Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 131096 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #405 dnia: Stycznia 21, 2012, 20:02:54 »
    Społeczeństwo nie zrobi NIC. I tak podpiszą, jak ludzie wyjdą na ulice to milicja spałuje, dostaną podwyżki i machina sie nakręca.
    (click to show/hide)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #406 dnia: Stycznia 21, 2012, 20:16:30 »
    http://www.youtube.com/watch?v=4M4RY7ttHOE&feature=related  filmik z wystąpienia R.Ziemkiewicza którego bardzo szanuje za jego całokształt.Wystąpienie odnośnie tego o czym piszemy.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #407 dnia: Stycznia 21, 2012, 20:25:53 »
    (Raptem ok. 40tyś ludzi na fejsie...)
    W złą akcję patrzyłeś, jest większa z 102 tys. internautów w samej Polsce http://www.facebook.com/events/301294013254264/
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #408 dnia: Stycznia 21, 2012, 20:56:49 »
    (...)próg globalizacji i prędkość przepływu wiadomości, po którym nie jest już możliwe zastosowanie skutecznej propagandy na tak wielką skalę, dawno został przekroczony(...)

W roku 1900 każdy napotkany (świadomy!) obywatel Londynu by ci powiedział, że świat jest tak powiązany gospodarczo i ekonomicznie, że era wojen dobiegła końca. Nigdy nie jesteś pewien tego, czego nie jesteś w stanie sobie wyobrazić. ;) Internet tak na prawdę da się stłamsić i gdyby w końcu do tego doszło to mimo olbrzymiego sprzeciwu, nikt by się z tego pomysłu nie wycofał, a brak internetu znacznie zmniejszyłby możliwość i szybkość przepływu informacji. Co za tym idzie, ewentualne protesty nie miałyby siły przebicia, gdyż media od dawna są własnością wielkich koncernów powiązanych polityką. Jedynie internet trzyma(ł) się "jako-tako", lecz gdy władza będzie chciała go uciszyć to zrobi to bez problemu. :)

Poza tym, głosowanie "na mniejsze zło" jest niczym innym, jak okazem ciemnoty. Nie chce PIS, to głosuje na PO. Czemu nie chce PiS? Bo PO tak mówi. Logika takiego rozumowania wyprzedza nasze czasy.

Ciekawe. Hipotetyczna sytuacja; system dwupartyjny. Partia neonazistowska zyskuje poparcie - dysponuje skonsolidowanym i sprawnym elektoratem, który w chwili wyborów wykaże się żelazną dyscypliną. Druga partia mimo tego, że nie spełnia naszych oczekiwań i jest "słaba" ma rozleniwionych wyborców. Dużo osób jest niezdecydowanych na kogo głosować. Jeśli więc ktoś wybierze partię "słabszą" (mniejsze zło), lecz jego decyzja i głos będzie PRZECIW większemu złu to będzie również oznaka ciemnoty? Sam na poprzednich (tzn. nie ostatnich, ale tych wcześniejszych) wyborach głosowałem na PO, żeby tylko PiS nie utrzymał się przy władzy, bo ówczesne ich 2 lata rządów uświadczyły mnie w przekonaniu, że wolę wybrać "mniejsze zło", niż nie zrobić nic - tym samym biernie pomóc im w ponownym objęciu rządów.

Zresztą nic nie "wyprzedza naszych czasów", bo tak było od zarania dziejów i pewnie długo jeszcze podobny proceder będzie miał miejsce.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #409 dnia: Stycznia 21, 2012, 21:04:18 »
    To przykre , że internet może po prostu paść .Ciekawe co na to Helsinska Fundacja Praw Człowieka.
    http://www.youtube.com/watch?v=QKAH3Xj1bQc&feature=share - stan wojenny w internecie :(

PROBLEM?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #410 dnia: Stycznia 21, 2012, 21:19:37 »
    Sam na poprzednich (tzn. nie ostatnich, ale tych wcześniejszych) wyborach głosowałem na PO, żeby tylko PiS nie utrzymał się przy władzy, bo ówczesne ich 2 lata rządów uświadczyły mnie w przekonaniu, że wolę wybrać "mniejsze zło", niż nie zrobić nic - tym samym biernie pomóc im w ponownym objęciu rządów.
    I jak sie podoba rząd PO :)?
    (click to show/hide)

