Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kurr! Łucznik  (Przeczytany 5305 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tryxer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Kurr! Łucznik
    « dnia: Listopada 15, 2011, 18:41:43 »
    Cze ponownie.
    Grałem sobie, miałem  średni ekwipunek, troche dobrego woja, pomagałem Haringhotowi (jakos tak) i była kosa : 110 vs 40moich +80 jego.
    Oczywiscie dedlismy, wszystkich straciłem bo w niewoli bylem (rym). No i cały save poszedł sie je...

I tak sobie mysle, ze ten wojownik to nie jest dla mnie, starcie konne fajne jest, ale jakos sie tam nie odnajduje.

Co myslicie nad stworzeniem postaci ŁUCZNIKA +1h miecz + tarcza?
    Tylko jest problem, z jakiego krolestwa zrobic sobie łucznika, zebym mogł miec i lucznikow i jakas konnice z piechota.
    Ci na pustyni (Sarranidzi chyba) to oni słyną z łucznictwa, ale co jak wypadni mi sie tłuc ze Swadia gdzie wyjedzie 10 rycerzy na koniach?

Doradźcie coś, a moze Nordzi?(Ci ich huskarlowie jakos tak)
    Tylko ze oni nie maja chyba łuczników dobrych, doradźcie cos zebym miał armie dobra, z przewaga mocnych łuczników :)
    Gra wojem mi sie znudziła, bo ciagle wpadam na pełnej k... w piechote i sam kon jak wpadnie tak z 5 razy to zabije rekrutow wroga.

1.Jaka frakcje wybrac
    2.W co dawac statystyki jako łucznik
    3.Jakie eq preferujecie? Lekkie? jakies przykłady?
    4.Strzelac z buta czy konno?
    5.Czy duzo da moim dobrze wyszkolonym łucznikom to, że stane sobie na wzgórzu(średniej wysokości)?
    6.Czy jak uformuje szereg w miare równy to moi łucznicy lepiej sobie poradza niz stojąc w kupce?

Dzieki :)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Kurr! Łucznik
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 15, 2011, 18:50:18 »
    Vaegirowie mają i łuczników i kawalerie, łucznicy najlepsi kawaleria 3 w kolejce :)
    2. Jak chcesz walić z konia to po równo siła i dex
    3.Jak chcesz szybko biegać, to lekkie. Ja osobiście biore puche.
    4. Wg Preferencji, z konia nie bedziesz tak podatny na kawalerie i oczywiście szybszy będziesz.
    5. Jak będzie strome i/lub w lesie to tak.
    6. Stojąc w kupce strzelać będą ci z pierwszego góra drugiego szeregu, reszcie zasłonią linie strzału.
    (click to show/hide)

Offline Tryxer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 15, 2011, 20:09:58 »
    Gregoriian jak zawsze odpowie :)
    To wezmę Vaegirów :)
    Aaa jeszcze jedno - jakiego robic bohatera? (narazie tylko jeden) Typowo pod łucznictwo i wziąsc go do grupy 1 żeby tylko ze mną chodził (rozkaz : za mną) i ustawic sie we 2 na dogodnej pozycji, wrazie ataku kawalerii wroga?
    Czy jak dam wysoki poziom AI to moj pomockik bedzie lepiej strzelal, celniej?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 15, 2011, 20:51:39 »
    Zawsze odpowie bo nie ma co robić tylko na kompie siedzi :D

Jak sam chcesz być łucznikiem, to zrób sobie pod walke wręcz, coby do Ciebie podszedł wrażyski obiekt i nie zabił jednym ciosem.
    Jak dasz wysoki poziom AI to nie tylko on, w Ciebie też lepiej będą strzelać :) Ale ogólniej lepiej grać na dobrym, bo nie wchodzisz w tłum jak w masło, tylko masz drobne problemy.
    (click to show/hide)

