Co prawda nie dotyczy to nativa, a prophesy of pendor, jednak mimo wszystko napiszę, gdyż również chodzi o stworzenie własnego państwa, a myślę, że taktyka sprawdzi się w każdym modzie.
Najpierw zacząłem poprawiać stosunki z pewnym królestwem, robiłem zadania dla lordów w celu nawiązania lepszych relacji z nimi. Następnie dołączyłem do tegoż królestwa jako najemnik, wspomagałem kraj i lordów w wojnach, gdy udało mi się nawiązać przyjacielskie relacje z około 1/3 lordów postanowiłem zostać wasalem. Już dawno upatrzylem pewien zamek, w dodatku to królestwo miało wojnę z właścicielem tamtego zamku. Dodatkowo dostałem wieś położoną niezbyt daleko, więc po podbiciu tego zamku i przyznaniu mi go [mając 1/3 lordów wstawiających się za tobą dostaje się praktycznie każdą lokację jaką podbijesz i jej zażądasz. Oczywiście, najlepiej jest mieć połowę po swojej stronie, dzięki temu zawsze zostanie Ci przyznana lokacja] miałem już główną siedzibę, że tak powiem. Następnie podbiłem jeszcze niedalekie miasto - dzięki temu miałem już pewne dochody i mogłem spokojnie zając się tworzeniem armii, a i wcześniej nagromadziłem nie małą sumkę. Aktualnie mam po około 300 wojaków w zamku i 400 w mieście. Mam zamiar dobić po ~500 w pierwszym i ~800 w drugim - będzie to wystarczająca ochrona, pojedynczych lordów pokonają bez obaw. Wtedy stworzę własne królestwo.
Tak więc po podzieleniu na punkty.
1. Postarać się o dobre relacje z co najmniej kilkoma lordami, najlepiej tej frakcji do której dołączysz, aby dostać większość ziem jakie podbijesz.
2. Postarać zapewnić sobie dobrą lokację, [jak dla mnie] najlepiej zamek + niedalekie miasto i okoliczne wsie.
3. Zgromadzić zapas gotówki oraz wyszkolić wystarczającą ilość wojsk do obrony zamku i miasta [najlepiej 500 w pierwszym i 800 w drugim - jednak wiadomo, im więcej tym lepiej, byleby tylko starczyło Ci złota]
4. Wypowiedzieć władzę w królestwie w którym służysz oraz zabrać swoje ziemie, uprzednio dobrze zabezpieczone.
Mam nadzieję, że to na coś się przyda i niczego nie poplątałem :)
PS: W dalszym etapie opłaca się osłabić królestwa z którymi masz wojnę wybijając po kolei lordów, dzięki temu nie rzuci Ci się nagle do bram armia licząca 500+ ludzi]