Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rozwijanie postaci – umiejętności  (Przeczytany 7280 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warlang

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Rozwijanie postaci – umiejętności
    « dnia: Kwietnia 18, 2008, 11:48:08 »
    JAK ROZWIJAĆ SWOJĄ POSTAĆ ? ? ?

Odkryłem sposób na rozbudowanie postaci na maksa w ciągu dosłownie jednej minuty, na dodatek bez użycia Module System, ani żadnego innego programu. Może nie jestem pierwszy, który do tego doszedł, ale mam tą satysfakcję, że sam to wymyśliłem.

Nie piszę jak to zrobiłem, bo mam świadomość tego, że ta wiedza „źle użyta” może komuś zepsuć przyjemność z grania. Mi to jest potrzebne do testowania gry po modowaniu.

Tak więc pokazuję jak wygląda postać rozwinięta maksymalnie i korzystając z okazji napiszę krótkie uzupełnienie opisu umiejętności, który jest umieszczony na stronie głównej. Możecie wykorzystać go na nowej stronie M&B. Mała uwaga tylko dotycząca leveli postaci. Jak widać na obrazku, moja postać ma 62 level, a teoretycznie można osiągnąć większy. Siłę, zwinność, inteligencję i charyzmę można spokojnie rozwijać powyżej 30-ego poziomu, ale to nie ma najmniejszego sensu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PONIŻSZY OPIS DOTYCZY WERSJI 0.808

10-ty poziom umiejętności daje:

Ironflesh – 75 pkt. zdrowia.
    Power Strike  – obrażenia zadawane bronią białą zwiększone o 60%.
    Power Throw  – obrażenia zadawane bronią miotaną zwiększone o 70%.
    Power Draw  – obrażenia zadawane łukiem zwiększone o 100%.
    Weapon Master  – zwiększa limity rozwoju umiejętności bitewnych do 420 pkt.
    Shield  – zmniejsza prędkość niszczenia się tarczy o 80%, zwiększa prędkość zasłaniania się tarczą i zasłaniany obszar.
    Athletics  – bardzo szybko biegamy podczas bitwy.
    Riding  – pozwala dosiadać bardziej wypasionych koni oraz poprawia ich szybkość i manewrowość.
    Horse Archery  – z pędzącego konia strzelamy tak jakbyśmy stali w miejscu.
    Trainer  – każdy z naszej drużyny dostaje codziennie po 80 pkt. doświadczenia.
    Tracking  – ze śladów czytamy: kto dokładnie szedł, kiedy szli i ilu ich było.
    Tactics  – bitewna przewaga twojej drużyny wynosi 5.
    Pathfinding  – zwiększa szybkość drużyny na mapie strategicznej o 30%.
    Spotting  – zwiększa obszar widziany przez drużynę na mapie strategicznej o 100%.
    Inventory Management  – dodaje 60 dodatkowych slotów na przedmioty w plecaku.
    Wound Treatment  – przyspiesza leczenie rannych towarzyszy podczas odpoczynku o 300%
    Surgery  – daje prawie stuprocentową pewność, że twój pobity kompan nie zginie, lecz zostanie tylko ogłuszony.
    First Aid  – bohater odzyskuje 70% punktów zdrowia, które stracił w walce.
    Prisoner Management  – możemy mieć 50 jeńców.
    Leadership  – możemy mieć w drużynie 85 osób, w znaczny sposób zmniejsza żołd.
    Trade  – ceny w sklepach są dosyć niskie.

umiejętności bitewne:

One Handed Weapons, Two Handed Weapons, Polearms – przyspiesza ciosy,
    Archery – polepsza celownik i wydłuża czas dokładnego celowania,
    Crossbows – polepsza celownik i przyspiesza przeładowanie kuszy,
    Throwing – polepsza celownik.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PONIŻSZY OPIS DOTYCZY WERSJI 0.952

10-ty poziom umiejętności daje:

