Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Great Lithuania mod  (Przeczytany 7382 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Great Lithuania mod
    « dnia: Lipca 31, 2008, 16:59:05 »
    No więc pograłem parę godzin w dzieło Borkowskiego i mam już trochę informacji o tym modzie. Po pierwsze mamy 5 frakcji do wyboru: Zakon Krzyżacki, Królestwo Polski, Wielkie Księstwo Litewskie, Mongołów (powinna być Złota Orda) i Królestwo (!) Nowogrodu (powinno być księstwo)

Jeśli chodzi o jakieś nowe przedmioty to na razie zauważyłem tylko jedną nową teksturę dla heater shield (cała drewniana, nie ma żadnych ozdób), poza tym wszystkie przedmioty pochodzą z native'a. Nowości są natomiast przy wyborze swojej chorągwi. Dodane zostało kilkanaście nowych chorągwi, min. możemy wybrać godło zakonu krzyżackiego, godło rzeczpospolitej :/ (w herbie jest i polski orzeł i litewska pogoń) oraz herb Nowogrodu Wielkiego.

Co się tyczy mapy. sam jej wygląd został zmieniony, ale po mostach nie uda się wam na razie przejść, trzeba iść do brodów na rzekach. Nazwy wiosek nie zostały zmienione, ale zostały zmienione nazwy miast i zamków, z wyjątkiem terenów kontrolowanych przez mongołów, tam dalej jest Tulga, Halmar, Narra i Ichamur, zamki zresztą też nie mają zmienionych nazw.

Na początek tyle, ale niedoróbek jest więcej. Mimo wszystko jak macie ochotę sobie pograć w tego moda to myślę, że nie będziecie zbyt zawiedzeni, bo bywały już dużo bardziej niedorobione mody.

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    Odp: Great Lithuania mod
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2008, 17:17:32 »
    ... Królestwo polskie nie posiada żadnej kawalerii ... a Krzyżacy praktycznie samą.
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2008, 17:31:34 »
    Ale przecież siła militarna Polski polegała właśnie na tym ,że mieli potężną ciężką kawalerię (husaria).
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2008, 18:14:08 »
    Husarii w takiej najbarzdziej znanej formie za czasów Jagiełły jeszcze nie było. Fakt, była kawaleria o nazwie husaria, ale wtedy byli oni zwykła ciężką jazdą wyposażoną w lance. Natomiast wojska litewskie zostały zrobione przyzwoicie. Generalnie są lekko opancerzeni i mają sporą ilość łuczników.

Offline Loriano

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 31, 2008, 20:00:19 »
    Nie ma tez kilku kluczowych miast np. Torunia i myślę że stolica polski powinna być w Krakowie ;P

Offline Kord

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 31, 2008, 20:38:02 »
    ej a ten mod działa pod wersje 0.960 ??

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 31, 2008, 20:39:29 »
    A popatrz sobie co jest tam napisane. Oczywiście, że działa na 0.960.

Nie ma tez kilku kluczowych miast np. Torunia i myślę że stolica polski powinna być w Krakowie ;P
    Nom, powinna, a na miejscu Krakowa mamy mongolską Narrę ;P
    Jak mówię mod jest jeszcze niedopracowany, ale kompletnej tragedii nie ma.

Offline Emil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 31, 2008, 21:46:44 »
    Hmm, z Twojego opisu wnioskuję Arcyliszu, ze jednak jest ;)
    Podmienienie mapki, kilku nazw miast i frakcji jeszcze moda nie czyni :P
    Sam napisałeś, że nawet itemy są takie same jak w native. To ja się pytam twórców, czemu miałbym zrezygnować z mojej starej gry w Native? Dla grania nacją o innej nazwie? Hmmm...

Wg mnie to (na razie) kompletna klapa. Jak będą nowe itemy czy jednostki, może się skuszę.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 01, 2008, 00:42:34 »
    Heh, no wiesz może to dlatego, że jakoś tak mi przyszło do łba porównywanie tego moda z modem star wars :)

Offline swinkanie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 15, 2008, 09:29:55 »
    Mod jest słaby, bardzo niedopracowany. Jednostki są przeniesione z native'a, kilka wyjątków naprawdę nie czyni rożnicy. Mapa jest bardzo męcząca. Wszystkim, którzy lubią dobre mody stanowczo odradzam.

Offline pasterz861

• Użytkownik
    • PAPAROACH-Blood Brothers -6 yers and still #1
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 18, 2008, 17:49:31 »
    Owszem mod jest słaby,ale ma ogromny potencjał.Przyznam nieskromnie ze pomagałem Borkowskiemy ,ale tylko troszke ,mianowicie połowa banerów jest mojego autorstwa.Oczywiscie jestem swiadom ze banery moje jak i Borka sa niskiej jakosci,natomiast dobrze sie prezentują na tarczach i lekkich zbrojach.

