Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [KK!] Ogniem i Mieczem 2: Ku Karaibom / Caribbean! - dyskusja  (Przeczytany 66916 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: [KK!] Ogniem i Mieczem 2: Ku Karaibom / Caribbean! - dyskusja
    « Odpowiedź #135 dnia: Kwietnia 30, 2014, 19:21:10 »
    Na tym filmiku nawet nie prezentuje się aż tak źle. Ale przypuszczam, że z tymi wszystkimi nowymi feature'ami jest też sporo bugów i brak optymalizacji... Nie słyszałem o questach nic(chyba)... więc potencjał widzę tylko w multi

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    « Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 30, 2014, 20:39:59 »
    Podobno AI jest strasznie skopane. Blokowanie się botów podczas abordażu itp.

Offline Dragox

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • : )
    « Odpowiedź #137 dnia: Maja 01, 2014, 12:21:32 »
    Już lece po nowego kompa. :D Teraz tylko czekać na premiere. :P

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #138 dnia: Maja 02, 2014, 09:58:27 »
    Po parunastu minutach gry muszę stwierdzić, że jestem szczerze zaskoczony. Pozytywnie zaskoczony...

Optymalizacja na razie leży i kwiczy, AI ma problemy ale tragicznie nie jest. Gra jest przemyślana i zapowiada się naprawdę ciekawa rozgrywka. Zobaczymy jak sytuacja będzie się rozwijała i jaki mają pomysł na multi.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline MohawkPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #139 dnia: Maja 23, 2014, 21:56:09 »
    Wdzieliście już Caribbean! ? Zrobiłem filmik po polsku żeby pokazać co to jest, drugi filmik będzie jutro bo się renderuje.

https://www.youtube.com/watch?v=T4oMXtaZws8

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #141 dnia: Czerwca 11, 2014, 15:03:35 »
    Przyznam się, że czekałem co wyjdzie z tej gierki i miałem zamiar dać tym twórcom drugą szansę po niesmacznym zamieszaniu, jakie zrobili przy Ogniem i Mieczem. Dzisiaj grę skreślam.

Już jakiś czas temu, dzięki uprzejmości kolegi, miałem okazję odpalić grę na chwilkę i zerknąć do plików. Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie tekstury i modele. Trochę mniej pozytywnie zaskoczyło mnie to, że między plikami znalazły się m.in. pozostałości plików z różnych modów do M&B (m.in. z PBOD i ze starszej wersji The Deluge). Można było na to przymknąć oko, a nawet poszczególni modderzy mogli poczuć trochę dumy, że studio tworzące grę wzoruje się w jakiś sposób na ich pracy.

Dzisiaj coś mnie tknęło, by zerknąć do plików tekstowych moda - ci z was, którzy znają się trochę na moddingu M&B wiedzą, że bez narzędzia do dekompilacji modułu i tak nic przydatnego z tych plików wyciągnąć się nie da. Chciałem tylko coś sprawdzić, jak się okazało - słusznie. Moją uwagę zwrócił zestaw skryptów, których nazwy brzmiały dziwnie znajomo. Mówiąc wprost - kilka skryptów pod rząd było nazwanych w dokładnie taki sam sposób, jak w naszym modzie. Po szybkim porównaniu samych skryptów wyszło, że nie jest to żaden zbieg okoliczności. Niektóre skrypty były idealnie takie same, niektóre lekko zmienione czy rozbudowane. Wychodzi na to, że twórcy Caribbean napisali sobie narzędzie do dekompilacji, użyli go na wybranych modach i analizowali co ciekawsze fragmenty, część rzeczy bezczelnie kopiując do swej gry (nawet nazw skryptów nie chciało im się zmieniać...).

Nie wiem, czy te podkradzione skrypty są obecnie w grze używane. Może służyły tylko do testów albo jako wzór. Nie wiem też ile w sumie tych rzeczy zostało podkradzionych i z których modów (nie chce mi się dokładnie sprawdzać). Nawet jeśli tych rzeczy skopiowanych było tylko kilka, straszny niesmak pozostaje.

Tak tylko o tym wspominam, byście mieli świadomość jakich ludzi i jakie procedery wspieracie kupując tę grę.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #142 dnia: Czerwca 11, 2014, 15:26:44 »
    Dlatego ja tą grę skreśliłem prawie z miejsca, bo od początku autorzy mieli wyj****e na to czy jest to ich praca czy nie (mówię o genezie całej gry i sprawie z Yoshiboyem). Modele i skrypty tylko to potwierdzają. Cieszę się, że nie kupiłem jeszcze tej gry, bo przez chwilę nawet wahałem się czy jednak nie zmienić zdania i nie wyłożyć kasy na grę. Dziś wiem, że nie ma mowy o jakimkolwiek kupnie, wolę sobie pograć w The Deluge jak już wyjdzie (ba, mogę nawet wpłacić kasę przeznaczoną na OiM2 autorom Deludża, tylko nr konta podajcie :D).