Ironflesh – 75 pkt. zdrowia.
    Power Strike  – obrażenia zadawane bronią białą zwiększone o 80%.
    Power Throw  – obrażenia zadawane bronią miotaną zwiększone o 100%.
    Power Draw  – obrażenia zadawane łukiem zwiększone o 120%.
    Weapon Master  – zwiększa limity rozwoju umiejętności bitewnych do 420 pkt.
    Shield  – zmniejsza prędkość niszczenia się tarczy o 80%, zwiększa prędkość zasłaniania się tarczą i zasłaniany obszar.
    Athletics  – bardzo szybko biegamy podczas bitwy.
    Riding  – pozwala dosiadać bardziej wypasionych koni oraz poprawia ich szybkość i manewrowość.
    Horse Archery  – z pędzącego konia strzelamy tak jakbyśmy stali w miejscu.
    Looting – zyski z rabowania wiosek zwiększone o 100%.
    Trainer  – każdy z naszej drużyny dostaje codziennie po 80 pkt. doświadczenia.
    Tracking  – ze śladów czytamy: kto dokładnie szedł, kiedy szli i ilu ich było.
    Tactics  – bitewna przewaga twojej drużyny wynosi 5, poświęcając 5 żołnierzy możesz wycofać się z bitwy.
    Pathfinding  – zwiększa szybkość drużyny na mapie strategicznej o 20%.
    Spotting  – zwiększa obszar widziany przez drużynę na mapie strategicznej o 100%.
    Inventory Management  – dodaje 60 dodatkowych slotów na przedmioty w plecaku.
    Wound Treatment  – przyspiesza leczenie rannych towarzyszy podczas odpoczynku o 200%
    Surgery  – daje prawie stuprocentową pewność, że twój pobity kompan nie zginie, lecz zostanie tylko ogłuszony.
    First Aid  – bohater odzyskuje 50% punktów zdrowia, które stracił w walce.
    Engineer  – 2 godziny kładziemy drabinę na mur, 30 godzin budujemy wieżę oblężniczą.
    Persuasion  – dużo szybciej przekonujemy królów i lordów.
    Prisoner Management  – możemy mieć 50 jeńców.
    Leadership  – możemy mieć w drużynie 85 osób, w znaczny sposób zmniejsza żołd i podnosi morale.
    Trade  – ceny w sklepach są dosyć niskie.

umiejętności bitewne:

One Handed Weapons, Two Handed Weapons, Polearms – przyspiesza ciosy,
    Archery – polepsza celownik i wydłuża czas dokładnego celowania,
    Crossbows – polepsza celownik i przyspiesza przeładowanie kuszy,
    Throwing – polepsza celownik.
    « Ostatnia zmiana: Maja 29, 2008, 12:13:37 wysłana przez Warlang »

Offline Cavalete

• Użytkownik
    Odp: Rozwijanie postaci – umiejętności
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2008, 12:02:52 »
    Widzę, że to ver. starsza od 903. Wiesz może jaki wpływ na grę ma Perswazja na 10 poziomie? Tzn, domyślam się, ale jeśli możesz, napisz co konkretnie zmienia ona w grze. Dzięki z góry :).
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2008, 15:14:17 »
     ... Dzięki niej możesz zmienić punkt widzienia na daną sytuacje przez daną osobę ...
     ... Przy misji zebrania długu od wasala jak pewnie zauważyłeś była możliwa właśnie ta opcja, jak masz troche punktów wpakowane weń, to możesz gościa łatwiej skłonić do oddania długu

Osobiście nie polecam w to pakować, ( jeszcze nie ) bo póki co za dużo ona nie daje.
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2008, 09:44:44 »
    Wiesz może jaki wpływ na grę ma Perswazja na 10 poziomie? Tzn, domyślam się, ale jeśli możesz, napisz co konkretnie zmienia ona w grze. Dzięki z góry :).