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #411 dnia: Stycznia 21, 2012, 22:10:59 »
    Anonymous rozwalili stronkę sejmu, premiera (www.sejm.gov.pl oraz www.premier.gov.pl) i kilka innych polskich. Cytat z twittera Anonimowych: "tango down - sejm.gov.pl". Chwała im! :D
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2012, 22:19:36 wysłana przez MikiBar »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #412 dnia: Stycznia 21, 2012, 22:18:40 »
    Ciekawe. Hipotetyczna sytuacja; system dwupartyjny. Partia neonazistowska zyskuje poparcie - dysponuje skonsolidowanym i sprawnym elektoratem, który w chwili wyborów wykaże się żelazną dyscypliną. Druga partia mimo tego, że nie spełnia naszych oczekiwań i jest "słaba" ma rozleniwionych wyborców. Dużo osób jest niezdecydowanych na kogo głosować. Jeśli więc ktoś wybierze partię "słabszą" (mniejsze zło), lecz jego decyzja i głos będzie PRZECIW większemu złu to będzie również oznaka ciemnoty? Sam na poprzednich (tzn. nie ostatnich, ale tych wcześniejszych) wyborach głosowałem na PO, żeby tylko PiS nie utrzymał się przy władzy, bo ówczesne ich 2 lata rządów uświadczyły mnie w przekonaniu, że wolę wybrać "mniejsze zło", niż nie zrobić nic - tym samym biernie pomóc im w ponownym objęciu rządów.

Zresztą nic nie "wyprzedza naszych czasów", bo tak było od zarania dziejów i pewnie długo jeszcze podobny proceder będzie miał miejsce.
    Po pierwsze, chciałbym zapytać, dlaczego "złą" partię nazwałeś neonazistowską? Nie można przecież jednoznacznie powiedzieć, że partia neonazistowska jest zdecydowanie zła, bo w nazistowskiej ideologi da się wybrać kilka cech pozytywnych. To, jak ta ideologia jest wykorzystywana zależy od przywództwa partii.
    Po drugie, opisana przez Ciebie hipotetyczna sytuacja nijak ma się do Polskiego podwórka, bo tutaj mamy dziesiątki partii, każda z mniej lub bardziej różniącym się programem. Tak więc możemy wybrać na kogo chcemy głosować, a nie przeciw komu.
    Poza tym, co masz na myśli mówiąc "rozleniwieni wyborcy"?

PO jako mniejsze zło? To dobre...
    Ale w każdym razie, lepiej by było, gdyby każdy głosował na tą partie, która jego zdaniem powinna wygrać. PO ma (po części) sztuczne poparcie ludzi, którzy głosują na PO, bo nie chcą PiSu, zamiast prześledzić programy innych partii. W prawdzie na ogół programem można się podetrzeć, bo ma taki związek z faktycznym stosunkiem partii do władzy co piernik z wiatrakiem, ale wiadomo przynajmniej na czym się skupiają. Chociaż to pewnie działa w obie strony. Ludzie, którzy nie chcą PO, głosują na PiS. Pewnie dlatego, że myślą, że "inne partie i tak nie mają szans", co moim zdaniem jest błędem. gdyby wszyscy głosowali na partię najbliższą poglądom, to jestem pewien, że poparcie zarówno PiSu, jak i PO znacznie by spadło. Może do takiego poziomu, by jakaś inna partia się wybiła.. Chociaż kto tam wie, co Polakom w głowach siedzi.
    Aczkolwiek z drugiej strony.. To i tak bez większej różnicy, kto zostanie wybrany, bo jestem prawie pewien, że niezależnie od partii rządzącej, władza będzie się skupiała na swojej korzyści, nie kraju czy narodu. Ale tak to już jest w tym świecie.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #413 dnia: Stycznia 21, 2012, 22:22:28 »
    Po drugie, opisana przez Ciebie hipotetyczna sytuacja nijak ma się do Polskiego podwórka, bo tutaj mamy dziesiątki partii, każda z mniej lub bardziej różniącym się programem. Tak więc możemy wybrać na kogo chcemy głosować, a nie przeciw komu.
    Poza tym, co masz na myśli mówiąc "rozleniwieni wyborcy"?
    Tyle że Polacy w większości głosują nie za kimś tylko przeciw komuś.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Drakkainen

