Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Religie i wiara - dyskusje  (Przeczytany 51227 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Azorixz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Religie i wiara - dyskusje
    « Odpowiedź #210 dnia: Lipca 20, 2011, 15:27:39 »
    Raczej właśnie starałby się sprawę zatuszować, dla dobra reszty hydraulików.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #211 dnia: Lipca 20, 2011, 19:22:03 »
    A nie uważasz, że jednak ksiądz to głosiciel dobra na ziemi? Aj hydraulik, może być nawet satanistą po pracy. A księża... przykłady i takie tam.

A co do Natanków: Naprawdę, nie warto, żeby wszyscy wierzący obrywali za kilkunastu baranów.

Offline Azorixz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #212 dnia: Lipca 21, 2011, 04:00:29 »
    No właśnie ksiądz powinien być głosicielem dobra na ziemi. A ten który tego nie robi nie zasługuje na używanie tego tytułu. Dodam też, że taki ksiądz  jest jak zwykły hydraulik, nasłuchał się mitu (bo to mit), że księża nic nie robią i dostają apsurdalnie wielkie pieniądze.

PS Wie ktoś czemu ortografię sprawdza mi w jakimś inym języku?

Offline wasil1603

• Użytkownik
    • "Szatanista"
    « Odpowiedź #213 dnia: Lipca 24, 2011, 22:10:52 »
    Co do księży pedofilów,to myślę,że to po części wina celibatu.Biedni księża nie mogą zaspokoić popędu seksualnego w normalny sposób,to wykorzystują naiwne,nieświadome zagrożenia dzieci :(.Indoktrynacja dzieci (hmm chyba w Mass Effect wzorowali się po części na wiernych XD) tylko to wzmaga.Jednak nie da się zaprzeczyć,że w duchowym fachu,rzeczywiście jest mniejszy odsetek pedofilów niż gdzie indziej (np w-fiści).Tylko,że (nie)miłościwie nam panujący Imperator Ratzinger (podobieństwo jest uderzające :)) tych nielicznych pedofilów musi ukrywać za wszelką cenę,zamiast potępić i wydać przed oblicze sprawiedliwości.
    The only god i believe is myself.

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #214 dnia: Lipca 28, 2011, 14:00:15 »
    "Co do księży pedofilów,to myślę,że to po części wina celibatu"
    tia... Celibat... piękna ideologia w, którą chyba nikt nie wierzy. Wielu z Księży prowadzi normalne życie, mają partnerki, dzieci itp. Tłumaczenie celibatem chorego umysłu to głupota.
    To nie religia jest zła tylko człowiek , który używa jej do zaspokojenia własnych celów. Gdyby wszyscy katolicy żyli zgodnie z nauką Jezusa mielibyśmy istny raj.

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Sierpnia 16, 2011, 23:58:14 »
    Tak wiem.... minęły 2 tygodnie a ja odpisuję, no ale dobra.

"Co do księży pedofilów,to myślę,że to po części wina celibatu"
    tia... Celibat... piękna ideologia w, którą chyba nikt nie wierzy. Wielu z Księży prowadzi normalne życie, mają partnerki, dzieci itp. Tłumaczenie celibatem chorego umysłu to głupota.

Prawie się wodą udławiłem jak to zobaczyłem. Przecież:
    § 1. Przy zachowaniu przepisu kan. 194, § 1, n. 3, duchowny usiłujący zawrzeć małżeństwo, choćby tylko cywilne, podlega suspensie wiążącej mocą samego prawa. Gdy po upomnieniu nie poprawia się i nadal daje zgorszenie, może być karany stopniowo pozbawieniami lub także wydaleniem ze stanu duchownego.

Czyli ci księża, którzy mają żonę i dzieci są najwyraźniej byłymi księżmi. A jeśli nie są to niedługo nimi będą. Chyba że ja o czymś nie wiem... Czyli nic nowego

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #216 dnia: Sierpnia 17, 2011, 10:43:53 »
    Czy ktoś powiedział, że czarni biorą ślub? A kochanki? Gospodynie? Hę? Czy trzeba brać od razu ślub aby mieć kogoś jako swojego partnera...
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:54:52 »
    Znowu poczytałem, ok dzieci mają, ale ze sobą nie żyją i ich nie wychowują. A więc muszą z kościoła wystąpić by te normalne życie prowadzić. A więc ''wielu z byłych księży prowadzi normalne życie, mają partnerki, dzieci itp.''