Od swadiańskiego lorda Beranza dostałem zadanie odzyskanie 4000 denarów, które on pożyczył kiedyś Królowi Harlausowi. Za wykonanie zadania miałem otrzymać jedną piątą kwoty. Udałem się do króla i upomniałem się o dług. Ten oczywiście nie chciał tak łatwo oddać pieniędzy. Miałem do wyboru:

1. Król odda pieniądze w zamian za 800 denarów (moje wynagrodzenie)
    2. Odda, ale nasze relacje spadną o 3 punkty.
    3. Pozwól, że spróbuję cię przekonać (Perswazja)

Mając 10 punktów skilla Perswazji, po wielokrotnym wybieraniu trzeciej opcji dostawałem komunikaty, że moja siła perswazji wynosiła między 80, a 280 i w końcu przekonałem króla żeby oddał dług. Rozmawiałem z nim może z 5 razy. Wersja 0.952

Pozdrawiam!

Offline WarCrow

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 27, 2008, 14:50:59 »
    "Power Draw  – obrażenia zadawane bronią dystansową (łuki, kusze) zwiększone o 100%."

Tak dla ścisłości Power Draw nie zwiększa dmg kuszy :)

"Surgery  – daje prawie stuprocentową szansę, że twój pobity kompan nie zginie, lecz zostanie tylko ogłuszony."

Każdy punkt daje 5% szansy że kompan zostanie ogłuszany zamiast zabity, wiec wg. moich skomplikowanych obliczeń na 10poziomie będzie to 50% a nie 100% :P

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2008, 15:27:17 »
    "Power Draw  – obrażenia zadawane bronią dystansową (łuki, kusze) zwiększone o 100%."

"Surgery  – daje prawie stuprocentową pewność, że twój pobity kompan nie zginie, lecz zostanie tylko ogłuszony."

Każdy punkt daje 5% szansy że kompan zostanie ogłuszany zamiast zabity, wiec wg. moich skomplikowanych obliczeń na 10poziomie będzie to 50% a nie 100% :P

Jesteś pewny co do tej kuszy? Nie przyjrzałem się temu dokładnie, ale wydawało mi się że do kusz też to wchodzi, tak jak horse archery. Chociaż możliwe, że zwiększone obrażenia są zasługą umiejętności Crossbows.

Co do surgery, to owszem pisze 50%, ale w praktyce jest inaczej. Wielokrotnie miałem sytuację, że przy 10 poziomie tego skilla nawet jak wszyscy moi padli, to i tak nikt nie zginął. A dokładnie było tak: w drużynie mam 30 ludzi. Przeprowadziłem 4 bitwy, w których wszyscy moi zostali pobici. Tylko w jednej straciłem żołnierza. Myślę więc że sformułowanie "prawie stuprocentowa pewność" nie jest przegięciem. Przy 50% musiałby co drugi ginąć.

Wydaje mi się, że umiejętności bitewne też zwiększają obrażenia. Co o tym myślicie? Szczególnie to widać przy umiejętności Polearms.
    « Ostatnia zmiana: Maja 27, 2008, 15:30:05 wysłana przez Warlang »

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2008, 16:27:19 »

"Surgery  – daje prawie stuprocentową pewność, że twój pobity kompan nie zginie, lecz zostanie tylko ogłuszony."

Jesteś pewny co do tej kuszy? Nie przyjrzałem się temu dokładnie, ale wydawało mi się że do kusz też to wchodzi, tak jak horse archery. Chociaż możliwe, że zwiększone obrażenia są zasługą umiejętności Crossbows.

Co do surgery, to owszem pisze 50%, ale w praktyce jest inaczej. Wielokrotnie miałem sytuację, że przy 10 poziomie tego skilla nawet jak wszyscy moi padli, to i tak nikt nie zginął. A dokładnie było tak: w drużynie mam 30 ludzi. Przeprowadziłem 4 bitwy, w których wszyscy moi zostali pobici. Tylko w jednej straciłem żołnierza. Myślę więc że sformułowanie "prawie stuprocentowa pewność" nie jest przegięciem. Przy 50% musiałby co drugi ginąć.