Na potrzeby moda staramy sie sworzyc zupełnie nowe modele zbroi ,tak aby kazda z frakcji wyrózniała sie unikalnym ekwipunkiem od poczatk do końca.
    Borkowskiemu o wiele lepiej idzie modelowanie wiec od jakiegos czasu robi je sam ,ja natomiast dobieram textury.Niedawno dołączył takze Emperor danny ,ktory tworzy unikalne sceny.

Cały proces tworzenia jest bardzo powolny ,nie jestesmy doswiadczeni w kwest modingu ,dlatego tez mod wyglada jesze biednie.
    Wypuszczajac nowe wersje Borkowski oczekuje raczej pomocy w wyłapywaniu bugów i niedociagnięc.

W nastepnej wersi moda bedziemy mogli zobaczyc napewno jeden nowy model zbroi ciezkiej i dwa lekkiej (strona litewska).
    W planie jest takze dodanie czesci ekwipunku Luigi'ego ,przypominamiz jest to wolny stuff ,pod warunkiem ze umiesci sie twórce w credits'ach.

Długo bym mógł pisac o tym co ma sie znalezc w modzie ,jesli ktos jet ciekaw to chetnie sie podziele tymi informacjami ,ale nie nalezy sie spodziewac oszałamiajacych efektów w najblizszym czasie.

PS:
    Zamiast głupio krytykowac czyjąs prace ,spróbuj sam cos stworzyc ... a zobaczysz ze to trudna i czasochłonna praca.
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline mielonka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 18, 2008, 22:38:00 »
    Ja mam tylko jedno pytanie. Będzie polska jazda? W poprzedniej wersji moda (obecnej nie chce mi sie ściagać) strona polska posiadała tylko piechote, co było nie tylko ahistoryczne, co jeszcze irytujące.

Jednak jeszcze jedno... Tworząc banery opierałeś sie na rzeczywistej heraldyce?

Offline pasterz861

• Użytkownik
    • PAPAROACH-Blood Brothers -6 yers and still #1
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 19, 2008, 01:31:24 »
    Ja mam tylko jedno pytanie. Będzie polska jazda? W poprzedniej wersji moda (obecnej nie chce mi sie ściagać) strona polska posiadała tylko piechote, co było nie tylko ahistoryczne, co jeszcze irytujące.

Jednak jeszcze jedno... Tworząc banery opierałeś sie na rzeczywistej heraldyce?

Zapewniam ze bedzie Pojska Jazda (cieżka i lekka).Zrobiony jest nawet nowy model zboji dla Polskiej ciężkiej jazdy(jak narazie tylko jeden i bez textury, ale wszyscy sie staraja aby na tym nie poprzestać).Mozesz zobaczyc nad czym konkretnie pracuje na TW ,chyba 6 strona ze zdjeciem Polskiego rycerza.

Co do banerów to cieżko było znajsc dobrej jakosci(oczywiscie jakosci wizualnej np.czyste zdjecie) historycznych banerów.Poprawne są banery wielkiego mistrza zakonu - Ulryka von Jungingen'a ,baner Jagiełły, książąt Dobrzyńskich i kilka Litewskich ,ale nie pamiętam dokładnie które.
    Krótko mówiąc -Tak starałem i staram sie stopniowo wprowadzac jak najwiecej poprawnych sztandarów.Zalezy nam aby mod był w jak najwiekszym stopniu porawny historycznie ,choc znajac zycie trzeba bedzie pojsc na kilka kompromisów ,ktore to moga zostac raczej chłodno przyjete przez niektórych graczy(tzw. maniaków historycznych).
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 21, 2008, 01:08:32 »
    Na razie wstrzymam się z zassaniem moda, na rzecz późniejszego oczarowania. Nie będę psuł sobie o nim opinii, wolę dostać od razu dzieło bo na takie się zapowiada. Jak już ktoś wspomniał, mod ma potencjał. Trzeba go jednak dobrze, a co najważniejsze szybko :), wykorzystać. Btw śledzę stronę na TW.

Pozdrawiam i życzę owocnych prac.
    °°° Gras Porasta Mury Mego Miasta, Nielegalna Plantacja Zielonego Chwasta °°°

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline Ferun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 29, 2008, 09:09:43 »

,chyba 6 strona ze zdjeciem Polskiego rycerza.

,choc znajac zycie trzeba bedzie pojsc na kilka kompromisów ,ktore to moga zostac raczej chłodno przyjete przez niektórych graczy(tzw. maniaków historycznych).
    [/quote]

Jestem maniakiem historycznym (ale i maniakiem tej gry)i szczerze powiem że zdjecie ktore wybrałeś troche straszy mrokiem. Jest duzzzzo duzzo wiecej poprwniejszych rekonstrukcji na ktorych warto by sie oprzec. Jesli robisz teksturke od podstaw to co za roznica zrobic odrazu poprawnie. Jeśli potrzebujesz to moge podesłać troche dobrych zdjęć na których mogłbys sie spokojnie oprzeć. Zarówno zdjęć ludzi jak i samego sprzętu.

Ja jestem zachwycony ideą okresu grunwaldzkiego i kibicuję wam goraco.