Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: System powtórek w warbandzie  (Przeczytany 5831 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    Odp: System powtórek w warbandzie
    « Odpowiedź #30 dnia: Września 08, 2011, 09:25:46 »
    Obejrzałem, nie ukrywam dobra robota ze strony reżysera i montażu ale bez wątpienia gdyby dostępne było nagrywanie w systemie powtórek robiłbyś 100x lepsze i ciekawsze filmy (pozowane walki nigdy nie będą tak ciekawe jak prawdziwa bitwa) - więc stałeś się ostatecznym argumentem za ty że baaaardzo by się przydał taki element w WB.Zresztą prosty argument - kto z nas podczas gry na multi nie miał tak za*ebiscie efektownej akcji ze żałuje tego że nie została nagrana..

Offline Sosna

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #31 dnia: Września 08, 2011, 10:07:15 »
    Zardes. Po pierwsze to w systemie powtórek nikt nie musi się bawić w aktorstwo. Po drugie to nie nagrywa się frapsem. A po trzecie to ten temat jest bez sensu :o Dopóki twórcy lub modderzy nie dodadzą takiego systemu to nici z łatwiejszego i mniej czasochłonnego nagrywania.

A ja jednak nie widzę takiego systemu w warbandzie (wydaje mi się, że takie powtórki zabierają o wiele więcej miejsca niż 10 filmów takiej samej długości z frapsa).

Przeczytaj ze zrozumieniem pierwszy post. Piszę tam wyraźne żebyście poparli inicjatywę tego typa co zaproponował programistom system powtórek większość rzeczy co są w patchach właśnie wynikają z sugestii graczy na Tale Worlds.

Co do zardesa ehh kto się zna ten się zna. Powiem tak kontaktowałem się z gościem, który robi bardzo dobre frag movie filmiki z gier powiedział mi w prost takie cudeńka jak w tym filmie co podałem lub innych reżyserów co są uznawani za najlepszych na świecie robi się tylko i wyłącznie z owych powtórek/demek.

Mogłem napisać w pierwszym poście, żeby tylko znający się, wiedzący z czym to się je wypowiadali się. Niestety mamy paru ludzi, którzy myślą że frpasem wszystko nakręcą na pewno wiecie jak się składa klatki TGA na AVi przecie to jest zajebiśc*** proste lub nakręcenie jednym komputerem w tym samym czasie z 5 perspektyw wcale nic trudnego wystarczą chęci.

A tutaj podam parę zalet z świetnego forum gdzie ludzie się na tym znają:
    Metoda ta ma za to ogromne zalety:

* film nie zgubi ani jednej klatki a więc będzie idealnie płynny
        * przed zrzuceniem sekwencji klatek możesz ustawić grę na maksymalne detale, szczegóły cząstek, a na swojej karcie graficznej ustawić najlepsze wygładzanie krawędzi (antialliasing) czy filtrowanie tekstur (anizotrophic filtering). W ten sposób możesz otrzymać obraz znacznie przewyższający jakością to, co zwykle widzisz w grze. Takiego efektu nie uzyskasz żadnym programem do zrzucania filmu w czasie gry!
        * możesz zrobić doskonałej jakości film mając nawet słabą kartę graficzną, która ledwo daje sobie radę w grze
        * klatki, które zrzucasz mogą mieć dużo większą rozdzielczość niż docelowa rozdzielczość filmu. Później zmniejszając rozdzielczość dodatkowo wygubisz niedoskonałości i poprawisz jakość obrazu
        * możesz zrzucać sekwencję w dowolnej ilości klatek na sekundę (fps) i w ten sposób np. zrzucając dwa razy więcej niż docelowa wartość fps Twojego filmu będziesz mógł zrobić perfekcyjne i płynne zwolnienie akcji.

Więc proszę mi nie pitolić, że zrobicie to samo programem do pseudo nagrywania, bo mnie krew zalewa to chyba mój ostatni post w tym temacie. Zrobicie jak uważacie jak poprzecie ta świetną inicjatywę od gracza będzie super i może wreszcie programiści wezmą się za to.

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #32 dnia: Września 08, 2011, 18:24:08 »
    Poparłem tego gościa. Jeśli jednak liczy on na wsparcie ludzi z TalerWords to nie ma na co liczyć. Oni nawet map poprawić nie mogli (nawet jeżeli dostawali od graczy gotowe mapki, które trzeba było tylko wrzucić w jakimś patchu).