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #414 dnia: Stycznia 21, 2012, 22:27:26 »
    Determinacja wprowadzenia cenzury jest duża. Ktoś raptem zauważył, że rola internetu w polityce (to oczywiste, że cenzura jest wynikiem decyzji politycznych. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o politykę) rośnie geometrycznie. Teraz to my selekcjonujemy dane, jakie chcemy uzyskać, co jest teraz normą, za niedługo może być anarchią, samowolkom informacyjną. Do głosu dochodzi pokolenie, które ma gdzieś dziennik o 19:30 - wiadomości przegląda kiedy chcę i GDZIE chcę. Wprowadzenie takich przepisów za 3/4 lata jest już nierealne. Teraz za dużo elektoratu partii stanowi stara gwardia i sprzeciw młodych rozejdzie się po kościach - przecież na Pis młodzi nie zagłosują, prawda? Teraz jest ostatni moment, warto więc choć raz w życiu dać się porwać "na barykady", bo jeśli ustawa nie wejdzie w życie w najbliższym czasie, to nie wejdzie nigdy. Jeśli zaś wejdzie teraz, po pewnym czasie stanie się normą, czymś "koniecznym do zachowania porządku" - tak a propos tych którzy twierdzą, że są sfery gospodarki, gdzie kontrola państwa jest niezbędna, bo są to dziedziny "strategiczne" i ich uwolnienie wprowadzi destabilizacje, choć w historii są dowody na to, że to nie prawda. "Ale teraz są inne czasy, to nie zadziała".

jestem prawie pewien, że niezależnie od partii rządzącej, władza będzie się skupiała na swojej korzyści, nie kraju czy narodu. Ale tak to już jest w tym świecie.

Dlatego jestem za jak największym zmniejszeniem roli polityków w państwie. Nie ma polityków i urzędników, nie ma ryzyka. Oczywiście, można stwierdzić, że to musi wywołać burdel. Jak pisałem wyżej, praktyka mówi co innego.

DOWN Masz rację, błąd przy pisaniu tekstu, już poprawiam.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2012, 22:42:24 wysłana przez Drakkainen »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #415 dnia: Stycznia 21, 2012, 22:33:58 »
    jeśli ustawa nie wejdzie w życie w najbliższym czasie, to po pewnym czasie stanie się normą, czymś "koniecznym do zachowania porządku"

Tego fragmentu nie ogarniam, możesz to powtórzyć w sposób zrozumiały dla chłopaka ze wsi?

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #416 dnia: Stycznia 21, 2012, 23:19:13 »
    A w TV cichutko;]Poza TVP gdzie poświecono kawałek czasu na to;]

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #417 dnia: Stycznia 21, 2012, 23:26:30 »
    Jedna kwestia to to, że poparcie PO przypisujesz dużej liczbie szeroko rozumianych zwolenników Tuska, jako ofiarom jego propagandy. W mojej ocenie sporą grupę jego wyborców stanowią nie poplecznicy Platformy, lecz wrogowie PiSu. Drugi z rzędu sukces tej partii w żaden sposób nie dowodzi tego, że Tusk przejął władzę nad mediami, a co najwyżej tego, że Kaczyński wciąż jest uważany w niewąskich kręgach społeczeństwa za szaleńca, i wiele osób oddaje głos jego największemu rywalowi - czyli właśnie Platformie.

Śmieszne, bo piszemy o tych samych sprawach. Ogólna niechęć do PiSu i etykietka szajbusa przyczepiona Kaczyńskiemu to obecnie głównie efekty propagandy PO. Kiedy w kółko w telewizji pokazują cię jako wariata, to tym wariatem w oczach społeczeństwa będziesz i choćbyś miał coś mądrego do powiedzenia, choćbyś objawiał nie wiem jakie prawdy, to kto wariata będzie słuchał i traktował poważnie?

