Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kampania - trudność  (Przeczytany 5872 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: Kampania - trudność
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 17, 2012, 00:11:57 »
    Masz jakieś faktorie w miastach? Jeśli tak, to lepiej, bo trochę kasy wpadnie.

Przeczytałem to wszystko, poradzę ci to: pojedź do jakiejś frakcji z którą nie masz wojny, dobrze jakby było blisko twojego terytorium, i zbieraj z nich rekrutów oraz walcz z tamtejszymi bandytami jak np. korsarze czy bandyci z tajgi. Pozbierasz trochę Nordów, ewentualnie Vaegirów czy Swadian, czasem do miasta wpadniesz szukając najemników (a są naprawdę dobrzy!), powykonujesz zadania, i tak cały czas. Jak będziesz czuł się już na siłach lub będzie ostra sytuacja to wracaj na tereny twojego państwa, by trochę tam posprzątać.
    Wykonuj w międzyczasie jakieś zadania dla lordów, miast czy chroń jakieś wioski by gospodarkę i handel poprawić.
    Oooo, zapomniałbym, jeśli nie masz towarzyszy, to zdobądź z 3, chociaż 2, aby mieć paru gości od poszczególnych dziedzin (jak medyk, handlarz, łupieżca itd, w zależności co będziesz chciał robić).

Jeśli decydujesz się ruszyć na jakichś bandytów, to w pustym, zimowym lesie ( N-E część mapy) jest pełno bandytów z tajgi, lub w okolicach lasów Suno czy Uxkhal, pełno dezercji i leśnych bandziorów.

Mam nadzieje, że trochę ci to pomoże w nabieraniu równowagi.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 17, 2012, 00:14:47 »
    Tak, jeden bohater skupia się na orient. w terenie, drugi na medycynie, pewnie.  Jakoś się zaczyna układać. 10 vae jeźdźców, 4 ryc, trochę khegrickiej armii i  z 10 vae weteranów. ;) 
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 17, 2012, 00:18:20 »
    Zbieraj również najemników z gospód (o ile masz wystarczająco kasy) bo najemnicy są bardzo dobrzy.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 17, 2012, 00:24:20 »
    Niesamowity też ma rację z tym pokojem, ale wspomniec należy, że zanim trafimy taką misję, to wszystko może się skończyc tragicznie. Jeśli trafisz taką misję, to spoko, ale jeśli nie, to trzeba miec inne plany. Nie od gracza zależy, czy akurat będzie misja pokojowa. Po prostu dwie myśli przewodnie:
    - "Umiesz liczyc, licz na siebie..." - przysłowie ludowe ;)
    - "Chcesz pokoju? Szykuj się do wojny" - Juliusz Cezar

Odnośnie najemników - są strasznie żołdożerni. Jeśli chodzi o jakośc, to są lepsi od wielu jednostek, które sami możemy wyszkolic, ale jednostki najwyższego szczebla są tańsze w utrzymaniu i lepsze. Tak wynika z mojego porównania parametrów najemników i ich odpowiedników (naj. ostrze vs. nordycki huskarl, rhodocki i swadiański sierżant; naj. kawalerzysta vs. swadiański rycerz; naj. kusznik vs. rhodocki strzelec) oraz doświadczenia. Najemnicy częściej też giną w bitwach niż jednostki "szkolone" najwyższego szczebla. Byc może też przedostatni szczebel jest od nich lepszy, ale nie robiłem porównania. Dlatego moja rada (i nie tylko moja, bo już wiele takich opinii czytałem): Zatrudniac tylko w razie konieczności (brak czasu na szkolenie, potrzeba na zaraz, bo zanosi się na bitwę) albo do obsady garnizonów, bo tam żołd wynosi 50%.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 17, 2012, 00:30:32 »
    Właśnie mógłbyś spróbować z tym pokojem, bo czas działa na Twoją niekorzyść. Masz mało wojska, wróg pali Ci wioski, niszczy lordów i podbija ziemie. Albo szybko zbierasz nowe wojsko i ruszasz na wroga, możesz również przekonać do tego, któregoś z lordów, bo we 2 raźniej :D Albo po prostu szukasz pokoju i ratujesz kraj przed kataklizmem.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 17, 2012, 01:00:30 »
    Ktoś napisał o faktoriach w miastach. Tzn co to jest ? Jakieś sklepy czy co?
    Spróbuję powalczyć. Jak khanat upadnie to dojdę do innej frakcji. Jestem z nimi na dobre i na złe ;)
    Teraz sytuacja rośnie bardziej na plus, minimalnie (tak mi się zdaję, może przeoczyłem kampanię sarranidów ;p )
    Pożyjemy zobaczymy. 
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 17, 2012, 01:06:28 »
    Nie wiesz co to faktorie? o_OOOO
    Porozmawiaj z włodarzem któregoś miasta (np. Rivacheg) o fabrykach. Klikasz na propozycje i czytasz jakie masz z tego korzyści. Jeśli masz kaskę, to kupujesz najbardziej korzystną. W np.  Rivacheg już z początku gry idzie wybulić po 1k denara za farbiarnię. Poszukaj wątku o faktoriach, albo po prostu pograj i zorientuj się w tym.

