Przyznam się, że czekałem co wyjdzie z tej gierki i miałem zamiar dać tym twórcom drugą szansę po niesmacznym zamieszaniu, jakie zrobili przy Ogniem i Mieczem. Dzisiaj grę skreślam.
Już jakiś czas temu, dzięki uprzejmości kolegi, miałem okazję odpalić grę na chwilkę i zerknąć do plików. Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie tekstury i modele. Trochę mniej pozytywnie zaskoczyło mnie to, że między plikami znalazły się m.in. pozostałości plików z różnych modów do M&B (m.in. z PBOD i ze starszej wersji The Deluge). Można było na to przymknąć oko, a nawet poszczególni modderzy mogli poczuć trochę dumy, że studio tworzące grę wzoruje się w jakiś sposób na ich pracy.
Dzisiaj coś mnie tknęło, by zerknąć do plików tekstowych moda - ci z was, którzy znają się trochę na moddingu M&B wiedzą, że bez narzędzia do dekompilacji modułu i tak nic przydatnego z tych plików wyciągnąć się nie da. Chciałem tylko coś sprawdzić, jak się okazało - słusznie. Moją uwagę zwrócił zestaw skryptów, których nazwy brzmiały dziwnie znajomo. Mówiąc wprost - kilka skryptów pod rząd było nazwanych w dokładnie taki sam sposób, jak w naszym modzie. Po szybkim porównaniu samych skryptów wyszło, że nie jest to żaden zbieg okoliczności. Niektóre skrypty były idealnie takie same, niektóre lekko zmienione czy rozbudowane. Wychodzi na to, że twórcy Caribbean napisali sobie narzędzie do dekompilacji, użyli go na wybranych modach i analizowali co ciekawsze fragmenty, część rzeczy bezczelnie kopiując do swej gry (nawet nazw skryptów nie chciało im się zmieniać...).
Nie wiem, czy te podkradzione skrypty są obecnie w grze używane. Może służyły tylko do testów albo jako wzór. Nie wiem też ile w sumie tych rzeczy zostało podkradzionych i z których modów (nie chce mi się dokładnie sprawdzać). Nawet jeśli tych rzeczy skopiowanych było tylko kilka, straszny niesmak pozostaje.
Tak tylko o tym wspominam, byście mieli świadomość jakich ludzi i jakie procedery wspieracie kupując tę grę.