@Down: To przy nim pozostanę, zbytnio życia mi nie zmieni.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2011, 20:13:36 wysłana przez Bandaro123 »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #218 dnia: Sierpnia 19, 2011, 07:47:06 »
    Znowu poczytałem, ok dzieci mają, ale ze sobą nie żyją i ich nie wychowują. A więc muszą z kościoła wystąpić by te normalne życie prowadzić. A więc ''wielu z byłych księży prowadzi normalne życie, mają partnerki, dzieci itp.''

Taa... Żyj sobie dalej z takim przekonaniem. ;)

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #219 dnia: Sierpnia 19, 2011, 21:33:09 »
    ''wielu z byłych księży prowadzi normalne życie, mają partnerki, dzieci itp.''

Ksiądz z parafii znajomego czeka na wnuczkę i nie jest to zbytnia tajemnica, ofc. oficjalnie jego syn to tak naprawdę dziecko jego siostry(przyrodniej), i on tylko pomagał się nim opiekować(bo ojciec ich porzucił, chlip). Dlaczego nie ma reakcji z 'góry'? W Warszawie czy innym Toruniu byłoby to zauważone, a tu mówimy prawdopodobnie o 'prowincji' tam księża robią sobie co chcą. Ot co.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #220 dnia: Sierpnia 20, 2011, 10:13:02 »
    Ciekawą dyskusje poruszyli internauci na pewnej stronie.Przez to przybyło mi więcej pytań niz odpowiedzi....
    http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Szalona-zabawa-w-Boga-Naukowcy-stworzyli-sztuczne-zycie,wid,13687616,wiadomosc.html
    Czytajcie opinie na dole,chodź artykuł z deczka także interesujący jak i dziwny.
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #221 dnia: Sierpnia 20, 2011, 11:38:12 »
    Cała ta strona to jeden wielki chłam...teorie spiskowe stfu...a opinie jak zwykle zresztą nie wnoszą nic ciekawego do tematu...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline AramilMaster

• Użytkownik
    « Odpowiedź #222 dnia: Sierpnia 29, 2011, 15:27:28 »
    Czy ktoś powiedział, że czarni biorą ślub? A kochanki? Gospodynie? Hę? Czy trzeba brać od razu ślub aby mieć kogoś jako swojego partnera...

Z tymi gospodyniami bym tak nie szalał bo tym często zajmują się kobiety dwa razy starsze od samego księdza, o ile mówimy o tych nowo wyświęconych. A starzy księża z gospodyniami myślę że żyją jak mąż z żoną, tyle że on może ją zawsze zmienić na inną. :P
    I dlatego anglikanie mieli dobry pomysł z zniesieniem celibatu, przynajmniej nie mają tylu nie jasności. :D
    A mnie osobiście to mało obchodzi czy ksiądz żyje z gospodynią, kochanką, kochankiem czy kim tam chce, to jego sumienie. ;)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #223 dnia: Sierpnia 29, 2011, 15:33:46 »
    Swoją drogą to ten cały celibat został wprowadzony z względów finansowych dopiero w średniowieczu.
    Sama religia może doprowadzać do naprawdę przykrych rzeczy typu "opętanie" co według mnie jest chorobą psychiczną.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline AramilMaster

• Użytkownik
    « Odpowiedź #224 dnia: Sierpnia 29, 2011, 15:46:59 »
    O opętaniach już nie słyszałem. :D A celibat... tia stare jak świat, ostatnio kościół zaczyna rozmyślać zniesieni celibatu. Ciekawe co z tego wyjdzie. Protestanci nie narzekają. :D A obecnie niektórzy księża zarabiają taką kase że spokojnie kilka rodzin by utrzymali i jeszcze by im zostało. A taka żonka trzymała by księdza na smyczy. że tak to ujmę. :P