Nie chcę aby zostało to odebrane jako moje bronienie Kaczyńskiego i PiSu. Nie, chcę tylko pokazać pewne mechanizmy, jakie tu działają. Wystarczy popatrzeć jak wyglądała przez większość czasu ostatnia kampania wyborcza PO - ich naczelnym hasłem było "wybierzcie nas, bo inaczej oni (ci źli!) dojdą do władzy, a wtedy to dopiero zobaczycie!". Nie było praktycznie żadnych konkretów, żadnego planu przyszłego działania i rozwoju Polski. Nic. Było za to "wybierzcie nas, bo inaczej...". PO jest uważane za "mniejsze zło", bo na takie cały czas się kreuje. A jaki straszny jest PiS i jego wyborcy, to wszyscy wiemy... z gazet i telewizji. Banda zacofanych, nazistowskich oszołomów, mohery i kibole. Tylko idiota nie głosowałby przeciwko takim porąbańcom.

Jedyne, co PO potrafi dobrze, to straszenie ludzi złym PiSem, jakby nie wiem jaka plaga to była. Śmieszne i tragiczne, ale to wystarcza. Doszło do takich absurdów, że każda osoba, która jest przeciwko PO i jej zgubnym dla Polski rządom, automatycznie jest uznawana za zwolennika... wróć, FANATYKA PiSu. Nie mamy już w Polsce ludzi o różnych poglądach politycznych i zwolenników innych partii. Jest tylko Platforma "mniejsze zło" Obywatelska z Putinem Tuskiem i swoją wychowaną na propagandzie armią wykształconych, mądrych i otwartych na przyszłość ludzi, a po drugiej stronie stoi wariat Kaczyński i popierający go fanatycznie zacofani, niewykształceni, szowinistyczni porąbańcy. Przynajmniej tak jest według PO.

Nieprawda? To proponuję wrócić pamięcią chociażby do sierpnia i września ubiegłego roku. Przypomnijcie sobie co się działo i jakie teksty padały z ust członków PO w trakcie kampanii, gdy na horyzoncie pojawił się ktoś, kto do ich rządów miał jakieś "ale" i zaczął domagać się jakichś wyjaśnień lub skandować hasła anty PO-wskie. Świetnym przykładem będą chociażby kibice - gdy tylko zaczęli wykrzykiwać hasła przeciw PO, to zaraz przyczepiono im etykietkę "młodzieżówki PiSu" i straszono nimi niedołężne babcie i innych "porządnych" obywateli. "Proszę zagłosować na mnie, bo inaczej tamci będą rządzić" - słowa Sikorskiego do jakiejś babki w średnim wieku, wyraźnie przestraszonej głośnym zachowaniem kiboli. Nikogo oczywiście nie obchodziło to, że kibice nigdy nie krzyknęli "głosujcie na PiS" ani nic takiego. Wiadomo, że takie łyse pały i prostackie, wredne, rozwrzeszczane ryje to zwolennicy PiSu, bo jakże by inaczej. :)

W XXI wieku przepływ informacji jest niewiarygodnie szybki

Dzięki Internetowi. :) Wystarczy, że ktoś Internet troszeczkę "przytnie" tu i tam, a cały Twój przepływ informacji szlag trafi. Dodaj do tego parę aresztowań, wyroków dla największych krzykaczy - wystarczy parę takich przykładów, by pokazać co się dzieje z ludźmi nie umiejącymi trzymać gęby na kłódkę, a reszta potulnie spuści łeb, podkuli ogon i wróci do swoich codziennych spraw.

Powiedziałeś, że najłatwiej kontrolować społeczeństwo nieświadome - masz rację. Ale społeczeństwo jest świadome. Jest świadome, jak jeszcze nie było nigdy, o czym świadczy gigantyczna burza wokół tych traktatów, która szybciej by się skończyła niż zaczęła, gdyby społeczeństwa ślepo wierzyły w każde słowo sączące się do nich z ekranu telewizora.

