Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Fantazjada  (Przeczytany 6879 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Husasz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Fantazjada
    « Odpowiedź #45 dnia: Lutego 07, 2012, 23:10:50 »
    Tak Raddeo wiem, jedna osoba pełnoletnia moze wziąc pod opieke 3 osoby niepełnoletnie.
    Nas jedzie okolo 12 osob w tym 7 osób pelnoletnich wiec raczej z tym nie bedzie problemów :)
    Retarded are everywhere

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #46 dnia: Lutego 07, 2012, 23:13:34 »
    No dobra, muru głową nie przebije. Chodzi mi tylko że zabawa może dziać się też w nocy. Przecież i tak nikt nie idzie odrazu lulu. Pewnie piwkuje się wielu masowo do białego rańca. I nie jest to nic dziwnego:D Robiono tak od wieków :P Tyle że tuż za rogiem czyha fakt masowości imprezy i udziału dzieciaków :D
    Mówię o tym tyle bo wiem jakie to fajne :P Ale póki sprawa u was sama nie powstanie nie ma co gadać:D Z czasem zapewne LARP ewoluuje na inny poziom :P
    No tak, ale ja też nie mogę biegać na Grunwaldzie w stroju drużynnika Bolesława Chrobrego! :P
    No i jeśli różnorodność taka duża to jak to wygląda? Skąd te wszystkie sprzęty na różne klimaty? Wszyscy robią to samo? :o No i jeśli można prosić jakieś fotki różnych imprez w różnych realiach. Bo fajnie to musi wyglądać. Chociaż nie wiem czy nie ogranicza się to do uszycia koszuli, portek i pelerynki w różnych kolorach, ew zasłonięciu twarzy przy arabach:D
    Sława!

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 07, 2012, 23:16:19 »
    juz pisalem ! akcja przez caly dzien trwa 14h to jest bardzo duzo. Musisz przez ten caly czas odgrywac swoją postac. To nie jest tak ze na czas bitwy robisz sceny czy chodząc w miescie a potem przerwa. Malo jest poprostu organizowanych LARPów 24h bo ludzie poprostu sobie nie radzą. Potrafilbys 24h przez 3 dni odgrywac postac żebraka bez ręki z krzywym kręgosłupem i wadą wymowy ?
    Retarded are everywhere

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 07, 2012, 23:21:09 »
    Nie, bo w życiu nie brałbym takiej roli. Skoro to zabawa to nie rozumiem, co tak obciąża.  Docelowo ludzie mają to lubić a wychodzi na to że muszą mieć przerwy w zabawie ;o Zresztą skoro to 14h zabawy to i tak reszta głównie opiera się na spaniu. W taki sposób to i ja "odpoczywam" od rekonstrukcji ;p Życie obozowe z wyłączeniem odtwarzania żebraka bez połowy narządów byłoby na pewno fajne.
    Sława!

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 07, 2012, 23:54:07 »
    Zdjęcia?
    Steampunk, nie polski, ale jest.
    Postapo, miejscówka niezbyt udana, inne tego typu LARPy gra się w jakichś opuszczonych bunkrach czy tunelach. No ale zdjęcia są.
    Fantasy, z zeszłorocznej Fantazjady.
    Co do żebraka bez ręki. Tutaj mamy ślepego kapłana. Da się? Da się.
    Życie obozowe jest na polu namiotowym. Tyle, że współczesne. Bo jaki jest sens najpierw odgrywać żebraka bez ręki, a potem zwykłego człowieczka w namiocie?
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 07, 2012, 23:59:51 »
    Bardziej oczekiwałem tych XIII wiecznych, arabów, szlachciców niż ludzi we współczesnych ciuchach :P
    Sens jest, tylko go nie znacie bo nigdy takiego czegoś nie doświadczyliście :P Nocnej biesiady przy ognisku w strojach, z namiotami. I rzucanie tutaj żebrakiem jest głupie. Wszyscy tam z defektami biegają? :P Czy zwykły strażnik po zmroku nie może być strażnikiem, tyle że z dopuszczonymi rozmowami normalnymi? Nie w dresie, z gorącym kubkiem. W Strojach, z całym obozem ludzi. To jest coś :)
    Sława!

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 08, 2012, 06:57:27 »
    Cóż sie tak uczepil tych namiotów ?
    To jak czepianie sie ze w Warbandzie konie nie mają jaj.

Przerwa jest od zabawy to naturalne, wkoncu czlowiek cos musi zjesc ,,normalnego" umyc sie , odpoczac, przebrac i wysrac.
    Po za tym co noc są jakies wydarzenia np.
    1 Noc Metal Warriors czyli naparzanka metali
    2 Noc Balladyn(w Przebraniach z tego co pamietam) Czyli jakies tam karaoke tance itd.

