Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Swadia - jak szybko wyszkolic?  (Przeczytany 6851 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tryxer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Swadia - jak szybko wyszkolic?
    « dnia: Listopada 12, 2011, 20:32:19 »
    Witam.
    Mam pomocnika z ewkipunkiem ponizej przeciętnej.
    Latam od wioski do wioski rekrutujac rekrutów.
    Ale nie mam na kim ich szkolic, a potrzebuję około 10 rycerzy/zbrojnych +15/20 piechoty i około 10-15 kuszników.
    Ciągle jest z kims wojna, ale z rekrutami nie wpadne na armię ok.60 żołnierzy ;/
    Bandytów szukam koło ich kryjówek ale uciekają (jest ich po 5-10 i maja speed około 5.0 )
    Pytanie jak wyszkokic moich ludzi, pomijajac obozy szkoleniowe.
    Za kazdym razem wpada na mnie np 80 vaegirow i trafiam do niewoli i all od nowa, od nowa wojsko itp..
    Odpowiedźcie

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Swadia - jak szybko wyszkolic?
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 12, 2011, 20:49:13 »
    Poczekaj do końca wojny i zbierz rekrutów, wyślij ich na brutalny trening do walki z korsarzami, oczywiście nie samych, troche lepszej piechoty też bedzie dobre, bo sami rekruci zginą z kretesem. Miej też wsparcie w postaci odrobiny kawalerii, choćby najemnej, żeby uratować wojaków z ewentualnych opałów.
    (click to show/hide)

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 13, 2011, 10:01:15 »
    Na początku sam się wyszkól bo nie dasz sobie rady w dalszych etapach jak teraz a co dopiero z zamkami to przekichane masz. Ja robiłem tak że napadałem na wioski jeszcze przed byciem najemnikiem i przed byciem wasalem co było tak że nie należałem do nikogo. Zbierz max 5 ludzi nie więcej, licząc z tobą to 6, następnie zaatakuj jakąś wieś( grabienie wiosek). Pojawi się komunikat chłopy się buntują przeciw tobie i daj w tedy zaatakuj ich i przeniesiony zostaniesz na farmę gdzie masz 50 chłopów nie groźnych dla ciebie, ale uważaj na kamienie bo jak masz słabą zbroje to nie będzie takie łatwe najlepiej poszukaj zbroje +24 obrony i dopiero w tedy zaatakuj. Jak ich pokonasz to wyświetli się kolejny komunikat że ludzie w wiosce są zdani na twój los i możesz spalić tę wieś i będzie płonął jak byś należał do jakiegoś królestwa albo jak wasale to robią. To jest opłacalne dużo kasy się dostaje za to ja dostałem w jednej wsi nawet 5000zł licząc z towarami jakie dostaniesz za takie coś. Są plusy i minusy co do tego plus jest taki że nie pogarszasz sytuacji z frakcjami masz stałe 0 i nikt ciebie nie atakuje żaden wasal, minus jest taki że tracisz honor -3, ale to nie problem w zostaniu wasalem mnie od razu przyjęli z otwartymi ramionami i z pocałunkiem w rękę czy tam z uściskiem jak wolisz co do wojska to korsarze albo bandyci z gór u Rohodoków są łatwi do pokonania i łatwo się szkoli wojsko. Najlepiej wojsko szkól jak będziesz dobrze uzbrojony czyli rób jak ja doradziłem.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2011, 10:04:33 wysłana przez Jack Aligator »
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 13, 2011, 10:32:09 »
    Lepszy zysk jest z przypraw, lecisz do Tulgi kupujesz przyprawy za 450 sól w Tihr czy tam Wercheg za 28 i lecisz sprzedawać po całej Calradii.
    (click to show/hide)

Offline Tryxer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 13, 2011, 11:56:41 »
    Jack Aligator dzięki :D  już lece na korsarzy :)
    Gregoriian pomysł dobry , ale brak funduszy :(     pobawie się w to jak bd miał około 3k na wydaniu :)

Ps. jak wyszkolic łuczników(nie kusznikow) ?   bo np. nie chce brac z innych frakcji bo Swadia jak Swadia - ciagle z kims wojna , a morale by w dół leciały. Nie moge wykluczyc walki z frakcja z ktorej mam wojsko, bo np. prosi mnie o wsparcie jakis lord ktory sie tam wybiera...
    Pomózcie:)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 13, 2011, 11:57:41 »
    Bierz sarranidów, nie ma tak wojen, a mają niewiele gorszych mameluków którzy mogą w czasach pokoju ogłuszać Ci korsarzy :))
    (click to show/hide)

Offline Tryxer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 13, 2011, 13:44:30 »
    Ok:)
    Chodzi Ci o jeźdźców z łukiem? Bo nie znam drzewa sarranidów :)
    Ile mam ich zrobic? Mam średnio 5-8 jazdy cięzkiej   to tak z 10 starczy żeby zrobili luki w szeragach wroga?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 13, 2011, 15:05:55 »
    Ci z łukiem to Khergici :) Sarranidzi to ci żółci na pustyni :D
    (click to show/hide)

Offline Abba

• Użytkownik
    • Troll seregant
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 13, 2011, 20:18:31 »
    Sarridzi mają Master Archer ale ten nie jest konno, Oni bardziej w rzutkach niż w łukach (ich kawaleria) i broni obuchowej (Malmulk)
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta //Mat Berserker

Offline Tryxer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 14, 2011, 17:15:24 »
    Ok dzięki:)
    Opłaca się robic łucznika/kusznika z bohatera z miasta? kupic mu luk ok. 23 obrazen++?
    I jak takiego lucznika ubrac? chyba cos lekkiego około 30deffa zbroja  i 10/15 buty?

