Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [cRPG][the_Grey] Grey Order  (Przeczytany 78028 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Grey Order
    « Odpowiedź #465 dnia: Lutego 03, 2011, 23:48:44 »
    Panie Bartłomieju, ale my mamy już swoje forum(tutaj,dział na REFie, TW, forum cRPG) oraz swoją stronę(podstronkę na REFie oraz wordpress) :D
    Mamy tego tak dużo, że gubimy się już w tym, więc wg. mnie nie ma największego sensu, by zakładać coś nowego

Offline Bartlomiej

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Honor! Zniszczenie! Ojczyzna!
    « Odpowiedź #466 dnia: Lutego 04, 2011, 12:24:08 »
    Mowiłem, że nie czytałem w całości wszystkiego, 1,2 strona i te  ostatnie. Dałem taką propozycje, bo akurat miałem takie dwa nieużytki ;)

Offline Harpag

• Użytkownik
    • Ave Imperator Morituri Te Salutant xD
    « Odpowiedź #467 dnia: Lutego 04, 2011, 12:27:15 »
    UWAGA.
    Po długiej dyskusji w wieloosobowym składzie i uwzględnieniu  wielu parametrów, nieodwołalnie zarządza się co następuje:
    Od teraz:
    I  W czasie wolnej gry obowiązuje pełna dowolność co do rynsztunku, banera itd.
    II W czasie wieczornej wspólnej gry obowiązuje:
    1.   Baner GO pobrany z:
    2.   Tag naszej frakcji w postaci: Nick_the_Grey (patrz instrukcja poniżej!!!)
    3.   Obecność na kanale do wspólnej gry na naszym TS’ie
    (click to show/hide)
    4.   Obowiązkowy charakterystyczny dla nas ekwipunek w stylu kultury Zachodniej (z niewielkimi naleciałościami z innych części świata):
    a)   Dla kompletnie spłukanych grą w heraldykach przysługuje prawo noszenia zestawu pielgrzyma (z czarnymi lub brązowymi butami ze skóry i skórzanymi rękawicami)
    Obowiązujący wzór:
    (click to show/hide)

b)   Dla strzelców, konnych oraz piechoty z nadszarpniętym mieszkiem, zestaw oparty na czarnej lub białej lamelce (zależnie od mapy - biała dla śniegu i pustyń, czarna dla reszty) z butami, rękawicami i hełmami charakterystycznymi dla kultury świata Zachodniego  czyli nie mogą być vaegirskie, khergickie, saranidzkie,japońskie itd., a także nordyckie , a z hełmów wyłącza się również  zachodni morion. Brak hełmu dla łucznika, jest dozwolony. Przykładowo, czarne khergickie skórzane buty odpadają! (My nie ninja!)   Light leather  boots też, bo są nordyckie (pomarańczowe) Zalecane zestawy z obrazków.
    Przykłady:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

c)   Dla piechoty ,oraz tych wszystkich którzy są przy kasie, obowiązkowy jest dowolny heraldyk (lekki lub ciężki) uzupełniony ekwipunkiem w stylu Zachodnim(patrz wyżej). Na obrazku wersja minimum oraz prawie maksymalna (zalecana).
    Przykłady:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

d)   Jeśli ktoś chce założyć totalną puszkę, to może, a dziewczyny mają się dostosować do powyższego modelu (pilgrim, lamelka albo heraldyk w wersji damskiej i koniec gadania)

e)   Zestaw pośredni (tani wariant) będzie najprawdopodobniej naszym zestawem na Strategusa

f)   Całkowita dowolność przy wyborze uzbrojenia i koni. (włącznie ze sprzętem z Japonii xD)

Zestawy obowiązują do czasu wprowadzenia własnego zestawu (jak w przypadku DRZ)
    Powyższe reguły narzucają pewną dyscyplinę estetyczną, jednak zostawiają indywidualistom sporo swobody, dlatego uszanujcie czas innych i nie lansujcie czapek Św Mikołaja albo welonów, „bo są Zachodnie” Wszystkie te działania z tagami, banerami i wspólnym ekwipunkiem mają na celu wzbudzić w nas poczucie tożsamości i związania z grupą, co jest potem niezbędne przy wspólnej walce ze zorganizowanym przeciwnikiem, dlatego wszelkie reklamacje zostają odrzucone.

Instrukcja do zmiany tagu by Liveon!!!

