Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: GTA IV  (Przeczytany 32604 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: GTA IV
    « Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 12, 2008, 13:56:56 »
    Ops, faktycznie, oficjalnie takie demo nie było dostępne... ale liczne opinie i recenzje na różnych serwisach - jak najbardziej. Ale to raczej wyjątek, niż reguła, w większości przypadków można pobrać demo danej gry. Szczególnie na X360 :)
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    « Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 12, 2008, 15:12:28 »
    Tylko ludzie którzy kupili grę na PC myśląc, że to będzie to samo co na XBox teraz plują sobię w brodę...

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 13, 2008, 13:40:42 »
    A ja powiem, że nie zawiodłem się na czwóreczce. Po tylu przeczytanych opiniach i możliwych problemach podchodziłem do instalacji tej gry jak pies do jeża wcześniej zaopatrując się w listę możliwych błędów. Instalacja 2 płyt zajęła pół godziny, formalności poinstalacyjne jakieś 10 minut i gra była gotowa do odpalenia - to tyle jeśli chodzi o te ilości biadoleń graczy w całym internecie płaczących że gra wymaga rejestracji na 2 serwisach i weryfikowaniu klucza... może obawiali się ze ich ukochani deweloperzy nie zrobią im cracka na czas?

Optymalizacja faktycznie nieco zawodzi, ale jak pisałem - z przeczytanych opini wywnioskowałem że cudem będzie odpalenie na moim komputerze tej gry (sic!). Po zabawie konfiguratorem gram na średnio-wysokich ustawieniach i 30-40 FPS'ach. Nie najgorzej, a przynajmniej nie uniemożliwia mi to ukończenie tej gry bynajmniej;). Jeśli patch choć trochę poprawi optymalizację (w przypadku wiedźmina to się udało) to już w ogóle będzie cacy. Jedynym bugiem graficznym są strasznie niedorobione cienie i brak AA, to jedyna wada tej produkcji, ale liczę na patch.

Tak więc narzekajcie dalej, powtarzajcie że gra jest "Całkowicie niekompatybilna z PC", po wyjsciu patcha wszyscy zapomną o problemach i po prostu skupią się na grze. Ja i bez tego raczej bez problemów ją ukończę, a wtedy napiszę bardziej merytoryczny post na temat całej gry, a jest to pozycja wybitna i nad wyraz obwicie przyprawiona smaczkami i szczegółami.

Wkurzył mnie tylko wirtus.pl - przysłali mi zachodnie wydanie, a raczej dalekowschodnie, bo na tylnej okładce jest tekst "Do dystrybucji wyłącznie w Azji". W efekcie czego mam pewne obawy, że w razie czego nie mogę liczyć na pomoć polskiego wydawcy. Mam na myśli głownie porysowanie płyty.

A jak ktoś nie wiedział i ją kupił? Dalej takie proste? I musi walczyć teraz, żeby mu zwrócili ciężko zarobione 129 parszywych złotych?
    Wypowiedział się ten, kto ciężko pracuje, i nie "popiera piractwa w 100%"... oraz oczywiście wydał taką sumkę na ów pozycję i teraz "pluje sobie w brodę" ;)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2008, 13:53:32 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 15, 2008, 22:24:13 »
    Witam!
    Nie wiem, czy oglądaliście taki oto filmik, bo patrząc na posty nie zauważyłem, by ktoś o nim wspominał. Tak czy inaczej zapraszam do oglądnięcia wspaniałej satyry o tematyce GTA:IV na PC-ta
    http://pl.youtube.com/watch?v=OJ3frqb1Zf8
    Żeby offtopu nie było:
    GTA4 znam jedynie z filmików na youtubie i opinii kolegów, którzy "namiętnie" w to grali. Oczywiście twierdzą, że gra bez wad jest, w co nie wierzę. Dużo ostatnio słyszałem, jaką klapę Rock Star dał wydając (bardziej by pasowało "konwertując") GTA4 na starego PC-ta (zresztą kogo to dziwi - skoro dorobili się wydając na różne konsole, to wersje PC-tową można "olać" - zobaczymy co patch zaradzi). Rejestracja produktu przez internet to jeszcze mały pikuś, ale założenie konta na stronie Microsoftu (Games for Windows?)? Jakby nie mogli się dogadać ze Steam-em.
    Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2008, 22:25:44 wysłana przez NIFN »

