Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytanie o POTOP (i wiele innych rzeczy)  (Przeczytany 6924 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline th44

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Pytanie o POTOP (i wiele innych rzeczy)
    « dnia: Stycznia 18, 2012, 14:07:05 »
    Witam, nigdy nie grałem w Mount Blade, zacząłem sobie grać w OiM: Dzikie Pola, bez instrukcji, poradnika ani niczego, dlatego musiałem się uczyć gry w trakcie. Poziom trudności normalny, AI kampanii normalny.

Mam 128 żołnierzy, sama konnica w tym 48 husarzy weteranów, 17 husarzy i reszta to elitarni najemnicy. Sława 564, Szacunek 13, jestem wasalem Rzeczpospolitej, król mi dał jedną wioskę (to już trzecia wioska, poprzednie traciłem jak wróg zajmował Miasto/Zamek przypisane do wioski).

Mam 3 przyjaciół Szlachciców polskich i król jest moim przyjacielem (stosunki ponad 70). Stosunki z Rzeczpospolitą 73. Level postaci 28.

Wersja gry 1139.

1. Wcześniej nie wiedziałem, że jest w ogóle jakaś fabuła więc się bujałem po świecie gry tłukąc wszystko co stanęło na drodze. Husarzy uzbierałem z jeńców. Zrobiłem mnóstwo misji dla Szlachty polskiej.

W końcu trafiłem na to forum i zobaczyłem, że jest jakaś fabuła. Pogadałem z Janem Kazimierzem i mi dał misję POTOP. W misji jest napisane „najpierw trzeba pogadać ze szlachtą”. Jak gadam ze szlachtą polską to mi mówią coś w stylu: „tłucz Szwedów”, ale ja ich tłukę już od dawna.

Teraz przeczytałem tutaj, że do misji POTOP ważny jest Zagłoba, ale on nie chce ze mną gadać. Co mam zrobić? Ktoś tu napisał, że w misji POTOP ma napisane, że trzeba pogadać z Zagłobą, ale u mnie tego nie ma napisanego....

2. Kolejna pytanie, czy przy takich stosunkach z Królem i Rzeczpospolitą jak sam podbije Zamek to na pewno go od niego dostanę? Żeby wytłuc 260 żołnierzy w zamku mając 128 trzeba się trochę wykrwawić a nie chcę tego robić, jeśli mi potem Król nie da tego Zamku.

3. Swojego czasu trochę gnębiłem Kozaków i mi się otworzyła misja ZEMSTA CHMIELNICKIEGO, ale mam ją już bardzo długo i nic się z nią nie dzieje.

4. Czy są jacyś Bohaterowie, których dołączamy do drużyny którzy się nawzajem nie lubią i odejdą jak się ich źle wymiesza? Np. Ingri  i Fatima albo Ingri i jakakolwiek inna kobieta (bo Ingri mówi, że inne kobiety nie chcą być z nią w oddziale czy coś takiego). Inna sprawa, czy Bohater może odejść, jeśli robisz coś czego nie lubi czy tylko tak sobie kwękają? Tepesz mi marudzi jak robię taktyczny odwrót, że to tchórzostwo.

5. Czy można zostać Marszałkiem? A jeśli tak to jak? Mając jako przyjaciół większość szlachty? I wtedy można kazać wszystkim podążać za tobą?

6. Jak zrobić misję, ze szpiegiem, który idzie z miasta i ma się z kimś spotkać? Za każdym razem „spalam” tą misję.

EDIT: Z Zagłobą już się udało, w końcu ktoś ze szlachty powiedział mi, żebym go poszukał więc go znalazłem i przyłaczyłem do drużyny. Z Królem mam już relację ponad 90 i dał mi już trzecią wioskę, ale zamku jak nie było tak nie ma.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2012, 08:06:44 wysłana przez th44 »

