Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Song of Fire and Ice - problem ze zdobyciem miasta  (Przeczytany 2704 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Norb

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Song of Fire and Ice - problem ze zdobyciem miasta
    « dnia: Kwietnia 05, 2008, 11:05:07 »
    Gram w mod Song of fire and ice, na wersji .903, no i mam taki kłopot. Chcąc zdobyć miasto wroga, bo jest tam taka możliwość, trzeba być chyba czakiem albo na kodach jechać. O ile zamek daje się zdobyć bo broni go 200-200 ludzi to miasta są bronione tak ok. 700-800. No i mówiąc prosto nie ma szans. Może macie jakieś strategie czy patenty (oprócz wzięcia miasta głodem) żeby wygrać oblężenie. Od razu mówię że nie gram jak cieć i mam rozwiniętą postać i drużynę. Po prostu mimo wysokiej taktyki mi na pole wchodzi kilku ludzi a wrogów na murach jest masa. No i ledwo dochodzą do kładki po ostrzale z murów. A wyrwa w murze jest mocno obstawiona, tak, że z kładki góra dwóch moich walczy przeciw 8-10 i wiadomo jak to się kończy.  Próbowałem różnych motywów ale nic nie daje rady.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2008, 00:43:03 wysłana przez Daedalus »

Offline wujek_bulus

• Użytkownik
    Odp: Song of Fire and Ice - poblem ze zdobyciem miasta
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 05, 2008, 14:10:54 »
    Jesli masz niezła maszynke proponuję BattleSizera uzyc

Offline Ferun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2008, 18:42:42 »
    Ja mam taka taktyke na zdobywanie miast. Biore miecz dwureczny staje sam na kladce na maksymalnym zasiegu i leje ich ciosem z gory jak podchodza do muru zeby mnie ciachnac. Oczywiscie trwa to wieki:) Miasta maja to do siebie ze kladka jest waska i nawet kilku gostkow moze sie skutecznie bronic przeciwko 40 knightom:)

Offline AdamSBN ( Selorin )

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 06, 2008, 14:58:31 »
     ... Ustaw Battle-Sizer na minimum ( czyli 20 ludzi ), walka będzie proporcjonalna, czyli jak oni mają 200 a ty 10 to w bitwe uczestniczyc będzię jeden twój wojak i 19 przeciwnika, no ale ty jesteś za 10 więc zawsze masz większe szanse niż gdyby była plansza zapełniona, poza tym staraj się atakować Nacje nie posiadające strzelców. Takim sposobem atakując jeszcze pojedynczo w jakąś godzine uda ci sie podbić Miasto. Powodzenia ;]
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Norb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 06, 2008, 19:14:50 »
    No dzięki spróbuję w ten sposób. Bo jednak tak jak kolega powyżej napisał żeby samemu z dwurakiem kosić to się nie sprawdza. Przy tej ilości przeciwników i tak mnie strącają w końcu . Szczególnie kusznicy. Zaraz zmniejszę liczę walczących i zobaczymy.
    Swoją drogą to bardzo niedopracowany element gry. Dobrze że są oblężenia ale tak jak producenci starają się w walce o realizm to tu jest go zero.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2008, 20:20:22 »
     ... Nom przewarznie więcej jest oblęgających niż broniących, co ja mówie zawsze tak jest ;p ... Może za niedługo na to jakoś zaradzą ... Choćby zwiększeniem dopuszczalnej liczby jednostek w wojsku ( 1 punkt na dowodzenie mógłby dodawać z 10 jednostek xP hehe )
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2008, 20:33:42 »
    ( 1 punkt na dowodzenie mógłby dodawać z 10 jednostek xP hehe )
    Takie cos można łatwo zrobic w modzie jak chcesz to moge zrobic taką łatke. Ale chyba trzeba będzie zacząc gre od nowa.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2008, 20:43:12 »
     ... Nie no Spoko, Mógłbym sobie równie dobrze wmajstrować w profil i ustawić Leadership na 99 ... Chodzi bardziej o proporcje, jak ja mam więcej dowodzenia to i inni. W Expanded Gameplay jest chyba 2x zwiększona populacja
    ( w mieście zasiada po 700 jednostek ). Ale Ludzie szybciej padają ( z początku od 1-5 hitów w zaleznosci kogo sie wybrało, a już na 10 lvl-u większość pada na hita ). EG i wszystkie jego elementy to ulepszona wersja Native którą wstawiłbym za Podstawke.
    *** ANTY ŻAL !!! ***

Offline Ferun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 08, 2008, 23:55:00 »
    Co sie nie sprawdza moja taktyka jak sie sprawdza:) zdobylem juz 4 miasta w ten sposob:) Jak cie wykoncza to przerywasz oblezenie stawiasz oboz zeby sie wyleczyc i jak masz zdrowie na 100% to dawaj od poczatku i tak do skutku aż wytniesz wszystkich. Oczywiście że nie dasz rady za jednym podejściem wyciąć 200 czy 700 obrońców:) mój rekord to 64 za jednym podejściem. Dobrym pomysłem jest ustawienie w kolejce party jako pierwszych łuczników wtedy pojawią sie oni z toba i bedą strzelać do obrońców. Coprawda jeśli bedzie ich 5-10 to efekt jest mizerny ale zawsze jest szansa ze kogoś ustrzelą. Staraj się atakować miasta jak nie stacjonuje w nich zbyt wielu Lordów a jak widzisz ze jakis sie zbliża do miasta z odsieczą to lepiej przywitać go przed murami i rozgromić w polu niż pozwolić mu sie dolaczyć do oblężenie. Jeśli wali na ciebie lord który ma przewage w wojsku to moja rada jest taka hold position i czekamy az podejda maksymalnie blisko. Wtedy jak ich wytniesz wszystkich to posilki nie pojawią ci sie odrazu na glowie i mozna go wykonczyc spokojnie etapami. Jesli pognasz kawaleria odrazu naprzod to raz ze twoja piechota dogoni cie gdzies w polowie bitwy a dwa ze posilki wrog bedzie dostawal prosto na pole bitwy.

Offline Norb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 11, 2008, 13:00:39 »
    Nie no ok. w polu to sobie radzę :) Chodzi tylko o oblężenie. Można samemu wycinać kolesi ale jest to żmudne i nudne, zająłem tak miasto ale to nie daje radochy, przynajmniej IMO.
    I nie wiem czy grałeś w mod. o którym piszę. Tu jest taka frakcja ród Martelów z Dorn i oni mają takich fajnych pikinierów. Jak stoją na murze a  masz wejść kładką to obrywasz od 5 na raz  i ani nie uderzysz ani nie podejdziesz, bo ich piki są bardzo długie. A ze strzelania Ciężko ich pozabijać bo mają duże tarcze. W każdym razie jest wyzwanie ;)  Przy oblężeniach powinna gra inaczej proporcje ustalać. Nie jak w bitwie otwartej , tylko np. 2 atakujących do 1 obrońcy . Ale mogę sobie pogadać :)
    W każdym razie dzięki za porady.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2008, 13:05:35 wysłana przez Norb »