Offline huth

« Odpowiedź #143 dnia: Czerwca 11, 2014, 19:30:20 »
    No tak, oczywiście i tak nic się udowodnić nie da...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Czerwca 11, 2014, 19:50:55 »
    No tak, oczywiście i tak nic się udowodnić nie da...

Jak się nie da? Wystarczy porównać skrypty - wszystko jak na dłoni. Na TW wywiązała się na ten temat dyskusja i wyszło, że z innymi modderami współpracowali i stąd ich pliki w grze się znalazły. Nas jednak nikt o zdanie nie pytał i skrypty po prostu wyeksportowano z plików tekstowych naszego moda.

Niezbyt to miłe, ale jedyne co jako poszkodowani możemy zrobić, to okazać swoje oburzenie i zbojkotować grę. Nikt się sądził o parę głupich skryptów nie będzie, zresztą nawet chyba nie ma takich podstaw prawnych - co innego, gdybyśmy tworzyli nie darmowego moda, a komercyjny produkt.

Offline huth

« Odpowiedź #145 dnia: Czerwca 11, 2014, 21:31:12 »
    i myślisz, że - hipotetycznie - wygrałbyś taką sprawę w sądzie?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Czerwca 11, 2014, 23:09:04 »
    Nie. Choćby dlatego, że nikt do żadnego sądu nie pójdzie. :P

Gdybyśmy, tak jak pisałem, tworzyli komercyjny projekt, to byłaby to zupełnie inna sprawa. Wtedy już spokojnie można się sądzić, nawet i o takie pierdółki.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 25, 2014, 20:44:50 »
    Przyznam się, że czekałem co wyjdzie z tej gierki i miałem zamiar dać tym twórcom drugą szansę po niesmacznym zamieszaniu, jakie zrobili przy Ogniem i Mieczem. Dzisiaj grę skreślam.

Już jakiś czas temu, dzięki uprzejmości kolegi, miałem okazję odpalić grę na chwilkę i zerknąć do plików. Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie tekstury i modele. Trochę mniej pozytywnie zaskoczyło mnie to, że między plikami znalazły się m.in. pozostałości plików z różnych modów do M&B (m.in. z PBOD i ze starszej wersji The Deluge). Można było na to przymknąć oko, a nawet poszczególni modderzy mogli poczuć trochę dumy, że studio tworzące grę wzoruje się w jakiś sposób na ich pracy.

Dzisiaj coś mnie tknęło, by zerknąć do plików tekstowych moda - ci z was, którzy znają się trochę na moddingu M&B wiedzą, że bez narzędzia do dekompilacji modułu i tak nic przydatnego z tych plików wyciągnąć się nie da. Chciałem tylko coś sprawdzić, jak się okazało - słusznie. Moją uwagę zwrócił zestaw skryptów, których nazwy brzmiały dziwnie znajomo. Mówiąc wprost - kilka skryptów pod rząd było nazwanych w dokładnie taki sam sposób, jak w naszym modzie. Po szybkim porównaniu samych skryptów wyszło, że nie jest to żaden zbieg okoliczności. Niektóre skrypty były idealnie takie same, niektóre lekko zmienione czy rozbudowane. Wychodzi na to, że twórcy Caribbean napisali sobie narzędzie do dekompilacji, użyli go na wybranych modach i analizowali co ciekawsze fragmenty, część rzeczy bezczelnie kopiując do swej gry (nawet nazw skryptów nie chciało im się zmieniać...).

Nie wiem, czy te podkradzione skrypty są obecnie w grze używane. Może służyły tylko do testów albo jako wzór. Nie wiem też ile w sumie tych rzeczy zostało podkradzionych i z których modów (nie chce mi się dokładnie sprawdzać). Nawet jeśli tych rzeczy skopiowanych było tylko kilka, straszny niesmak pozostaje.

Tak tylko o tym wspominam, byście mieli świadomość jakich ludzi i jakie procedery wspieracie kupując tę grę.

Wejdź sobie do Caribbean!/modules/resource i tam jest plik "pbod_resource" xD

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #148 dnia: Czerwca 26, 2014, 08:45:04 »
    To znaczy PBOD jest OSP chyba, ale mogliby przynajmniej autorów podać.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #149 dnia: Czerwca 26, 2014, 12:42:20 »
    Materiały z PBOD i Diplomacy znajdują się w grze dlatego, że twórcy tych modów współpracowali z twórcami gry. Przynajmniej tak twierdzi przedstawiciel studia pracującego na Caribbean.

Co do skryptów z naszego moda, to wpierw próbowano zrzucić winę na Taleworlds i ludzi z Napoleonic Wars (że niby te skrypty były częścią źródła, które twórcy Caribbean od TW otrzymali). Gdy to nie przeszło, zwalono na bliżej nieokreślonego "luźnego współpracownika", który miał się zająć oskryptowaniem armat i który nasze skrypty do gry dodał. Obiecano nam, że w najnowszym patchu wszystkie rzeczy podkradzione z naszego moda zostaną usunięte (w zeszłym tygodniu był patch, więc teoretycznie już ich powinno nie być).