Offline pan zagloba

• Użytkownik
    Odp: Pytanie o POTOP (i wiele innych rzeczy)
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2012, 19:45:55 »
    2:Jak masz dobre stosunki z królem,rzeczypospolitą i masz sławe powyżej około 100, to możliwe że dostaniesz (albo po prostu dostaniesz jakiś inny za twoje"poświęcenie").
    3:Ta misja polega na tym że jak spotkasz Chmielnickiego to on będzie chciał cię zabić, a jeśli on będzie w zamku a ty poprosisz o spotkanie i zaczniesz z nim gadać to wykonasz zadanie bez strat w oddziale.
    4:Zawsze mam z tym problemy, ale wiem że jak masz Bachyta i Pana Zagłobę to się lubią i nie ma żadnych problemów.I tak może odejść.
    5:Można zostać marszałkiem w ten sposób, że król cię wzywa i rozkazuje ci abyś się od niego odłączył i pomógł na przykład Mehmedowi Girejowi w zdobyciu tronu Chanatu Krymskiego albo eks królowej krystynie i jeszcze komuś tam.Gdy wykonasz tą misję musisz się odłączyć od Mehmeda Gireja PODBIJAJĄC 2 ZAMKI KSIĘSTWA MOSKIEWSKIEGO albo kogoś innego.Dobra ochodzisz od mehmeda idziesz do króla rzeczpospolitej i prosisz go żeby ci pomógł zostać marszałkiem ale on odmawia bo nawet nie jesteś szlachcicem rzeczpospolitej.Żeby znowu zostać szlachcicem musisz zrobić zadania dla 3 szlachciców.Jak masz pana Zagłobę to on ci tam powie co i jak.Jak zrobiłeś to zadanie to idż do szlachcica z którym masz dobre stosunki i poproś go żeby zagłosował na ciebie abyś był marszałkiem wtedy powie że jak "jesteś z panem zagłobą to zmienia postać rzeczy".Teraz idż do kogoś z kimś z kim masz złe stosunki on ci odmówi.Nazbieraj jaknajwięcej głosów i idż do króla powiedz żeby zebrał rade i czekaj kilka dni.TADA Jesteś marszałkiem od teraz możesz kazać szlachcicom podążać za tobą i zyskujesz dużo więcej zamków od króla.
    6:Wejdż na youtube i wpisz to się dowiesz.
    Jak pomogłem do nie ma za co :)

Offline th44

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 30, 2012, 10:00:30 »
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi na moje pytania a tutaj wrzucam garść kolejnych:

1. Czy są dwa rodzaje kul – inne dla pistoletów a inne dla muszkietów? Te takie wyglądające jak „rożek” są do pistoletów a te drugie do muszkietów? Nie wiem, bo nie strzelam w ogóle z broni palnej (preferuje łuk) ale chciałbym wiedzieć co wrzucać do ekwipunku moim kompanom w zależności od tego czy mają pistolet czy muszkiet.

2. Jak stracę konia w bitwie to najczęściej mi zamienia mojego „Śmiałego Rumaka” lub „Rumaka o masywnym wyglądzie” na „Lichego Rumaka” a czasami mimo straty konia w bitwie koń jest zachowany. Czy zależy to od tego jakie konie miał przeciwnik w bitwie? Czy taka sama reguła dotyczy moich towarzyszy? Bo nie wiem czy warty dawać im lepsze i droższe konie, bo mają tendencje do tracenia ich bardzo szybko a nie wiem jak to jest z „odnawianiem się” ich koni.

3. Jaka jest najlepsza kawaleria w grze? Z moich doświadczeń wynika, że Husaria i Szwedzcy Rajtarzy bo są świetnie opancerzeni i naprawdę rzadko giną. A jakie inne oddziały kawalerii warto jeszcze rekrutować?

4. Jaka jest najlepsza piechota w grze? Mój oddział to sama kawaleria więc się mało znam na piechocie a chciałbym wiedzieć co warto do zamku wsadzić do obrony. Wiem, że Szkocki Miecznik ładnie sieka ale do obrony zamku przydałoby się też jakichś porządnych Strzelców tylko nie wiem których najlepiej.... Wiem, że Muszkieterzy nieźle strzelają jak przeciw nim walczę ale mają słabiutką obronę, jedno machnięcie pałaszem i leżą więc raczej kiepsko to wygląda.

