Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: czy lepiej mic wlasne państwo czy byc walalem innego królestwa ??  (Przeczytany 3575 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elini12

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    czy lepiej mic wlasne państwo czy byc walalem innego królestwa ??

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    Odp: czy lepiej mic wlasne państwo czy byc walalem innego królestwa ??
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 15, 2011, 21:45:11 »
    Miec wlasne, ale jest trudniej o wiele.
    Vivat Pomerania!

Offline esese

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 16, 2011, 11:24:58 »
    W Native - lepiej być wasalem. Nie ma żadnych specjalnych bonusów za to że sam sobie jesteś panem i władcą.

Powody:
    - Wsie i miasta to wcale nie taki dobry dochód. Właściwie to pozwalają na utrzymanie garnizonów i to pod warunkiem, że będziemy o nie dbać (nikt nam ich nie splądruje),
    - Dużo miast i zamków to więcej biegania i pilnowania swojego,
    - właściwie to nowe zamki/miasta nic nie dają, poza możliwością zostawienia paru ludzi i więźniów (do tego wystarczy parę zamków/miast).

Bez możliwości rekrutacji lordów bawienie się w króla jest bez sensu.  Zamiast robić to co jest esencją M&B, czyli walka i zdobywanie, trzeba latać po wsiach, szkolić ochotników, a czym więcej mamy tym więcej musimy na to czasu poświęcić.

Jedyny plus to to, że jest trudniej.

Teraz gram na modzie SoD. W tym modzie czeka się rok na inwazję - Podbiłem po 230 dniach 4 z 5 królestw. Dlaczego nie wszystko? Zostawiłem sobie 3 miasta i 2 zamki (oraz ich wsie), a resztę dałem lordom - max 20 - daje im po 2 zamki/miasta bo więcej to i tak nie upilnują (zresztą z 2 też mają problemy). Skończyli się lordowie - skończył się podbój aż do inwazji, bo latanie i szkolenie rekrutów do obsady zamków jest nudne.

Grając w Native przed przyznaniem zamku/miasta robiłem load/save żeby nie otrzymać nowej posiadłości na zadupiu - później to już nie działało i nawet nie prosiłem o nagrodę.

I jeszcze jedno. Pisząc, że brak rekrutacji lordów w Native jest przeszkodą w utworzeniu własnego państwa. Nie chodzi, że nie możesz ich wykorzystać w walce. Jeszcze ani razu nie korzystałem z pomocy Lordów czy to będąc marszałkiem czy będąc królem (w modach). Sam możesz pokonać większość armii wroga, pod warunkiem, że masz wyszkolonych na maxa żołnierzy (najlepiej jazdę). W Native chodzi o to, ze nie ma komu pilnować zdobyczy - o to chodzi w tej przeszkodzie z brakiem rekrutacji lordów.

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 12, 2011, 10:01:40 »
    Np. w PoPie nawet jeśli dasz komuś zamek to i tak często bez Twojej pomocy Lord go straci... marnie im idzie pilnowanie swojego.

Tak jak tu kolega powiedział - wszystkiego są plusy i minusy. Zależy co chcesz robić, jak masz swoje już rozrośnięte królestwo to co chwila (PoP) trzeba wracać i bronić jakiegoś zamku. ja też jestem zwolennikiem posiadania 1 - 3 miast max - za dużo ganiania, nawet jak wsadziłem do Sarleonu ok 400 chłopa(tanie i słabe jednostki) to i tak zawsze się jakiś chętny na podbój znalazł, a ja wtedy musiałem lecieć z drugiego końca mapy aby obronić miasto - to minusy. Plusami w zależności od moda jest kasa, możliwość budowy budynków, turnieje, rekrutacja jednostek, zakon. Prawie w każdym modzie zamki są nie opłacalne. W MB jako wasal brakuje ciekawych questów - król nie należy do zbyt pomysłowych...

Offline wienek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 26, 2012, 12:29:34 »
    lepiej jest byc wasalem.
    otrzymujesz lenno i jest zabawa.
    nagrody

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2012, 14:33:31 »
    Zależy co znaczy "lepiej" i jak traktujesz swoją postać. Bycie wasalem jest fajne, bo możesz mieć łatwo kasę z plądrowania wioch, jak masz dużo renomy to król oddaje ci wszystko co zająłeś itp. Jak jesteś marszałkiem to tak naprawdę rządzisz ale to się szybko nudzi. Jak masz własne królestwo to z kolei jesteś sam jak palec i na końcu masz po prostu radochę, że zająłeś wszystko co się dało i rządzisz niepodzielnie Calradią.

Jeżeli zależy ci TYLKO na jak największej władzy to najlepiej zrobić rebelię z pretendentem, wywołać jak najwięcej wojen z rebelianckim państwem i dbać po prostu o to, żeby nie wygrać rebelii z państwem, w którym się ją zrobiło (jak zrobiłeś rebelię u nordów to walcz ze wszystkimi tylko nie z nordami). Po co tak? Na czas rebelii jesteś tak jakby królem tzn. masz pełną władzę dotyczącą lenn, lordów itd. Dopiero jak wygrasz rebelię to wtedy pretendent staje się królem, a ty zwykłym wasalem. Szkoda, że nie można zabić pretendenta i przejąć jego stanowisko.

Offline Wolerak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 12, 2012, 19:29:00 »
    Mówiąc szczerze lepiej mieć państwo niż być wasalem. Jesteś wasalem ( Mówię o Native) i od króla dostaniesz 1 wieś. Jak przejmiesz np. 3 zamki i 4 miasta to dostaniesz 1 miasto albo 1 zamek. Jak maż państwo to masz władze nieograniczoną. 2 minusy państwa:
    1.Możesz mieć tylko rebelie.
    2.Jak wypowiesz wojnę albo ktoś ci wypowie wojnę, o pokoju możesz sobie pomarzyć.

Offline DjKowalski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 12, 2012, 21:11:49 »
    ja  w podstawowej wersji  podbiłem wszystkich Rdoków  (na kodach) i musiałem latać po całym królewstwie rdockim by ich rozwalić a gdy już przyjełem ostatni Zamek Jamiche złożyłem przysiege Królowi Haurosiwi (nie wiem jak sie)

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 14, 2012, 08:49:35 »
    Najlepiej przystąpić do państwa. Osobiście polecam Vaegirów, bo są w najlepszej pozycji strategicznej i mają fajny kolorek ;D

Offline DjKowalski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 20, 2012, 11:50:32 »
    podbiłem na kodach gdy byłem sam całe królewstwo rodoków trochę na kodach trochę bez rozwaliłem chant khergicki tylko jeden gościół został do pokonania a po za tym nie bronie już swoich zamków,miast,wsi tylko Jelkale i Zamek Almerre bronie.