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 15, 2011, 22:21:26 »
    yhy... :/ jasne w lekką zbroję to tak jak byś wyszedł bez zbroi. Kup sobie porządną zbroje tamta może być tylko na początku do expienia się jak będziesz miał wystarczająco kasy to kup sobie zbroje płytową tą czarną na dodatek masywnego ciężkiego konia i tak teraz jesteś nie zniszczalny dla wszystkich. No i hełm najlepiej strażnika jest tani i pasuje do zbroi jaką masz, do tego miecz dwuręczny, łuk wojeny i strzały szpikulcowe 2x, rękawice żelazne i buty płytowe. Wiem że to drogo i dla biznesmena ale kasę łatwo ją uzyskać no i kupować na raty najlepiej, czyli od tego co najbardziej potrzebę. Kasę można uzyskać przy grabieniu wiosek już  to pisałem kiedyś jak to zrobić masz na początku jest przydatne bardzo jak chcesz być pół bogiem dla wszystkich i być taki jak w sumie 20 huskali albo nawet więcej.

PS: honor to wielka ściema nie daje ono nic prócz tego że jesteś groźny tylko dla innych i że nie masz litości
    « Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2011, 22:26:23 wysłana przez Jack Aligator »
    Ciemne sprawy najlepiej załatwiać po ciemku. <br /><br />[...] zwycięstwo to bardzo smutna historia.<br /><br />Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 15, 2011, 23:31:38 »
    Rękawic butów i strzał nie da rady kupić. Nadal będzie śmiertelny, nie rozglądniesz sie i masz lance w plecach, to samo headshoty z kuszy
    (click to show/hide)

Offline Jack Aligator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 16, 2011, 08:39:17 »
    Ja tam się nie boje lancy bo zawsze ją niszczę w pierwszej kolejności. No ale jeżeli boi się tego czegoś to niech kupi sobie tarcze huskarla i miecz jednoręczny albo półtora ręczny jak woli, do tego lance obojętna jaka najlepiej lekka bo szybko ona się ładuje i możesz wyprowadzić kolejny cios  i wtedy jest takim czołgiem którego nikt nie może zatrzymać nawet 10 rycerzy, albo Kerherowie z oszczepami albo z kuszy u Rohordów czy Swiadii bo uzyska taką prędkość że sam nie chciał bym z takim zadzierać. Przy okazji ma jedno wolne miejsce co może kupić sobie toporki i rzucać nimi jak tomahawki.

Ps: Ja w takiej zbroi co podyktowałem to mógłby pokonać tak jak ja armie o wielkość 300 osób ze Swadii bez prawie żadnych obrażeń nawet z królem walczyłem nie raz i wygrałem sam kiedyś coś takiego załóż i przekonasz się sam. Miałem bitwie z nimi 60 przeciw ok 300 i wygrałem wojsko nawet prawie palcem nie kiwnęło tylko wtedy gdy ktoś się przedostał przeze mnie bo nie zauważyłem. Nie wierzysz sam sprawdzi nawet te kusze które je nazywasz nic ci nie zrobią, no może lanca ale to tylko w tedy gdy nie pozbędziesz się jej na początku tak to bez niej jesteś nie pokonany i masz szacunek przed innymi wasalami. A tak poza tym już mówiłem jak ma kasę zbierać najlepiej sam sprawdź, stwórz sobie nowego awatara takiego testera i zaatakuj byle jaką wieś(grabienie) od razu po rozmowie z kupcem bez wojski i sam zobaczy i napisz mi potem czy to działa bo na pewno musi to być bo ja tak mam
    « Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2011, 09:04:00 wysłana przez Jack Aligator »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 16, 2011, 16:46:45 »
    Miecz jest dobry, ale do ciachania bandytów i wieśniaków, bierz wojskowy nadziak.
    (click to show/hide)

Offline Lord Typhoon

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • a.k.a. Tajulek
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 17, 2011, 12:00:58 »
    Niemożność osiągnięcia dobrej armii to jest wlaśnie urok Warbanda. Polecam inteligencję AI oraz kampanii. NPCe robią zmyły, a wróg (oraz i sojusznicy) potrafią się sami zmobilizować i zdobywać miasta bez mojej pomocy! Aktualnie mam tylko 36 luda i tylko dwóch weteranów (gram nordami) więc jest ciężko, ale i zaje*iście grywalnie! Polecam także obrażenia 1:1, które przystosowywują do trybu multi.