Witam, nigdy nie grałem w Mount Blade, zacząłem sobie grać w OiM: Dzikie Pola, bez instrukcji, poradnika ani niczego, dlatego musiałem się uczyć gry w trakcie. Poziom trudności normalny, AI kampanii normalny.
Mam 128 żołnierzy, sama konnica w tym 48 husarzy weteranów, 17 husarzy i reszta to elitarni najemnicy. Sława 564, Szacunek 13, jestem wasalem Rzeczpospolitej, król mi dał jedną wioskę (to już trzecia wioska, poprzednie traciłem jak wróg zajmował Miasto/Zamek przypisane do wioski).
Mam 3 przyjaciół Szlachciców polskich i król jest moim przyjacielem (stosunki ponad 70). Stosunki z Rzeczpospolitą 73. Level postaci 28.
Wersja gry 1139.
1. Wcześniej nie wiedziałem, że jest w ogóle jakaś fabuła więc się bujałem po świecie gry tłukąc wszystko co stanęło na drodze. Husarzy uzbierałem z jeńców. Zrobiłem mnóstwo misji dla Szlachty polskiej.
W końcu trafiłem na to forum i zobaczyłem, że jest jakaś fabuła. Pogadałem z Janem Kazimierzem i mi dał misję POTOP. W misji jest napisane „najpierw trzeba pogadać ze szlachtą”. Jak gadam ze szlachtą polską to mi mówią coś w stylu: „tłucz Szwedów”, ale ja ich tłukę już od dawna.
Teraz przeczytałem tutaj, że do misji POTOP ważny jest Zagłoba, ale on nie chce ze mną gadać. Co mam zrobić? Ktoś tu napisał, że w misji POTOP ma napisane, że trzeba pogadać z Zagłobą, ale u mnie tego nie ma napisanego....
2. Kolejna pytanie, czy przy takich stosunkach z Królem i Rzeczpospolitą jak sam podbije Zamek to na pewno go od niego dostanę? Żeby wytłuc 260 żołnierzy w zamku mając 128 trzeba się trochę wykrwawić a nie chcę tego robić, jeśli mi potem Król nie da tego Zamku.
3. Swojego czasu trochę gnębiłem Kozaków i mi się otworzyła misja ZEMSTA CHMIELNICKIEGO, ale mam ją już bardzo długo i nic się z nią nie dzieje.
4. Czy są jacyś Bohaterowie, których dołączamy do drużyny którzy się nawzajem nie lubią i odejdą jak się ich źle wymiesza? Np. Ingri i Fatima albo Ingri i jakakolwiek inna kobieta (bo Ingri mówi, że inne kobiety nie chcą być z nią w oddziale czy coś takiego). Inna sprawa, czy Bohater może odejść, jeśli robisz coś czego nie lubi czy tylko tak sobie kwękają? Tepesz mi marudzi jak robię taktyczny odwrót, że to tchórzostwo.
5. Czy można zostać Marszałkiem? A jeśli tak to jak? Mając jako przyjaciół większość szlachty? I wtedy można kazać wszystkim podążać za tobą?
6. Jak zrobić misję, ze szpiegiem, który idzie z miasta i ma się z kimś spotkać? Za każdym razem „spalam” tą misję.
EDIT: Z Zagłobą już się udało, w końcu ktoś ze szlachty powiedział mi, żebym go poszukał więc go znalazłem i przyłaczyłem do drużyny. Z Królem mam już relację ponad 90 i dał mi już trzecią wioskę, ale zamku jak nie było tak nie ma.