nauczycielka polskiego mogą być to ci sami bogowie.
    Soy un madridista y tengo una alma blanca
    Hala Madrid

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #280 dnia: Stycznia 01, 2012, 14:22:41 »
    A nie zauważacie że idzie to tak: judaizm>chrześcijaństwo>islam?
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #281 dnia: Stycznia 01, 2012, 14:32:00 »
    Nie wiem, jak dla innych, ale dla mnie to jest 100% prowokacji. Ludzie nie są AŻ TAK głupi.
    Dosłownie każdy z 4 wersów tej wypowiedzi jest błędny.

Polakiem jest każdy zrodzony z przynajmniej jednego rodzica-Polaka. Polakiem może być też osoba innego rodowodu urodzona na terenie RP poczuwająca się do bycia Polakiem.
    Polska jest krajem świeckim, z większością wyznającą chrześcijaństwo.
    Nasi przodkowie, zależnie od czasu, walczyli za siebie, za ideę, za pieniądz lub za kraj. Nie za religię. Bo ta sama w sobie ma wartość sznurówki...
    Subkultury "metali" niczego nie niszczą, bo nie gonią innowierców z pochodniami, w przeciwieństwie do nie tylko niegdysiejszych, ale i obecnych chrześcijan.

Polakiem można być na dwa sposoby;]
    Prawnie bądź, hmm jak to nazwać ...emocjonalnie,duchowo?
    To tak w woli ścisłości;]

No i stwierdzenie ze Polacy nie walczyli w imię religii to chyba przespałeś coś na historii w szkole albo miałeś gównianych nauczycieli;]
    Oczywiście nie mowie tu o mordowaniu "heretyków" jak to miało miejsce we Francji,Hiszpanii,Niemczech tylko np o wojnach Polsko-Tureckich.Tam niejednokrotnie padały słowa o walce za Ojczyznę i religie ,przeciwko niewiernym.Ale na tle religijnych nie było jakiś ludobójstw itd
    A co do struktur metali co nic nie niszczą.Tu akurat mam takie doświadczenie ze metale niszczą różne przydrożne figurki,kapliczki,krzyże.Ale to jak wspomniała beanshee to są zbuntowani nastolatkowie czy antyklerykały etc.

Rybopiotr ja zauważyłem ze jak na chrześcijanina się pluje to jest dobrze i nowocześnie.A jak się pluje na Muzułmanina to jest ryzyko wyprutych flaków.A jak na Żydów to ryzyko zostania antysemita,faszysta czy tam nazistą;]

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #282 dnia: Stycznia 01, 2012, 14:36:19 »
    No i stwierdzenie ze Polacy nie walczyli w imię religii to chyba przespałeś coś na historii w szkole albo miałeś gównianych nauczycieli;]
    Oczywiście nie mowie tu o mordowaniu "heretyków" jak to miało miejsce we Francji,Hiszpanii,Niemczech tylko np o wojnach Polsko-Tureckich.Tam niejednokrotnie padały słowa o walce za Ojczyznę i religie ,przeciwko niewiernym.Ale na tle religijnych nie było jakiś ludobójstw itd
    Te wojny z strony Rzeczypospolitej(czyli Polakow, Litwinów, Ukraińców,Żydów itd, tamten kraj to NIE tylko Polska!!!) były bardziej spowodowane względami politycznymi, tak wogóle to dałeś gówniany przykład bo z okresu Rzeczypospolitej WIELU wyznań a nie tylko katolicyzmu.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #283 dnia: Stycznia 01, 2012, 14:42:03 »
    A co do struktur metali co nic nie niszczą.Tu akurat mam takie doświadczenie ze metale niszczą różne przydrożne figurki,kapliczki,krzyże.Ale to jak wspomniała beanshee to są zbuntowani nastolatkowie czy antyklerykały etc.

Nie chwytam, jak można łączyć rodzaj słuchanej muzyki z religią. To nie są ,,metale'', tylko zwyczajni chuligani.

Rybopiotr ma rację. RON to Polska być może w połowie, reszta to Litwa, Ukraina i mniejszości narodowe.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline kamilos44

• Użytkownik
    « Odpowiedź #284 dnia: Stycznia 01, 2012, 14:45:09 »
    Dokładnie skrzetusky. Plują na katolików, ale jak katolik coś powie to mówią jacy to katolicy nietolerancyjni. Pewien gość z GBR spalił Koran publicznie. Efekt?? Gościu się ukrywa przed muzułmanami, zmienił nazwisko, boi się o życie. Ale cóż jacy my katolicy nietolerancyjni, Nergal potargał biblię na koncercie i nic...

EDIT Rybopiotr, Hofiko racja, ale kto decydował w Ron-ie ?? Szlachta, konkretnie Sarmaci jak to się zwali. Sarmaci uważali siebie za "obronców" europy przed Turkami, byli CHRZEŚCIJANAMI. A fakt, że było to państwo wielowyznaniowe świadczy o wysokiej tolerancjii.
    Soy un madridista y tengo una alma blanca
    Hala Madrid