Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130290 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #1065 dnia: Stycznia 19, 2015, 16:57:03 »
    Adamkur - też jestem z GOP'u, z Siemianowic Śl. konkretnie, a moje podejście do "kwestii górniczej" jest nieco inne. Nie na samym węglu powinniśmy opierać naszą gospodarkę i powinniśmy aż tak dopłacać do interesu. Szczerze mówiąc, już dawno powinni co najmniej obciąć płace i dokładki, a niezadowolonych zwolnić. Zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na technologie. Węgiel to tylko surowiec energetyczny, mało wydajny w porównaniu do energii atomowej i do tego generujący zanieczyszczenia.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1066 dnia: Stycznia 19, 2015, 17:27:40 »
    Nadal nie przedstawiłeś alternatywy, elektrownie wodne się nie liczą, jeśli moje argumenty cię nie przekonały, to sprawdź ile energii produkuje losowa elektrownia wodna, a ile losowa elektrownia na węgiel kamienny/brunatny w Polsce.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #1067 dnia: Stycznia 19, 2015, 18:10:16 »
    http://poznajatom.pl/poznaj_atom/czym_rozni_sie_elektrownia_jad,285/
    Poza tym, cały czas miałem na myśli obniżenie kosztów produkcyjnych, a nie całkowitą rezygnację z węgla.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1068 dnia: Stycznia 19, 2015, 18:39:50 »
    @ Adamkur
    Mówisz, że jesteś ze Śląska i że masz rodzinę związaną z górnictwem i nawet nie wiedziałeś, co to jest Barbórka, taki z ciebie 'rodowity Ślązak', że nawet nie wiesz, że się mówi 'godom', a nie 'godam' no trudno cię brać na poważnie, brzmisz jak zmanipulowany oszołom, nie da się brać ciebie na poważnie, sorry :P

A co do przekrętów w KW, no to pewnie że są, w końcu niby dlaczego są tak bardzo nierentowne... I to jest właśnie smutne, że wygląda to tak, że problem dopiero rozwiązuje prywatyzacja(pomijając zamknięcie), kiedy tu chodzi o surowce. Lipa, że rząd z inwestorami nie potrafi się dogadać.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #1069 dnia: Stycznia 19, 2015, 19:26:11 »
    Nie wierzysz że ze Śląska jestem? Na chuj miałbym udawać? Nie wiedziałem też że taki z ciebie grammar nazi, a się z o  pomyliło :) Dodałem też że nie mówię po śląsku, tylko niektóre słowa, jak ino, kaj czy ancug. I tak wiem co to jest Barbórka, nazwa mi się zapomniała. Jak nie chcesz, to mnie nie bierz na poważnie. Ja wiem swoje, przeżyję bez twojej aprobaty :)

Ogólnie mi chodzi o ten status górników, co zmuszają do utrzymywania nierentownych kopalni i będą się trzymać tych absurdalnych przywilejów. 

"My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #1070 dnia: Stycznia 19, 2015, 20:34:17 »
    Tego, że będą sie trzymać przywilejów gdy zaproponuje się im sensowny plan to nie wiesz. Ba! Są dowody w postaci innych kopalni z Polski, że jest inaczej. Mówię o tych przejętych przez Czechów. Kopalnie przez ostatnie lata przynosiły w ogólnym rozrachunku wpływy do budżetu.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1071 dnia: Stycznia 19, 2015, 21:34:42 »
    Nie wierzysz że ze Śląska jestem? (...)  Ja wiem swoje, przeżyję bez twojej aprobaty :)
    Wyglądało to tak, jak wyglądało, dość trollersko, skoro niby ze Śląska, a nie pamięta Barbórki :P I tak, jestem grammar nazi, hehe
    Ogólnie mi chodzi o ten status górników, co zmuszają do utrzymywania nierentownych kopalni i będą się trzymać tych absurdalnych przywilejów. 
    Racja, cały ten system utrzymywany w państwowych spółkach się wali i w końcu się zawali, nie ma siły, tylko że za długo to jest przeciągane, a potem i tak krzyk.
    Tego, że będą sie trzymać przywilejów gdy zaproponuje się im sensowny plan to nie wiesz. Ba! Są dowody w postaci innych kopalni z Polski, że jest inaczej. Mówię o tych przejętych przez Czechów. Kopalnie przez ostatnie lata przynosiły w ogólnym rozrachunku wpływy do budżetu.
    W prywatnych przedsiębiorstwach jest ukrócenie patologii(bo tu cię zwolnią) i cięcie kosztów, ale tutaj to nie są pieniądze państwa, więc nie czeka się aż ktoś 'z góry' zauważy, że trzeba coś zmieniać :P I nie chodzi tylko o Czechów. Otwiera się zamknięte kopalnie i jakoś działają

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #1072 dnia: Marca 03, 2015, 14:17:17 »
    Komentarz spod artykułu o Korei Północnej.

" "Ciekawe kto i ile płaci za pisanie takiej bolszewickiej propagandy?Jeśli naprawdę oba kraje dzieli przepaść to wina Korei Południowej!Mogła się przyłączyć do Korei Północnej i wtedy jej obywatele nie musieliby żyć w takiej strasznej biedzie i nędzy!W czasach komunizmu w Polsce też był dobrobyt tylko ludzie o tym nie wiedzieli ale teraz już wiedzą bo miliony dzieci w Polsce głodują a śmiertelność obywateli w tym samobójstw wzrosła o 1000 procent"" ~ Debil z Wp nr 335124

Najstraszniejsze jest, że to łajno miało 9 łapek w górę i tylko 11 w dół :S boję się o stan umysłowy ludzi odwiedzających wp XD

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #1073 dnia: Marca 03, 2015, 20:12:48 »
    Sam odwiedzasz WP i spinasz się skoro nawet jakieś komentarze cytujesz, trochę autodiss Norbert

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #1074 dnia: Marca 03, 2015, 22:14:53 »
    Sam odwiedzasz WP i spinasz się skoro nawet jakieś komentarze cytujesz, trochę autodiss Norbert
    Odwiedzanie sekcji komentarzy traktuję jako sport