Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Współczesny Patriotyzm  (Przeczytany 7607 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Współczesny Patriotyzm
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 03, 2008, 13:10:33 »
    Jawol, herr general, powiesiłem każdeo żyda, masona, niemca, komucha itd., którego spotkałem na drodze. Dbajmy o czystość rasy polskiej ;)

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 13, 2008, 09:44:21 »
    calkiem fajny tekst, z ktorym prawie sie zgadzam - http://mediolan.pardon.pl/dyskusja/813746/polska_walczy

edit: acha jeden z komentarzy;) nie moglem tego nie wstawic:
    Co za pajac z tego Mediolana żydzi są wśród nas pozmieniali nazwiska i nie wyglądają jak rasowe ortodoksy z pejsami są dobrze ubrani w garnitury od Armaniego i często zasiadają na wysokich stanowiskach prezesi banków itp. kombinują jak tu wycyckać naród Polski a taki pajac Mediolan będzie pisał bzdety,że żydów w Polsce nie ma!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2008, 09:47:13 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 14, 2008, 14:28:04 »
    A idź z takimi komentarzami. Takich jak to coś zacytowane przez Ciebie to powinno się izolować i przywracać do społeczeństwa dopiero po wyzdrowieniu. Może to dość brutalne stwierdzenie z mojej strony, no ale...

PS: proponuję założyć tu jeszcze jeden temat, poświęcony wyłącznie polityce, bo tu zajmujemy się antysemitami, moherami itp. a nie ma tematu stricte o polityce. Co wy na to?

Nieee;P biorac pod uwage doswiadczenie i srednia wieku na tym forum jestem przeciwny.

To była tylko propozycja
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2008, 11:19:21 wysłana przez Arcylisz »

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 14, 2008, 22:44:56 »
    Mimo mego sędziwego wieku popieram dżejsona. I fallus zapisany wulgarnie po polsku.

Offline Lukasar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 15, 2008, 21:50:32 »
    "Powiedzcie mi czym tak Jan Paweł II tak zawinił polakom, że tak świętuje się kolejne rocznice jego śmierci? Bo ja jestem ateistą i nie orientuję się w tych sprawach, ale po tym jak się świętuje te rocznice to wychodzi mi, że Stalin to przy nim aniołek."

Nie porównuj Jana Pawła IIgo do Stalina bo na te rocznicowe obchody nikt ludzi pałami nie spędza ani Ciebie z pracy nie wywalą jeśli w tym świętowaniu nie weźmiesz udziału. Są ludzie, czym nam się to podoba czy nie, którzy w tym chętnie wezmą udział i jest ich dużo. A ateista jak nie chce to iść nie musi. Poza tym to jest postać która poza Wałęsą jest chyba drugim najbardziej rozpoznawalnym na świecie Polakiem. Z tych dwóch przynajmniej on jest człowiekiem którego nie można się w żadnej mierze wstydzić podczas gdy Wałęsa daje czasami naprawdę żenujące popisy.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2008, 22:02:11 wysłana przez Lukasar »

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 15, 2008, 21:53:52 »
    A ja myslalem ze to Kubica jest najbardziej rozpoznawalnym Polakiem...

Offline Lukasar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 15, 2008, 22:07:08 »
    Napisałem przecież "chyba" :P

Poza tym była ostatnio przeprowadzana ankieta czy też (nie wiem przez jaką telewizję czy gazetę zlecona) na temat tego co powinno być symbolem Polski za granicą (chociażbyzamiast tego hydraulika z plakatów :)  i tam Jan Paweł II był w czołówce. Więc może kiedyś przebija Kubicę jak zrobią mu dobrą reklama wśród szarach mas konsumenckich.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2008, 22:10:31 wysłana przez Lukasar »

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 15, 2008, 22:19:20 »
    Oj raczej JP II. Zresztą co do tych obchodów Jego śmierci - moim zdaniem święto powinno być w dniu wyboru Jego na Papieża, a nie w dniu śmierci. Ale ludzie wolą się smucić, że odszedł wielki człowiek itd (jestem wierzący i nie wiem nad czym tu się smucić, Papież był wielkim człowiekiem, z pewnością jest w niebie. Poza tym widział ktoś pogrzeby w Ameryce Południowej? Dla nich to okazja do - uwaga - radości. Dla Polaków to wciąż okazja do smutku. Jak dla mnie spotykamy się tu chyba z jakimś zaprzeczeniem -> martwią się bo ktoś odszedł do lepszego świata?) Tak poza tym wszyscy pamiętają o kremówkach, a czy ktokolwiek przeczytał choćby jedną jego homilię. Nie wydaje mi się. Słyszę teksty "Papież nauczył mnie miłować wrogów". Ja mam odpowiedź dla takich ludzi - wiecie 2000 lat temu pewien człowiek mówił bardzo podobne rzeczy. Jezus się nazywał, czy coś w ten deseń.

Dziś patriotyzm jest źle pojmowany. Dla niektórych być patriotą to wy**** z kraju obcokrajowców, robić burdy w imię ojczyzny (no sorry ale jak się w szaliku Polska tłucze Afrykanina to jak to ktoś może odebrać?). Niech taki jeden z drugim próbuje pożyć z dwa tygodnie bez produktów "Made in China", rosyjskiego gazu, japońskiej elektroniki, czy zagranicznych owoców. Niech sobie jeszcze zapuści wąsy jak za piasta kołodzieja i zamieszka w warownym grodzie. Litości.