5. Kwestia muszkietów „na zamówienie” – które są do używania na koniu a które nie? Bo chciałbym zamówić dla moich towarzyszy porządne muszkiety do strzelania z konia i wolałbym „nie wtopić” 100k dukatów na muszkiet który można używać tylko na piechotę ;)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2012, 10:14:12 »
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi na moje pytania a tutaj wrzucam garść kolejnych:

1. Czy są dwa rodzaje kul – inne dla pistoletów a inne dla muszkietów? Te takie wyglądające jak „rożek” są do pistoletów a te drugie do muszkietów? Nie wiem, bo nie strzelam w ogóle z broni palnej (preferuje łuk) ale chciałbym wiedzieć co wrzucać do ekwipunku moim kompanom w zależności od tego czy mają pistolet czy muszkiet.

2. Jak stracę konia w bitwie to najczęściej mi zamienia mojego „Śmiałego Rumaka” lub „Rumaka o masywnym wyglądzie” na „Lichego Rumaka” a czasami mimo straty konia w bitwie koń jest zachowany. Czy zależy to od tego jakie konie miał przeciwnik w bitwie? Czy taka sama reguła dotyczy moich towarzyszy? Bo nie wiem czy warty dawać im lepsze i droższe konie, bo mają tendencje do tracenia ich bardzo szybko a nie wiem jak to jest z „odnawianiem się” ich koni.

3. Jaka jest najlepsza kawaleria w grze? Z moich doświadczeń wynika, że Husaria i Szwedzcy Rajtarzy bo są świetnie opancerzeni i naprawdę rzadko giną. A jakie inne oddziały kawalerii warto jeszcze rekrutować?

4. Jaka jest najlepsza piechota w grze? Mój oddział to sama kawaleria więc się mało znam na piechocie a chciałbym wiedzieć co warto do zamku wsadzić do obrony. Wiem, że Szkocki Miecznik ładnie sieka ale do obrony zamku przydałoby się też jakichś porządnych Strzelców tylko nie wiem których najlepiej.... Wiem, że Muszkieterzy nieźle strzelają jak przeciw nim walczę ale mają słabiutką obronę, jedno machnięcie pałaszem i leżą więc raczej kiepsko to wygląda.

5. Kwestia muszkietów „na zamówienie” – które są do używania na koniu a które nie? Bo chciałbym zamówić dla moich towarzyszy porządne muszkiety do strzelania z konia i wolałbym „nie wtopić” 100k dukatów na muszkiet który można używać tylko na piechotę ;)

1. Dawno nie grałem w OiM ale wedle mej pamięci to jedno i to samo.

2. Nie wiem jak wygląda sprawa odnowy koni towarzyszy (nigdy im koni nie dawałem) ale lichego konia możesz wyleczyć jeżeli Ty lub kompan masz skilla leczenie ran.

3.  Myślę, że tylko wymienione konnice są warte uwagi. Bojarowie od ruskich też sieją popłoch ale rzadkow tamte strony się zapuszczam więc trudno powiedzieć.

4. Moim zdaniem najlepszymi strzelcami do obrony są łucznicy. Większość oddziałów w grze i tak nie nosi zbroi a łuk jest dużo bardziej szybkostrzelny.

5. Uważaj z tą bronią na zamówienie - nigdy jej nie miałem ale ponoć czasem dostaniesz coś gorszego od złamanego pistola.

Offline Senny

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2012, 21:02:48 »
    *th44
    Jeżeli chcesz koniecznie broń dystansową na zamówienie to chyba najbardziej się opłaca holenderski pistolet dwulufowy. Ma dobre obrażenia, 2 lufy i przyzwoitą prędkość przeładowania.