Jest i inny błąd dzięki któremu zdobędziesz 100 prawa do rządzenia. Otóż wystarczy, że przeciwnikowi wojna nie będzie się opłacać, potem jedziesz do króla (z dużym oddziałem- żebyś mógł go pokonać) pytasz się czy zgodzi się zawrzeć rozejm. Jeśli się zgodzi i pojawi się komunikat, iż dostajesz prawo, to nic nie klikaj tylko szybko kliknij na twarz władcy potem daj esc i znów dostajesz prawo, powtarzaj, aż uzyskasz zadowalającą Cię liczbę. teraz przejdź dalej i albo odjedziecie w pokoju, albo wyskoczy kolejny bug i będziesz musiał z nim walczyć, czasami nawet uda Ci się go zniewolić. Ta walka nie wywołuje kolejnej wojny, ale za to może ktoś stęskni się za królem i go wykupi.
Prawdopodobnie z danym królestwem nie będziesz miał już nigdy wojny (król musi wypowiedzieć, ale jak skoro masz go w niewoli?).
Edit: Król nie ucieknie jak będziesz miał z 40 ludzi w oddziale, którzy go upilnują , a to dużo nie jest.
Edit 2: Raczej Ci tego na screenach nie pokaże, bo nie chce mi się na nowo instalować, tworzyć królestwo itd. Wiem, że to co tu napisałem to zawiłe jest, ale inaczej nie potrafię. Gdybyś też się spotkał z taką sytuacją pewnie byś wiedział o co chodzi.