Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry planszowe, karcianki, paragrafówki...  (Przeczytany 12585 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Gry planszowe, karcianki, paragrafówki...
    « Odpowiedź #30 dnia: Października 10, 2016, 21:11:32 »
    Tzn. wbudowanie tego w przejrzysty i łatwy dla użytkownika programik, powinno nadać temu zupełnie profesjonalny rys.
    Wydaje mi się, że najtrudniejsze jest właśnie stworzenie ciekawej fabuły, reszta to przecież skakanie pomiędzy odnośnikami, w zwykłej przeglądarce to nie to samo, można się przecież łatwo zgubić.
    Po za tym kilka ilustracji i już jestem całkiem, całkiem.

To tak w ramach zawiązania tematu, który jest mega ciekawy.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #31 dnia: Października 11, 2016, 00:53:29 »
    Innych pozycji twojego autorstwa nie miałem okazji sprawdzić, ale jeśli są choć w połowie tak dobre, jak były Kręte Drogi, to naprawdę warto je wypróbować. Zacznę chyba od Wielkiej Wojny Sukcesyjnej - zazwyczaj, jeśli idzie o paragrafówki, to u mnie działa prosta zasada - im dłuższa, tym bardziej się podoba. Co do twojego pytania Octavianie, to był chyba jeszcze jakiś inny program do robienia paragrafówek. Adventure Creator czy coś takiego.

Offline Adeptus Gedeon

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #32 dnia: Października 11, 2016, 10:42:36 »
    @ Octavian
    Hmm, szczerze, to nie wiem, czemu w przeglądarce miałoby być łatwiejsze zgubienie się, niż w przypadku "programiku" ;) Ponadto, moje paragrafówki w obecnych wersjach nie są przystosowane do grania w przeglądarce (tzn. w przeglądarce internetowej), tylko zawierają się w zwykłych plikach pdf. A dlaczego? Ano dlatego, że wielu fanów paragrafówek preferuje formę drukowaną.
    Natomiast jedynym, czego mi brakuje w takiej formie twórczości, jest brak możliwości dodawania kodu. Tzn. generalnie jestem czystym humanistą i zasad programowania nie pojmuję, ale jakieś prościutkie kodowanie zmiennych by się z pewnością przydało. Większość twórców paragrafówek rozwiązuje to w ten sposób, że w jednym paragrafie zapisuje "Jeśli wybrałeś, że plujesz królowi w twarz, zapisz sobie, że masz <<Informację 1>>", a w którymś z następnych: "Jeśli masz Informację 1, przejdź do paragrafu 12, jeśli nie, do paragrafu 16"

@ Lew
    Generalnie "Wielka Wojna Sukcesyjna" jest bardziej rozbudowana, jest więcej wyborów, ścieżek, zakończeń - z tego względu pojedyncza rozgrywka nie jest aż tak bardzo długa (choć dłuższa niż w "Krętych Drogach"), za to w zamyśle ma mieć dużą replayability. Z kolei w "Sprawach Rodzinnych" jest mniej opcji i paragrafów (mniej więcej właśnie na poziomie "Dróg"), za to są bardzo długie (dlatego niektórzy mi wytykali, że jest to mniej gra, a bardziej opowiadanie interaktywne). Tak czy inaczej, chętnie poznam Twoją opinię.
    Adventure Creator chyba jest bardziej do przygodówek point'n'click: http://www.adventurecreator.org/

