Ranking graczy Quizu historycznego:
32 - beanshee
24 - proud
21 - Misiumen
19 - Corleone, Kasztanian Wdzydze
18 - lllew
14 - Agis
12 - Kolba
11 - Morat
10 - Mat Berseker
9 - daro12342, Diego
8 - Gedbard, Lejba Goldszmit, Pifcio
7 - Alkhadias, Kalpokor, Oktawian361
6 - Arcylisz, Bolo313, Kradus, Roland hr. Bretanii
5 - Jeferiaz, Warder
4 - arek00, Argaleb, Bloomy,Grievous, Haller, NIFN,SIEG, Solejók, VainV
3 - AdamKur, AdamOr, Barudokuku, Cavalete, firentis, Francysh, Gamling, Hofiko, Kowal, Kuroi, Metalowiec, Michal, nizyn, Prussak, shady, Wezyk, Xasan
2 - acoaco122, Arthasan, ASDAMk20, Axel, Blitzwing, dagoth, Danio432, Danveld, FińskiMenel, fnc, Korczak, majka, pablo77, robercik8211, SaddamKrK, Samowar, Sinlasil, SpeeDO, Waldzios, wujek_bulus
1 - Puzonix, Szwejk, Glorfindel, Credo, Massai, Gocio, archiee, SirSalvadin, przybor, Lambert, Kąbinier, Zapolya, Guts, eto, Nolfi, Vesamir, Mafarus, oskareczekeczek, Kosiciel, bartucha555, Von Hauser, Sir_Michal, Tapase, Vernon Roche, AzakielPL, kamilos44, Michał Warszawiak, Rapodegustator, Glaedr, kacperek1198, Leo, sabatonsky, mogart
Problemem przy wykonywaniu rankingu było to, że początkowo istniały 3 quizy: stricte historyczny, ze znajomości czołgów II wś i ze znajomości broni palnej. Kolba połączył wszystkei w jeden, gdy każdy miał po kilka(naście) stron, co sprawiało kilkakrotnie problemy. Podjąłem również kilka decyzji co do przyznawania punktów. Normalnie przyznawałem jeden za potwierdzoną prawidłową odpowiedź przez zadającego, ale pojawiło się kilka wyjątków. Po pierwsze, to konkurs znajomości historii, no ew. do poszerzania jej poprzez czytanie różnych źródeł w celu znalezienia odpowiedzi na pytanie. Czytanie, a nie bezmyślne Ctrl+C, Ctrl+V z Wikipedii! Dlatego, jeśli tekst był ewidentnie wklejony, a autor się z tym nie krył, nie przyznawałem punktu. Jeśli istniało podejrzenie, że użytkownik użył Wikipedii, lub czegokolwiek innego, ale opowiedział to, jak się mówi w szkole własnymi słowami, wówczas przyznawałem punkt. Drugą kwestią był poziom niektórych pytań na początku istnienia quizu - był niezbyt wysoki. Były bardzo ogólne, wiele odpowiedzi do nich pasowało, ale kilkakrotnie autorzy odpowiadali: "Prawidłowo, ale nie oto mi chodziło, więc nie zaliczam." Jak to nie zaliczam? To nie jest wina zgadującego, że zadający dał zbyt ogólne pytanie, a on nie trafił w tą jedną z iluś możliwych odpowiedzi. Wówczas również przyznawałem punkt. W każdym razie, gratulacje beanshee pierwszego miejsca, zdystansowała wszystkich, chociaż zaczęła mniej więcej w połowie istnienia quizu. Życzę również powodzenia wszystkim "goniącym" :D
Dobra, teraz zagadka właściwa: nasz bohater pochodził z ówczesnego mocarstwa, uznanego za zwycięzcę w pewnej wielkiej wojnie religijnej. W wojnie tej brał udział od początku, awansując w końcu na stanowisko głównodowodzącego wojsk jego kraju. W kilka lat po zakończeniu wspomnianej wojny religijnej, wziął udział w kolejnym konflikcie. Wsławił się przyjęciem kapitulacji pewnej prowincji, a następnie zajęciem byłej stolicy zaatakowanego kraju. Wojnę zakończył na stanowisku komendanta stolicy okupowanego państwa. Do niewoli dostał się w 11 miesięcy po przekroczeniu granicy z wrogiem.