Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Petycja do prezesa TVP "Historia Roja"  (Przeczytany 1593 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tadeusz_Kosciuszko

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Petycja do prezesa TVP "Historia Roja"
    « dnia: Lutego 07, 2012, 15:20:59 »
    Panowie, prosiłbym o zapoznanie się i wypełnienie poniższej petycji do prezesa TVP Juliusza Brauna.

http://www.petycje.pl/petycjePodpisyLista.php?petycjeid=7730&podpis_rodzaj=1

Szczegóły znajdziecie tutaj: http://www.historiaroja.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=2

Opis filmu: http://www.filmweb.pl/film/Historia+%22Roja%22,+czyli+w+ziemi+lepiej+s%C5%82ycha%C4%87-2012-537558

Wiem że pewnie nie będzie w tej sprawie takiego "szumu" jak w sprawie np. ACTA, ale mam nadzieje że chodziaż część osób to poprze.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    Odp: Petycja do prezesa TVP "Historia Roja"
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2012, 15:39:56 »
    "Nie pierwszy raz, realizując film „Historia Roja” zderzyłem się z oporem struktur medialnych III RP:

- film dokumentalny „Szpiedzy świadkowie historii” był kolaudowany czterokrotnie – głównie dlatego, że wystąpił w nim Zdzisław Najder, wtedy znany jako „Zapalniczka”,

- film dokumentalny „Oszołom” o Michale Falzmanie i aferze FOZZ, był pokazany w TVP raz i dosłownie zapomniany,

- na dokończnie filmu fabularnego „Gnoje” oczekiwałem 5 lat od zrealizowania zdjęć, głównie dlatego, że jeden z bohaterów filmu nazywa Lecha Wałęsę „Bolkiem”,

- film dokumentalny „Dysydent końca wieku” o Władimirze Bukowskim był emitowany w TVP jeden raz o 1.30 w nocy i zniknął, pewnie dlatego, że Bukowski negatywnie wyraża się w nim o Unii Europejskiej,

- film dokumentalny „Obywatel Poeta” o Zbigniewie Herbercie miał być zamordowany podobnie jak „Historia Roja”, ale przez mój upór i protest społeczny film w końcu wyemitowano, mimo że Zbigniew Herbert wypowiada się w nim negatywnie o Adamie Michniku,

- cykl filmów dokumentalnych „Jerzy Giedroyć i jego kultura” zlecony mi przez Instytut A. Mickiewicza w dobie IV RP – musieli być w panice – do dziś nie został przyjęty przez Instytut, który jest mi winien 200 tys. zł – ponieważ wróciła III RP, a w filmie nie występują krewni i znajomi Adama Michnika."

Czy autor tego tekstu ma syndrom Macierewicza 0o???
    O NSZowcach w TFP? No way przece to naziscy i kolaboranci faszystowscy.łeee!

TVP woli dac pare baksow na "Bitwa na glosy" niż na takie filmy.
    Po co to komu w dzisiejszych czasach;]

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2012, 16:14:44 »
    TVP woli dac pare baksow na "Bitwa na glosy" niż na takie filmy.
    Po co to komu w dzisiejszych czasach;]

Jak myślisz, bardziej opłaca im się puścić film dokumentalny który obejrzy garstka ludzi czy program rozrywkowy na którym zarabiają krocie? W dzisiejszych czasach liczy się pieniądz, ubolewam nad brakiem ambicji, ale rozumiem zdanie osób zajmujących się programem w telewizjach;(

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2012, 16:18:19 »
    Tu nie chodzi tylko o to. Finansuje się inne gówniane filmy które nie są dla betonu kłopotliwe. A temat NSZ taki jest. Bo tak na prawdę nikt nikogo nie rozliczył z tamtych wydarzeń. III RP lubi milczeć o tym. Kasa na film o Wałęsie się znajdzie, o prawdziwych bohaterach nigdy :P
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2012, 16:37:40 »
    Jak myślisz, bardziej opłaca im się puścić film dokumentalny który obejrzy garstka ludzi czy program rozrywkowy na którym zarabiają krocie? W dzisiejszych czasach liczy się pieniądz, ubolewam nad brakiem ambicji, ale rozumiem zdanie osób zajmujących się programem w telewizjach;(

Widocznie mamy inne podejście do telewizji publicznej.
    Nie wiem albo jestem jakiś inny albo coś ale mi się wydaje ze to o czym piszesz dotyczy telewizji komercyjnych takich jak :TVN,Polsat.

Natomiast TV publiczna/państwowa jak sama nazwa wskazuje powinna posiadać nacisk na inne rzeczy.Takie jak np Historia.
    Nikt mi nie wmówi ,że TVP nie może poświecić czasu dziennie w normalnych godzinach na takie świetne dokumenty historyczne jak np "Sensacje XX wieku" które jeśli oglądałeś ,to musisz przyznać ze są świetne.W zamian za to puszcza się tasiemce typu moda na sukces,Klan i inne gówienka które wypaliły się na półmetku swojego istnienia.

Obecnie jeśli ktoś z Was chce coś ciekawego na temat Historii się dowiedzieć z telewizji standardowych to jest skazany na TVP info po północy.Wczoraj wróciłem z imprezki wl profilaktycznie TVP info(dla mnie jedyny kanał godny uwagi z dostępnych standardowo) i proszę bardzo.Dokument o Miśku Wojtku z Armii Andersa.Hmm taki odpowiednik Szarika z 4 Pancernych(na ten serial o miłości Polsko-sowieckiej jest czas) jak by ktoś nie wiedział o co chodzi.Tylko ,że to wszystko wydarzyło się naprawdę.

Tak wiec po prostu takie akcje jak np ta z filmem "Historia Roja" to cząstka z walki politycznej.Np w TVP kiedyś nie puszczono jakiegoś dokumentu o działalności kolegi Urbana(taka wielka mordka z uszami słonia) bo jak stwierdził prezes TVP(nie pamiętam który ,ale jak by ktoś chcial mogę się do tego dogrzebać)  ze towarzysz Urban może się za ten film obrazi i nie zostanie publikowany w TVP.

Olewając to wszystko i godząc się na taki stan rzeczy sami się wyniszczamy bo jak to mądrze powiedział  Piłsudski "Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości."
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2012, 16:41:35 wysłana przez Skrzetusky »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2012, 17:01:29 »
    Sam nie jestem targetem tych filmów, lecz zgadzam się, że TVP (której nie lubię :p) powinna z racji abonamentu i pełnionej funkcji przeznaczać więcej czasu na swoją "działalność misyjną" niż na klepanie kolejnych Klanów.

Odpowiadając na Piłsudskiego: Historia to uzgodniony zestaw kłamstw. // Napoleon :p

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2012, 17:10:21 »

Odpowiadając na Piłsudskiego: Historia to uzgodniony zestaw kłamstw. // Napoleon :p

W Polsce często spotykamy się z tym;]A czemu ?Właśnie przez to co powiedział Piłsudski.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2012, 10:48:38 »
    Sory za post pod postem ale dla odświeżenia i komercji:P

http://www.youtube.com/watch?v=gVPuPcwALxE