Potem umyc ząbki i lulu.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2012, 07:04:22 wysłana przez Husasz »
    Retarded are everywhere

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 08, 2012, 11:45:02 »
    My przerwe w zabawie również mamy w nocy, co nie oznacza że biegamy w ortalionach i jemy chińskie zupy:D Bardzo duża ilość osób uważa właśnie noce za najbardziej klimatyczne momenty, dlatego jestem zaskoczony że to w larpie pominięto. Bo uważałem długo że LARP to głównie zabawa bez przerwy przez kilka dni "w klimacie" czyli bez kontaktu z nowoczesnością itd. I żeby nie było : to możliwe i bardzo przyjemne :p
    Sława!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 08, 2012, 14:02:40 »
    I żeby nie było : to możliwe i bardzo przyjemne :p

Drogą dedukcji -> LARP jest głównie dla dzieci/młodzieży -> dzieci/młodzież bez internetu/telefonu/smarfona nie jest w stanie przeżyć dłużej niż jedno popołudnie -> dla nich byłby to więc survival a nie zabawa w RPG.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lutego 08, 2012, 14:13:32 »
    No i druga sprawa byłaby że przez niepełnoletność alkohol nie byłby taki popularny i wychodzi na to że biesiada byłaby do dupy. Ale to koszt wieku uczestników. W rekonstrukcji większość jest pełnoletnia, w LARP'ie z tego co widzę to już wychodzi gdzieś po połowie. :P Chyba nie przekonam nikogo do tego pomysłu. Nie wiecie co tracicie :D
    Sława!

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #55 dnia: Lutego 08, 2012, 14:59:34 »
    Wiemy, że Fantazjada dużo traci przez to. Ale jak już mówiłem, to nie jedyny LARP. Są też takie, gdzie zabawa trwa cały czas, nawet w nocy gra się swoja postać, co pozwala na tworzenie nowych wątków w fabule. Po prostu w Fantazjadzie jest przerwa. Jeśli ktoś chce grać non stop, to może wybrać inne LARPy, np. wspomniany przeze mnie GEAS. Gdyby nazwę tematu z "Fantazjada" zmienić ogólnie na "LARP", to prawdopodobnie nie doszło by w ogóle do tej całej debaty. Bo nie byłoby kwestii przerwy ;) Jedne LARPy mają przerwy, inne nie.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lutego 08, 2012, 15:12:27 »
    proud nie mysl za duzo bo ci to nie wychodzi.

Tak jak pisał Raddeo sa rozne LARPy
    Chyba wszystkie LARPy post apo sa od 18 roku zycia ze wzgledu na to iz tam wszystko sie moze dziac (i piwo jest tanie)
    Wiec jedni jada by sie dobrze bawic a drudzy zeby sie schlac pierwszego dnia.. ale ! nadal nietrzeźwo odgrywaja swoja postac, z tym ze latwo ich okrasc ;P
    Retarded are everywhere

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Lutego 08, 2012, 15:14:58 »
    Blitzwing-A nie psuje trochę klimatu gdy podczas biesiady, dwóch XI wiecznych wojów zaczyna rozmawiać o najnowszych procesorach, albo samochodach?

PS:Gdzie taki skórzany pas z ze zdobioną sprzączką można kupić za 50 zł?                                       
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2012, 15:20:02 wysłana przez Kąbiner »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #58 dnia: Lutego 08, 2012, 15:17:21 »
    Chodzi o to całe tło tych wydarzeń, tak samo jak gadanie o zabijaniu smoka przy muzyce z AjFona będąc ubranym w dres czy coś takiego nie pozwoli ci się wczuć w klimat.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Lutego 08, 2012, 15:45:37 »
    Nie, bo ten "klimat" nie jest narzucony. Siedząc przy ognisku możemy wyobrazić sobie jak to było w tamtych czasach. I nie muszę mówić o goleniu owiec albo ścinaniu drzew. To takie duchowe poczucie. Tak samo ciężko mi sobie wyobrazić udawanie jakiegoś strażnika stojąc w wojskowych butach a godzine później śpiąc w ortalionowym namiocie :P  My w rekonstrukcji nie jesteśmy wojownikami z wczesnego średniowiecza, jednak wyglądamy i prowadzimy przez te dni takie życie jak i oni. ;)
    I o procesorach, telefonach nie gadamy, bo chyba wyrośliśmy już z życia jedynie multimediami :P
    Kąbiner:
    Skórzany pasek z allegro, wybierz sobie grubość i kolor. Sprzączki z brązu u pilarczyka, np. http://pilarart.pl/Katalog/Katalog/Wiking-Celt/Pasy/84-Komplet-do-pasa.html
    To chyba wygląda lepiej niż wojskowy PRL'oski pasek udający pas mocy z moszny smoka. :p
    Sądzę że wysilanie się na średniowieczne rozmowy zniszczyłoby klimat totalnie. Bo dzisiejszy człowiek nie pozna mentalności takiego sprzed tysiąca lat. A wszelkie "rycerzowanie" i góralszczyzna wywołuje u mnie bardziej śmiech niż powagę :P Dlatego też klimat tworzy to co nas otacza, nie to jak się zachowujemy.
    Sława!