(click to show/hide)
    Przekopiujcie proszę tego posta na inne stronki itd.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #468 dnia: Lutego 04, 2011, 13:54:55 »
    Że tak powiem, niestety ale panienki muszą zrezygnować z pilgrima, ponieważ wyglądają jak koksy w niej. Na lekki pancerz(ten zamiast pilgrima) proponowałbym khergit leather lady dress + khergit leather boots + brązowy head cloth. Wiem, że staram się wybić, ale chodzi o to, by księżniczka nie wyglądała jak Pudzian, tylko schludnie i ładnie :D

Offline Harpag

• Użytkownik
    « Odpowiedź #469 dnia: Lutego 04, 2011, 14:11:17 »
    Że tak powiem, niestety nic z tego. Jak panienka biedna, to niech będzie tajemnicza i skrywa swe wdzięki w jutowym worku (czyt. pielgrzym), dopóki nie uzbiera na swojego śliczniutkiego heraldyka dla dam, ewentualnie zarobi na tę heraldykę lub lamelkę walcząc w wolnym czasie w dowolnej sukience.
    Przypatrz się położeniu Praven i innych naszych dóbr na mapie, a także stylowi architektonicznemu budynków. To jest zachód, więc styl środkowoeuropejski jest maksymalnym kompromisem na jaki idziemy. Odpada! Trzeba zachować spójność, dlatego wyjątków nie będzie. Nawet dla przekornej córuni xD

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #470 dnia: Lutego 04, 2011, 14:15:20 »
    To przekorna córunia założy inną sukienkę. Mam jeszcze czerwoną(osobiście uważam za ładną :D) no i zieloną(w której jest się w ciąży :D). Co do bucików, niestety khergickie zostają, ponieważ pasują do każdej sukieneczki :D

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #471 dnia: Lutego 04, 2011, 14:46:32 »
    Nie, Corleone, jeśli decyzja już zapadła, to wskakujesz(na czas wspólnych wieczornych bitew) tylko w ekwipunek wymieniony przez Harpaga. Jako 2h, spokojnie utrzymasz heraldykę dla dziewczyn.

PSJa też będę musiał zrezygnować z sarranid mail boots do białej lamelki, więc łączę się z Tobą w bólu estetycznym, ale alternatywy nie budiet...
    Poza tym, zgodziliśmy się obaj, że w heraldic mail( takim /śmakim) nawet przekorne waćpanny wyglądają przeładniutko...

PS Ponieważ w swoim pierwszym poście(jak i późniejszej dyskusji)na ten temat dałem wyraz swej miłości do białej lamelki, którą, jak wiem, niezbyt wielu podziela, a można by odnieść (błędne)wrażenie, że forsuję/przeforsowałem swoje upodobania modystyczne(zapewniam też, ze to nie był mój pomysł, i o lamece dowiedziałem się jak wszyscy , tu, na forum-Harpag  mi świadkiem;) - to oświadczam, że dobrowolnie wskakuję przez najbliższe 3 miesiące tylko w pokutny strój pielgrzyma/heraldykę, by ukrócić nieprzyjazne szepty za plecami;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 16:05:23 wysłana przez Liveon »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #472 dnia: Lutego 04, 2011, 19:02:44 »
    Zobaczymy, ale tak łatwo nie odpuszczę :D A z tego co mówiłeś wczoraj Harpag, to mam wolną rękę odnośnie ubrań dla dam :D
    Oczywiście będe biegał w lamelce, ale zapowiadam, że przymierzałem dzisiaj hełmy i naprawdę brzydko wyglądają na moim face :D Dlatego będę rzucał się w wir walki mając rozpuszczone włosy :D

UWAGA, OGŁOSZENIE KLANOWE

Na wniosek naszego szefa Harpaga, robimy przetasowanie naszych włości oraz awanse. Z dniem dzisiejszym, jak tylko ruszy strategus zostają przyznane na nowo włości osobom, i ucinam wszelkie plotki, by szefami wiosek zostali przedstawiciele różnych klanów działających w Grey Order.
    *Naszą stolicą dalej dowodzi nasz niezwyciężony wódz, Harpag,
    *Zamek Tevarin zostaje przekazany Liveonowi i zostaje pierwszym zastępcą naszego wodza,
    *Zamek Ryibelet zostaje przekazany Erasmasowi oraz zostaje mianowanym drugim zastępcą oraz głównym logistykiem Grey Order oraz najważniejszym dyplomatą,
    *Naszymi wioskami będą dysponowały następujące osoby: Arris, Tymbark, Krzyżak, Argaleb oraz Gorn - gratuluję awansu na sołtysów!
    *Nasz sztab wojskowy składa się z następujących osób : Glaedr, Blackitt, New Player, Corleone oraz LoR

W przyszłości zostaną rozpisane zadania dla sołtysów oraz dla sztabu. Proszę pilnie obserwować ten temat!