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 15, 2011, 22:06:53 »
    Moim zdaniem kawaleria jest do niczego z powodu takich że szybko się rozprzestrzeniają i oddalają się od siebie co idzie z tym że nie mają pomocy(wsparcia), co za tym idzie więcej wojsk tracisz. Jeżeli chodzi o łuczników to mają najlepszych ale przeciw kawalerii sobie nie radzą co może przyczynić się do bólu jakie dostaniesz i też będą straty katastrofalne jak dla ciebie. Bardziej preferuje Rohodoków z powodu włóczników i sierżantów co są doskonali przeciw kawalerii i w zdobywaniu zamków raz tak miałem że bitwa nie potrwała więcej niż z 5 min a było ich z ok 100 ludzi w zamków, po prostu dostali się sierżanci do zamków i nie mieli szans z nimi i pokonali ich wszystkich. No chyba że lubisz bardzo łuki i chcesz mieć jednostkę taką to polecam Nordów może nie mają dobrych łuczników ale umieją nieźle dać w kość szybko je się szkoli co do weteranów łuczników no i mogą szybko pozbyć się ludzi z murów wystarczy ich ze 30-40 nieważne jaka jednostka łucznicza czy to weteran czy zwykły byle miało łuk i zamek w których jest ludzi ze 120 jest on twój tylko trzeba ich ustawić dobrze zaraz przed wejściem na drabiny aby mogli szybko wejść do zamku zaraz po tym jak wytłuką pierwszą czy tam drugą fale w tedy sami będą odstrzeliwać z murów i w razie czego mają te topory dwuręczne co nic nim nie zagrozi.

Ps: Problem w tym że ty też musisz coś działać np. pomóc im w strzelaniu z łuk albo dobijać innych mieczem i kryć się za tarczą aby odwróci uwagę od twojego wojska
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 15, 2011, 23:28:29 »
    Ty chyba nigdy kawalerii nie miałeś.. ^^
    (click to show/hide)

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 16, 2011, 08:22:53 »
    Miałem, ale nie umiałem nią dobrze rządzić nie lubię jak ktoś lata na koniu nie wiadomo gdzie tak jak w przypadku Kerherow rzucając oszczepami bo łukiem nic mi nie zrobią, mało tego wiedzą że przegrają to nadal latają bawiąc się w kotka i myszkę. To wygląda tak Swadia ma dobrych jeźdźców ale nie umieją dowódcy nimi rządzić te hrabiostwo(władcy), a Kerherowie mają dobre jednostki i mogą dużo narobi to mają za to słabe zbroje że ich konie i oni sami padają po jednym ciosie. Kawaleria jest ciężka do rządzenia jeden błąd w rozkazie i po kawalerii, nie to nie dla mnie wole piechotę, ustawię je gdzieś i sam idę na wszystkich czekając aż wojsko samo podejdzie do nich albo kawaleria sama przyjedzie w tedy sami ich wszystkich niszczą a ja tylko się przyglądam wydając tylko rozkazy co i jak bo u kawalerii nie wydarz rozkazu jak ktoś ciebie goni i twoje wojsko po porostu do kawalerii trzeba mieć cierpliwość i dobrą taktykę