A jeśli znajdzie się jakiś dobry modder to... Wszyscy będą szczęśliwi ;)

A orientujesz się Sosna ile miejsca zajmuje taka powtórka? Nie efekt końcowy, tylko ta powtórka? Z tym system zetknąłem się tylko w Black Opsie i tam serwer wszystko zapisywał.
    Mecz 22nd vs REF, rozkaz IvEgo:
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline Sosna

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Września 08, 2011, 18:28:27 »
    Właśnie serwer zapisuje te dema/powtórki,a ty dostajesz mały plik może z 5 mb. Ja z cs dostawałem max 3mb. i odpalasz przez konsole w grze czyli w tym wypadku warband i oglądasz i potem zapisujesz klatki tga konwertujesz je na avi i wtedy nawet po parę gb może mieć jak długą miałeś tą ową powtórkę.

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Września 08, 2011, 18:57:20 »
    Czyli do tego potrzeba posiadać dobry serwer z dużą ilością wolnego miejsca. Chyba, że czegoś nie rozumiem :)
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #35 dnia: Września 08, 2011, 19:40:42 »
    Serwer potrzebuje mało miejsca (powiedzmy te 5 MB na parę rund) w którym zapisane są działania graczy, np do jakiej pozycji ruszył, jak zaatakował, czy kogoś trafił itp. Potem gra wczytuje ten plik i odtwarza go już na twoim komputerze, tam bawisz się kamerą, ustawiasz ujęcia i zapisujesz(tam otrzymujesz ten bardzo duży, nawet paru gigabajtowy plik wideo, który możesz przekonwertować i wrzucić np na youtube). Na dobrą sprawę można by było zrobić coś takiego przy użyciu WSE, ale z poziomu skryptów byłoby to zbyt dużo roboty i musimy liczyć na TW.

Offline Sosna

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Września 08, 2011, 19:49:26 »
    Skrypty skryptami i tak czy sak do uruchomiania nagrania trzeba ich użyć wpisując do konsoli więc wiesz. Chyba, że zrobią rozwiązanie z gry battleforge gdzie każda rozgrywka Automatycznie się nagrywa.

EDIT: Od jakiego programu ten skrót WSE??
    « Ostatnia zmiana: Września 08, 2011, 19:57:07 wysłana przez Sosna »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Września 08, 2011, 20:02:02 »
    Warband Script Enhancer, wprowadza dodatkowe operacje, i między innymi zapisywanie informacji do plików. W teorii chyba dałoby się napisać odpowiedni skrypt pobierający pozycje i akcje wszystkich graczy i zapisujący to do pliku a następnie dodać opcje odtworzenia tego w grze. Lecz oprócz mocnego uderzenia w wydajność (kwestia tego że skrypty zawsze są wolniejsze od kodu wbudowanego w grę) dodatkowo wykonanie takiego systemu zajęło by wiele godzin. Dodatkowo nie wiadomo jak wyglądałby efekt końcowy.

Offline Sosna

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 08, 2011, 20:04:51 »
    Dzięki wielkie akurat parę skryptów mam z coda 4 to spróbuje je użyć i może pyknie i się uda.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 08, 2011, 20:26:27 »
    Ekhem język skryptowy z CoDa nie jest kompatybilny z językiem skryptowym Warbanda. Sam nic nie zdziałasz. Ja mam długie doświadczenie w moddingu WB a bałbym się zabierać za coś takiego. Gdybyś był Tulem lub Dedalem życzyłbym powodzenia ale tak muszę cie rozczarować. Musisz poczekać aż zabiorą się za to panowie z TW, a wtedy tym bardziej nie oczekuj cudów.
    Ale skończmy moje dywagacje bo raczej do niczego konstruktywnego nie doprowadzą, tylko mieszają postronnym w głowach.

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 09, 2011, 12:47:26 »
    Swoją drogą jakby to się stało to wreszcie miałbym twarde dowody dla wszystkich którzy mi nie wierzą w dziwne zjawiska jakie zachodzą podczas mojej gry :D Typu , nie działający na 100% dobrze zrobiony blok, podobnie nie działający cios i strzała/bełt/rzutka przechodząca na wylot i nie zadająca obrażeń :D Nie ma 30min gry żebym tych cudów nie doświadczył, ciekawe czy na tym systemie by się nagrały:D

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 09, 2011, 16:52:59 »
    Hmmm... Ja myślę, że to wina Twojego neta lub kompa :)
    Ja mam dokładnie to samo na serwerze Refu. Mam 80 pingu, ale opóźnienie jest ogromne. Niby topór spadł na głowę przeciwnika, ale po chwili słyszę że trafiłem kumpla z drużyny (szybciej dowiem się o tym na tesie niż w grze ;o).

Offline Sosna

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Września 10, 2011, 01:11:08 »
    Link do innego tematu TW na temat powtórek z bitwy http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,79549.15.html