Jednocześnie z dniem dzisiejszym powstała idea walki w dwójkach, oraz ewentualnie w trójkach. Wyglądałoby to tak, że macie dobrać się w dwu lub trzy osobowe teamy, które mają za zadanie uzupełniać się podczas walki. Obojętnie, czy będą to dwójki czy trójkąciki 2h, 1h, polearmistów czy cokolwiek innego. Wiemy o tym, że zmobilizowane i groźne małe drużyny są bardziej skuteczne niż jedna wielka grupka. Oczywiście jest to temat do rozmów, i niedługo zostanie sprecyzowana ta idea.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 22:00:34 wysłana przez Corleone »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #473 dnia: Lutego 04, 2011, 20:36:45 »
    b)   Dla strzelców, konnych oraz piechoty z nadszarpniętym mieszkiem, zestaw oparty na czarnej lub białej lamelce (zależnie od mapy - biała dla śniegu i pustyń, czarna dla reszty) z butami, rękawicami i hełmami charakterystycznymi dla kultury świata Zachodniego  czyli nie mogą być vaegirskie, khergickie, saranidzkie,japońskie itd., a także nordyckie , a z hełmów wyłącza się również  zachodni morion. Brak hełmu dla łucznika, jest dozwolony. Przykładowo, czarne khergickie skórzane buty odpadają! (My nie ninja!)   Light leather  boots też, bo są nordyckie (pomarańczowe) Zalecane zestawy z obrazków.

Konnych jest bardzo mało, w sumie nawet ich u nas nie ma. Lamelka wygląda fatalnie na koniu ponieważ robi się taki worek z krocza ,a lamelka nie kojarzy mi się w ogóle z zachodem.

Druga sprawa która mnie niestety męczy jest tzw. "styl zachodni" Nie wiem czy pamiętacie ale na pierwszej stronie mowa jest o tym że wywodzimy się z różnych "szczebli społecznych", jednocześnie rozumiem że ważne jest to że chcecie abyśmy wyglądali tak samo.

Trzecia jest taka że kocham w crpg'u to że mogę wyglądać jak przybysz ze wschodu i tutaj mam dylemat moralny bo szczerze mówiąc nie pasuje mi ten "styl zachodni".

Po czwarte chciałbym wiedzieć czy i co zamierzacie wrzucić do gry (grey order set).

Odpowiedź prosiłbym na PW aby nie robić zbytniego spamu itp.

Pozdrawiam Zingal the Grey!

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #474 dnia: Lutego 05, 2011, 01:25:28 »
    Druga sprawa która mnie niestety męczy jest tzw. "styl zachodni" Nie wiem czy pamiętacie ale na pierwszej stronie mowa jest o tym że wywodzimy się z różnych "szczebli społecznych", jednocześnie rozumiem że ważne jest to że chcecie abyśmy wyglądali tak samo.

Drogi rycerzu Zingalu, pamiętamy, że wywodziliśmy się z różnych szczebli, ale po takim czasie musieliśmy wprowadzić sety odpowiednie dla Zakonu, bo wymusiła nas nasza sytuacja strategusa(oraz męczenie dupy Harpagowi :D).

Offline Ferdek

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #475 dnia: Lutego 06, 2011, 00:02:50 »
    Ach jak miło zobaczyć jakieś określone sety , chociarz jedna rzecz mnie denerwuje ...
    a mianowicie czepianie się co do butów bo , tutaj nie ujmując "projektantom"
    te buty które są dopuszczalnie wogóle nie pasują do lamelkowych zbroi . Ale ogólnie sety wyglądają ładnie - pozdrawiam Assassin_The_Grey

Offline Harpag

• Użytkownik
    « Odpowiedź #476 dnia: Lutego 06, 2011, 14:41:43 »
    Chłopaki,

W ostatnim czasie, tj. od czasu zamrożenia strategusa i uruchomienia w cRPG balansu wg banera, nasza frakcja przeżywa ciekawy okres. Z jednej strony czeka nas spora zmiana związana z ekonomią i całą masą niewiadomych w strategusie (mini reset – ziemie zostają, kasa, bilety i przedmioty znikną), a z drugiej, świetnie wykorzystaliśmy ten czas oczekiwania, bardzo mocno podnosząc poziom gry zespołowej. Nasze notoryczne „X5” mówi samo za siebie.

Małe reformy związane z TS’em, tagiem, czy ostatnio z setami,  poprawiły tożsamość, co tez nie jest bez wpływu na  samą grę, jak i dużą ostatnio liczbę graczy. Jednak zaczęliśmy się borykać z nowym problemem.
    Duża liczba graczy na jednym kanale w czasie naszego wieczornego grania, powoduje bardzo duży szum w eterze i niezliczone głosy czy rozmowy. Z jednej strony, fajnie, bo jest socjalnie, z drugiej jednak odstrasza to wielu graczy, ponieważ taki natłok dźwięków rozprasza i przeszkadza w dobrej grze.