PS: Pasowałoby stworzyć jakiś temat o taktyce dla kawalerii i dla piechoty bo o piechocie wiem wszystko co i jak nimi rządzić czyli strzelcy i piechota.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2011, 08:26:06 wysłana przez Jack Aligator »
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline BreakIn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 16, 2011, 13:44:09 »
    Vaegirscy łucznicy sobie nie radzą przeciwko konnicy? Postaw tam sobie pikinierów Rhodoków(rzadko kiedy wojują z Vaegirami, więc problemu nie będzie), tam - mam na myśli koło łuczników i już, każdy kawalerzysta zostanie rozbity w pył.
    (click to show/hide)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 16, 2011, 16:45:17 »
    Miałem, ale nie umiałem nią dobrze rządzić nie lubię jak ktoś lata na koniu nie wiadomo gdzie tak jak w przypadku Kerherow rzucając oszczepami bo łukiem nic mi nie zrobią, mało tego wiedzą że przegrają to nadal latają bawiąc się w kotka i myszkę. To wygląda tak Swadia ma dobrych jeźdźców ale nie umieją dowódcy nimi rządzić te hrabiostwo(władcy), a Kerherowie mają dobre jednostki i mogą dużo narobi to mają za to słabe zbroje że ich konie i oni sami padają po jednym ciosie. Kawaleria jest ciężka do rządzenia jeden błąd w rozkazie i po kawalerii, nie to nie dla mnie wole piechotę, ustawię je gdzieś i sam idę na wszystkich czekając aż wojsko samo podejdzie do nich albo kawaleria sama przyjedzie w tedy sami ich wszystkich niszczą a ja tylko się przyglądam wydając tylko rozkazy co i jak bo u kawalerii nie wydarz rozkazu jak ktoś ciebie goni i twoje wojsko po porostu do kawalerii trzeba mieć cierpliwość i dobrą taktykę

PS: Pasowałoby stworzyć jakiś temat o taktyce dla kawalerii i dla piechoty bo o piechocie wiem wszystko co i jak nimi rządzić czyli strzelcy i piechota.

Wystarczy do ataku puścić  i sami sie zajmą, chyba że w górach walczysz.
    (click to show/hide)

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 16, 2011, 18:29:39 »
    Vaegirscy łucznicy sobie nie radzą przeciwko konnicy? Postaw tam sobie pikinierów Rhodoków(rzadko kiedy wojują z Vaegirami, więc problemu nie będzie), tam - mam na myśli koło łuczników i już, każdy kawalerzysta zostanie rozbity w pył.

no chyba że tak ale to muszą mieć tarcze i też bo nie poradzą sobie oni już z łucznikami i nie wszyscy dostają tarcze u Rohodoków tylko niektórzy no chyba że to sierżanci to co innego to ma każdy ma i to są naprawdę groźni przeciwnicy ja już z jednym miałem problem a co dopiero z 10.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 16, 2011, 18:57:54 »
    U Rhodoków, każdy ma tarcze od Włócznika weterana
    u kuszników od szkolonego kusznika, gównianą, ale ma.
    (click to show/hide)

Offline Lord Typhoon

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • a.k.a. Tajulek
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 17, 2011, 09:19:58 »
    Lol. Koń przede wszystkim daje Ci ogromną przewagę. Możesz wystawić go sobie tqo, jqk Ci się podoba, a na piechtaka nie za bardzo. Poza tym jesteś o wiele szybszy i zwinniejszy. Sranie w banie...

Offline Tryxer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 18, 2011, 23:19:32 »
    Siema.
    Vaegirow około 40 mam, troche wyszkoliłem ich i powiem wam, że 15 średnio wyszkolonych łuczników ustawionych na górce wyżyna w pień piechote zaslaniająca sie tarcza.
    Zobaczymy tylko jak sie spisza w walce z lordami innych frakcji :D
    Lord Typhoon miałes racje, kon duzo daje, a jak sie troche podszkoli strzelanie z siodła to niezły popłoch robię jezdza w kółko:D

Ps. Max w grze można miec 32 strzały w jednym miejscu w eq?  Bo mam Łuk + 30 strzał    + jednoreka+tarcza         A chciałbym miec Łuk i 60strzał nie tracac przy tym jednioreki i tarczy, da sie jakos?

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 19, 2011, 00:24:12 »
    Jedynie poprzez TweakMB (wygoogluj sobie), możesz tam zwiększyć pojemność kołczanów, nie wiem czy jest jakaś granica.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2011, 09:36:03 »
    TweakMB? Równie dobrze może włączyć cheaty i podczas bitwy naciskać ctrl f4
    (click to show/hide)