Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wątek Szwedów- Kircholm 2012  (Przeczytany 10224 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Wątek Szwedów- Kircholm 2012
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 28, 2011, 16:35:33 »
    Co do samego wątku (w większości) - koledzy ze Sparty idą do wojska. Jest ich 10. Odgórnie narzucone im zostaje, iż ich dowódcą będzie gen. Mirosław Rurzanecki. I co panowie, buntujecie się mówiąc "Ale szeregowy Ryszard Błocki był naszym dowódcą w piaskownicy i chcemy, żeby on nami dowodził!"? Czy może z pokorą przyjmujecie HIERARCHIĘ w wojsku i pozwalacie dowodzić Rurzaneckiemu?

Tu się uśmiałem. xD W wojsku obowiązuje hierarchia i jeśli ktoś ma na pagonie "4 gwiazdki i wężyk" to raczej nie ma dyskusji (tak przy okazji, nie zawsze ktoś wyższy stopniem w wojsku może szeregowemu wydawać rozkazy), ale... chyba nie wydaje mnie się by na scenie WB obowiązywała JAKAKOLWIEK hierarchia - nie mówiąc już o wojskowej.

Zresztą. Już od samego początku ta alegoria jest nic nie warta, ponieważ: kto porównuje głupią grę komputerową do realnego życia. ;)

Offline inco

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 28, 2011, 18:45:17 »
    Tu się uśmiałem. xD W wojsku obowiązuje hierarchia i jeśli ktoś ma na pagonie "4 gwiazdki i wężyk" to raczej nie ma dyskusji (tak przy okazji, nie zawsze ktoś wyższy stopniem w wojsku może szeregowemu wydawać rozkazy), ale... chyba nie wydaje mnie się by na scenie WB obowiązywała JAKAKOLWIEK hierarchia - nie mówiąc już o wojskowej.

Zresztą. Już od samego początku ta alegoria jest nic nie warta, ponieważ: kto porównuje głupią grę komputerową do realnego życia. ;)

W samym Warbandzie hierarchii zrobić nie można, ale już odnośnie eventu, czegoś co ktoś to organizuje, to hierarchie ma prawo ustalić organizator i uczestnicy mają obowiązek się dostosować.

Mam cały dzień tak zajęty, że odkładam pójście do klopa, ale w/w post jest tak głupi, że musiałem odpisac... a teraz idę... do klopa

Offline DerJurek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 28, 2011, 18:49:39 »
    No panowie powodzenia ! Niestety nie biorę udziału ale życzę powodzenia ! Skopcie Chodkiewicza i tych śmiesznych ,,skrzydlatych" żołnierzy !Czapki z głów dla pikinierów! Chociaż moim zdaniem przy samym ataku będzie lag i wszystko pójdzie na fuksie ;p

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 28, 2011, 19:42:43 »
    Za 30 minut zaczynamy trening w koszarach. Chętni proszeni są o pojawienie się na TS: Team Speak- 217.209.32.140:7101 hasło: fenol99 Kanał With Fire and Sword. Zaczynamy równo o 20.10!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 28, 2011, 19:47:03 »
    Mam cały dzień tak zajęty, że odkładam pójście do klopa, ale w/w post jest tak głupi, że musiałem odpisac... a teraz idę... do klopa

Odezwał się ten z inteligentnym postem. Biję pokłony i uszanowanie. Nie wiem czy byłeś w wojsku, czy jesteś "domorosłym komandosem", ale widząc po raz pierwszy (abstrahując od generała), dajmy na to, majora czy pułkownika pojawia się coś takiego jak "respekt". Wiesz, że to jest "ktoś", a nie "pierwszy lepszy" - mimo tego, że widzisz go pierwszy raz jako szeregowiec. A tutaj? Hierarchia? Respekt? Pff... Cytując motyw przewodni kwejka: "bitch please..."

edit down: Syndrom moderatora?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2011, 20:22:47 wysłana przez proud »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 28, 2011, 19:56:45 »
    Odezwał się ten z inteligentnym postem. Biję pokłony i uszanowanie. Nie wiem czy byłeś w wojsku, czy jesteś "domorosłym komandosem", ale widząc po raz pierwszy (abstrahując od generała), dajmy na to, majora czy pułkownika pojawia się coś takiego jak "respekt". Wiesz, że to jest "ktoś", a nie "pierwszy lepszy" - mimo tego, że widzisz go pierwszy raz jako szeregowiec. A tutaj? Hierarchia? Respekt? Pff... Cytując motyw przewodni kwejka: "bitch please..."