Wydaje mi się, że umiejętności bitewne też zwiększają obrażenia. Co o tym myślicie? Szczególnie to widać przy umiejętności Polearms.

Co do kuszy sam nie byłem pewny i przeszukiwałem oficjalne forum jakieś dwa tygodnie temu, i właśnie ktoś takie pytanie zadał, a odpowiedz była przecząca, wiec teraz jestem już pewien. :D
    Co do Surgery to może wrogowie mieli bronie obuchowe?

Offline wujek_bulus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2008, 16:38:36 »
    Co mdo surgery się zgadzam odnosnie sformułowania "prawie 100% skuteczność", zarazem niezgadzam się z twierdzeniem odnosnie Charyzmy - jeden pkt charyzmy to jeden czlowiek oddziału więcej,k tak wiec jak masz 30 pkt charyzmy to masz 30 ludzi za te punkty tylko.

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 28, 2008, 19:56:30 »
    Napisałem tak:

Leadership  – możemy mieć w drużynie 85 osób, w znaczny sposób zmniejsza żołd.

85 osób = 30 poziom charyzmy + 10 poziom leadership
    85 = 30 + 50 + te 5 co jest na starcie

Z kuszą sprawdziłem osobiście, miałeś rację Warrior. Poprawiłem.

Offline WarCrow

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 28, 2008, 22:44:57 »
    Jeszcze sie przyczepie do tego:
    Power Strik  – obrażenia zadawane bronią białą zwiększone o 60%.
    Power Throw  – obrażenia zadawane bronią miotaną zwiększone o 70%.
    Power Draw  – obrażenia zadawane łukiem zwiększone o 100%.
    First Aid  – bohater odzyskuje 70% punktów zdrowia, które stracił w walce.
    Wound Treatment  – przyspiesza leczenie rannych towarzyszy podczas odpoczynku o 300%
    Pathfinding  – zwiększa szybkość drużyny na mapie strategicznej o 30%.

Power strike - obrażenia zadawane bronią białą zwiększone o 80%.
    Power Throw  – obrażenia zadawane bronią miotaną zwiększone o 100%.
    Power Draw  – obrażenia zadawane łukiem zwiększone o 120%
    First Aid  – bohater odzyskuje 50% punktów zdrowia, które stracił w walce.
    Wound Treatment  – przyspiesza leczenie rannych towarzyszy podczas odpoczynku o 200%
    Pathfinding  – zwiększa szybkość drużyny na mapie strategicznej o 20%.
    (Pisze na podstawie najnowszej wersji)

I jeszcze mam pytanie co do tego:
    Tactics  – bitewna przewaga twojej drużyny wynosi 5.
    Co to tak na prawdę daje? Mamy więcej wystawionych ludzi od wroga? Bo zawsze mnie to zastanawiało.

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2008, 22:49:29 »
     ... Ja tam w taktykę Nigdy nie pakowałem i nie zwracałem uwagi ... Ale jak powiedziałeś chyba ma związek z szalą liczebności wojsk w potyczce.
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 29, 2008, 14:00:56 »
    Uaktualniłem do nowej wersji, ale to nie jest jeszcze dokończone

Offline matrix0492

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 01, 2009, 14:48:13 »
    Jak robie huntera (tj daje nonstop w luki i nic w mecze jednoreczne bo nimi nonstop walcze to sie samo rozwinie)
    To mam inwestowac w sile?? W zrecznosc (no zeby rozwijac lucznictwo konne) ?? niech ktos mi to sensownie wytlumaczy

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 01, 2009, 14:53:02 »
    W siłę żeby mieć power draw'a bo bez niego łuk jest znacznie słabszy.

Offline matrix0492

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 01, 2009, 18:54:25 »
    A charyzmy to gdzies ile?? bo wojo tez sie przydaje