Generalnie, co do programów - co do zasady, wystarcza Word i tworzenie hiperłączy ;) Natychmiast, gdybym chciał stworzyć produkt bardziej zbliżony do typowej gry komputerowej, to mogę do tego wykorzystać wspomniane już Twine - można tam dopisywać fragmenty kodu pozwalające na wykorzystanie zmiennych, co moim zdaniem w zupełności wystarcza do stworzenia rozbudowanej gry (tyle, że taka wersja otwierałaby się tylko w przeglądarce, nie dałoby rady jej wyeksportować do PDF - kiedy skończę obecny projekt, planuję poeksperymentować z tym rozwiązaniem).
    Aczkolwiek, gdyby ktoś z użytkowników znał program do tworzenia gier tekstowych, który pozwoli używać zmiennych, a gry w nim tworzone z automatu będą posiadały opcję zapisu/wczytania stanu gry (w PDF-ówkach nie ma z tym problemu, wystarczy zapamiętać, na której stronie skończyłeś), to chętnie mu się przyjrzę.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #33 dnia: Października 11, 2016, 11:59:08 »
    Masz absolutnie rację, masz prawo nadać taką formę jaką tylko chcesz swojej twórczości, jasne że w tym przypadku papier jest odpowiedni.

Strasznie fajnie, że tu wpadłeś. Jestem przekonany, że spotkasz tu ludzi, którzy w razie potrzeby wyjdą ci na przeciw.
    Ludzie robią tutaj różne cuda.
    Spokojnie możesz założyć wątek w dziale RPG, chętnie zagram w twoje gry, przypuszczam też że nie tylko ja.
    Nawet powiem więcej, jeśli ty nie zrobisz tego osobiście - co by było miłe, no to i tak można się pobawić właśnie na tej zasadzie na jakiej graliśmy w Wojownika Autostrady.
    Wymogami literackiej oprawy, bym się nie zamartwiał na twoim miejscu, to i tak są pewne konwencje, które nie obronią się na gruncie prawdziwych wyzwań artystycznych. Gry to gry, a literatura to literatura, nawet jeżeli z siebie czerpią.

Czyli witamy na Tawernie!

Offline Adeptus Gedeon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Października 11, 2016, 12:33:15 »
    Masz absolutnie rację, masz prawo nadać taką formę jaką tylko chcesz swojej twórczości, jasne że w tym przypadku papier jest odpowiedni.
    Wiesz, rzecz w tym, że ja sam nie przepadam za papierem... To znaczy, właściwe to jest tak: czytanie normalnej książki>>>czytanie na komputerze>>>czytanie pliku wydrukowanych kartek spiętego spinaczem. Osobiście w paragrafówki wolę "grać" na ekranie i dla mnie bez różnicy, czy otwiera się w pdf-ie, przeglądarce, czy innym programie, to, że jak na razie trzymam się pdf-ów, to raczej ukłon w stronę odbiorców, niż wynik mojego gustu ;)

Strasznie fajnie, że tu wpadłeś.
    Nooo, bardzo mi miło, ale nie chwal dnia po okładce, czy jakoś tak. Na razie niczego mojego nie czytałeś, więc nie wiesz, czy nie jestem zwykłym grafomanem ;) Poza tym, nie wiem, jak ludzie odbiorą kogoś, kto udziela się na forum M&B, nie grając w M&B (choć wszystko przede mną, może kiedyś zagram). Już nie mówiąc o tym, że "dużo tracę przy bliższym poznaniu" - z reguły, jak zaczynam działalność na jakimś forum/portalu, to przez krótki czas trwa "miesiąc miodowy", kiedy jestem w stanie udawać, że jestem miłym gościem, ale potem wredna natura wychodzi na wierzch i przechodzimy do etapu "Adeptus trolu ić już stont".

Spokojnie możesz założyć wątek w dziale RPG, chętnie zagram w twoje gry, przypuszczam też że nie tylko ja.
    Hmm, ale w jakim sensie? Wątek tego rodzaju jak ten "Wojownikoautostradowy", czyli taki, w którym gracze publikują swoje "przeżycia"?