I po co się unosić? Przypominam, że tamat jest przeznaczony do eventu a nie do kłótni pokroju jak te w wątkach klanowych.

Up/ tak, zdecydowanie:)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2011, 16:48:05 wysłana przez Oktawian »

Offline Wiesiek_Pl

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 28, 2011, 21:32:39 »
    REF mi Cie proud, Ty porażko.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 28, 2011, 21:33:25 »
    Co z zapisami do inżynierów? Miały być na treningu, ale jakoś ich nie zauważyłem...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 28, 2011, 23:44:00 »
    Ja sam wybiore inzynierow ktorzy beda obslugiwac armaty. Po pierwsze i najwazniejsze trzeba zmniejszyc sile dzial, ktore w ciagu 10sec 20 osobowego regimentu pozostawiaja 3 osoby przy zyciu.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 29, 2011, 00:03:07 »
    Zgadzam się. Jeden strzał może bez problemu zabić 5-7 osób ustawionych w formacji. Najprostszym sposobem na zrobienie czegoś z tym powinno być zmniejszenie zasięgu dział. (by do połowy mapy była "bezpieczna" strefa) oraz zasięgu wybuchu. (by obejmował mniej ludzi)

Offline Dealan

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 29, 2011, 00:08:17 »
    Armaty są od tego by atakować dalekie obiekty, a nie bliskie(jako shotgun)
     -,- (osłabić celność)

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 29, 2011, 10:16:25 »
     Taa, do było dobre, idą sobie kolorowe żołnierzyki, coś zahuczało, czarno przed oczami i właściwie nie było czego już zbierać. Swoją drogą gratulacje dla wczorajszych puszkarzy.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 29, 2011, 13:13:56 »
    Ja sam wybiore inzynierow ktorzy beda obslugiwac armaty. Po pierwsze i najwazniejsze trzeba zmniejszyc sile dzial, ktore w ciagu 10sec 20 osobowego regimentu pozostawiaja 3 osoby przy zyciu.

Według mnie nie ma sensu zmniejszać siły ani celności dział. Przytoczona przez Ciebie sytuacja pojawiła się raz czy dwa, kiedy dostaliśmy jednocześnie z kilku kul. Zauważ, że aktualnie (co było widać na ćwiczeniach) możliwe są dwa scenariusze bitwy - działa szwedzkie masakrują husarię i Szwedzi wygrywają, lub husaria bez strat od dział uderza na piechotę i wygrywa RON. Praktycznie nie ma szans, żeby bez silnego wsparcia artylerii Szwedzi wygrali. Na ćwiczeniach husaria szarżowała na nas kilka razy i za każdym razem przegrywaliśmy, bo nie było rozkazu użycia dział. Więc jeśli osłabicie działa, to pierwsza możliwość znikinie, tak więc na pewno husaria zmasakruje peichotę szwedzką.
    Poza tym, przeanalizujmy pokazaną przez Ciebie sytuację, w której w trakcie szarży działa były w stanie zabić 17 osób. Polacy na evencie mają mieć 69 osób. Tak więc do szeregów szwedzkich dojadą około 52 osoby, bo działa nie dadzą rady strzelać szybciej. To i tak dużo, uwględniając, że działa polskie też zabiją część szwedów.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 29, 2011, 13:30:08 »
     Ja mam taką cichą nadzieję że skoro husaria miała by atakować w szyku frontalnie to nie będą wszyscy szwedzi za palisadą bo to nie ma sensu :D

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 29, 2011, 14:45:30 »
    Oczywiście, że nie będą stali za palisadami, tzn będą, ale nie podczas pierwszej rudny. Historycznie wyglądało to w ten sposób, że Szwedzi łapiąc się na mylny odwrót wojsk RON'u zajęli pozycję poniżej wzniesienia. To był ich największy błąd tego dnia;)