Offline Eddy

• Użytkownik
      • EddyGallery
    « Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 16, 2008, 08:53:31 »
    błędów jest strasznie dużo... ale prawdę mówiąc one nie są, aż tak duże... czasami da się przejść przez drzwi... nie zginąć lecąc 60m z motoru bez kasku... różne bugi typu przenikanie czegoś przez co jest bardzo powszechne :D ale i tak nie zniechęcają do gry :P

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 16, 2008, 14:03:11 »
    i dobrze, że gra ma tyle błędów, bo gdyby jej nie miała to premiere gry mielibyśmy w drugim kwartale '09....a tak można się cieszyć z nowych co miesięcznych łatek do gry konstruowanych przez R*....i tak w Empire Total War chcą poprawić wszystkie niedociągnięcia i bugi, a także tryb multuplayer, i już premiera przesunięta o kolejny miesiąc...ale to akurat cieszy:)

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 20, 2008, 20:18:00 »
    No coz pogralem sobie troche i musze powiedziec ze mimo wielu bledow, slabej optymalizacji i problemami z aktywacja ta gra nie ma sobie rownych. Gdyby wlasnie nie bugi brakloby skali na takie arcydzielo, a tak trzeba by wystawic marne 8/10 :) Rodzi sie tez kolejne pytanie - czy forumowi posiadacze gta 4 mieliby ochote na jakas ustawke ? Moznaby sobie jakis turniej maly zrobic czy cus.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 20, 2008, 20:50:54 »
    Hej dolaczajcie do nas, wlasnie gramy na multi z miskiem i troche malo nas. Moj nick to - WoolenJason a miska - misiumenski. Dolaczajcie do znajomych i robimy rozpierduche...

Offline Misiumen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 20, 2008, 22:35:16 »
    Te multi to cos niesamowitego, mimo duzych lagow to tak grywalnego i rozbudowanego multi jeszcze nie widzialem :)

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 21, 2008, 10:39:02 »
    Heh, a moglibyście opisać w skrócie co nowego dodano do tej edycji? Nowe misje, pojazdy, bronie itp (oczywiście oprócz nowej grafiki i multiplayera).
    Bo ja w GTA IV pogram sobie za ładnych parę lat - ale przyznam, że taki Dark Forces II: Jedi Knight to ma o niebo lepszą grafikę niż GTA IV ;).

Offline Eddy

• Użytkownik
      • EddyGallery
    « Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 21, 2008, 11:41:12 »
    gta iv wcale nie ma takiej świetnej grafiki... wkurzyło mnie tylko brak AA -.- wzamian za to dali blur i basta :) ale za to efekty są przepiękne...
    cryengine + ageia physx + endorphin euphoria + scenariusz spielberga i gra by była cud, miód i orzeszki :D
    a tak to gra się strasznie nudzi... nie mam pojęcia czemu... wpiszcie w google "gta 4 tweak" a znajdziecie kilka porad jak "przyspieszyć" gta :)
    u mnie niestety nie mogę ustawić priorytetu, bo jak wyjdę z gry (alt+ctrl+del/alt+tab) to jak wracam do gry mam straszne krzaczki :) jak ktoś chce to mogę zapodać kilka screenów z GTA... :)