Nawet powiem więcej, jeśli ty nie zrobisz tego osobiście - co by było miłe, no to i tak można się pobawić właśnie na tej zasadzie na jakiej graliśmy w Wojownika Autostrady.
    A właśnie, dopiero teraz zauważyłem ten wątek i wiem, co miałeś na myśli we wcześniejszych postach! Faktycznie, bardzo fajnie jest to zrobione, ciekawi mnie, czy twórca właśnie korzystał z jakiegoś programu, czy tylko własnych umiejętności webmasterskich. Na razie obczaiłem, jak to ogólnie działa, pewnie jak będę miał więcej czasu, urządzę sobie sesję.

Czyli witamy na Tawernie!
    A dziękuję serdecznie.

Offline tarzan90

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #35 dnia: Października 24, 2016, 14:49:44 »
    Co do gier karcianych to grałem kiedyś w magic of magic https://www.medyczny.pl tcg ale gra zaczeła być bardzo kosztowna bo jedną talią nie dało się grać cały czas z tego względu że się szybko to nudziło. Ale można zainstalować sobie darmowe oprogramowanie wizard gdzie można grać z użytkownikami online i to za darmo.
    « Ostatnia zmiana: Maja 25, 2018, 13:45:26 wysłana przez tarzan90 »

Offline Adeptus Gedeon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 22, 2017, 20:48:36 »
    Udało mi się wreszcie ulepać jakieś znośne demo mojej pierwszej gry tekstowej wzbogaconej o mechanikę (w końcu się przełamałem). Właściwie, ciężko nazwać to demem, bo nie jest to fragment wykrojony z gotowej całości, tylko jedyny gotowy na obecną chwilę fragment Wink Więc... Beta? Teaser? Nie wiem.
    Dlaczego wklejam demo? Ano dlatego, że gra ma być w zamyśle bardzo rozbudowana, więc skończę ją pewnie za dwa lata. Toczy się w tym samym świecie, co moje poprzednie gry: "Wielka Wojna Sukcesyjna" i "Sprawy rodzinne". Tym razem struktura gry jest bardziej otwarta, niż w poprzednich przypadkach. Do tej pory w moich wytworach gracz mógł wybierać co jakiś czas jedną z kilku opcji pozwalających zadecydować o dalszym przebiegu historii. Teraz otrzymuje do dyspozycji całe miasto z wieloma lokacjami, pomiędzy którymi może się poruszać w wybranej przez siebie kolejności i wykonywać wybrane przez siebie zadania. Gracz wciela się w imigranta (do wyboru cztery postacie) przybywającego do Ligi Wolnych Miast. Bohater weźmie udział w rozgrywkach pomiędzy kilkoma frakcjami, a wątek główny będzie wprowadzany stopniowo.
    W chwili obecnej dostępne jest tylko kilka lokacji - gwoli informacji, są to te, które oznaczyłem plusem na "Mapie miasta". Ponadto w demie jest włączona opcja pozwalająca graczowi w dowolnej chwili cofnąć się do poprzedniej sceny - możliwe, że wyłączę ją w wersji finalnej (osoby, które zagrają, proszę o wyrażenie zdania w tej kwestii).
    Demo zostało sporządzone przy użyciu programu TWINE, w formacie html. Złą stroną tego jest fakt, że nie da się go wydrukować, co może zasmucić paragrafówkowych tradycjonalistów. Ale jest też zdecydowana zaleta - użycie kodowania pozwoliło mi na wprowadzenie wielkiej ilości zmiennych, dzięki czemu wcześniejsze wybory będą miały bardzo duże znaczenie na późniejszym etapie (tzw. "choices & consequences"). Oczywiście, w tradycyjnych paragrafówkach też da się to przeprowadzić, dzięki "informacjom", ale tutaj zmiennych jest naprawdę dużo i praktycznie co chwila gracz musiałby wykonywać polecenia typu "Jeśli Twoja charyzma wynosi 0, przejdź do paragrafu 1, jeśli wynosi 1, przejdź do paragrafu 2, jeśli wynosi 2....", już nie mówiąc o tym, że w wielu paragrafach wplecione są zdania zależne od płci i profesji wybranej na początku postaci.