Żeby nie mieć faktorii... i w dodatku nie wiedzieć o ich istnieniu. Zakładam że nic z tej gry nie czytasz z dialogów i nie wiesz za bardzo o co chodzi.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 17, 2012, 01:14:20 »
    Nie wiesz co to faktorie? o_OOOO
    Porozmawiaj z włodarzem któregoś miasta (np. Rivacheg) o fabrykach. Klikasz na propozycje i czytasz jakie masz z tego korzyści. Jeśli masz kaskę, to kupujesz najbardziej korzystną. W np.  Rivacheg już z początku gry idzie wybulić po 1k denara za farbiarnię. Poszukaj wątku o faktoriach, albo po prostu pograj i zorientuj się w tym.

Żeby nie mieć faktorii... i w dodatku nie wiedzieć o ich istnieniu. Zakładam że nic z tej gry nie czytasz z dialogów i nie wiesz za bardzo o co chodzi.
    CZYTAM, po prostu grałem bardzo długo w zwykłe m&b a tam wielu rzeczy nie było. I nie pamiętam z zwykłego m&b jakichś faktorii. Nigdy nie interesowałem się zadaniami zlecanymi przez włodarzy. Ew robię zadania  zlecane przez starszych wioski żeby min podnieść majętność wioski.   . Nie jestem retardem typu 1/4 dmg, 2H topór i hura.....
    Cicho, cicho, dzieci...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 17, 2012, 01:19:49 »
    CZYTAM, po prostu grałem bardzo długo w zwykłe m&b a tam wielu rzeczy nie było. I nie pamiętam z zwykłego m&b jakichś faktorii. Nigdy nie interesowałem się zadaniami zlecanymi przez włodarzy. Ew robię zadania  zlecane przez starszych wioski żeby min podnieść majętność wioski.   . Nie jestem tego typu "retardem" (bez dialogów, 1/4 dmg itp).....
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2012, 01:35:10 wysłana przez LeperMessiah »
    Cicho, cicho, dzieci...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 17, 2012, 20:34:52 »
    Faktorie dodano w Warbandzie dopiero z którymś patchem. Najprawdopodobniejsze logiczne wytłumaczenie, że ktoś nie wie o ich istnieniu, to fakt, że gra w zbyt starą wersję. Ja też się o faktoriach dowiedziałem dopiero z tego forum, mimo że w grę tłukłem dużo wcześniej. Nie jestem typem, który instaluje natychmiast nowego patcha jak tylko wyjdzie, bo większośc z nich poprawia dwa pikselki w postaci albo sprawia, że fale na rzece są wyraźniejsze. Nie chce się śledzic wszystkich nowości, które w większości zmieniają grę tylko kosmetycznie. Raz na jakiś czas trafi się coś, co zmienia grę merytorycznie, jak np. te faktorie.

Od której wersji są one dostępne, nie powiem dokładnie, bo różne opinie trafiłem na forum. Z autopsji wiem, że 1.112 jeszcze tego nie zawierało, a 1.134 już tak. Także to któryś z patchy pomiędzy.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 08, 2012, 16:07:34 »
    To dla kogoś zainteresowanego dalszymi losami. Przyznaję : sytuacja się odwróciła ;)
    http://imageshack.us/g/9/2012080800008.jpg/
    Cicho, cicho, dzieci...
    Gorzej.
    To ludzie