A na multi grasz?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2008, 13:21:05 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 21, 2008, 14:10:43 »
    gta iv wcale nie ma takiej świetnej grafiki... wkurzyło mnie tylko brak AA -.- wzamian za to dali blur i basta :) ale za to efekty są przepiękne...
    cryengine + ageia physx + endorphin euphoria + scenariusz spielberga i gra by była cud, miód i orzeszki :D
    a tak to gra się strasznie nudzi... nie mam pojęcia czemu... wpiszcie w google "gta 4 tweak" a znajdziecie kilka porad jak "przyspieszyć" gta :)
    u mnie niestety nie mogę ustawić priorytetu, bo jak wyjdę z gry (alt+ctrl+del/alt+tab) to jak wracam do gry mam straszne krzaczki :) jak ktoś chce to mogę zapodać kilka screenów z GTA... :)

A na multi grasz?
    Najlepiej jest sobie stworzyć plik commandline.txt w folderze z grą i wkleić to do środka:
    -norestrictions
    -nomemrestrict
    -novblank
    -DX9 /high
    Usuwa to ograniczenie ustawień graficznych i dodatkowo ostatnia linijka ustawia grę na wysoki priorytet :)

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 21, 2008, 22:57:03 »
    Heh, a moglibyście opisać w skrócie co nowego dodano do tej edycji?
    Kilka opcji które sprawiają że to najlepsza część z cyklu (tyle ile bedzie mi sie chcialo wymyslic bo tego jest ogrom).

- szczegóły, szczegóły itp. Jesli ktoś napisał że szczegóły sprawiły że w SA lub Vice City dalo się poczuć jak w prawdziwej metropolii... to tu nie ma porównania. Mnogość ludzi na ulicach, niemal każdy robi co innego, często odbiera/rozmawia przez telefon. Texty taksówkarza, czy strażników pobierających opłaty za przejazd. Szczegółów graficznych jest jeszcze więcej, np. gdy wsiada się do samochodu to zapala się światło, pasażerowie nie są już sztywni tylko reagują na jazdę zgodnie z fizyką... za dużo by wymieniać.

- Ogrom samego miasta, o ile pamiętam twórcy twierdzili ze LC będzie wielkości świata San Andreas - wtedy nie wierzylem, ale teraz jestem skłonny, a jeśli jest mniejsze to na prawde niewiele.

- Właściwie więcej wszystkiego - więcej misji, więcej samochodów, więcej stacji radiowych (tu akurat muzyka mi nie przypasowała, ale na szczęście można wsadzić swoją).

- Świetna robota wykonana przez scenarzystów i aktorów podkładających głosy - to równie dobrze mógłby być materiał na dobry film, i to z czasów kiedy pomysłowe dialogi górowały nad efektami.

- Idąc z fabułą można się wczuć nieźle w postać, szczególnie jesli miedzy zadaniami wyciąga się przyjaciół lub nawet laskę poznaną przez internet na przysłowiowe miasto. Atrakcji jest sporo, szczególnie spodobały mi się występy w teatrze, lub kabaret - mogę się założyć ze głosów podkładali autentyczni komicy bo czuć profesionalizm.

- Internet, Radio, TV... chyba tylko gazety wyborczej brakuje w Liberty City ;)

Ciężko mi to właściwie ocenić, jeśli każda poprzednia część zasługiwała na 10/10 to tu tym bardziej nie może być inaczej, jednak przy tym trzeba być kompletnie ślepym na bugi (tak jak ja;)) i starać się nie zawracać nimi głowy. Na pewno najlepsza rzecz w jaką grałem w tym roku (ale tu nie miała dużej konkurencji nietety...).

Heh jednak da się zmienić geometrię kół

A tu misiek skacze nad moimi kulami;)

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 22, 2008, 10:39:52 »
    widze, że pogrywacie w gta, wie ktoś może jak ustawić voice chat podczas rozgrywki i czy to wogóle możliwe?

Offline Credo

• Użytkownik
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 22, 2008, 13:15:34 »
    Ja mam tylko wersję na xboxa ;/, więc z Wami nie pogram... ;/
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.