Oczywiście, przed opublikowaniem dokonałem testów, ale pomimo moich starań, w tej wersji mogą się pojawić błędy. Po prostu, jest na tyle dużo opcji, że w czasie testów mogłem niektóre pominąć i nie zauważyć bugów z nimi związanych. Bardzo proszę o ich wskazywanie w komentarzach, żebym mógł je poprawić.
    W wersji finalnej planuję:
    - stworzyć wszystkie lokacje, które obecnie są wpisane na "Mapie miasta" i jeszcze więcej (planuję, żeby gracz mógł odwiedzić co najmniej jedną inną wyspę),
    - bardziej rozbudować opcje dostępne w czasie walki - będzie możliwość zdobycia broni dystansowej oraz nauczenia się nowych umiejętności bojowych oraz kooperacji z innymi postaciami,
    - stworzyć namiastkę drużyny - już w wersji demo gracz może napotkać kilka postaci, z którymi interakcje są nieco "głębsze" - w wersji finalnej na pewnym etapie bohater będzie mógł pozyskać je do swojej "drużyny" i postaci te będą mu towarzyszyć i pomagać,
    - co najmniej jeden bardziej rozbudowany "loch" - cmentarne podziemia zaprezentowane w demie, u labiryntowych weteranów mogą co najwyżej wzbudzić uśmiech pełen politowania.

Ponadto, chciałbym choć po części zilustrować grę, choć może być to trudne, bo jeśli posiadam jakikolwiek talent, to z pewnością nie plastyczny.

A zatem podaję link do dema i  proszę o komentarze.
    http://www.mediafire.com/file/pf9evtlowdn2f7b/Gr%C3%B3b+pobielany+0.29.html
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2017, 17:41:36 wysłana przez Adeptus Gedeon »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 24, 2017, 15:14:40 »
    Trafiłem na ten post całkowicie przypadkowo.
    Właśnie się z lllewem zastanawialiśmy, gdzie kolega się podział, a tu Bummm!
    No świetnie, na razie przeklikałem, żeby tylko sprawdzić czy nie robisz mnie w butelkę i stwierdzam, że na prawdę coś tam się otwiera.
    Kilka opcji było ślepych, ale idzie w to grać.
    W każdym razie super, że to tutaj umieściłeś, już na spokojnie się temu przyjrzę i podzielę wnioskami.
    Kapitalnie!

Offline Adeptus Gedeon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 24, 2017, 17:01:08 »
    Właśnie się z lllewem zastanawialiśmy, gdzie kolega się podział, a tu Bummm!
    No cóż, nie bywam u Was za często, bo trochę głupio się zbytnio afiszować na forum o grze, w którą się nie gra ;)

Kilka opcji było ślepych, ale idzie w to grać.
    To znaczy? Natrafiłeś na jakieś bugi? Jeśli tak, to daj proszę znać - tutaj, na pw, albo na blogu. No chyba, że masz na myśli to, że są "puste" lokacje (choć ich nie jest kilka, tylko większość) - jak pisałem w poście, to jest wersja demo (według planu nie obejmuje nawet 10% tego, co ma być w finalnej wersji) i te luki zostaną wypełnione.

W każdym razie super, że to tutaj umieściłeś, już na spokojnie się temu przyjrzę i podzielę wnioskami.
    Czekam z niecierpliwością ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 25, 2017, 16:16:58 »
    Ja tam lubię format html, bo można z niego komfortowo korzystać nawet na telefonie w czasie wykładu, czy w autobusie. Z wersją w pdf jest już trudniej, bo trzeba ręcznie paragrafów szukać. Także u mnie za format masz plus, postaram się znaleźć czas na przetestowanie tego, ale niestety nic nie mogę obiecać.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 25, 2017, 18:46:05 »
    Interesujące, ale dialogi mogłoby być znacznie lepsze, bo ni ma klimatu!

