Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kilka pytań od starego nooba :)  (Przeczytany 1475 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patryk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Kilka pytań od starego nooba :)
    « dnia: Grudnia 28, 2011, 11:11:34 »
    W grze przegrałem już z 500 dni (na 2 save'y), lecz nie wiem bardzo wielu rzeczy. Mam nadzieję, że ktoś bardziej ogarnięty z tym pomoże ;)
    Zacznę może od tych rzeczy dla mnie najważniejszych:
    1: Używam kuszy jeżdżąc konno. Czy umiejętność typu strzelanie z siodła działa na wszystkie bronie dystansowe czy tylko na łuki? Może dla kuszy jest inna umiejętność którą warto maxować?
    2. Gram dla Sułtanatu. Pytanie co i jak mogę ugrać nie wywołując żadnej rebelii?
    3. Swój jedyny zamek obsadziłem strażnikami i mistrzami łuku w liczbie ~90. Czy to za mało by utrzymać zamek bez odbijania go? Jeśli tak to do jakiej wartości powinienem dążyć?
    4. Czy suma umiejętności może być wyższa niż 10? Np. Jeresmus ma chirurgię na 10. Gdybym ja dodał w to trochę u siebie to czy wyszło by np. 10+3 i działało to jako 13?
    5. Czy da się w jakiś sposób zwiększać dochody lenna? Z 2 wsi i zamku mam 1,5k tygodniowo. Trochę mało, bo tyle to mam po dobrej bitwie.
    6. Czy podczas oblężenia/obrony warto zamienić dwuręczniaka ze skillem 260 na jednoręczny ze 140? Nie ukrywam, że czasem ciężko jest mi zadać cios w takim ścisku. Jeśli tak to da się jakoś wygodnie tworzyć zestawy wyposażenia i zmieniać je jednym przyciskiem? Bo otwieranie ekwipunku przed każdym zamkiem średnio mi się uśmiecha.
    7. Jak dokładnie działają umiejętności typu broń jednoręczna, dwuręczna...? Jest na to jakiś wzór matematyczny?
    8. Co dają relacje z miastami i oberżystką po zabiciu agresywnego pijaka?
    9. Da się gdzieś masowo rekrutować łowców głów? Raz jednego udało mi się odbić od bandytów i to całkiem fajna sprawa jest.
    10. Jakie są najlepsze buty, rękawice i zbroja gry, ile dają tej ochrony i gdzie można to kupić?
    11. Moi towarzysze to Borcha, Jeresmus, Artimenner, Nizar, Deshavi i wczoraj doszedł Lezalit. Wszyscy są już dosyć porządnie rozwinięci więc nie chcę z nich rezygnować. Wybór średni o czy sobie już przeczytałem, ale morale wszystkich ~80 poza Deshavi która ma ~40. Da się jakoś poprawić jej humor?
    Pozdrawiam

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Kilka pytań od starego nooba :)
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2011, 12:07:27 »
    W grze przegrałem już z 500 dni (na 2 save'y), lecz nie wiem bardzo wielu rzeczy. Mam nadzieję, że ktoś bardziej ogarnięty z tym pomoże ;)
    Zacznę może od tych rzeczy dla mnie najważniejszych:
    1: Używam kuszy jeżdżąc konno. Czy umiejętność typu strzelanie z siodła działa na wszystkie bronie dystansowe czy tylko na łuki? Może dla kuszy jest inna umiejętność którą warto maxować? działa na wszystkie rzucajki i strzelajki
    2. Gram dla Sułtanatu. Pytanie co i jak mogę ugrać nie wywołując żadnej rebelii? nie pajetna
    3. Swój jedyny zamek obsadziłem strażnikami i mistrzami łuku w liczbie ~90. Czy to za mało by utrzymać zamek bez odbijania go? Jeśli tak to do jakiej wartości powinienem dążyć? Ja tam w mieście trzymam 500 chopa, dobij tych łuczników do 150 i dorzuć kuszników, to dasz rade sporo ataków odeprzeć, nie zapomnij o piechocie.
    4. Czy suma umiejętności może być wyższa niż 10? Np. Jeresmus ma chirurgię na 10. Gdybym ja dodał w to trochę u siebie to czy wyszło by np. 10+3 i działało to jako 13? Niet
    5. Czy da się w jakiś sposób zwiększać dochody lenna? Z 2 wsi i zamku mam 1,5k tygodniowo. Trochę mało, bo tyle to mam po dobrej bitwie. Rób farbiarnie lub huty w miastach, w Veluce zrób hute bo farbiarnia sie nie opłaca, Ja mam 2 huty i farbiarnie i dostaje 6k do łapy a mam żołd za 600 chłopa i niekorzystne podatki przez wioske i miasto.
    6. Czy podczas oblężenia/obrony warto zamienić dwuręczniaka ze skillem 260 na jednoręczny ze 140? Nie ukrywam, że czasem ciężko jest mi zadać cios w takim ścisku. Jeśli tak to da się jakoś wygodnie tworzyć zestawy wyposażenia i zmieniać je jednym przyciskiem? Bo otwieranie ekwipunku przed każdym zamkiem średnio mi się uśmiecha. Bierz morgenszterna :) przy obronie na 2ręczniaka chowasz sie za murem i walisz po łbach wchodzących
    7. Jak dokładnie działają umiejętności typu broń jednoręczna, dwuręczna...? Jest na to jakiś wzór matematyczny?Jak jest to go nie znam, ale szybciej machasz i chyba mocniej walisz, przy dystansowych szybciej strzelasz i celniej.
    8. Co dają relacje z miastami i oberżystką po zabiciu agresywnego pijaka? Nic :D dostajesz miecz i 50 denarów.
    9. Da się gdzieś masowo rekrutować łowców głów? Raz jednego udało mi się odbić od bandytów i to całkiem fajna sprawa jest. Niet, ale mamelucy mają buławy, możesz im kazać zmienić na obuchy, Rhodoccy sierżanci także mają młotki, na 3 chyba 2 ma.
    10. Jakie są najlepsze buty, rękawice i zbroja gry, ile dają tej ochrony i gdzie można to kupić? Buty najlepsze to chyba sarranidzkie płytowe 33 buty  , rękawice bodaj łuskowe 8 ciało , zbroja płytowa 56 ochrony i chyba 18 na nogi. Zbroje można kupić, ale buty i rękawice patch zjadł :<
    11. Moi towarzysze to Borcha, Jeresmus, Artimenner, Nizar, Deshavi i wczoraj doszedł Lezalit. Wszyscy są już dosyć porządnie rozwinięci więc nie chcę z nich rezygnować. Wybór średni o czy sobie już przeczytałem, ale morale wszystkich ~80 poza Deshavi która ma ~40. Da się jakoś poprawić jej humor? Niestety niet, gdyby nie Borcha i  Artimenner to byś mógł wziąć Klethi, ona poprawia Deshavi humor.
    Pozdrawiam Ja również.
    (click to show/hide)