Zrób taki mały test - wyjdź z domu i przejdź się do kilku sąsiadów. Zapytaj co wiedzą o ACTA czy SOPA, a zobaczysz jak świadome jest społeczeństwo. ;) Przy okazji zapytaj dlaczego PO jest dobre, a PiS zły. Też możesz się dowiedzieć ciekawych rzeczy. ;)

Świadoma jest, ale tylko część społeczeństwa. Ostatnie wybory utwierdziły mnie w tym, że ta część jest wbrew pozorom bardzo niewielka. I w dużej mierze bezradna. Owszem, możemy sobie pisać, jaki to zamach na naszą wolność, możemy podpisywać petycje, klikać "Lubię to" przy "Stop ACTA!" na fejsbuczku, możemy wreszcie organizować realne protesty... i łudzić się, że coś to da. Rząd się może wystraszy i nie podpisze, ale równie dobrze może olać ciepłym moczem nas i nasze protesty, a nic wielkiego się nie stanie. Krzykacze pokrzyczą, będą dalsze protesty, ale wszystko z czasem ułagodzi ładna kampania propagandowa, że oto wspaniały rząd Tuska walczy z Okropnym Piractwem Internetowym, a skutecznie zatrzymani piraci (czyli my wszyscy, którzy będziemy przeciw ACTA) rozpaczają i robią awantury. Media zrobią z przeciwników ACTA przestępców i oszołomów i gówno będziemy mieli do gadania. Tyle w tej kwestii. :)

Możesz sobie rzucać teksty, że to nie przejdzie, że ludzie się zbiorą i będą walczyć... taaak, chciałbym w to wierzyć. Żeby naprawdę walczyć, narażać swoją wolność, życie i zdrowie swoje oraz swoich bliskich, to trzeba mieć ideały i nimi żyć. Może i jeszcze dziś rano bym uwierzył w to, że Polscy internauci się zbiorą i będą walczyć w obronie wolności słowa, przepływu informacji, w obronie swej prywatności w sieci, ale przeczytałem parę wiadomości od znajomych, z kilkoma podyskutowałem na temat ACTA i... sobie zwątpiłem. Znaczna część społeczności internetowej głęboko gdzieś ma jakiekolwiek ideały. Nie razi ich to, że ACTA może odebrać nam wspomniane zdanie wcześniej rzeczy. Nie. Co się dla wielu liczy? "Zamkną mi fejsbuczka!", "Skąd ja teraz będę filmy ściągał!", "A co z moim jutubem?!"... O ile za takie rzeczy można jeszcze walczyć w świecie komputerowym, pokrzyczeć sobie na zły Rząd wirtualnie, tak nikt nie będzie ryzykował za to w życiu realnym. Może starczy ludziom odwagi na parę niewinnych demonstracji, ale na dłuższą metę w walce zostaną samotni idealiści, reszta rozejdzie się do domów i pogodzi z nową rzeczywistością. Lepszy brak fejsbuczka, niż parę lat w pierdlu. Z tych którzy zostaną na polu bitwy, jak już wcześniej pisałem, najprawdopodobniej zrobi się oszołomów lub przestępców i będzie publicznie wyśmiewać.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #418 dnia: Stycznia 22, 2012, 11:19:34 »
    [...]Zrób taki mały test - wyjdź z domu i przejdź się do kilku sąsiadów. Zapytaj co wiedzą o ACTA czy SOPA, a zobaczysz jak świadome jest społeczeństwo.[...]

Masz absolutną rację. Osoby, które nie mają zbyt częstej styczności z internetem albo nie mają jej w ogóle (tak jak np. moi rodzice) na pytanie co sądzą o ACTA podrapią się po głowie i odpowiedzą stanowcze "nie wiem". Ale nie ma się co dziwić w telewizji, radiu i gazetach nie ma praktycznie żadnych informacji o negatywnych skutkach ACTA. A w internecie huczy...

« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2012, 13:35:46 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #419 dnia: Stycznia 22, 2012, 11:51:34 »