Kurcze nie czytałem wszystkiego, ale ty to robisz wszsytko ręcznie, czy korzystasz z jakiegoś edytora, bo żeby to wszystko oskryptować itd, to można się pogubić.

Offline Adeptus Gedeon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 25, 2017, 21:11:56 »
    @ Lew
    No właśnie, z tego co kojarzę, nie wszystkim się html otwierają na komórkach. Co do wersji pdf - z jednej strony  na komputerze nie trzeba szukać ręcznie paragrafów, bo zawsze robię hiperłącza, nie wiem, jak jest na komórkach, no a wersji wydrukowanej to wiadomo ;) Z drugiej strony, w przypadku html w ogóle nie da się zrobić wersji drukowanej (nawet gdybyś się przemęczył i  przekopiował do wroda całą widoczną treść, to przecież nie skopiujesz fragmentów kodu niewidocznych dla gracza.
    Oczywiście, chętnie zapoznam się z Twoimi wrażeniami na temat demka, jeśli znajdziesz czas i ochotę.

@ Huth
    Wiadomo, że mogłyby być lepsze, generalnie wszystko mogłoby być lepsze, zdaję sobie sprawę z tego, że arcydzieło to nie jest. Masz może jakieś sugestie (oczywiście  nie proszę, żebyś przerabiał dialogi pisał za mnie, ale może podsuniesz mi jakąś koncepcję, w jakim kierunku warto pójść, albo jakieś kwestie, które Cię szczególnie raziły).
    Kurcze nie czytałem wszystkiego, ale ty to robisz wszsytko ręcznie, czy korzystasz z jakiegoś edytora, bo żeby to wszystko oskryptować itd, to można się pogubić.
    Korzystam z darmowego programu Twine. Z jednej strony to spore ułatwienie, bo całość jest rozrysowana w takie ładne "drzewko" pokazujące powiązania pomiędzy poszczególnymi scenami, a większość kodowania sprowadza się do wprowadzania określonych formułek, oczywiście z odpowiednimi modyfikacjami... Z drugiej strony, do stworzenia takiej bardziej rozbudowanej gry faktycznie potrzeba trochę kodowania, przez co miejscami się gubiłem. Wydaje mi się, że zdołałem wyłapać bugi (przynajmniej większość z nich) w wersji demo, ale testowanie pełnej wersji (co pewnie nastąpi za rok albo i dwa ;) będzie strasznie skomplikowane. Stworzenie mniej rozbudowanej paragrafówki niemalże w ogóle nie wymaga kodowania (np. moja poprzednia gra - o której mowa kilka postów wcześniej - też była tworzona w Twine, ale była na tyle prosta mechanicznie, że bez problemu po skończeniu "przekonwertowałem" ją do PDF-a). Generalnie, jeśli wystarczy Ci gra na schemacie "Idziesz w lewo czy w prawo?" to kodowanie nie jest potrzebne (inna sprawa, że taką grę można zrobić nawet w wordzie, korzystając jedynie z hiperłączy), ale jeśli chcesz już wprowadzić opcje w rodzaju "Nie możesz iść w lewo, bo to sprzeczne z etosem Zakonu Świętego Korwina, do którego przystąpiłeś", albo "Zanim podejmujesz decyzję, zerkasz na mapę, którą wcześniej zakupiłeś", to już bez pewnego uproszczonego kodowania się nie obejdzie.
    Z trzeciej strony ;) jednak korzystanie z Twine, a nie programowanie od podstaw całego kodu źródłowego w pewien sposób ogranicza swobodę twórczą, no bo jednak masz skończoną ilość opcji i nie zastosujesz rozwiązania, którego nie obejmuje koncepcja twórców programu. Jednak na moim poziomie rozwoju grotworzenia chyba nie poradziłbym sobie z "czystym" programowaniem - i tak zrobiłem krok naprzód, bo to pierwsza moja gra, która w ogóle obejmuje (będzie obejmować....) zmienne, choices & consequnces, rozwój postaci, kupowanie sprzętu itd.