Dla mnie patriotyzm jest ważny, ale ja go pojmuję jako miłowanie swojej ojczyzny bez względu jaka ona jest i godne jej reprezentowanie. Bo nikt mi nie powie, że nacjonalista tłuczący obcokrajowców jest godnym reprezentantem Polski?
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Lukasar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 15, 2008, 22:33:21 »
    Moim zdaniem smutek z powodu czyjejś śmierci nie jest znowu aż taki zadziwiający śmieszny czy nienaturalny. To normalna, zdrowa reakcja. Ale mniejsza z tym. Co do tego popularnego Kubicy to nie sądzę żeby kiedykolwiek tylu ludzi zbierało się by go zobaczyć kiedy przyjedzie do ich kraju.
    Wiem że to oczywiste bo Wojtyła był papieżem ale właśnie o to mi chodzi. To człowiek który stanowi część tego kraju i jego historii z której możemy być dumni. Dla mnie duma z Polski i wielkich Polaków to też jakiś element składający się na patryjotyzm.

EDIT:A tak mniej idealistycznie i bardziej przyziemnie.
    Dla mnie patryjotyzm to sprzątanie po swoim psie z naszych wspólnych ulic i używanie naszych wspólnych koszy na śmieci. Poza tym, udział w wyborach i płacenie podatków.

To oczywiście nie wszystko ale są to rzeczy które każdy z łatwością może zrobić a tak wielu niestety te rzeczy olewa.

Edytuj posty
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2008, 07:57:31 wysłana przez Arcylisz »

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 15, 2008, 22:51:09 »
    Moim zdaniem smutek z powodu czyjejś śmierci nie jest znowu aż taki zadziwiający śmieszny czy nienaturalny. To normalna, zdrowa reakcja.
    Nie chodzi mi o to, że pogrzeby są okazją do śmiechu, jedynie wg. wiary chrześcijańskiej, muzułmańskiej, czy wielu innych religii, śmierć oznacza przejście do innego świata. Nie wiem, może ja jestem dziwny, ale ja to pojmuję w ten sposób, że to nie jest okazją do smutku. Dobra, finito - najwyżej się założy inny topic odnośnie tego :]

Co do Twojego postu odnośnie rozumienia patriotyzmu - racja. Sprzątanie odchodów po psie, wyrzucanie śmieci, branie udziału w wyborach - to są przejawy patriotyzmu. To, że inni np. nie idą głosować, wywalają swoje śmieci gdzie popadnie nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla nas. Chcesz zrobić porządek? Zacznij od siebie. Niby takie proste, a dla wielu ludzi niewykonalne.

Offline Lukasar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 16, 2008, 00:00:01 »
    Nie mam jak tego udowodnić musisz wierzyć mi na słowo ale odkąd jestem pełnoletni chodzę na wybory, nigdy nie wyrzucam śmieci gdzie popadnie i... nie mam psa :P
    Nie jestem więc jednym z tych których dotyczy argument "zacznij od siebie" - przynajmniej jeśli chodzi o tą kwestię. Ale myśle, że, ogólnie rzecz biorąc, myślimy tak samo.

Chciałem jeszcze dodać że gdzież usłyszałem taką opinie iż na Słowacji domy i inne budynki trochę jak z przed epoki ale za to drogi i autostrady wzorowe. Natomiast w polsce brudno i dziurawo jak wyjdzie się z domu ale za to każdy prywatny dom piękny. Może nie jest to dokładny cytat ale myśl chyba przekazałem. To tak dodając do tego opłakanego polskiego patryjotyzmu podstawowego:)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2008, 00:13:02 wysłana przez Lukasar »

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 16, 2008, 07:59:54 »
    No i właśnie, Cavalete załapał o co mi chodzi, a mianowicie o to, że bardzo się świętuje kolejne rocznice śmierci papieża, a rocznice jego wyboru już niekoniecznie i to mi przeszkadza. Nie mam nic do Jana Pawła drugiego, bo faktycznie był wybitnym polakiem. Przeszkadza mi to co się teraz robi.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 24, 2008, 18:34:32 »
    Moim zdaniem to powinno się zobaczyć:
    Historia Polski:
    http://pl.youtube.com/watch?v=Quld5950v6w
    http://pl.youtube.com/watch?v=3lSaYx6ttuE (szukajcie Ali5tar'a w commentach, to ja ;].)
    5 kłamstw o Polsce:
    http://pl.youtube.com/watch?v=p67IVwRUilc

Moim skromnym zdaniem bardzo dobre filmiki.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 06, 2008, 16:25:24 »
    http://www.se.pl/sport/pilka-nozna/euro-2008/leo-daj-nam-ich-gowy_55759.html
    Przez tych ćwoli Beenhakker musiał wczoraj zaczynać konferencję prasową od przeprosin. Kolejny przykład chorego pseudopatriotyzmu. Super Express prześciga się już w tandecie z Faktem (jakby nie patrzeć obie gazety są wydawane przez Axel Springer, co dowodzi, że konkurują sami ze sobą).

Offline kania92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 06, 2008, 17:11:20 »
    niemcy też nie są tacy święci
    Ten, kto nie szanuje i nie ceni przeszłości, nie jest godzien szacunku terażniejszości
    ani nie ma prawa do przyszłości.

Józef Piłsudski