Żeby rozwiązać ten kłopot, a dodatkowo usprawnić grę zespołową, postanowiliśmy wczoraj, że podzielimy się na grupki i testowo sprawdzimy efekty. Sprawnie ustawiliśmy kanały, komunikację, dowódców itd. Jak na pierwszy raz, poszło całkiem nieźle, jednak bez rewelacji (testowaliśmy układ w podziale na szturmowców i resztę, a później wg profesji, tj piechota, strzelcy konni). Co więcej, połowa z nas była niezadowolona z samej formuły, mówiąc rzeczy typu „kiedy gram w takim układzie, nie czuję, że gramy razem w 30 chłopa”(to chyba Arrisa słowa, przy okazji – spoko, odzyskamy Balanli xD) , itd. Itp. I my to rozumiemy. Spoko. Dlatego testowo spróbujemy zrobić jeszcze inaczej...

O tym, że w trakcie wieczornego grania w zespole, staramy się mówić tylko to, co absolutnie niezbędne przy rozgrywce, to jasne, jednak w dużej grupie, to nadal problem, jednak wykorzystamy tę magiczną własność TS’a , że do każdej osoby można indywidualnie dostosować poziom głośności (opcje), lub w zależności od bieżących potrzeb danej osoby, całkowicie przymutować wybranych zawodników. To powinno pomóc, a sensownie użyte, nie powinno nadmiernie zmniejszyć komunikacji w zespole.  W najbliższym czasie (minimum 2 tygodnie),  w trakcie każdego z naszych wieczornych spotkań,  będziemy poświęcać około  1-1,5 godziny na taką właśnie grę, celem szkolenia się w pracy zespołowej i ustaleniu składów na strategusy. Na pozostały czas wyluzujemy, i każdy będzie mógł sobie gadać co tylko chce. No chyba, że nam się to spodoba i przy tym zostaniemy. Takie wymagania, to nie jest zbyt wiele dla nikogo z nas,  a jednocześnie da komfort życia tym, którzy chcą trochę spokoju i ciszy w trakcie rozgrywki. Dlatego właśnie jestem dobrej myśli :-)

Dodatkowo, ciągle aktualny jest podział na zespoły operacyjne (mimo siedzenia na jednym kanale), które spróbujemy sobie wyodrębnić. Na początek spróbujemy wg profesji/zadań, dlatego dla przykładu w "mojej" grupie chcę widzieć  Baela, Ako , Erasmasa oraz pozostałych kuszników (jeśli są). Specjalizacja wymusiła na nas charakterystyczne dla kusznika zachowanie na polu bitwy, dlatego mamy ze sobą bardzo dużo wspólnego i łatwo się dogadamy co do celów i pozycji. Proponuję, żeby kusznicy podgłosili sobie pozostałych kuszników i dowódcę a całe słuchawki lekko ściszyli. Analogicznie powinny postąpić łucznicy, konni i piechota. Jak nie zadziała, będziemy dalej majstrować.

Do zobaczenia wieczorem!

Harpag_the_Grey
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 14:58:16 wysłana przez Harpag »

Offline Arris

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #477 dnia: Lutego 06, 2011, 15:33:51 »
    „kiedy gram w takim układzie, nie czuję, że gramy razem w 30 chłopa”(to chyba Arrisa słowa, przy okazji – spoko, odzyskamy Balanli xD)

no mniej więcej coś takiego powiedziałem, a co do Balanli to się cieszę ale wspomniałem wczoraj tylko o tym bo mnie to rozbawiło (bez żadnego wyrzutu) a mianowicie taka rozpiska jaką sobie wyobraziłem.

szary członek: Zamek i wioska.
    członek niby awansowany: brak wioski (bo utracona)

Nijak jak na to spojrzysz nie widać w tym Corleonowego awansu. Czuję się oszukany i w tym straszliwym nastroju muszę jeszcze moje "awansowane" dupsko zawlec na egzamin. Jak obleję to wasza wina będzie i za mnie na poprawkę pójdziecie bo mi się nie chce... xD

Offline Fraa_Erasmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #478 dnia: Lutego 07, 2011, 10:56:57 »
    Jak obleję to wasza wina będzie i za mnie na poprawkę pójdziecie bo mi się nie chce... xD

To trzeba się było uczyć a nie naparzać mieczem po łbach bliźnich :-)

Dyplomacja to sztuka mówienia komuś "sp****laj" w taki sposób żeby poczuł podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży

Offline Jaszczura

• Użytkownik
    « Odpowiedź #479 dnia: Lutego 07, 2011, 13:25:31 »
    Witam,mam pytanie odnosnie waszej frakcji do ktorej chcialbym dolaczyc poniewaz lubie gre zespolowa.Mam sporo czasu na i oferuje swoja pomoc jako żołnierz na strategusie  i nie tylko :D
    Pozdrawiam jaszczura. Preferuje młotek i kusze ; ]