Offline Patryk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 28, 2011, 12:35:42 »
    Wielkie dzięki za odpowiedź ale:
    3. Chodzi o to, czy zostanie królem jest konieczne aby grać "na poważnie" czy można być zwykłym wasalem króla by królestwo podbijało skutecznie nowe obszary.
    5. Chodziło mi tylko o lenna. Czyli jak zamek zarabia 500 to czy są jakieś "zabiegi" by zarabiał 1000.
    6. A czy jest jakiś przycisk zmiany tego ekwipunku czy muszę przed każdym zamkiem otwierać plecak, zmieniać, zamykać plecak... itd.
    7. Relacje z miastami też nic nie dają?
    10. Sam mam buty które mają 37 do obrony więc te które podałeś raczej nie są najlepsze ;)
    11. A czy opłaca się pogorszyć morale innym za poprawę morale Deshavi?
    Liczę, że jeszcze to doprecyzujesz ;)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 28, 2011, 17:14:09 »
    Wielkie dzięki za odpowiedź ale:
    3. Chodzi o to, czy zostanie królem jest konieczne aby grać "na poważnie" czy można być zwykłym wasalem króla by królestwo podbijało skutecznie nowe obszary. Wasalowanie wystarczy, ja tam nigdy królestwa nie robiłem.
    5. Chodziło mi tylko o lenna. Czyli jak zamek zarabia 500 to czy są jakieś "zabiegi" by zarabiał 1000. Niet raczej niet.
    6. A czy jest jakiś przycisk zmiany tego ekwipunku czy muszę przed każdym zamkiem otwierać plecak, zmieniać, zamykać plecak... itd. Musisz sie przemęczyć i otwierać plecak.
    7. Relacje z miastami też nic nie dają? Musisz mieć na + żeby móc faktorie zrobić w nich. Tak to do niczego.
    10. Sam mam buty które mają 37 do obrony więc te które podałeś raczej nie są najlepsze ;) Ale są najlepsze w kwestii waga-obrona. Pod względem defa masz najlepsze chyba ^^.
    11. A czy opłaca się pogorszyć morale innym za poprawę morale Deshavi? Niet, jak Ci inni odejdą to nic Ci po Deshavi
    Liczę, że jeszcze to doprecyzujesz ;)
    (click to show/hide)

Offline Thys

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 30, 2011, 13:19:04 »
    2. Oczywiście że możesz podbić całą Calradię będąc wasalem, wystarczy postarać się o pozycję marszałka i w sumie to Ty zajmujesz się podbijaniem.
    5. Zamków raczej nie, ale wioski możesz rozbudować żeby zwiększyć stopień zamożności wioski co będzie skutkowało lepszymi zarobkami ;)
    6. Polecam na oblężenia dwuręczny ale topór, doskonały w ścisku. Albo jak pisał Gregoriian broń półtoraręczną dorwij ;P
    8. Z tego co kojarzę relacje z miastami czynią handel bardziej dochodowym (niższe ceny), chyba kiedyś tak przynajmniej było.. (?)

Offline kamilos44

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 31, 2011, 10:33:08 »
    Podobno relacje z miastem w jakimś tam stopniu wpływają na ceny,ale ja i tak wole handel przykoksować :D
    Soy un madridista y tengo una alma blanca
    Hala Madrid