Jeśli kogoś zainteresuje tworzenie tego rodzaju gier, służę pomocą w ogarnięciu podstaw.

EDIT:
    W sumie głupio mi się zrobiło, bo skoro na forum działają modderzy, to pewnie dla nich takie babranie w html-u to śmiech na sali.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2017, 14:55:12 wysłana przez Adeptus Gedeon »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 18, 2017, 22:56:27 »
    Okej, wrzucę w spoiler wszystko co zauważyłem:
    (click to show/hide)

Dobra, więcej nic nie znalazłem. Nie zgadzam się z HUtHem, jak dla mnie całkiem fajny klimat, widać, kiedy rozmawiasz z, powiedzmy, studentką, a kiedy z bandytami. Każda "grupa" ma trochę inny zasób słów i ogólny sposób wysławiania się, lubię takie rzeczy w paragrafówkach. Czekam na pełną wersję :D
    EDIT: A, jeszcze jedno: Twine pozwala na jakieś wzbogacanie... graficzne gry? Bo obecnie jest w dosyć surowej formie. Na tym etapie prac raczej trudno będzie ci się przesiadać na coś całkiem innego, ale na przyszłość polecam ChoiceScript. Nie jest to co prawda edytor, ale skompilowana gra ma naprawdę przyjemny dla oka... interfejs, że tak powiem.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2017, 17:21:22 wysłana przez Lew »

Offline Adeptus Gedeon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 23, 2017, 17:02:53 »
    Dziękuję za zerknięcie i za dogłębną korektę. Dużo tego. Na ogół przed publikacją daję kilku osobom do korekty (bardzo ciężko wyłapać własne błędy - dlatego nawet profesjonalni pisarze muszą korzystać z pomocy korektorów i redaktorów), tym razem tego zaniedbałem, zakładając, że nie będę im zawracał uwagi demem. Oczywiście, uwzględnię Twoje uwagi w ostatecznej wersji.

(click to show/hide)

A, jeszcze jedno: Twine pozwala na jakieś wzbogacanie... graficzne gry? Bo obecnie jest w dosyć surowej formie. Na tym etapie prac raczej trudno będzie ci się przesiadać na coś całkiem innego, ale na przyszłość polecam ChoiceScript. Nie jest to co prawda edytor, ale skompilowana gra ma naprawdę przyjemny dla oka... interfejs, że tak powiem.
    Chodzi Ci o ilustracje czy właśnie interfejs? Jeśli chodzi o ilustracje, to planuję je umieścić, jeśli chodzi o interfejs, to wydaje mi się, że Twine daje jakieś możliwości, ale nie kombinowałem. A coś Cię szczególnie razi?

Przyznałbym piwo za pomoc, ale nie wiem jak :(

Przy okazji, oprócz bloga założyłem też "twórczego" facebooka, jakby ktoś polubił, byłoby fajnie ;)
    https://www.facebook.com/pg/Adeptus-Gedeon-380885352280109/posts/?ref=page_internal

« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2017, 17:22:16 wysłana przez Adeptus Gedeon »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 02, 2017, 13:15:02 »
    Kurcze, cały czas czekam na jakiś dogodny moment, żeby normalnie usiąść i zobaczyć tą grę i inne, nad którymi pracowałeś.
    Ale cały czas mi coś tam wypada...
    To trzeba by było oceniać w takim odpowiednim nastroju, nie chce tego odwalić, żeby mieć odbębnione.
    Dlatego na razie się nie wypowiedziałem, ale i tak kupujesz swoją osobą, bo odbiera się ciebie bardzo pozytywnie, widać naturalność i zaangażowanie w temacie, więc możesz sobie od razu wystawić pozytywną ocenę, a ja w to i tak czy tak zagram.